Citiraj camel prvotno napisa
ne bih otvarala novu temu, ali imam pitanje za učiteljice.
naime, koji je kriterij za dodjelu pohvalnica na kraju školske godine?
moje dijete je završilo razred s 5,0, pod vladanje piše uzorno, sudjelovala je u školskim i izvanškolskim aktivnostima, ali kući je donijela samo školsku knjižicu bez pohvalnice.
da ne bi bilo zabune, nama to nije bitno, ali je ona rekla da je nekoliko djece iz razreda dobilo pohvalnicu i sad nju zanima zašto je netko dobio, a netko nije. ne znam što bih joj rekla. čini mi se da joj smeta što je i ona nije dobila.
prijateljica mi kaže da u njezinoj školi djeca s 5,0 dobiju pohvalnicu i knjigu, odlikaši (koji nemaju sve petice) dobiju samo pohvalnicu, a i neki vrlo dobri učenici koji su se istaknuli u nekoj aktivnosti.
postoji li neko pravilo?
Za dodjelu pismenih pohvala ključni dokument je PRAVILNIK O PEDAGOŠKIM MJERAMA (to donosi škola, uz statut).

Evo primjera jednog takvog pravilnika:
http://www.os-tujevica-zg.skole.hr/pedmjere.html

Eh, sad... Kod nas je kriterij i broj učenika ili postotak (nisam sigurna, nisam zapisala kad je bilo riječi o tome, a ne sjećam se dovoljno dobro kako to sve ide). Daklem, svaki razrednik dobio je 4 pohvalnice razrednog vijeća, a koji će ih učenici dobiti, odlučuje upravo to vijeće. I ako ima više učenika s istim ocjenama u knjižici, gleda se kakve su bile ocjene i PRIJE zaključivanja, tj. zaključene ocjene nisu jedini kriterij.

U tu vreću ulaze još i vannastavne i vanškolske aktivnosti (npr. moji su sinovi članovi gim. kluba "Sokol" i jučer sam vidjela da im je to upisano u učeničke knjižice), a i vladanje tj. ponašanje, pa su neki prijatelji mog starijeg sina "izvisili" iako su imali 5,0 i super su učenici, ali... bilo je propusta u ponašanju.

Znači, čak i ako dijete ima 5,0 - izgledi za pohvalnicu su veći ako još npr. ide u glazbenu školu, igra šah za školu i ima bilo koju EVIDENTIRANU vanškolsku i vannastavnu aktivnost.