neznam da li ovo uopce spada ovdje, ali neznam gdje da smjestimnaime naša 14 mj djevojčica bi trebala s bakom i djedom preći granicu, pa me zanima zna li netko da li je potrebna kakva potvrda ? To su moji roditelji i curica se ne preziva kao oni !
neznam da li ovo uopce spada ovdje, ali neznam gdje da smjestimnaime naša 14 mj djevojčica bi trebala s bakom i djedom preći granicu, pa me zanima zna li netko da li je potrebna kakva potvrda ? To su moji roditelji i curica se ne preziva kao oni !
Dinasta - koliko je meni poznato - bez putovnice ništa od prelaska granice! I to s roditeljima, a s bakom i dedom možda i neko dodatno "odobrenje" roditelja :/ ??... Frendovi htjeli lani s djetetom u BiH, mislili ako su oni s djetetom da ne treba ništa... lagano su se vratili i produžili u MUP...
Sinu smo napravili putovnicu. Ako se dobro sjećam morali smo oboje ( i MM i ja ) potpisati neki formular...
Dijete mora imati svoju putovnicu, a tvoji roditelji punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika od strane tebe ili tvog muža.![]()
Ne, ne, bez putovnice nikud, pa ni u susjedne drzave! I mene to muci, nije da imam u planu nekud vodit dijete ali ono, nikad se ne zna. Jel zna netko kolko dugo traju putovnice za klince tj. nakon kolko ih se produzuje?
5 godina.
maltese je rekla tocno, a ja mislim da ne bi bilo zgorega da punomoc potpisu oba roditelja.
koksy - upravo bacila pogled - 5 godina traje limaču putovnica...
Moji roditelji su prešli preko granice bez da ih je itko išta pitao, nisu ni pokazivali našu izjavu.
No dok sam se ja različito prezivala od L onda me nisu pustili u Sloveniju bez tatine potvrde(zato sam naknadno mijenjala prezime).
E pa blago vama,kod nas putne isprave za klince traju samo 2 godine![]()
Ma curka ima putovnicu jer putuje od 2 mj van hr Ali uvijek samnom I mm a sada prvi put s bakom I dedom. da li punomoc ja napisem pa ovjerim ili pistoji neka sablona, formular, kako ste vi?
odeš kod javnog bilježnika, on će već znati o čemu se radi pa će te uputiti.
i u svakom slučaju je bolje da budu potpisi oba roditelja.
Super sto je 5 god al meni je to apsurdno! Slikam dijete dok je jos prakticki beba i sad bi ga oni, na temelju te slike, trebali prepoznat za 5 godina! Nema sanse! Na taj nacin bi roditelji mogli npr, prevesti preko granice mlade dijete sa putvnicom starijeg i obrnuto zar ne?Emma Maria prvotno napisa
Kod javnog bilježnika ima formular koji se ispuni i ovjeri.Meni je muž rekao da je dovoljan potpis jednog roditelja (to mu je struka), ali ako želiš biti mirnija potpišite se oboje. Ne znam kako je na drugim granicama, ali tu gdje on radi oni to uopće ne traže (samo putovnicu), a niti njihove kolege sa slovenske strane.
Mi smo uradili bebi od 6m.
Jedva su je uslikali,kao da ona zna gde treba gledati,a ne sedi jos sama pa smo je drzali....
Doduse,malo lici na sebe,sada![]()
Vec sledece godine ce to biti velika cura s kosom....zaista bi mogla s nama bilo koja slicna putovati.I meni je to bas bez veze.
Sinovi su upisani kod mene pre X godina(sada to vise ne moze tako,ali nekad je moglo)i taj upis vazi 2 godine.Mi se "svercamo"godinama tako.
Svaki put bi oni spavali,niko ih nije ni pogledao,samo brojno stanje,ima li ih dvoje tu.
Takodje su mogli biti bilo koji.
Formalnosti,formalnosti....
Mi smo potpisali punomoć kod javnog bilježnika - samo mamin potpis + djetetova putovnica.
I to je to.
K. ima u putovnici sliku kad je imala 1 dan, jedva da gleda![]()
ali putovnica je važeća![]()
Mi često putujemo Plitvice-Bihać svega ima pola sata u šoping a kako ja dojim Laru ne mogu u ostaviti sa dedom i bakom pa smo joj sa 6 mjeseci napravili putovnicu (potpisoba roditelja treba kad se pravi putovnica) i idemo zajedno. Pretpostavljam da treba ovjera kod javnog bilježnika i potpis jednog ili oba roditelja (nisam sigurna) da dijete može putovati sa drugom osobom (koja nije roditelj) kao u vašem slučaju djed i baka jer bi graničari to mogli tražiti. Nije teško nazvati policiju i da vas spoje sa šalterom koji radi putovnice tako su nama objasnili za putovnicu a to je povezano.![]()
Da, pogotovo ako je starijem putovnica rađena kad je imao 4 godine, a roditelji voze mlađe dijete od 6 mjeseci...koksy prvotno napisa
![]()
mi nismo u braku i klinac se preziva po mužu i moram imati punomoć+ putovnicu.dakle potpisujem maltese i ovo za glupost da se dijete slika sa 2 dana a putovnica vrijedi 5 godina.glavno da ja imam kao majka punomoć da mogu svoje dijete voditi sa sobom![]()
![]()
Pa i nije važeća.mama_jos_malo prvotno napisa
Zakon kaže da se putovnica treba mijenjati ako se promijeni vanjski izgled. Tako je bar nama rečeno, što znači da su dječje putovnice s trajanjem od 5 godina i punom cijenom najobičnija krađa. Svejedno ih treba češće mijenjati i uvijek za novu plaćati punu cijenu. Ovo su info koje sam dobila u PU od službene osobe.
Dali netko ima primjer punomoći ili izjave koju treba ovjeriti kod javnog bilježnika da bi dijete moglo preko granice sa dedom i bakom.
Hvala!!!
pa dosta ti je jedna rečenic:
Ovom Izjavom potvrđujem da dijete to i to (pa u zagradi OIB/broj putovnice i ime i prezime oca i majke), može putovati sa svojom bakom (pa ime i OIB/broj putovnice) i djedom (podaci) i onda navedeš granice/države kroz koje će ići.
I potpisi.
Nemoj komplicirati.
A ako i ne napišeš, znat će bilježnik.
Nažalost, kod nas i u susjednim državama jako slabo provjeravaju.
Jedino na aerodromima čitaju te izjave.
Ja sam sa svojom kćeri (različite adrese, države rođenja i različito prezime) proputovala desetak europskih zemalja, a da nas nitko nigdje (osim na aerodromu) ništa pitao nije
Mogla sam oteti bilo koga i prevesti.
Ali su me zato, pitali čiji mi je auto!
Dijete mora imati putovnicu, a za punomoć nisam sigurna. Nas nisu pitali punomoć kad smo vozili tuđu djecu preko granice, putovnice su bile dovoljne.
Maloljetno dijete treba imati punomoć od javnog bilježnika ako putuje bez oba roditelja.
Putovnica se radi na 5 godina sa slikom i formularom i može to obaviti jedan roditelj bez ikakvog potpisa drugog.
Mi smo ljetos vadili točnije MM ja sam bila na moru i on je sve sam obavio, slikali smo se u Zd.
Cijena je oko 400 kn
a ja zrinu 2008. i morali smo tako
pa aj reci!
opet sve ovisi o službenici/službeniku
sto volim HR birokraciju, sve moze samo ovisno u kojoj smjeni
kad smo K. radili putovnicu krajem 2009. godine morali smo i mm i ja doći na policiju da potpišemo zahtjev. nije bilo šanse da to obavi samo jedan roditelj.i to mi ima logike.
Slažem se, ali nisam ja ta koja bi ih trebala tjerati da pregledaju naše putovnice, punomoći, da provjere vozimo li nešto u prtljažniku, i sl., zar ne? Samo sam prenijela svoje iskustvo, a slažem li se s takvim postupkom ili ne, to je irelevantno i autorica teme nije pitala za naše mišljenje.
pa ne optužujem ja tebe niti te prozivam.
samo pitam za mišljenje.
Pa meni je ok ovo u vezi izrade putovnice, zašto bi ja sam dolazila po putovnicu.
Živimo na istoj adresi i imamo isto prezime, ja sam fotokopirala svoju osobnu i imaju djetetov rodni list i domovnicu, zašto onda bi netko posebno dolazio po nju.
To bi mi bilo tek apsurdno, mogao bi npr odvesti mau preko granice bez mene a nebi mogao izdati potovnicu.
zato što se može desiti da jedan roditelj, bez znanja drugoga, napravi djetetu dokumente i odvede iz države.
i drugi roditelj izgubi svaki kontakt.
desilo se i na ovome forumu![]()
Posljednje uređivanje od apricot : 22.08.2011. at 14:39
i van foruma, sta nije onaj neki diplomata tako uzeo djeci majci francuskinji? na kraju je i u zatvoru zavrsio?
i ja mislim da je OK da oba roditelja na neki nacin potpisu da su suglasni za putovnicu. kad sam radila za BC-a, ja sam predala, a MM podigao. ja nisam mogla podici, jer su trebala oba potpisa.
kao sto sam ranije napisala za balerinu smo bili zajedno za predati, jer nam je tako bilo zgodno da oboje budemo na predaji, pa ko bude mogao da ja podigne, pa nam je gospodja rekla da vise nije bitno da su pristuna oba roditelja. iznenadilo me, ali sam poslije negdje i tu na forumu procitala da nije potrebno da oba roditelja budu prisutna.
ja se slazem a Apri da putovnica nije nseto sto se olako treba izdavati djeci, kao i sto ne bi trebalo lako dati da djeca koja nisu u pratnji roditelja pustaju preko granice bez da imaju izjavu roditelja koji se s tim slazu. naravno ovjerenu kod javnog biljeznika.
Pa znam ali to isto može napraviti i inaće, ako mu se hoće onda samo uzme djete i ode,a ovako ako nije u postupku kakva brakorazvodna parnica i ako nem nikakvih prijava i štajaznamkaj..
Pa ako sam vjenčana po zakonu onda se smatra da djeca u toj zajednici pripadaju jedanko svakom roditelju i zašto bi sad mene neki tamo službenik provjeravao na taj način da ja moram doći po putovnicu,ako misliš da će ti neko oteti klinca prijaviš to mupu a oni vide jel u postupku izdavanje putovnice.
Po tome bi za svaki pelazak granice trebalo prisustvo oba roditelja ili barem njegov pismeni pristanak.
Pa mogu se oba roditelja danas slagati a za 4 godine biti puno drugačija situacija i pema tome...
Trebam hitan i tocan odgovor,hvala!!!
Ovako..ja i otac djeteta koje je sada staro god i 7 mj nismo bili u braku, sud za skrbnistvo jos nije bio tako da nema crno na bijelo odluke kome od nas dvoje pripada skrbnistvo, ja sam zbog posla morala u inozemstvo prije mj dana i sada kada sam sve pripremila za malisin dolazak s mojom mamom zanima me dali mi je potrebna suglasnost bivseg tj punomoc da bi djete moglo proci kontrolu na aerodromu s mojom mamom i neometano sjesti u avion s obzirom da sam ja ostavila punomoc mami a maleni ima ocevo prezime.
nazovi MUP, to ti je najpametnije
i granični prijelaz
ovo tvoje je prekomplicirana situacija da bi informacije skupljala na forumu
Nazovi MUP za svaki slučaj da se ne bi našla u nebranom na sred aerodroma, ali iz mog iskustva sve procedure se riješe prilikom izdavanja putovnice.
Ja sam rastavljena, dijete je kod mene, ima očevo prezime.
Nikad me kod prelaska granice ni sa mnom niti s bakom (uz punomoć) nitko ništa nije pitao.
Znači presuda o razvodu ili skrbništvu se traži kod izdavanja putovnice za dijete, na granici ne.
Barem je tako bilo u mom slučaju.
Ali stvarno provjeri u MUP-u za svaki slučaj.
mi živimo u vanbračnoj zajednici i nikad me nitko na granici nije ništa pitao...
djeca imaju očevo prezime...
kod izdavanja putovnice smo potpisali da smo u vanbračnoj zajednici i to je to...
al da - provjeri u MUP-u...
na aerodromima su jako strogi
ja sam imala i vjenčani list i muževu punomoć i rodni list...
sve su ispregledali