dakle tražila sam dobar recept za sok od višanja ( kako je već puno višanja) i naišla sam na ovaj:
a za štrudlu nađoh jednu varijaciju....Za izradu soka treba višnje zgnječiti a također se stuče i nekoliko koštica od višanja, jer ove imaju posebnu aromu i sve se zajedno stavi na sunce 6-8 dana. Nakon toga se sok izmjeri i na 1 kg soka kuha se 1 kg šećera sa malo vode dok ne postane gusti sirup. U kipući sirup se doda sok i kuha se još 20-tak minuta. Ovo se mora kuhati u dubokom sudu da sok ne iskipi. Dok se kuha neprestano se skida pjena. Zatim se skine s vatre i ohlađeno procijedi u flaše i dobro zatvori. Vrlo je dobro piće, a može se poslužiti s običnom vodom, sodom ili mineralnom vodom.
8 listova tankih kora za pitu
4 kisele jabuke kisele
1 kesica smrznutih visanja
gris, secer, bademovi listici, cimet, maslinovo ulje
1. Otopite visnje i ostavite ih da se dobro iskapaju.
2. Jabuke ogulite i izrezite na tanje snitice. Pomijesajte sa visnjama. Dodajte malo griza i cimeta i sve izmjesajte.
3. Premazite koru maslinovim uljem i prebacite preko drugu koru koju cete isto tako premazati. Na uzi kraj kore slozite mjesavinu jabuka i visanja, pospite sasvim malo secerom i zarolajte. Slozite u tepsiju. Isto uradite i sa ostalim korama.
Premazite spolja svaku strudlu, pospite listicima badema i secerom.
4. U zagrijanu rernu ubacite slozenu strudlu i pecite dok ne porumeni. Ostavite da se malo rashladi, pospite sitnim secerom, rezite i sluzite se!
ako još netko ima neki prijedlog a najviše me zapravo zanima čime premazujete štrudlu? samo otopljenim maslacem ili kao neki sastojcima tipa jogurta +jaja+ margarin i sl....