Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Puno toga mi nije jasno... Help! :)

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno Puno toga mi nije jasno... Help! :)

Dobar dan,

doselila sam se prije par godina u Hrvatsku i nisam baš nešto upućena kako ovdje sve funkcionira za trudnice (ja sam sada u 6. tjednu trudnoće s 3 djetetom).

Sve što sam do sad čitala po net-u me malo uplašilo. Ginekolozi preko HZZO-a ne valjaju, rodilišta su katastrofa, rodilje ležu u bolovima i nitko se ne brine o njima, a babicu samo vidim za vrijeme poroda?
    Molim vas da me malo uputite (i možda malo smirite). Mogu li birati gdje želim roditi djete? Da li postoji ikakav kontakt s babicom prije i poslje poroda, u smislu priprema i kontrole/posjete doma, i da li se ta može izabrati? Jesam li razmažena ako tražim prigušeno svijetlo za vrijeme poroda i dovoljno širok krevet da mi suprug ima mjesta pored mene? E da, čitala sam da muški moraju proći nekakav tečaj, da mogu biti prisutni pri porodu? Imaju li bebe svoje krevetiće pored mame i spavaju u istoj sobi? Imam još pitanja, ali eto toliko za početak.

Hvala najljepša!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Postoje rodilišta koja su više ili manje baby friendly. Također, neka rodilišta imaju potpuni, neka djelomični, a neka uopće nemaju rooming-in (stalni boravak djeteta s mamom).
    Ti možeš birati u kojem rodilištu ćeš roditi, ovisno o onom što ti je važno.
    Nažalost, nema kontakata s babicom osim u rodilištu Ovdje se prije i poslije poroda može biti u kontaktu s patronažnom sestrom, ali ona nije babica pa to nije od neke pomoći.
    Prigušena svjetla i slične stvari nisu uobičajena pojava u našim rodilištima, ali ih možeš zahtijevati. U nekim rodilištima su donekle blagonakloni prema takvim željama, a u nekim nema šanse da ih ostvariš.
    Tečaj - opet ovisi o rodilištu. Neka ga traže, neka ne.

Za početak, bilo bi najbolje da napišeš što točno želiš, pa ti mi možemo sugerirati rodilišta u kojima to možeš ostvariti.

Također, u Hrvatskoj postoje doule, koje mogu zajedno s tobom pratiti tvoju trudnoću, porod i babinje, i biti ti fizička i psihička podrška.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odgovaram na pitanja:
    1.) mozes birati gdje ces roditi dijete.
    2.) babicu izabires prije poroda, ona u pravilu dolazi kod tebe, porazgovara s tobom (vama), upoznate se. Dolazi kuci nakon sto rodis, a dalje koliko cesto ce dolaziti ovisi o njoj, ali i o vasem dogovoru. Moja je meni dala broj mobitela ako mi nesto zatreba, i sve u svemu, bila je divna. Jedino, ja sam znala koja je zaduzena za moj dio grada, i trazila sam drugu (za koju sam znala da je super). Znaci, popricaj sa susjedama, vidi kako je to kod tebe.
    3.) in my book, nisi razmazena, ali krevet u radjaoni je onaj koji jest (nema mjesta za muza), a priguseno svjetlo... Hm, ovisi na osobu na koju ces naici i koliko ce biti spremna izaci u susret tvojim zeljama.
    4.) Tecaj za muza - da. Bitan je radi potvrde, koja se predaje na prijemu u rodiliste za porod. No kako je to tvoje 3. dijete, je li ti muz vec ranije bio prisutan na porodu? Obicno tatama s vise djece automatski daju potvrdu, bez potrebe da se (ponovo) pohadja tecaj.
    5.) bebe imaju krevetice pored mame i spavaju u istoj sobi (osim sto ih odnose na preglede i kupanja).

Drugi ce se vec nadovezati, u svakom slucaju, sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

2.) babicu izabires prije poroda, ona u pravilu dolazi kod tebe, porazgovara s tobom (vama), upoznate se. Dolazi kuci nakon sto rodis, a dalje koliko cesto ce dolaziti ovisi o njoj, ali i o vasem dogovoru. Moja je meni dala broj mobitela ako mi nesto zatreba, i sve u svemu, bila je divna. Jedino, ja sam znala koja je zaduzena za moj dio grada, i trazila sam drugu (za koju sam znala da je super). Znaci, popricaj sa susjedama, vidi kako je to kod tebe.
    u kojem to gradu? prvi put čujem. možda misliš na patronažnu sestru? babice kod nas rade samo u rodilištima, bave se porodom, ne trudnoćom i babinjem, i definitivno ne idu po kućama

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprosti, citala sam prebrzo i na pitanje "kontakt s babicom prije" mahinalno sam odgovorila imajuci na umu patronaznu sestru.

Znaci, moj odgovor broj 2 se odnosi na patronaznu sestru.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

deeeyoo, a u kojem mjestu živiš, možda bi ti mogli točnije reći o rodilištu koje je u tvom gradu.
    Ne moraš se bojati liječnika, ima dobrih. I ima jako pozitivnih dojmova o rodilištima i svemu povezanog s njima. Moji dojmovi npr. su dobri.
    A što će ti muž na krevetu dok rađaš? Ima da sjedi ili stoji i brine o tebi .

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Imam ja pitanje- ako odabires rodiliste moras li mjenjati gina? Ja recimo idem u vt kod gina i on radi u vt bolnici al roditi zelim u kc u bolnici. Kak to izvesti a da ne mjenjam ginekologa?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jednostavno odeš na pregled, kad za to dođe vrijeme, tamo negdje poslje 36. tj., u bolnicu u kojoj želiš roditi. Ne moraš mjenjati gina zbog toga.

delitza avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

deeeyoo ja sam rodila neki dan u Vinogradskoj. Svjetlo u boxu je bilo prigušeno, jedino su na samom izgonu upalili onu lampetinu. Babica je bila gotovo non stop kod mene, dr me svako malo obilazio. Muž nije imao tečaj (jednostavno nismo stigli zbog mojih hospitalizacija) i nitko ga ništa nije ni pitao, samo su ga uveli k meni. Već su ti napisali da možeš birati bolnicu i da babice nemaju kontakt s rodiljama do poroda i nemaju toliko širokih kreveta da bi muž ležao pored tebe ali može sjediti na stolici pored. Ne znam za ostale gradove ali u Zg-u je beba stalno s mamom. Vidi pod temom rodilišta.
    Moj porod nije baš bio divota ali ne mogu reći jednu jedinu ružnu riječ, stvarno sam oduševljena i pristupom i ponašanjem za vrijeme poroda i čitavim boravkom u bolnici.

Što se ginekologa tiče, ima ih dobrih i preko HZZO-a ali ih treba naći - također postoje teme o tome.

Uglavnom, nismo baš toliko u banani, činjenica je da zdravstvo baš i ne stoji financijski bajno ali eto, sama sam se uvjerila, u Vinogradskoj nadoknađuju to na drugi način.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

citam ova uvodna pitanja i mislim si koje neugodno iznenadenje mora biti kad stignes iz civilizacije u zemlju zapelu u (komunistickoj) proslosti

sirok krevet da stane suprug ne postoji u nasim rodilistima. pitanje je pustaju li uopce supruga za vrijeme trajanja trudova ili samo na finale. jako puno toga, nazalost, ovisi o dobroj volji pojedinaca. nadam se da ces naci mjesto gdje ce izaci u susret tvojim zeljama, jako se nadam da se stvari po tom pitanju pomicu na bolje u ovoj zemlji.

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Super, hvala vam svima na odgovorima.
    Ja sam u Zagrebu, Maksimir.

Znači postoji mogućnost dogovora, to mi je već veliko olakšanje.
    Moja nevjesta je 2. djete rodila u Splitu prije 4 godine i iztraumatizirana je, jer je prvi porod imala u Njemačkoj, gdje je ipak sve nekako drugačije. No dobro. Nekako ću preživjeti. :D
    Što se tiče muža na krevetu - nisam mislila da bi on ležao dok ja rađam, nego me držao. Kod zadnjeg poroda mi je npr. bilo fantastično rađati čučeći na krevetu. Ne znam da li je to moguće na "normalnim" krevetima. Je da sam satrala i muža i babicu, jer sam se objesila na njih (svaki na jednu stranu), ali sve za rodilju, zar ne!? hehe... :D

E da, sjetih se još jednog pitanja: Dok sam googlala ginekologe, naišla sam na one, koji rade u bolnicama. Kod njih se isto može ići na preglede? Sorry, ako zbilja glupa pitanja postavljam, ali ovo je sve dosta drukčije od onog na što sam navikla.

Mlađeg sina sam rodila u Njemačkoj. Bile su jedna doktorica i 3 babice sa mnom. Tu i tamo je navratila glavna doktorica da vidi, da li sve ide kako treba. Mjenjala sam pozicije kako mi je pasalo najbolje i na kraju rodila na boku. Sina su mi odmah dali na dojenje, za vrijeme toga me šili i tek poslje su ga izvagali, mjerili,...

Kod babice sam išla 1 x tjedno od negdje 4. mjeseca trudnoće. Kod nje bi u grupi od nekih 8-10 žena radile koje kakve vježbe. Nakon poroda i 3 dana provedenim u rodilištu, babica mi je prvi tjedan svaki dan dolazila, drugi tjedan po potrebi. Mogla sam ju uvijek nazvati i zatražiti pomoć. Nakon toga su bile posljeporodne vježbe kod nje, opet 1 x tjedno, opet u grupi tih istih žena.

Čitam o tome da neki doktori znaju cjepiti bebu čim se rodi i ne mogu doći k sebi! Pliz, reci te mi, da to nije standardno.

delitza avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    pitanje je pustaju li uopce supruga za vrijeme trajanja trudova ili samo na finale.
    moj je bio od samog početka i na kraju sam ga morala potjerati doma sat i pol nakon finala jer se njemu nije išlo a nitko drugi ga nije tjerao.

Što se tiče pomicanja stvari, mislim da bi prvo trebalo izgraditi nove bolnice jer se trude ići u korak sa zahtjevima ali masu puta jednostavno nemaju uvijeta. Evo npr. rooming in u VG - bebe su u sobama ali je toliko malo mjesta da jedva prolaziš, prozore ne možeš otvoriti jer puše direktno na bebe (a i da ne puše propuše kad se otvore vrata sobe), jedeš maltene na krevetu ili na smjenu jer uz u prosjeku 3 kreveta i 3 krevetića ne možete istovremeno izvući 3 stolice i sjesti za stol,.. za posjete da ne pričam - jedan po rodilji i nema smjena, a i taj uglavnom nema gdje biti.. ali kažem, barem su susretljivi, trude se makar psihički olakšati ti to vrijeme koje provodiš tamo.

magistra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj beilana prvotno napisa Vidi poruku
    Imam ja pitanje- ako odabires rodiliste moras li mjenjati gina? Ja recimo idem u vt kod gina i on radi u vt bolnici al roditi zelim u kc u bolnici. Kak to izvesti a da ne mjenjam ginekologa?
    Evo ja sam s KC područja i nije rijedak slučaj da rodilje s drugog geo područja dolaze u KC Opću bolnicu(ja sam rodila 2 djevojčica ovdje) roditi (kao uostalom i druge bolnice). Pred kraj trudnoće, 36-38 tjedan dođelaziš u KC bolnicu, ginekološku ambulantu na pregled. I tako dalje po uputi dežurnog ginekologa u ambulanti. Ginekologa na odjelu koji vode porode je šest pa se tako, ovisno o dežurstvu i izmjenjuju u gin. ambulanti na pregledima. Velika je mogućnost da svaki put na kontrolnom pregledu bude drugi ginekolog, kao i na samom porodu osim ako s nekim ginekologom koji ti "klikne" ne dogovoriš drugačije.
    Tvoj domicilni ginekolog ostaje tvoj ginekolog, ali ne vodi porod u KC bolnici.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj magistra prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja sam s KC područja i nije rijedak slučaj da rodilje s drugog geo područja dolaze u KC Opću bolnicu(ja sam rodila 2 djevojčica ovdje) roditi (kao uostalom i druge bolnice). Pred kraj trudnoće, 36-38 tjedan dođelaziš u KC bolnicu, ginekološku ambulantu na pregled. I tako dalje po uputi dežurnog ginekologa u ambulanti. Ginekologa na odjelu koji vode porode je šest pa se tako, ovisno o dežurstvu i izmjenjuju u gin. ambulanti na pregledima. Velika je mogućnost da svaki put na kontrolnom pregledu bude drugi ginekolog, kao i na samom porodu osim ako s nekim ginekologom koji ti "klikne" ne dogovoriš drugačije.
    Tvoj domicilni ginekolog ostaje tvoj ginekolog, ali ne vodi porod u KC bolnici.
    I to moze tak? Nije problem? I oni ce mi dati uputnicu? Ak se moze tak onda cu tak. Odma mi je lakse. Misla sam da gin mora dat uputnicu a ovaj moj mi moze dati samo za vt. Hvala ti puno na objasnjenju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitam o tome da neki doktori znaju cjepiti bebu čim se rodi i ne mogu doći k sebi! Pliz, reci te mi, da to nije standardno.
    ne cijepi se čim se rodi, ali se cijepi još dok ste u rodilištu, obično prvi ili drugi dan. to je standardno.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I to moze tak? Nije problem? I oni ce mi dati uputnicu? Ak se moze tak onda cu tak. Odma mi je lakse. Misla sam da gin mora dat uputnicu a ovaj moj mi moze dati samo za vt. Hvala ti puno na objasnjenju
    tvoj socijalni gin ti daje uputnicu za pregled u bolnici
    (za sam porod ne treba uputnica)

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, u rodilistu ih se cijepi protiv tuberkoloze i hepatitisa b. mislim da bi trebala moci ispregovarati da se cijepljenje odgodi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    tvoj socijalni gin ti daje uputnicu za pregled u bolnici
    (za sam porod ne treba uputnica)
    Kako gdje - u Vž treba uputnica i za porod.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali, neće te vratiti doma ako nemaš uputnicu, niti reći počekajte s trudovima dok ne donesete uputnicu

Kod nas trudnice pregledava liječnik, smatra se da babice nisu dovoljno stručne. Ali, patronažna sestra dolazi kući nekoliko puta u trudnoći i tokom prvog bebinog mjeseca. Posve besplatno.

Ima trudničkih tečajeva na kojima se vježba, neki u sklopu Doma zdravlja, neke organiziraju rodilišta. To će ti reći tvoja patronažna sestra nakon što se javiš svom odabranom liječniku.

Imaš li hrvatsko zdravstveno osiguranje? Ako imaš dobivat ćeš naknadu tri godine nakon poroda jer ti je treće dijete, opremu za novorođenče jednokratno i sve tri godine će ti biti mirovinski staž.

I daju i gradovi novac za svako dijete, ali postoje uvjeti koliko godina moraš živjeti u tom gradu da bi dobila. To je u ZG popriličan novac.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nek mi nitko ne zamjeri, ali to što tražiš, kod nas nećeš dobiti. Dobiti ćeš jedno ili drugo, ali sve ne.
    Ako si možeš priuštiti, možda ti je Feldbach opcija, tamo zbilja ispune sve želje... od rasvjete, glazbe, položaja, doktori samo povire na porod, babice imaju glavnu riječ. Ja sam tamo rodila na CR i ne žalim ni centa.
    Ima više priča s poroda u Feldbachu, evo jedne: http://forum.roda.hr/threads/13888-F...ighlight=krila

kolimoli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

za svaki pregled u bolnici ti treba uputnica tvog gina, tako da po sve uputnice moras svome ginicu, a on prema uputama na "povijesti bolesti" to ispisuje, osim u slucaju prvog pregleda na koji te on sam salje.
    nije mi bas jasno da tvoj gin moze napisati uputnice samo za VT, on koliko znam ispise uputnicu za bolnicu, a ti onda ides tamo gdje zelis.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Odi kod Podobnika, tsmo ces dobiti sve sto zelis.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, patronažna sestra dolazi kući nekoliko puta u trudnoći i tokom prvog bebinog mjeseca.
    to ni je posve točno, tj. ovisi o tome gdje si (u Zg npr. nije uobičajeno da ti patronažna dođe prije poroda, tek poslije, ako želiš). a to koliko puta će ti doći nakon poroda, ovisi o njoj, neke će doći 1-2 puta, neke 10 puta - kako ti padne grah

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Kolimoli pitat cu al sam skroz sumnjicava da ce htjet dat za kc jer uvijek pise recimo: uzv opca bolnica v itd.
    Ja bi bila najsretnija da mogu dobit uputnicu bez da napise za gdje je. Jer ak nebude dao budem ga morala mjenjat

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    to ni je posve točno, tj. ovisi o tome gdje si (u Zg npr. nije uobičajeno da ti patronažna dođe prije poroda, tek poslije, ako želiš). a to koliko puta će ti doći nakon poroda, ovisi o njoj, neke će doći 1-2 puta, neke 10 puta - kako ti padne grah
    Ako trazis da dolazi cesce, mora doci- meni je moja rekla da mora doci najmanje 1x, ali ako je trebam, da mora dolaziti i svaki dan prvih par tjedana.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas dolazi često, i u trudnoći i poslije. Ustvari ovisi o mami, kako se dogovore, ali minimum svakako ispuni. Ali...mi nismo Zagreb, blažena provincija.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Odi kod Podobnika, tsmo ces dobiti sve sto zelis.
    Neće. Zato sam ja otišla u Feldbach.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    da, u rodilistu ih se cijepi protiv tuberkoloze i hepatitisa b. mislim da bi trebala moci ispregovarati da se cijepljenje odgodi.
    Da, treba imati spremnu izjavu da se dijete ne želi cijepiti.
    Frendica je rodila na SD-u i tako napravila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kako gdje - u Vž treba uputnica i za porod.
    koju možeš donijeti naknadno.
    dakle, prvo sam rodila u varaždinu, a onda je MM otišao kod moje ginekologice, rekao gdje sam rodila i ona je napisala uputnicu.

magistra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Kolimoli pitat cu al sam skroz sumnjicava da ce htjet dat za kc jer uvijek pise recimo: uzv opca bolnica v itd.
    Ja bi bila najsretnija da mogu dobit uputnicu bez da napise za gdje je. Jer ak nebude dao budem ga morala mjenjat
    Svaki gin socijalac piše uputnice za bolnicu na zdrav. području na kojem radi. No unatoč tome što na uputnici piše "bolnica ta i ta" ti ideš u ustanovu koja tebi odgovara pa bilo to i riječko rodilište. Praksa je da gin socijalac kod 36.-37. tjedna automatski ispiše 3 uputnice za pregled + jednu za rodilište (porod). Ako slučajno potrošiš te tri uputnice za pregled i dalje ideš na pregled (prenijela si termin) gin socijalac ispisuje nove uputnice za pregled. Uputnica za rodilište ti je spremna u torbi koju nosiš u rodilište.
    Smatram da ginekologa moraš mijenjati jedino ako nisi njime zadovoljna. Uputnice na kojima šiše točno ime ustanove (u slučaju da nije ona u koju ideš na porod) sestre i tako korektur lakom "isprave" (napišu rukom "bolnica ta i ta " u koju si došla roditi).

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Imaš li hrvatsko zdravstveno osiguranje? Ako imaš dobivat ćeš naknadu tri godine nakon poroda jer ti je treće dijete, opremu za novorođenče jednokratno i sve tri godine će ti biti mirovinski staž.

I daju i gradovi novac za svako dijete, ali postoje uvjeti koliko godina moraš živjeti u tom gradu da bi dobila. To je u ZG popriličan novac.
    Imam hrvatsko zdravstveno, ali i pravo na njemačko kad sam tamo (primam obiteljsku mirovinu iz Njemačke). Nisam zaposlena, pa valjda nemam ni pravo na bilo kakvu naknadu, ili?
    Ja sam 3 godine u Zagrebu, moj suprug (dečko) cijeli svoj život. Koliko sam shvatila imamo pravo na novčanu pomoć grada na osnovi njegovog stalnog boravka u ZG-u. Novac koji grad daje - to vrijedi samo za one, koje baš i rode u Zagrebu? Mislim, imam eventualno mogućnost rađati u Njemačkoj (to se moram raspitati još kod njem. zdravstvenog), ali bi djete naravno prijavila u Zagrebu, gdje i živimo. Kako je to kod vas, koje ste u Feldbach-u rodile, bilo? Da li je uvijet za taj novac i rođenje u jednom zagrebačkom rodilištu?

Što se tiče cjepljenja: Ubij te me - ja svoju djecu ne želim uopće cjepiti (tj. ovog starijeg sam dala 3 puta cjepiti, prije nego sam se počela informirati o tome, i odlučila da to više ne dolazi u obzir), pa me malo paranoia uhvatila kada sam čitala da se to automatski radi u rodilištu. U Njem., hvala Bogu, ne postoji obaveza, niti se treba išta potpisivati.

Iako sam sada puno pozitivnog čitala o Vinogradskoj i SD, ipak nekako sve više mislim kako bi mi bilo bolje držati se onog što poznam i s čime imam samo najbolja iskustva, tj. po mogućnosti roditi u Njem.
    Iskreno, kada samo čujem riječ "BOX" malo mi se zavrti u glavi... kakav box, čovjeće!? Ideš rađati u box-u? Odmah pomislim na konje u štali, koji su svaki za sebe u nekom box-u =)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih otišla u njemačku
    ili bliže u graz ili feldbach

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ukoliko mi njem. zdravstevno potvrdi da smijem tamo roditi, to bi i značilo da ne moram ništa plačati. A i roditelji mi tamo žive, pa ne bi imala još i druge troškove, kao npr. za hotel. 2000 Euro ipak nije malo.

Ne znam... Imam dovoljno vremena još o tome razmisliti. Vama u svakom slučaju još jednom hvala za informacije! =)

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj deeeyoo prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam zaposlena, pa valjda nemam ni pravo na bilo kakvu naknadu, ili?
    Ja sam 3 godine u Zagrebu, moj suprug (dečko) cijeli svoj život. Koliko sam shvatila imamo pravo na novčanu pomoć grada na osnovi njegovog stalnog boravka u ZG-u. Novac koji grad daje - to vrijedi samo za one, koje baš i rode u Zagrebu? Mislim, imam eventualno mogućnost rađati u Njemačkoj (to se moram raspitati još kod njem. zdravstvenog), ali bi djete naravno prijavila u Zagrebu, gdje i živimo. Kako je to kod vas, koje ste u Feldbach-u rodile, bilo? Da li je uvijet za taj novac i rođenje u jednom zagrebačkom rodilištu?
    Ako imaš HR državljanstvo ili odobren stalan boravak u HR, imaš pravo na naknadu oko 1600 kn godinu dana. Također, imaš pravo i na jednokratnu novčanu potporu za opremu djeteta oko 2300 kn.

Mislim da za potporu grada dijete ne mora biti rođeno u Zg, važno je da je prijavljeno u Zg na adresi s roditeljima.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Rodila u FB, novčanu pomoć smo dobili, mjesto rođenja nema veze s tim.
    U Austriji djecu u rodilištu ne cijepe, već kasnije. Bolnica u Feldbachu je i u odnosu na ostale bolnice u Austriji (uključujući Graz) posebnija po pitanju prirodnog poroda, to su mi babice rekle. Ali mislim da je Lutonjica mislila na kuću za rađanje Monice Felber, a ne na bolnicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, na felbericu sam mislila

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj deeeyoo prvotno napisa Vidi poruku
    Imam hrvatsko zdravstveno, ali i pravo na njemačko kad sam tamo (primam obiteljsku mirovinu iz Njemačke). Nisam zaposlena, pa valjda nemam ni pravo na bilo kakvu naknadu, ili?

Iskreno, kada samo čujem riječ "BOX" malo mi se zavrti u glavi... kakav box, čovjeće!? Ideš rađati u box-u? Odmah pomislim na konje u štali, koji su svaki za sebe u nekom box-u =)
    Ti imaš status umirovljenice u Hrvatskoj? Naknada je samo za nezaposlene .

To se samo zove Box, da pokaže da si odvojena od drugih rodilja, imaš privatnost. Ne znam kako je u Njemačkoj, ali meni ni ovdje nije bilo loše. Ne bih se vraćala 4 puta roditi da mi je u rodilištu bilo loše.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ti imaš status umirovljenice u Hrvatskoj? Naknada je samo za nezaposlene .
    Umirovljenice su roditelji izvan sustava rada, također imaju pravo na naknadu (rodiljna i roditeljska briga), samo mora biti hr državljanka

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •