Citiraj sretna35 prvotno napisa
moj miom više nitko niti ne spominje vjerojatno zato što ga je beba višestruko narasla

da li netko zna ima li šanse da se miom očisti s porodom ili je operacija neizbježna?
Evo, ja imam iskustva s tim pa da ga podijelim s vama. Meni je miom otkriven tijekom posljednjeg redovnog ginekološkog pregleda (na koji idem jednom godišnje), prije trudnoće. Tijekom trudnoće je redovno praćen. U početku je bio dug oko 2 cm, u trudnoći je narastao do 4 cm. Naime, poznato je da se miomi "hrane" hormonima trudnoće. Moj je u početku trudnoće porastao duplo i onda stao s rastom. Ne raste više uopće. Inače, može narasti i do 10 cm. Može biti na peteljci (moj nije) koja može bit prilično duga tako da se može "kretati" po cijeloj maternici. Neke žene krvare od mioma, tj. imaju pojačane menstruacije, a neke ništa (moj slučaj). Neke miom stravično boli, a neke ga uopće ne osjete (moj slučaj). Hoću reći - 100 žena, 100 (različitih) mioma.

E sad što s njim raditi. Prvo, svakako odite kod ginekologa koji ima 3D-4D ultrazvuk, kod dobrih dijagnostičara, oni će vam najbolje reći koliko je miom opasan i treba li ga odstraniti. Na dobrom ultrazuvku vidi se i njegova prokrvljenost i može se bolje definirati kao "opasnost". Meni je preporučeno da ga uopće ne diram, da će bit dovoljno nakon poroda jednom godišnje ga kontrolirati. Inače, sam neće otpasti niti nestati. Tijekom carskog se IZNIMNO operira, jer prijeti opasnost od bitnog gubitka krvi. Školski, ono što ih uče na medicinskom faksu, je da je BOLJE ne dirati miom na carskom. No, miom se na carskom dira samo ako se nalazi na putu bebici koja izlazi van. Naravno, ima slučajeva da miom toliko boli tijekom trudnoće i smeta trudnoći (ovisi gdje je) da se zna čak i za virjeme trudnoće otvarati maternica i vaditi ga van. Ali to su iznimni, iznimni slučajevi.

Eto, to je, mislim, sve što sam pokupila do sada o miomu. Prije toga nikad čula za miome... sad ispada da jako puno žena to ima, dosta njih ni ne zna da ih ima... i da je to izraslica na koju dosta žena uopće ne mora paničariti, osim ako nemaju krvarenja/bolove, naravno. Opet, najsigurnije je da se ode kod dobrih dijagnostičara da ih definiraju...