Samo da nešto dodam...

Nedavno pitam susjedu da li će njezin prvašić imati 5,0 na kraju godine (bila sam uvjerena da hoće, inače ne bih tako postavila stvari...).
Ne, kaže ona - imat će dvije četvorke...(iz obrazovnih predmeta)... :shock: Nije to ništa strašno, nego me iznenadilo kod OVOG djeteta.

A dijete je mirno, dobro i relativno povučeno, baš krasan uzoran dečec, ako je suditi po ponašanju. Ne radi nikakve probleme. Mali je stvarno dobar (kojiput poželim da su moji takvi, pogotovo mlađi, iz kojega iskre frcaju...) ali to mu izgleda nije pomoglo. A bistar je, znam ga, gradivo mu ne bi trebalo biti problem. Ali se ne ističe, za razliku od mog mlađeg sina !

Na što mislim?

Čini se da u nižim razredima najgore prolaze ovakva mirna i dobra djeca. Za njega učiteljica ni ne uoči da nešto ne razumije ili ne zna odlično, sve dok ne dođe test ili ispitivanje. Moj mali galamdžija prolazi bolje jer (svjesno ili nesvjesno) skreće pažnju učiteljice na sebe - taj sve zna unaprijed i živio je s jednom rukom u zraku cijelo drugo polugodište (jednostavno je takav karakter). Druga djeca ometaju nastavu na drugačiji način i opet skreću pažnju na sebe. Tako da u konačnici ovakvi pitomi NEUOČLJIVI klinci jednostavno nemaju motivaciju od učitelja da daju sve od sebe, a treba im možda samo mrvica...

A dugoročno ako takvo dijete stekne sliku o sebi da je to njegov domet (i mm je bio takav, vječiti vrlodobar zato jer nema oštar lakat i oštar jezik, to je moja privilegija ) lako se može dogoditi da tako i ostane do kraja školovanja.

Hoću reći, u tim početnim godinama bitno je djecu poučiti da se zalažu za sebe, da bez straha izražavaju svoje mišljenje, da se javljaju i da sudjeluju. Učitelji ih potiču, ali interes roditelja je također važan. Ja sam sa starijim skoro napravila sličnu grešku (on je također pitom, najradije se ne bi isticao) ali eto, kako je imao probleme s pisanjem učiteljica mu se morala posvetiti. Rezultat - 5,0 u drugom razredu, a prvi smo već i zaboravili. A za četvorke (koje su također u redu ocjene) ima vremena još puno, daleko je kraj školovanja...