i neka moderatorice slobodno promijene naslov, da cure ne dolaze u napast![]()
i neka moderatorice slobodno promijene naslov, da cure ne dolaze u napast![]()
nemoj se brinutiL&L0809 prvotno napisa
nama je otpao sa mjesec i kusur (neonatologija,antibiotici i svašta nešto)
ali ako ti izgleda suh,sve ok,ako nešto vlaži ipak ga pokaži nekom
sorry na upadu
ma izgleda suh, sve ok, nis ne smrdi...samo sto nikako da otpadne. malo mi je lakse cuti i vas kojima je pupak otpao nakon mjesec dana (nama je tek 17. dan danas tak da jos imamo fore), a tome forum i sluzi, da nas bar malo utjesi.
al si ipak mislim, ak do petka ne otpadne, pozvati patronaznu, da ga pogleda.
ponosno objavljujemo da se mala princeza napokon odlucila odvojiti od svog pupcanog batrljka (18. dan) :D
naravno, jucer sam nazvala patronaznu koja mi danas dolazi pogledati pupakocito sam trebala prije nazvati, prije bi i otpao.
:DL&L0809 prvotno napisa
L&L0809 prvotno napisa
![]()
Mojoj princezi je otpao 17. dan. Mislila sam da je ona rekorederka.L&L0809 prvotno napisa
Ajde, čestitam!
Kaj budeš s njim sad? Jel čuvate vi te pupčiće? Ja od svojih nisam čuvala, ne znam, nije mi baš, ono..![]()
U biti sam ih sa zadovoljstvom bacila, jedva sam čekala da padnu i više ne smetaju.
bas je peterlin napisala da ga je cuvala, pa zakljucila da bi moglo biti leglo bakterija i bacila. ja sam od Lovre htjela cuvati, ali je MM imao isti razlog kao peterlin, pa smo bacili. ovaj sam isto bacila.
ja znam mnoge koji čuvaju te pupčiće. Mislim da i moja sveki čuva od mm-a i šogija :shock:
mi cuvamo naarukvice iz rodilista, prvu obleku u kojoj su dosli doma, Lovrinu prvu dudu (Lorena je jos nema, nadam se da ce tako i ostati), cuvat cemo i zubice...Al mi je pupak zbilja gadan, kaj ces, kad te sinova cura dodje upoznati, uz slike iz djetinjstva izvaditi i pupak![]()
ma, ja sam ga cak i htjela cuvati, al me MM (s pravom) uspio razuvjeriti (inace mu to bas i ne polazi za rukom)
ja imam pupke od oboje i narukvice iz rodilista od f.
ja mislim da je f. rekorder sa vise od mjesec dana, ima li tko da mu je pupak duze stajao?
Moja mama ima moje i bratove mliječne zube. Moja svekrva ima pramen kose iz doba kad je mm imao 2 godine. To s kosom se i meni dopada, ali nismo spremili.smajlić prvotno napisa
da, naravno, i kosu cemo cuvati (prvo osisani pramen). i moja mama ima moju kosu, sto mi je super. na to sam zaboravila jer Lovro jos nema kose![]()
Moji su tak dugo bili ćelavi da nisam imala kaj spremati, a onda kad je napokon palo prvo šišanje, nisam se sjetila... ali mislim da je svekrva odrezala čuperak i od unuka!Prvi mliječni zubić smo spremili od oba, a puno dalje nismo ni dospjeli (iako ne mislim spremati sve, pa da radimo ogrlicu...
).
joj, valjda ja necu zaboraviti (iako pretpostavljam da cemo prvo sisanje obaviti doma, pa ce biti vadjenje kosice iz smeca ako zaboravim)
za zubice se nadam da cu se prvi sjetiti pospremiti, drugi nisu toliko bitni, iako bi voljela sve imati (i napraviti ogrlicu)
i zari i margitimikka prvotno napisa
piše poviše al ne čitaš![]()
mi u biti isto čuvamo sve - prva dva mliječna zuba, naravno narukvice iz rodilišta, prve ošišane pramenove kose. ali pupčiće :/
Nama je otpao 8.dan i baš sam bila sretna da se tog riješimo jer sam stalno strahovala da će ga pelena zakačiti i strgati i sl. Nismo ga sačuvali naravno, al kosicu ćemo čuvati kad prvi put odrežemo, a narukvice iz rodilišta su svetinja. I moji roditelji su meni tako sačuvali i zahvalna sam im na tome.![]()
gledam ja tako danas Lovrinu kutiju s prvim stvarima, i skuzim da sam sacuvala i svjecicu s prvog rodjendana (cisto kao prijedlog).
Naravno, i svijećica se čuva!L&L0809 prvotno napisa
ovo je očito generacija ful čvrstog pupka!!mikka prvotno napisa
dobro, kod mojih cura nije bilo baš mjesec dana, držao se nekih 2 tjedna i to mi je bilo jaaako duuugo. Baš je i patronažna komentirala kako se svima jako čvrsto i dugo drže. Ani je "brzo" otpao zahvaljujući Bivacinu kojeg sam imala još od Matee 8)
što se tiče čuvanja, čuvam sve- pupak, narukvicu, kosicu..![]()
dobro ste me sjetile...moram sveki pitati za to jel spremila ona možda..jer ja se tuka nisam sjetilasmajlić prvotno napisa
![]()
Moram ovo pitati jer mi sada nije jasno - vidim da svi spominju bivacin i octi-nesto za ciscenje pupka. Ja sam prije par dana u ljekarni trazila za njegu pupka i ljekarnica mi je dala sterilne komprese i neku malu bocicu u kojoj je zuti prasak, zove se Bismuthi Subgallas. Ne pise nis drugo posto je to njihova proizvodnja, pa nisam sigurna je to to o cemu svi pisete ili bi trebala ici trazit nesto drugo?
Bebica bi trebala doci za 10-ak dana ( a mozda i prije, tko zna), pa bih htjela biti spremna, a po pitanju pupka sam jos velika neznalica... No radim i na tome :D
Bismuthi Subgallas je isto sto i Dermatol (prasak za rane).Mellyca prvotno napisa
Ocistis pupak sa sterilnim kompresama natopljenim u fiziolosku otopinu (ona tekucina koja se koristi za ciscenje nosa i ociju).
Zatim mozes posuti malo praska na pupak (nije obavezno) i pokriti sterilnom kompresom.
I znaj da ciscenje pupka bebu ne boli.
Bebu mozes normalno kupati,a nakon kupanja pupak posusiti i previti.
Sto manje kemije,praskova i sprejeva to bolje.
Uostalom nista ne brini,u rodilistu ce ti pokazati kako bebu kupati,kako postupti sa pupkom i sl. tako da ces kuci doci kao iskusna mama![]()
meni je malo zao kaj sam koristila octenisept, a ne bivacin. ipak mi se cini da bivacin bolje to posusi, octenisept samo dezinficira, uopce ne posusi...i ja se onda pitam zakaj mu je tak dugo trebalo. s iducim definitivno koristim bivacin ili neki drugi prasak, ove tekucine cu izbjegavati.
Kaj nije bivacin antibiotik? Može se i to koristiti ako se nešto inficira, ali za redovno zarastanje mislim da je nepotrebno.
Mi koristili dermatol.
ja bi pak rekla da za pupak ne treba nista. po mom iskustvu prije otpadne i zaraste ako se po njemu ne cacka previse.
a, nista, onda sa sljedecim ne koristim nista, pa cemo vidjeti koliko mu treba. to sam si nekak i ja mislila, al sam ga ipak htjela bar malo dezinficirati, jer nikad ne znas dal je malo pisaline doslo do njega ili ne. samo se nadam da necu za par godina opet otvarati ovaj topic![]()
Nama(mom sinu 8) ) je pupak otpao 8 dan. tretirala sam ga s octeniseptom i dermatol praškom-da se brže osuši- po potrebi( s tim sam tako tretirala i svoju ranu od carskog). ovo po potrebi bi značilo kad bi se popiškio na pupak( a to je bilo bar jednom dnevno). najbolje ne dirati pupak. kada mu je otpao onda sam mu čistila štapićem za uši namočenim u hidrogen da mu se očiste nakupine epitela(hidrogen najbolje to istjera i omekša
)ali ne svaki dan nego svaka 2 tj.
Mom sinu je otpao danas, 11. dan. Uglavnom smo ga spricali Octeniseptom i ostavili da se malo posusi, a nekad ni to, samo smo promijenili sterilnu kompresu svako jutro.
Mom bebaču je pupak otpao 5 dan,kad ga je sestra oblačila za domaA to što nekima treba po par tjedana da otpadne,meni je patronažna rekla da to u rodilištu dobro ne podvežu pa se batrljak još dohranjuje i treba mu duže da otpadne,a ako se čvrsto podveže otadne vrlo brzo.
evo samo da i ja javim za taj nesretan pupak. mi smo isto sa SD, i nama je patronažna rekla da zaista bebama sa SD kasnije otpadaju pupkovi. Dva puta smo išli na lapizaciju iliti "spaljivanje" pupka a ni to ne boli bebe tako da znate (to je samo premazivanje pupčanog batrljka točnije dna pupčanog batrljka srebrnim oksidom). Ne znam zašto i da li je zaista bilo potrebe za tim, ali je pupak bio vlažan, nikakvog granuloma ili infekcije, samo je vlažio i dalje. Nakon 2. spaljivanja, pupak je otpao 16. dan. Naša patronažna (Voltino-Zagreb) je više paničarila nego mi (jer kao pupak treba otpasti u prvih tjedan dana....što se iz priloženih postova može vidjeti da nije istina...) i samo se još pitam zašto se te patronažne ne educiraju dodatno? pa nije medicina stala s razvojem tada kad su one završile školu...
pardon lapizacija je spaljivanje srebrinim nitratom, a ne oksidom
Nama je otpao 9. dan i sad lijepo zarasta (rodjena je na SD)
Čistili smo ga Octeniseptom pri večernjem kupanju, a sad kad je otpao ranicu čistimo po preporuci patronažne 2 puta dnevno isto Octeniseptom i dobro posušimo, pa stavimo sterilnu gazicu.
juče orpao tj 9 dan,čistimo ga i stavljamo gazu dalje
laky prvotno napisa
Nama je otpao 4. dan, u rodilistu taman kad ju je pedijatar pregledavao za ici kuci, meni laknulo jer sam se brinula kako cu ja taj pupak premotavati![]()
Nama je otpao 15-ti dan. Patronaži se nakon 10-tog dana činilo predugo pa je predložila "nešt"(zaboravila sam) da ga požurimo!!!? Naravno da sam ju otkantala! Sva sreća pa je otišla na godišnji i više nije dolazila. A kak je ona otišla ja prestala mackati i trackati po njemu i on otpao. Sad imamo krasan pupić!
Inače i mi smo sa SD-a i to je naravno patronaža odmah komentirala u stilu- uh to bu trajalo jer oni imaju tu metodu vezanja pupkovine!?
Nisam komentirala niš, samo sam si mislila- pupak bu otpal kad za to dođe vrijeme!
namaje pupak otpao dosta brzo, još u bolnici, 6-i dan. bilo je još ostataka unutra no i to je sve zacijelilo do 2 tj
18-ti dan a tretirali ga 70% alkoholom i bivacinom