Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Otpadno ulje iz domaćinstva

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Otpadno ulje iz domaćinstva

Šta s njim?
    Tražih po forumu, al' ne nađoh.
    Mislila sam se gdje da postavim temu, ovdje ili na 4 kuta ili čak na receptima... ali, računam, ovdje "ciljam", pa eto pitanja ovdje.

Naime, nismo neki fanovi pržene klope, i zadnje što sam pržila u dubokom ulju bilo je valjda prije deset godina. Prženo najčešće jedemo vani, a još češće ne jedemo.
    Ali.
    Prekjuče smo kupili lignje jer sam ja poželjela pojesti dotične, a i šmizla se prišljamčila. Naravno, pržene u ulju.
    Pojele smo mi to u slast, ali ostade pola male šerpice ulja. Nije više iskoristljivo nizašta. Kud sad s njim :? Mislila se ja, mislila, i na kraju izlila u slivnik sa mnogo grižnje savjesti :/ Već sam vidjela neke sirote ptičice koje su oblijepljene tim istim uljem što miriše po lignjama...

I dalje me grize kako da se na pristojan i ekološki način takav kućni otpad zbrine? Bi li bilo ekološki savjesnije od mene da sam ulje sasula u kutijicu ili njime natopila papir pa ga frknula u kontejner?

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

nedavno sam citala da je takovo ulje najbolje uliti u bocu i dobru ju zacepiti i baciti u smece :/ a da je najgora solucija uliti u kanalizaciju.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    nedavno sam citala da je takovo ulje najbolje uliti u bocu i dobru ju zacepiti i baciti u smece
    to ja radim. ali onda poslije vidim lokalne skupljace kako iskopaju takvu bocu, odsarafe, izliju ulje po podu ili u kontejner i uzmu si flasu.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

znam da vjerojatno to nećeš raditit, al od toga se može napraviti biodizel, ne znam ni kolike količine trebaju, al čitala sam nedavno o tome

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da se u reciklaznim dvoristima mogu odlagati motorna ulja. Mozda i jestiva :/
    Ali kod tak malih kolicina je mozda bolje natopiti papir i baciti u kontejner.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ga nalijem u vrećicu, dobro zatvorim i bacim u koš.

Možda glupo pitanje ali svejedno ću pitati Zašto je štetno to jestivo ulje ako se ga npr. izlije negdje u dvorište?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.unijapapir.hr/page.aspx?PageID=75

Što možemo odložiti?
    U reciklažnim dvorištima Unijapapira moguće je odložiti:
    - papir svih vrsta,
    - otpadno staklo,
    - otpadno željezo i druge vrste metala /MET ambalaža/,
    - otpadne baterije,
    - stari lijekovi,
    - otpadno jestivo ulje,
    - zeleni otpad,
    - otpadna plastika /PET tvrdi, PET ambalaža/,
    - auto gume,
    - stiropor,
    - bijela tehnika,
    - elektrotehnički otpad.
    Kvalificirano i obučeno osoblje u svakom trenutku pomoći će građanima u selekciranju otpada kao i dati informaciju o drugim vrstama otpada koji se može odložiti.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala cure
    S obzirom da kod nas ne postoji reciklažno dvorište, onda ću sljedeći put ulje frknuti u kantu za smeće (ko što mi se i činilo da je ispravnije).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako znate nekog ko pravi doma bio-dizel, najbolja je opcija pokloniti ga njemu

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mm je negdje drugdje pročitao to s čuvanjem u boci i bacanjem, pa sad imamo ispod sudopera par malih bočica, jer nije bio siguran je li ispravno pročitao. danas kad sam opet ugledala te boce, rekoh daj više baci to! mora on pogledati na forumu. e, sad sam ja prije pogledala! inače, ja ne petljam s uljem, to on radi, nažalost ne tako rijetko.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pošto smo zemljakinje, ja najčešće u teglicu, zatvorim pa u smeće. Po nekad izlijemo to ulje u jedan dio bašte koji je dosta jalov. I mene interesira ovo što pita Pliska, mislim ipak je to ulje biološko, valjda se nekako razgrađuje u prirodi!?
    A velika mi je grehota prženje u dubokom ulju, em je ne zdravo, em je rasipno. Tako pravim jedino slane lokume (uštipke), rijetko jer nemam vremena.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja ću naše bočice odnijeti u reciklažno dvorište Unijapapira. Baš dobro!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi imamo litru nekakvog jestivog ulja za koje ne znamo jel valja pa tako stoji i stoji. Isto već duže vrijeme razmišljam što s time.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jednom godišnje pečem krafne i tada imam ulja za baciti. Do sada sam znala to spaliti u proljeće kad spaljujemo kojekakve grane. Jel to pametno ili ne

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

U tetrabrik od mleka ili jogurta pa u kontejner. Ne izlivam ništa u sudoper niti čuvam za ponovnu upotrebzžu

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mama moje prijateljice otpadno jestivo ulje od przenja ulije u komad bajatog hleba koji upije,zatim zatvori u vrecicu i tako baci u kontejner...

ZAUZETA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja trpam sve u vatru, imam grijanje na drva a i po ljeti radi bojler na drva tako da sve izgori. E, sad koliko je to štetno iil ne nemam pojma, čini mi se praktično.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad bi ga frknula u reciklažno dvorište, skončalo bi u gorivu za brodove i - izgorilo.
    Kad bi ga dala frendu što u podrumu kemija biodizel, on bi to na kraju natočio u svog golfa i ono bi opet - izgorilo.

Ne radiš ništa loše. Najgore bi bilo istočiti ga u kanalizaciju.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja svoje nalijem u staru teglicu od krastavca i kada se napuni bacim u kontener... Malo sa lijena voziti se sa jednom teglicom do reciklaznog dvorista...

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala, netko mi cita misli...
    Takodjer radim jednom godisnje krafne i mm koji put fritule i ako me namoli pohano...
    Uzimam staklenke i punim ih, pa me bas zanimalo gdje ima reciklazno dvoriste da odnesem te bocice...

Hvala!!

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tko ga ima više, može ga dati nama ,jer se mi na to grijemo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •