Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: kada vam je otpao pupak?

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno kada vam je otpao pupak?

trazim, al ne nalazim...

dakle, zanima me kada je vasim bebacima otpao pupak? mom starijem sinu je s 10 dana otpao i to je bilo ok, al maloj nikako da otpadne (jucer je navrsila 2 tjedna). nije gnojan, ne smrdi, svaki dan 2 puta (ujutro i navecer) pospricam s octeniseptom (jer je to nova preporuka, sinu sam cistila s hidroksidom i bivacinom). jel mozda stvar u razlicitom tretiranju?

maloj su pupak podvezali drugacije nego sinu, sinu je virilo dobrih 3cm, dok maloj nis ne viri, mozda i zato treba da dugo otpadne :?

znam da je normalno od 10-14dana, jel ima jos koja mama s iskustvom kasnijeg otpadanja pupka? i koji je bio razlog? jel bilo sve ok?

patronaznu nisam zvala (jer kao iskusna mama sve znam ), al me sad taj pupak dovodi u napast, nazvati ili ne?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nama je pupak otpao sa tocno 2 tjedna. rekli su nam odmah da ce se duze susiti jer je pupcana vrpca bila jako debela.
    isto smo koristli octanisept i on nam je bio super

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jeste sa SD?
    pupčići sa SD pouzdano traju duže

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne znam i ima li veze to sto smo cekali da pupcana vrpca otpulsira prije rezanja?

sad kad spominjes debljinu, moram priznati da mi i djeluje malo deblje nego Lovri.

i jos jedno pitanje: u pocetku kad smo spricali octeniseptom, nis se nije pjenilo, a danas se pocelo pjeniti - jel to mozda znak neke upale ili je to znak da se pupak susi? ili smo jednostavno dosli pred kraj octenisepta, pa ima vise pjene? :?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mi jesmo sa SD i isto smo cekali da prestane pulsirati.

a koliko se sjecam, meni je ta pjenica izgledala kao da "cisti" onu sasusenu krv. ali nisam sigurna

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jesmo sa SD (krumpiric, znas da jesmo ) al je i Lovro bio sa SD, pa je otpalo za 10 dana...

kaj je vama sve u roku otpalo?

ovaj pupak koji Lorena ima uopce nema ni krvi ni nicega, samo crno. i mala kvacica... totalno zbunjujuce, ne kuzim zakaj nisu mogli, ko i Lovri, lijepo ostaviti 3cm da viri, da izgleda grozno, al da barem imam kaj za vidjeti.
    ovo Lorenino tak lijepo izgleda da mislim da nikad nece otpasti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znam, pitam za svaku sigurnost. Valjda su na SD u zadnje vrijeme dobili neke nove kleme, ubij me, ne kužim, al znam da svima pupčići traju li traju
    Nama je otpao mislim 12.dan, pa se čudila patronažna kako je brzo otpao.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mojem malenom je otpao 13. dan, znam da je od prijateljice curici otpao puno kasnije. Octenisept se pjeni jer ga promučkaš, pa i izgleda pjenasto. Hidrogen se pjeni "u doticaju s bakterijama", Octenisept ne.

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I mi smo sa SD-a. Marku je pupak otpao 13., a Maji 18. dan. Patronažna je baš komentirala kako djeci s SD-a dugo ne otpada pupčić.

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mojoj curki je otpao pupak 3. dan, još u bolnici.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mom sinu je otpao sa mjesec i nešto. dovoljno je jednom na dan da ga tretiraš. što ga više kvasiš kasnije će otpasti, teže se suši.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Prvom djetetu otpao 4.dan, drugom 16 sasvim su isto tretirani, doduše djeca su rođena u različitim bolnicama, čak državama.
    Mlađem je pupak bio vidljivo deblji...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kad je meni otpao , ali i zari i margiti je otpao jako kasno, mislim da je trajao po mjesec dana, ako ne i duže.
    ni jedna ni druga nisu sa SD-a.
    također, znam jedan slučaj kad je pupak "trajao" 3 mjeseca (a sve je bilo u redu i ne znam je li sa SD-a)

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

cure, hvala na odgovorima.

frida - ovaj link me bas i ne tjesi :/ sve sam procitala, skuzila da su Loreni skroz kratko pupcanu vrpcu odrezali tak da nis ne viri, a da to bas i nije dobro. a Lovri, pred manje od godinu i pol, super, 3cm viri, brzo otpao...

a sto je to lapizacija? i kad se na to mora ici?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    jeste sa SD?
    pupčići sa SD pouzdano traju duže
    Tako sam i ja cula, sto se i potvrdilo iskustvom svih cura koje znam da su rodile na SD, a onda je mom malisi pupak otpao vec 5. dan :shock: . Bila je nedjelja, nismo mogli do patronazne sestre i uhvatila nas je totalna panika da nesto nije u redu (ah, prvo dijete). Uglavnom, od dr. na SD sam doznala da to zaista ima veze s klemama - kraci je kraj pupcane vrpce koji se stisne pa teze otpadne, nekad treba i po 3-4 tjedna.

Citiraj LejLa22-- prvotno napisa
    dovoljno je jednom na dan da ga tretiraš. što ga više kvasiš kasnije će otpasti, teže se suši.
    Znam da sam svojedobno dosta proucavala informacije o tretiranju pupka i zapravo je sad vani uobicajena praksa ne tretirati pupak nicime, bas zato da bude suh. Ja sam ipak koristila Bivacyn, ali samo jedanput na dan.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

lutonjica - kako to da ne znas kad ti je otpao pupak? pa to je vrijedna info koju svatko treba znati

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8)
    na lapizaciju idete ako se nesto zagnoji/ zakomplicira, a kod vas je sve lijepo i prekrasno, dakle ne treba vam

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ok, znaci lapizaciju preskacemo, uf.

jos 1 pitanjce - Lovri sam pupak rjesavala s bivacinom, a Loreni octeniseptom. Imam jos bivacina u prahu (nabavila prije nego su ga odlucili povuci iz ljekarna - nije mi jasno zasto, al dobro, to je neka druga tema), pa da i Loreni pocnem posipati s bivacinom pupak? hoce li mozda prije otpasti? i dal da samo posipam s bivacinom ili da ga i zalijevam s hidrogenom? ili da samo nastavim s octeniseptom?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[/b]L&L0809, to ti je spaljivanje granuloma, imala mala od frendice. Granulom se javi zbog nepotpunog zarastanja pupka - moja patronazna je mislila da to moj mali ima, jer nikad prije nije vidjela pupak podvezan na SD novim klemama. Osim toga ga je vidjela netom nakon sto je otpao, pa je jos bilo malo crveno. Ispalo je da je sve OK, samo nam je bezveze napravila paniku. Jel' pupak crven? Ako OK izgleda, mislim da nemas razloga za brigu.

Ako te brine da je zaista granulom u pitanju, bilo bi dobro da to pogleda pedijatrica ili bar sestra. Ne brini, bebicu to spaljivanje nista ne boli .

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sorry, boldano je trebalo biti samo L&L0809, a sve ostalo obicno

Lavica02 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i sina i kćer sam rodila u Vinogradskoj ...

sinu je otpao osmi dan (dok smo još bili u bolnici), a malenoj nakon točno 3 tjedna ... već sam bila "luda" od tog pupka ... svako jutro i večer sam ga prebrisala s 70% alkoholom i previla sterilnom kompresom ... sve je bilo OK (nije bio upaljen, niti je slinio) samo nije želio otpasti

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

alyssa - nama pupak jos nije otpao... onak je crni, kakav je bio i prvi dan kad smo dosli doma (i u rodilistu). danas navecer, kad sam ga "previjala" skuzila sam da se s donje strane nesto dogadja, kao da se vidi neka sukrvica - mislim da je to dobro (koliko se sjecam od Lovre), jer to znaci da se pupak pomalo "otkida". ma, samo da otpadne vise i da sve bude ok.

a kak se taj granulom prepozna? kak to izgleda? i jel se moze prepoznati tek nakon sto pupak otpadne ili i prije?

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni rece pedijatar u rodilistu da je najbolje cistiti pupak sa cetiri sterilne gaze lagano namocene fizioloskom otopinom.
    Gaza se savije kao padobran (sakupe se sva cetiri kraja u sredinu)i poprska fizioloskom.
    Svaka gaza jedan potez(gore,dolje,lijevo i desno),uvijek od sredine pupka prema vani.
    Ne stavljati na pupak nikakav prasak ili sprej,jer dio tih lijekova moze kroz ranu otici bebi u krvotok.
    I pelenu malo spustiti da ide ispod pupka.
    Mi smo tako radili,pupak otpao za tjedan dana

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: kada vam je otpao pupak?

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    trazim, al ne nalazim...

dakle, zanima me kada je vasim bebacima otpao pupak? mom starijem sinu je s 10 dana otpao i to je bilo ok, al maloj nikako da otpadne (jucer je navrsila 2 tjedna). nije gnojan, ne smrdi, svaki dan 2 puta (ujutro i navecer) pospricam s octeniseptom (jer je to nova preporuka, sinu sam cistila s hidroksidom i bivacinom). jel mozda stvar u razlicitom tretiranju?

maloj su pupak podvezali drugacije nego sinu, sinu je virilo dobrih 3cm, dok maloj nis ne viri, mozda i zato treba da dugo otpadne :?

znam da je normalno od 10-14dana, jel ima jos koja mama s iskustvom kasnijeg otpadanja pupka? i koji je bio razlog? jel bilo sve ok?

patronaznu nisam zvala (jer kao iskusna mama sve znam ), al me sad taj pupak dovodi u napast, nazvati ili ne?
    Mojoj kćeri je otpao 17. dan od rođenja. SInu točno 7 dana nakon rođenja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ništa se više ne preporučuje stavljat, eventualno dezinficirat octaniseptom i stavit gazicu. Nemoj ništa stavljat i ne paničari
    Granulom ti izgleda ko ...hm...bradavica(kožna, ne cicna), tj mala tvrda kvržica.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj M&A prvotno napisa
    I pelenu malo spustiti da ide ispod pupka.
    Mi smo tako radili,pupak otpao za tjedan dana
    Meni su na SD rekli upravo suprotno, da pelenu stavljam preko pupka, jer je inace rub pelene preblizu pupku pa moze grebati ranicu ili, u najboljem slucaju, kako se beba mice, pomicati gazicu koja onda struze po pupku. Ovakav savjet kao ti dobila sam od patronazne, ali je nisam poslusala, jer nisam imala u nju nimalo povjerenja. Stovise, kasnije sam je cak zbog nekih postupaka prijavila i dobila drugu patronaznu, ali je to za neku drugu temu.

Ja mislim kao krumpiric, da je najbolje ne stavljati nista da pupak ne bude mokar i da se prije posusi. Samo redovito mijenjaj gazice.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

novost, nastala je ko neka sukrvica oko pupka, i na kompresi ostaju kao neke krvave tockice. mislim (tj. nadam se) da je to znak da ce uskoro otpasti (koliko se sjecam, tak je bilo i kod Lovre). jel se dobro sjecam?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama nakon 5 tjedana i rezali su ga. tak se držao

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam i ima li veze to sto smo cekali da pupcana vrpca otpulsira prije rezanja?
    sigurno i definitivno nema veze s tim. (nama je otpao nakon 3 dana, a cekali smo da otpulsira, naravno)

ocito ima veze s klemanjem, jer vrlo cesto citamo o takvim iskustvima sa sv.duha u zadnje vrijeme, otkako su promijenili nacin klemanja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, sukrvica je dobar znak
    nama je čekano da otpulsira, pa je otpao 12.dan-što je ekstra super brzo za SD-tako da nije do toga.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ajde, drzte mi fige da ubrzo otpadne, dosta mi je vec ovog kupanja koje nije kupanje
    javim se s novostima (nadam se ubrzo) i hvala svima na savjetima i rijecima utjehe

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

28. dan . Sve je bilo u redu, ali on se nije dao. Moje je mišljenje da ga nisu dobro stegnuli, pa debljem tkivu treba više vremena.

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nama je danas otpao pupak , 8 dan

Danči29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nama je pupak otpao 16. dan. Patronaža nas je upozorila da će tretiranje octeniseptom trajati duže i preporučila posipanje Dermatolom - i već je kod 2. dana posipanja otpao :D

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj migoh prvotno napisa
    Nama je danas otpao pupak , 8 dan
    uppsss, krivi smajlić , trebao je biti ovaj

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Dermatol nemam, imam Bivacin, dal da posipam s njim jednom dnevno? i meni se cini kako bivacin isusi tu ranicu, mozda da prvo pospricam s octeniseptom (za dezinfekciju), pa da pospem s bivacinom?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

nema smisla i octenisept i bivacin "dezinficiraju", ili jedno staviš, ili drugo

mojem je pupak bio 7 dana i to u nedjelju navečer je izgledao kao da nikad neće otpasti, a u ponedjeljak ujutro sam ga našla u peleni

koristili alkohol i octenisept, a nekoliko puta je bio i popiškit

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

možeš s dermatolom, i nama je savjetovala patronažna, al mi nismo, nije trebalo..

alkohol nikako, rekli su da sve pomaže od ovih opcija, samo da alkohol odmaže i da se više nikako ne sugerira. Eto. :/

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mlađoj je pupak otpao nakon mjesec dana. imala je dva dodatna podvezivanja i tri lapizacije. za sada smo rekorderi neonatologije SD-a.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo još jedne sa SD

Stariji tjedan dana, mlađi 3 tjedna + pupčana kila (imao je manje od 2 kg kad se rodio). Rekla je pedijatrica da je to često kod djece male porođajne težine i neka ne brinemo. Dermatol je bio u pričuvi, ali nije trebalo... nije bilo nikakvih infekcija.

Offt. Dugo sam čuvala te njihove otpale pupkovine u srebrnoj kutijici, a onda sam zaključila da bi to moglo biti leglo bakterija, pa smo ih likvidirali. Čuvam samo narukvice iz rodilišta.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

peterlin - sto je normalno kod djece male porodjajne tezine - da pupak kasno otpadne ili pupcana kila (kak ona izgleda?). jer je i Lorena rodjena s 2620g (sto je svrstava u malu porod. tezinu).
    ot - i ja sam htjela sacuvati Lovrin pupak, al mi je MM rekao sti ovaj razlog (s gadljivim prizvukom ), tako da i mi imamo samo narukvice, i jos sam spremila stvari u kojima je dosao iz rodilista.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

f. roden u merkuru, pupcana prerezana odmah, nije otpulsirala. pupak tretirali hidrogenom, bivacinom, isli na lapizaciju... otpao nakon vise od mjesec dana.

k. rodena doma, pupcana otpulsirala, pupak nismo takli nicim, otpao za 3 dana.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    k. rodena doma, pupcana otpulsirala, pupak nismo takli nicim, otpao za 3 dana.
    i ne samo to, nego ako se dobro sjecam prerezana je tek nakon poroda posteljice

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno pupak

Pupak ispao 18 dan, a kako je pila antibiotike po rođenju mislila sam da su možda oni nešto pobrkali kod zarastanja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

peterlin - sto je normalno kod djece male porodjajne tezine - da pupak kasno otpadne ili pupcana kila (kak ona izgleda?).
    Cuj, ne znam tocno, ja sam shvatila da je pedijatrica mislila na oboje. Te dvije stvari ne moraju imati nikakvu vezu. Pupak je mom mladjem sinu bio nekako deblji nego kod starijeg brata, ali tesko mi je to objektivno reci, jer je stariji bio blizu 5 kg kad se rodio tj. doslovce duplo veci od brata, pa mi se mozda samo cinilo da je pupkovina deblja... Nemam pojma.

Inace, mislim da je veca vjerojatnost da nastane pupcana kila kod sitne djece (a moj E je rodjen nekakvih 6 tjedana prije termina) jer nisu jos srasli trbusni misici. Komadic crijeva "izviri" izmedju misica i izboci se.

Kod mog sina to je bio "baloncic" velicine malo manjeg oraha uz sam pupak. Nista nismo s tim radili. Pazila sam da se ne dere previse (ali on nije bio urlator, to je bio njegov stariji brat) i podvinula pelenu da mu nista ne zulja to mjesto. Kad je napunio neka 2,5 mjeseca spontano se zatvorilo samo. Nikakve frke...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

može li moderatorica promijeniti naslov teme?
    stalno mi dođe da napišem: prije 41 godinu.

pliiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzz

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

sada će ispasti da JA lažem
    valjda prije 24 godine

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

peterlin - hvala na odgovoru.

curke moje, sam se vi zezajte, a ja sva u brizi dobro je da sam ikakav naslov stavila, al drago mi je cuti i kad je vama otpao pupak

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

ja sam skoro isto jučer napisala prije 30 god

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •