Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Višnje - štrudl , sok i ostale fine stvari

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Višnje - štrudl , sok i ostale fine stvari

dakle tražila sam dobar recept za sok od višanja ( kako je već puno višanja) i naišla sam na ovaj:

Za izradu soka treba višnje zgnječiti a također se stuče i nekoliko koštica od višanja, jer ove imaju posebnu aromu i sve se zajedno stavi na sunce 6-8 dana. Nakon toga se sok izmjeri i na 1 kg soka kuha se 1 kg šećera sa malo vode dok ne postane gusti sirup. U kipući sirup se doda sok i kuha se još 20-tak minuta. Ovo se mora kuhati u dubokom sudu da sok ne iskipi. Dok se kuha neprestano se skida pjena. Zatim se skine s vatre i ohlađeno procijedi u flaše i dobro zatvori. Vrlo je dobro piće, a može se poslužiti s običnom vodom, sodom ili mineralnom vodom.
    a za štrudlu nađoh jednu varijaciju....

8 listova tankih kora za pitu
    4 kisele jabuke kisele
    1 kesica smrznutih visanja
    gris, secer, bademovi listici, cimet, maslinovo ulje

1. Otopite visnje i ostavite ih da se dobro iskapaju.

2. Jabuke ogulite i izrezite na tanje snitice. Pomijesajte sa visnjama. Dodajte malo griza i cimeta i sve izmjesajte.

3. Premazite koru maslinovim uljem i prebacite preko drugu koru koju cete isto tako premazati. Na uzi kraj kore slozite mjesavinu jabuka i visanja, pospite sasvim malo secerom i zarolajte. Slozite u tepsiju. Isto uradite i sa ostalim korama.
    Premazite spolja svaku strudlu, pospite listicima badema i secerom.

4. U zagrijanu rernu ubacite slozenu strudlu i pecite dok ne porumeni. Ostavite da se malo rashladi, pospite sitnim secerom, rezite i sluzite se!

ako još netko ima neki prijedlog a najviše me zapravo zanima čime premazujete štrudlu? samo otopljenim maslacem ili kao neki sastojcima tipa jogurta +jaja+ margarin i sl....

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja premažem samo maslacem, slatke verzije. Vrhnje, jogurt, jaje mi paše uz slane verzije.

A štrudlu od višanja radim tako da na kore poslažem očišćene i ocijeđene višnje, posipam šećerom i krušnim mrvicama, zarolam i pečem. Najjednostavnije moguće.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Volim i kompot od višanja. Višnje u teglice, zakuham sirup (2 šalice šećera, 4 šalice vode), ohladim da bude mlačan, prelijem preko višanja, zatvorim teglice, i kuham ih u loncu s vodom. Ostavim da se teglice ohlade u vodi u kojoj su se kuhale.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

za sok smo višnje sa stabla direktno u lonac, stavili šećer i kuhali. na pola ubacili jedan štapić vanilije, pred kraj par vrećica vanilin šećera s rumom.
    sok smo cijedili, a višnje ostavljali (neocijeđene) sa strane da se ohlade. povadili lagano koštice, višnje u vrećice pa u zamrzivač za kolače.

za kompot višnje u tegle, zakuhali šećer i vodu u omjeru 1:3. kad se tekućina ohladila zalili višnje i zatvorili.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa

za kompot višnje u tegle, zakuhali šećer i vodu u omjeru 1:3. kad se tekućina ohladila zalili višnje i zatvorili.
    Da li za kompot vadiš koštice iz višanja?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne treba vaditi koštice ni za kompot ni za zamrzivač. Kompot bi one trebale da čuvaju od kvarenja, a zamrznute sa košticom budu sočnije i mnogo manji je gubitak vitamina.

Ja običnu štrudlu premažem odgore mešavinom kisele pavlake, mleka i ulja (u pola čaše pavlake dolivam polako mleko i ulje naizmenično, neprekidno mešajući, dok ne napunim čašu i time premažem, a ako ima više, onda zalijem štrudle i ostavim da odstoji par minuta pre pečenja da kore upiju taj preliv. Svaka štrudla i sa slanim i sa slatkim nadevom sa tim prelivena bude extra!

I evo jednog odličnog receptića za štrudlu sa višnjama:
    http://www.coolinarika.com/recept/ma...la-sa-visnjama

A probajte i ovo, ali sa višnjama. Mmmmmljac
    http://www.coolinarika.com/recept/br...sta-poslastica

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A nekakav đem od višanja?
    Ja bih ga radila!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ima na coolinarici, malo pretraži, sad ne stignem tražit, al neki dan sam vidjela neki sa malo ruma

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa

Da li za kompot vadiš koštice iz višanja?
    ne vadim, to ide prilikom konzumacije.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

džem od višanja je odličan

ja radim sve džemove po nazovimo ga temeljnom receptu: 1 kg voća 90 dag šećera, 1 želin (bez toga neznam), malo limunske kiseline.
    Kad radim od višanja stavim sok od 2 limuna, bez limunske kiseline i ostavim 90 dag šećera; ako radim od slađeg voća npr. jagoda onda stavim limunsku kiselinu da podcrta okus ali stavim cca. 50 dag šećera

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja imam sličan temeljni recept (iliti ofrlje kila voća - kila šećera).

S godinama sam prestala raditi po tome, nego radim ovako (negdje napisala na topicu o ribizlima):

Na 1 kg voća 0,5 kg šećera, obično ostavim da odstoji toliko da voće pusti sok. Nekad koristim želin, nekad ne (za ribizle ne treba, u sezoni kiselih jabuka radije koristim njih).

Ako se koristi želin, ne treba dodavati limunsku kiselinu jer ona već jest jedan od sastojaka želina; pektin i limunska kiselina. Višnje i jagode trebaju želin ako ne mislite kuhati satima, a ribizli ne. Dapače, ribizle se može koristiti za zgušnjavanje drugih džemova, umjesto želina. I nikad nisam stavila količinu želina koju preporučuju na uputi - steglo bi kao đon od cipele... Povoljan omjer mi je pola manje, ali i to ovisi o voću i o tome kakva je godina...

Daklem, tu smjesu šećera i voća (eventualno želina) stavim kuhati i kad je već blizu kraja, provjerim okus. Ako treba, dodam još šećera, a to nije uvijek nužno. Maline, kupine, šljive, vinogradarske breskve i slično ne trebaju sasvim sigurno omjer šećera 1:1, a višnje su tricky business - mogu biti jako kisele, ili fine slatke. Od trešanja nisam nikad radila, pa nemam pojma. Marelice obično radim sa 1:1 ali nisam već dosta godina, pa nemam frišku referencu. Naranče traže puno želina, a dunje definitivno ne trebaju. Eh, u dunje obavezno stavljam limun, kao i u breskve.

Kad mislim da je džem pri kraju, izvadim žlicu na tanjurić i pričekam minutu da se ohladi. Ako stegne (tj. kad prevrnemo tanjurić, ne curi ili ide sasvim polako) gotovo je.

Staklenke ne steriliziram otkad imam suđericu - to je zakon! Unutra perem i poklopce, a vremena kad smo zimnicu zatvarali celofanom samo govore o tome da duuugo pamtim!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jel netko zna gdje bi se mogao kupiti aparat za otkoštavanje višanja?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj je iz Bille od prije nekoliko godina.

Vidjela sam ih u Merkuru - tamo imaju svake godine, samo se brzo prodaju... Bilo je i u Superkonzumu lani, na akciji, baš u vrijeme kad su višnje bile zrele - možda ima i sada... a vjerojatno i u drugim većim centrima. Sretno u potrazi. Možda ih je tko vidio i ove godine.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

da znali su imati svi ovi veliki lanci prodaje od Peveca pa nadalje....

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Cure koje radite kompot, koliko dugo vam može kao takav stajati?

Ja bih radila ali bojim se da bi se brzo pokvarilo :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nedavno je frendica u ostavi našla teglu od prošle godine i bila je

osim višanja, šećera i vode ne stavljamo ništa u kompot.
    samo kad pozatvaramo tegle stavljamo ih u široki lonac sa vodom (vode toliko da bude do polovice tegli) i pustimo da voda prokuha. na taj način se hermetički zatvore i bez problema izdrže koliko treba.
    naravno ne smiju se čuvati u vrućem i svijetlom prostoru.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kompot je u teglicama, još vruć i hladi se....jedva čekam da otvorimo :D

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja kompote ne dunstiram, već ih stavim u rernu ugrejanu na cca. 120°C i tako ih ostavim 2-3 sata. Isto se hermetički zatvore i budu super.

Šećer ušpinujem, stavim malo limunovog soka i toplo (ne previše) sipam preko dobro opranog, oceđenog i u staklenkama lepo poslaganog voća.
    Bitno je da se napuni do krajam, da nema vazduha. I sve mehuriće treba kašićicom istisnuti. Poklopiti teglice i onda u rernu na pasterizaciju.
    Svo voće sa korom ogulim (breskve, kajsije, jabuke, kruške), jer se kompot baš od kore često kvari

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

SAVIJAČA SA VIŠNJAMA (brza, jednostavna i ukusna)

1 paket kora za savijače
    2 paketa (2*450gr) Ledo ili sl. smrznutih višanja ili otprilike toliko svježih, očišćenih ( od 2 paketa ostane malo )

smjesa:
    5 jaja stući, miksajući dodati:
    2 čvrsta jogurta
    3 šalice šećera
    1 šalica griza (pšen.krupica)
    1/2 šalice ulja
    1 prašak za pecivo
    3 van.šeć.
    mjera je šalica od jogurta ( :D )

slažu se i rolaju dvije po dvije kore:
    prvu koru namazati sa smjesom, sve to radim sa većom žlicom (smjesa bude gustoće krem juhe, da vas ne iznenadi, malo se prelijeva, ali to je sve ok) , onda preko smjese, samo na početak kore, cca 3 prsta od ruba prema dalje (ne po cijeloj kori) staviti 5-6 žlica višanja, poklopiti sa drugom korom, poravnati rukama, namazati smjesom i sve skupa zarolati, rubove malo pritisnuti prstima; tako raditi sa preostalim korama i dobit ćete 6 savijača koje složite u veliku plitku padelu u koju ste prije položili foliju ili pek papir, po savijači prelijete 1-2 žlice ostatka smjese, da dobije lijepu , sjajnu boju;
    peći u već zagrijanoj pećnici na 200 *C, 1/2 h;
    sve skupa traje manje od 1 h i na kraju dobijete ovo :

http://public.fotki.com/quote/spiza/

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

joj mandy baš sam htjela ja dodat recept za griz-štrudlu ali vidim da je to otprilike to

ja bih samo dodala: dvije kore mogu ići samo ako imate one s placa, svejedno jesu li deblje ili tanje - sigurno su bolje od dućanskih.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ovo sa slika su dućanske, najbolje su iz Konzuma iz neke žute folije (još ako su iz Bosne :D ), tena su mi bez veze

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Natalija prvotno napisa
    Cure koje radite kompot, koliko dugo vam može kao takav stajati?

Ja bih radila ali bojim se da bi se brzo pokvarilo :/
    Ja imam teglicu staru 2 god. i izgleda sasvim ok.
    Kad se dobro zatvori i pasterizira sigurno se nekvari.
    Imamo visnju i inace sam pravila sok, kompot, dzem, visnje u rakiji, s rumom su super i svakako zamrznute.
    Dzem mi je super za palacinke i zarbo snite.
    Svake godine radim svasta pomalo snjima, osim ove nemogu se penjati da ih poberem, pala sam i noga me boli.

Jedino sta mi neuspije jest strudla, vec sam od nje i odustala kako god napravim prekisela i nekako gnjecava.
    Ostale kolace obozavam pogotovu kad je kombinacija visnje i cokolada.
    Imam dobar recept za kremsnitu s visnjama.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Primjetila sam da mi se nisu hermerički zatvorile sve teglice što sada? Pojesti čim prije, jel' da?

Možda ću u drugoj rundi u pećnicu s njima...

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam do sad pasterizirala na plamenu u velikoj serpi mislim samo jednom mi se nije dobro zatvorilo i vrlo brzo je prokislo.
    Hmm nemam nista pametno za reci jer nemam pojma. Mada se i meni znalo uciniti da poklopac nije uradio onaj skljoc ali bilo je do sad ok.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Primjetila sam da mi se nisu hermerički zatvorile sve teglice što sada? Pojesti čim prije, jel' da?

po čemu si primijetila?
    nama vrlo često i ne bude škljoca, ali se svejedno zatvore. moram priznati da niti ne provjeravamo, jer radimo brzinski. sve mora biti gotovo u jednom danu i sirupi kompoti i rakija tako da samo šibamo.
    dok se kuha znam, ako se sjetim proć rukom po poklopcima i obično se malo napuhnu, ali se kasnije opet spuste.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

po čemu si primijetila?
    nama vrlo često i ne bude škljoca, ali se svejedno zatvore. moram priznati da niti ne provjeravamo, jer radimo brzinski. sve mora biti gotovo u jednom danu i sirupi kompoti i rakija tako da samo šibamo.
    dok se kuha znam, ako se sjetim proć rukom po poklopcima i obično se malo napuhnu, ali se kasnije opet spuste.
    x

upravo ovako.... već godinama. Ne sjećam se da se išta pokvarilo, čak i ako bi ostalo 2 sezone.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

http://www.coolinarika.com/recept/ma...sanja-sa-rumom
    ja sam danas ovo radila, javim sutra kako je. nego zanima me di ima za kupit staklenih teglica za pekmez???

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Danas radim drugu rundu kompota, s time da sam u teglice dodala cimeta i vanili šećera, jedna teglica je isprobana, kompot je odličan (zanemare li se koštice unutra) hehe.

Također radim i sirup, uskoro će na flaširanje, a od sirupa je ostalo "mesa" od višanja to ćemo za biskvit kolač i puding gore

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pirica prvotno napisa
    http://www.coolinarika.com/recept/marmelada-od-visanja-sa-rumom
    ja sam danas ovo radila, javim sutra kako je. nego zanima me di ima za kupit staklenih teglica za pekmez???
    Ja sam ih ranije kupovala ovdje:

Superkonzum
    Metro
    Offertissima

Sad više ne kupujem, imam u podrumu kartonsku kutiju i vrtim stare. Čak i bacam (od kisele zimnice) ako se teško peru...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pri kupovini teglica treba paziti da imaju u kompletu pripadajuće poklopce.

Nedavno sam vidjela i same poklopce, ali gdje???? Nemam više pojma. U nekom velikom dućanu tipa Lidl ili Billa... ali nisam sigurna. U SUperkonzumu su znali imati lijepe od lijevanog stakla sa šarenim poklopcima.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da sam same poklopce vidjela u Kauflandu

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pekmez ispao super (stavila sam manje šećera i manje ruma), sutra gibam po staklenke pa radimo još

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

čemu služi želin? ja bi radila po ovom receptu i tu ga nema
    http://www.coolinarika.com/recept/bakin-dzem-od-visanja

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj willow_tree prvotno napisa
    čemu služi želin? ja bi radila po ovom receptu i tu ga nema
    http://www.coolinarika.com/recept/bakin-dzem-od-visanja
    Da, to je klasičan starinski recept kak se radilo prije upotrebe želina. Možeš bez brige kuhati po ovom receptu. To je klasika.

Želin služi samo tome da ne moraš kuhati pekmez/džem 1 i pol sat, nego ti je gotov (po uputi s vrećice) u nekoliko minuta. I ispadne ga duplo više.
    Trik je u tome da pravi prirodni džem kuhaš toliko dugo da ispari suvišna voda i na taj način se zgusne. Višnje treba dugo kuhati jer sadrže dosta vode. Prema mom iskustvu, domaće višnje (svijetlocrvene) kakve rastu u sjevernoj Hrvatskoj treba čak duplo dulje kuhati od maraški (imam na vrtu jedne i druge) ali to ovisi o godini.

Želin ti je u stvari prirodni pektin (najčešće iz nedozrelih jabuka, a ima ga puno u ribizlima i sl.) a u komercijalnim pripravcima (kod drugog proizvođača zove se Džemfiks, ima toga još...) još unutra bude i limunska kiselina. Od želina se pekmez stegne vrlo brzo, a još ga dobiješ i više, jer na klasičan način oko polovine tekućine mora ispariti da bi to bio džem, a ne kompot. Uz želin ide i manje šećera (neki preparati imaju fruktozu u sebi, mislim da čak i piše na vrećicama "šećer za želiranje" - treba čitati deklaracije tko želi raditi s tim). Umjesto želina možeš uzeti 2-3 kisele zelene jabuke i naribati... Nije baš isto, ali djeluje - stegnut će se brže. Provjereno.

Ne radi se o nekoj alkemiji, to je industrijski trik koji se prodaje domaćicama koje danas nemaju cijeli dan za kuhanje pekmeza. Tko ima vremena i živaca i nofcih za struju/plin, ovaj starinski recept je bolja varijanta. Ja tak kuham šljive (i u pećnici) a u višnje i breskve ipak stavim želin (ali ne koliko piše na vrećici nego pola ili trećinu) da mi bude brže gotovo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako radiš bez želina, kriterij za kvalitetu džema (tj. da li je gotovo) je slijedeći:

Uzmeš HLADNI (tj. iz ormara) tanjurić i na njega izvadiš 1 jušnu žlicu džema za koji misliš da je gotovo. Ostaviš 5 min da se ohladi. Ako se stegne (kao puding) onda je gotovo. AKo još uvijek teče, kuhaj još malo i ponovi postupak.

Mi doma ne volimo baš tvrde pekmeze ni džemove, moraju biti mazivi... Daklem, gledaš kako se stvar steže i ocijeniš. Ne smije biti ni previše vodeno,jer tada je sklono kvarenju.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mislim da ću sa želinom
    jučer sam na placu uzela 4 kg višnji i sad sam ih smrznula, jer uz ovo dvoje male djece niš ne stignem. uzet ću još danas pa ću navečer valjda uspjet nešto napravit. koliko ispadne od džema od nekih 3-4 kg? tegle su mi kod staraca, pa da znam koliko da ih uzmem. imam one velike od kupovnih marmelada i kompota.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Čekaj da razmislim...

U moju rajnglu (5 l) obično stavim 2,5-3 kg višanja bez koštica i od toga ispadne cca 5 piksi od 0,7 litri. Ne znam točno jer pakiram u pikse različite veličine i oblika... pa uvijek uzmem rezervu.

Količina ovisi o dodanoj količini šećera, ali i o sadržaju vode u voću - nije to egzaktna znanost.... kako koji put ispadne.

Ja uvijek pripremim više piksi i poklopaca, za svaki slučaj, operem ih prethodno u suđerici (nekad sam sterilizirala u pećnici, ali to više ne radim) i dok suđerica još radi krenem s kuhanjem džema, tak da mi staklenke budu još tople za punjenje... Nema veze ako se i ohlade, ali onda treba paziti s punjenjem, najprije ubaciš malu količinu (za žlicu) da se staklenka ugrije, a onda uliješ ostatak. Imam jednu džezvu koja mi je taman dobra za punjenje staklenki jer mi šeflja podlijeva, pa najprije šefljom punim džezvu, a onda staklenku odjednom i odmah zatvaram.

Po pravilima trebalo bi se staklenku s zatvaračem na navoj preokrenuti dok se ne ohladi (pokriveno krpom) ali prema mom iskustvu nije to bitno... Bitno je kontrolirati da li je poklopac uvučen (kad se smjesa ohladi, povuče ga unutra na negativni tlak jer joj se smanji volumen) i to je to.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

super, hvala ti
    jel treba stavljat onaj celofan između poklopca i tegle

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj willow_tree prvotno napisa
    super, hvala ti
    jel treba stavljat onaj celofan između poklopca i tegle
    Ne.

S tim samo pokvariš vakuum.

Ako baš nemaš poklopca za neku teglicu, zatvaraš celofanom (ajme, nisam to radila barem 15 godina):

Celofan se izreže na mjeru, ako je tanki stavlja se duplo, namoči se u plitki tanjurić s rakijom da postane elastičan i dobro nategne preko teglice u kojoj je vrući džem, pa zategne gumicom. Moja baka je još dodatno vezala i špagom, za slučaj da gumica popusti. Pri hlađenju celofan će se uvući unutra i lijepo zategnuti. Kad se sve ohladi i osuši, nakon dan-dva još se gore stavi kockasta krpica i zategne gumicom (da celofan ne izbuši kakva osa... ).

Draga, zaboravi celofan! Samo teglice s odgovarajućim poklopcima (metalnim plastificiranim, ili tvrdim plastičnim kakve imaju staklenke meda) vrijede za zimnicu. Zategneš na vruće i gotovo! Malo će se uleknuti, što je znak da je sve ok.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Poklopce isto perem u suđerici, a prije nego je ista došla u kuću, prala sam ih vrućom vodom i ispirala alkoholom/rakijom iznutra.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

kod vas još ima višanja?
    Jesam li već stavila ovo http://www.coolinarika.com/recept/ma...omentar3089346

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne, ne baš (moje su maraške totalno crne, još su na drvetu, onih 5 šaka koje nismo uspjeli dohvatiti ). Willow je svoje smrznula (negdje gore piše)....jer ih nije stigla obraditi kad ih je nabavila. Nema frke, radila sam i ja nekoliko puta džemove i pekmeze od smrznutog voća (npr. kad krepa ledarica), nema razlike.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ima ih na trešnjevačkom placu

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

i još uvijek na riječkom, ali su po 18 kn!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •