pitala sam isto na onom topicu o "cetvorci samo iz vjeronauka" al me u zaru borbe nitko nije dozivio
dakle - jesu li bas sve ocjene - ocjene?
sto vi mislite? je li vam normalno, drago, svejedno da li vas djak "osvaja" citav spektar ocjena ili preferirate i ponosite se time da vase dijete ni ne zna da ispod petice postoji jos pokazatelja razine znanja i poznavanja materije?
i drugo pitanje - sto vasa djeca o tome misle? kako se oni osjecaju sa svojim ocjenama? je li im svejedno? jel im neuspjeh ako nisu sve sve najnajbolje? jesu li ponosni na njih koje god bile?
mi ovako:
meni zivo svejedno. dok znam da se trude i da daju od sebe - dotle mi je ocjena pokazatelj njihovog znanja. nije da ponekad ta ocjena ne pokaze da bi to znanje moglo biti vise - u tom slucaju tu sam da pomognem, potaknem i djetetu osvjestim da bi moglo i drugacije...
volim kad prodju s odlicnim, smatram da mogu i da je odlican ocjena koju od njih "smijem" ocekivati. buduci jos nemam iskustva s visim i zahtjevnijim razredima - za sad vjerujem da necu puno mijenjati misljenje i da ce mi onda sarolikost ocjena upravo dokazati da smatram da je razlicit interes za razlicite materije - normalan.
mojoj djeci - jos svejednije nego meniida je isprobala sve ocjene (osim jedinice), imala i trojku na polugodistu (iz prirode u prvom razredu) i shvatila da se ne mogu sve stvari pamtiti i racunati, neke treba i - nauciti
nije ju pogodilo, samo osvjestilo.
trenutno su noa i ida u skoli i nemaju ocjena u nasem smislu rijeci, tako da tu ja ispadam iz ove price, al mi je zanimljivo to sto oboje vrlo pragmaticno prihvacaju da su za nesto dobili pohvalu ili malo manje pohvalu (noa i "kaznu") i posve osjecaju da je to tocno ono sto su "zasluzili"...