Ne bi htjela da ovo bude neki hvalospjev i ne znam ni sama kako napisati sve što želim da vam dočaram kako to sve izgleda... i htjela bi pitati ima li vas još - mislim znam da ima, i kako se nosite s tim malim lumenima i babama pričalicama, kontrolorima i sl.?
Počeo je pričati vrlo rano, oko godine dana smo se već dobro debelo razumjeli, a ovo što je došlo i proširuje se iz dana u dan nakon navršene godine i pol je naprosto neuhvatljivo.
Sada ima 2god i 9 mjeseci, on je stroj za pričanje, a ima i takvu nevjerovatnu memoriju, da to stvarno po meni nije uobičajeno za njegovu dob.
Govori pravilno književno ( pokupi tu i tamo nekaj od nas neukih roditelja) uglavnom konverzacija s njim izgleda kao da pričate sa odraslom osobom ili djetetom od barem 6-7 godina, on ne tepa, govori čisto u vremenima i licima. Radi usporedbe - vidi reklamu za boju za kosu na televiziji i kaže:"mama vidi slična je kao tvoja" - ja sam se prvi put nedavno farbala doma. Njegov fond riječi je skoro kao i moj, uz doru istražuje je naučio neke engleske izraze i kad mu je nešto fino kaže naravno "it s delicious".
Ja neki dan kuham ručak, a on je htio da idemo u dvorište i ja mu kažem da ćemo ići kad ja završim s kuhanjem ručka, a on meni odgovori:"mama mogu ja ići sam van pa ću te čekati dok ti ne skuhaš ručak, a ti me gledaj kroz prozor" - halo on ima 2 i pol godine :shock:
Mislim ima tih bisera jako jako puno, stvarno je napredan u govoru...možeš s njim raspravljati, svađati se, dogovarati se - pamti jako dobro raspored dogovora za nešto i to mora biti tako kako je dogovoreno ili on opominje.
Te konverzacije koje su iz dana u dan sve zrelije i nemože im se više pratiti tempo me totalno iznenađuju, koliko mi je drago da se sve razumijemo toliko me strah kamo sve to vodi i hoću li mu moći udovoljiti kad ti apetiti koje ima još narastu!?
Ja ne kažem da on zna nabrojati sto zemalja, ali način njegovog zaključivanja i davanja odgovora na postavljena pitanja, ili način na koji on postavi pitanje kompleksno, mi govori da mu mozak non stop vrti radi - ponekad imam osjećaj da mogu čuti tu malo mašinu kako vrti kotačiće i kako krv kola i stanice putuju...mogućnosti uspoređinanja koje ima ( ovo je slično, ali nije isto i mora to prokomentirati ), sve što i jednom čuje on zna, pamti taj tren.
Sjeća se da je prošle godine bio na moru i da se igrao sa jednim dečkom koji je isto imao jurića sličnog kao i on - mislim on je tada imao godinu i pol dana.
Kad dođe od bake, ili kad dođem s posla, mora mi sve ispričati, šta je radio, jeo, gledao...jel se s kim posvađao i sl.
Inače je živo dijete, aktivan je non stop i jezikom i tijelom![]()
Kako se nosite s malim pričalicama - inteligentnim stvorenjima, kako pratiti njihov tempo i da ih se ne sputava, a opet i ne pritišće ( to mi je najmanje u interesu da netko ne pomisli krivo )?

) uglavnom konverzacija s njim izgleda kao da pričate sa odraslom osobom ili djetetom od barem 6-7 godina, on ne tepa, govori čisto u vremenima i licima. Radi usporedbe - vidi reklamu za boju za kosu na televiziji i kaže:"mama vidi slična je kao tvoja" - ja sam se prvi put nedavno farbala doma. Njegov fond riječi je skoro kao i moj, uz doru istražuje je naučio neke engleske izraze i kad mu je nešto fino kaže naravno "it s delicious".
Odgovori s citatom

mamino