Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Neslaganje s ravnateljicom vrtića...molim savjet

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Neslaganje s ravnateljicom vrtića...molim savjet

Priča ide ovak....Miha je u ožujku krenuo u jaslice s navršenih godinu dana. Do tada smo čuvali mjesto. U grupi je s djecom od jedne do tri godine, s tim da su Miha i još jedan mali najmlađi...tj. sad u rujnu kad kreće nova godina imat će godinu i pol. Nakon novih upisa ravnateljica je odlučila samo njih dvojicu od cijele grupe ostaviti opet u prvoj jasličkoj grupi s 17 nove djece koja će u rujnu prvi put u vrtić. Dobit će nove tete i nove prijetelje. Njegovi idu u grupu više koja je od dvije do tri godine i ostaju im dosadašnje tete.

Meni je ravnateljica to predstavila kao super riješenje jer ja kao za dijete dobro da je među vršnjacima i da nije u mješanoj grupi, tj. sa malo starijima. No, Miha će biti stariji od djece iz nove skupine...i opet neće bit s vršnjacima...Uostalom, on je nakon teške adaptacije super u jaslicama, voli ići, samostalan je...i onda će ga na jesen baciti u grupu s djecom koja će dva mjeseca svi bit na privikavanju...to mi je grozno...umjesto da sa svojima ide dalje...to mi je ko da pada razred...pitala sam neke tete u drugim vrtićima kaj misle...i sve mi vele da je bolje da ostaje sa svojima.

Našla sam i članak na Rodi koji govori o dobrobiti mješanih grupa...pogotovo ako je mlađe dijete sa starijima...uostalom mislim ga skinut s pelene na ljeto....kako će nove tete pazit da on ide na zahod a sva su djeca u pelenama. a ovi iz njegove dosadašnje grupe će vjerojatno svi proć sad to skidanje s pelena...

No taj razmještaj grupa je u vrtiću gotova stvar....tak tete vele....ravnateljicu nemrem ulovit....najgore mi je kaj je ona to meni prezentirala kao nešto što će mom sinu biti super....a nije tak...da, još je rekla da će ovi veći počet ić van izvan vrtića u šetnje pa da će tetama Miha i drugi dečko koji je mlađi smetat.....druge tete kažu da djeca nedu van do četvrte godine....znači opet mulja

Sad me zanima dal bi ja trebala ulazit u sukob s njom....tj.trebam da mi još netko veli da imam pravo i da su mi argumenti na mjestu...ak nemam....onda nek bude kako oni vele

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Bolje je da ide sa starijima, jer je nihova i školska generacija. Pretpostavljam da će ići sa 6,5 godina u školu?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ako želiš da ti dijete ide sa svojom grupom, žali se. Razgovaraj s tetama i sa ostatkom stručnog tima, ne samo sa ravnateljicom. Pitaj za mišljenje i pedagoga i medicinsku sestru jer i one su u komisiji za sastavljanje grupa. Ako to jako želiš, nađi način.
    Ja bi ti samo iz svog iskustva rekla da se ne treba bojati niti promjena. On je sada najmlađi u grupi. To je kojiput jako nezahvalna uloga i možda bi mu bilo bolje među vršnjacima. U toj dobi je pola godine jako velika razlika. On će imati godinu i pol, a drugi svi od dvije do tri.
    U grupi u koju bi trebao ići sigurno neće biti najstariji jer ne upisuju se samo jednogodišnjaci već i djeca rođena cijele te godine, ali nisu prije krenuli već su čekali deveti mjesec.
    I jedna i druga kombinacija imaju i pozitivne i negativne strane, tako da je samo pitanje koliko ti nešto želiš i misliš da je bolje za tvoje dijete.
    Sretno

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam nakon 9 godina zakljucila da nama ta premjestanja i slicno puno teze padaju nego klincima
    ja sam s melitom imala isti slucaj i takodjer sam bila zalosna sto ne ide sa svojima "dalje", ali na kraju je ispalo da su tete bile u pravu (ipak one imaju iskustva) i da je za nju bilo bolje to sto je ostala kao najstarija u jaslicama nego da je otisla kao najmladja u prvu sljedecu grupu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad mi je palo na pamet da to prmjestanje ima neke veze i s pelenama
    veca grupa ima skroz razlicit program od jaslica - jesi li pomislila da mozda njemu nece biti tamo dobro, bez obzira na sve "prijatelje"

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mi smo imali sličnu situaciju, u prvom vrtiću, s kojim i inače nisam bila nešto posebno zadovoljna.
    to se desilo prve vrtićke godine - imao je 3,5 godina, i najviše se povezao sa malo starijim klincima, koji su mu, naravno, bili zanimljiviji. poslije ljeta, dočekao nas je šok - svi klinci iz njegove grupe, osim njih trojice rođenih u svibnju, premješteni su u stariju grupu, i to još na drugi kat, a on je ostao u istoj sobi.
    možete misliti kako mi je bilo, a ja još osjetljiva jelte na svoju djecu ko pekmez, kad me je pitao: "mama, a što ja nisam preko ljeta narastao, a svi ostali su narasli", onda, kako su bili spiskovi izvješeni na vratima soba "mama, ajde mene zapiši tamo gore, molim te" i sve tako. baš je bio jako žalostan. a prvi dan je došao u vrtić i skupljao sam sa sobom hrabrost za ostanak bodreći se kako će se odmah igrati s prijateljima. još im je i neke poklone nosio.
    ja sam urgirala kod tete najprije, pa kod psihologa, koja me je već proglasila ambicioznom mamom koja misli da joj je dijete napredno pa zato forsira, pa s ravnateljicom, ali bez rezultata. dok mene, ovako finu, nije zamijenila u pregovorima moja mama, malo manje fina, i sve se riješilo u par dana.
    slijedeće godine ista priča se ponovila, ali smo se na sreću preselili i mi, i promijenili vrtić, s mješovitim skupinama. i tu je bilo super.
    ne znam, meni je to stvarno baš ružan postupak - odvojiti dijete od svih prijatelja zato što je rođeno mjesec dana kasnije. a j je baš jako tužan bio. i nikako mu nije bilo jasno zašto on mora ostati kat ispod, a svi prijatelji su prešli u stariju skupinu.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    sad mi je palo na pamet da to prmjestanje ima neke veze i s pelenama
    veca grupa ima skroz razlicit program od jaslica - jesi li pomislila da mozda njemu nece biti tamo dobro, bez obzira na sve "prijatelje"
    Ne znam zakaj mu ne bi bilo dobro kad je sve isto kak mu je i sad...sa sad mu je dobro...ima i curu......tete iste i djeca ista...a velim da ja svojeg polako probavam skinut s pelena...nisam nadobudna mama...al mi ovo ne smrdi na dobro....djeca koja dođu u novu grupu od jeseni možda budu starija....al do sada nisu išla u vrtić....znam kak se moj deral mjesec dana kad je krenul...ovak će se derat njih 15...a dvojica 'starih' će blejat sami okolo....ove tete kaj su mu sad vele: pa blizu smo tu, ionak će stalno dolazit k nama kad dobije nove tete...pa kaj je to njima ok da djeca bježe od svojih teta i idu 'starim' tetama u drugu skupinu

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jednoipolgodišnjaci još ne prate ni tete ni prijatelje u šetnji, nego trčkaraju okolo i sami istražuju, tako da mu je, mislim bolje da 'pričeka' svoju goneraciju. Jer dvo i trogodišnjaci se ipak već znaju 'ponašati' u šetnji, tj. prate kolonu, a ovi mali još uvijek ne. Na to je teta mislila kad je rekla da će tvoj maleni i drugi dječak 'smetati' starijima u šetnji. Umjesto da kontrolira ostalih 17 (ili 15 nebitno), morat će kontrolirati ovu dvojicu mlađih.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma to stoji...al su mi rekli da se u šetnje ide iza treće godina...tj. djeca s četiri ...a tu ne spadaju ni oni stariji...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Oprostite, ali zašto su te šetnje tako bitne?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zapravo, kad malo bolje razmislim, ni moji još ne idu u klasične šetnje (3 g.), ono u koloni jedan iza drugoga, nego se svi klinci skupa igraju u parku (ograđenom) iza vrtića.

Ne kužim pitanje o šetnji. Kako nisu bitne :??

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Ja nisam rekla da su šetnje bitne...nego da je ravnateljica kao argument ostanka djeteta u manjoj grupi navela da veća grupa ide van u šetnje....a neide!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaj se tice istih teta, nas je vrtic npr. organiziran tako da tete imaju svoje sobe, a ne "svoju djecu"
    dakle, klinci se kad prerastu grupu sele iz jaslicke sobe u "mladju sobu", pa u "srednju sobu" pa u "stariju sobu"
    a tete ostaju u "svojim" sobama
    koliko god godina su mi djeca bilu u vrticu svake su godine dobili novi par teta

uzasno me to zivciralo i tek pod kraj sam se pomirila s tim jer promjenit ne mogu nikako...), ali nas je vrtic mali, ima sve skupa 4 grupe, pa se svi zapravo dobro poznaju i to je nekako ublazilo stvar

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Naravno da svaki roditelj želi i misli da zna šta je najbolje za njegovo dijete. Ali drugačije se dijete ponaša doma a drugačiji u grupi. Ja bih izrazila svoju želju ali bih i imala povjerenja u odluku osoba koje znaju kako se dijete ponaša i koje su mu potrebe u vrtiću. A kada ne bih imala povjerenja ne bi išli u vrtić.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj bugaa prvotno napisa
    Citiraj Veki prvotno napisa
    Ja nisam rekla da su šetnje bitne...nego da je ravnateljica kao argument ostanka djeteta u manjoj grupi navela da veća grupa ide van u šetnje....a neide!
    Samo me zanimalo jer se i onako rijetko ide baš u organizirane šetnje. One se organiziraju kad se baš ide sa nekim ciljem, npr u neku posjetu, znači nisu nešto što bi uopće trebalo utjecati. One ne znače boravak na zraku na koji bi sva djeca svih dobnih skupina tebala svakodnevno odlaziti. Samo to.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj stariji je bio u mješovitoj grupi (3-6 godina). Kad su ovi veliki išli u šetnju, npr. do knjižnice u istoj ulici i slično, mali su normalno ostajali u svojoj sobi. Došla bi "popodnevna" teta pričuvati ove male sat ranije, a "jutarnja" bi velike povela van. I sve je štimalo.

Kad su bili zajedno, veliki su brinuli o malima i to je bilo stvarno dobro, ali u početku kad se formirala grupa odgajateljice su uložile puno truda da djecu (jedne i druge) pouče što i kako...

Mali su imali popodnevni odmor, a veliki su za to vrijeme rješavali listiće s pripremnim aktivnostima za školu. Bilo je ok. JEDINO što mi se nije dopadalo te zadnje vrtićke godine bila je činjenica da su sinovu najnajnajdražu tetu poslali u jaslice, pa je dobio novu odgajateljicu. Druga je ostala. To su normalne situacije u vrtićima - oni rade raspored osoblja tako da najbolje odgovara grupama i zaposlenim odgajateljima. Treba imati povjerenja. A na prvom roditeljskom mješovite grupe oni također objasne princip kako takve grupe funkcioniraju. Nama je na taj roditeljski došla i stručna služba (pedagog, psiholog) i mogli smo postavljati pitanja. Sve u svemu, bilo je dobro i za velike i za male. Ne treba se toga bojati.

A slažem se i s onim što Mukica kaže - te promjene često nama padaju teže nego djeci, iako svako je dijete drugačije i treba dobro gledati kako će promjena utjecati na njega. Mi smo svakog rujna imali "malu adaptaciju" tijekom svih godina provedenih u vrtiću, a bilo ih je dosta...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj bugaa prvotno napisa
    ....znam kak se moj deral mjesec dana kad je krenul...ovak će se derat njih 15...a dvojica 'starih' će blejat sami okolo....
    Ono na što mene nitko nije upozorio : i druge jasličke godine SVI su se derali dva, tri tjedna .... bilo mi je prestrašno, kao nova druga adaptacija. Naprosto puno djece nije dolazilo preko ljeta, preko ljeta je organizirano dežurstvo u drugom objektu sa drugim tetama, vjerojatno i puno roditelja koristi godišnji baš u osmom mjesecu ..... tako da je sa 01.09. počeo pakao. Došlo je odjednom dvadesetoro djece u drugu jasličku grupu, alo zaista su svi plakali, teta nova, ne poznaje ih, izbezumila se žena, roditelji van sebe stoje ispred sobe .....
    Za to vrijeme u prvoj jasličkoj grupi je bio mir, došlo je samo dvoje na privikavanje prvi dan i to kasnije oko 10 sati. Onda je ta "stara" teta uskočila i pomagala kolegicama u drugoj jasličkoj, da svako dijete sjedne dobije doručak i tada su se konačno smirili.

Ovo nije argument za ili protiv rasporeda po grupama, samo nešto što nisam znala, a voljela bih da jesam, možda bi mi bilo lakše.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I mi imamo iskustvo "ponovne" adaptacije nakon svega mjesec dana godišnjeg iza prve jasličke godine. I prošlo je. ne možeš znati kako će djete reagirati. Recimo meni je to bio jaaako veliki šok jer je matej prvu godinu u jaslicama krenuo i proveo bez ijedne suze. A kad se vratio - mjesec dana je bilo baš koma.
    I moj Matej je najstariji u svojoj grupi oduvjek bio. I ja s tim nemam nikakvih problema. Dapače, on u svemu pomaže tetama i jako je bio važan kad je on nešto znao ili naučio a ostali nisu znali. To isto zna biti poticaj.
    Mi smo dakle odlučili da Matej ostaje u mlađoj grupi i samim time odlučili da ide u školu sa 7 godina i 4 mjeseca.
    I tete stvarno imaju više iskustva od naše (subjektivne) procjene.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da li roditelj može "samo" odlučiti koje će godine krenuti dijete u školu?
    Nama su rekli da je granica rođeni prije i poslije 01.03. (ili 01.04. nisam sigurna je li u pitanju ožujak ili travanj) određene godine. Onda se dobije poziv za upis u prvi razred, shodno navedenom datumu, i ukoliko roditelj smatra da je prerano i da bi bilo bolje da dijete krene sljedeće školske godine u prvi razred, onda to mora potvrditi i doktor (ne znam da li pedijatar ili i neki specijalist) u svakom slučaju, treba postojati razlog, a ne samo želja roditelja.
    Je li tako ili jednostavnije? Bilo bi naravno bolje da se može "birati".

Vezano za to, dijete o kojem je mama pokrenula temu je rođeno u drugom mjesecu, i iako je blizu ožujka, i po toj klasifikaciji bi trebalo spadati u stariju grupu. Kod nas u vrtiću na koncu svake godine pitaju roditelje da li iduće godine žele neku promjenu za dijete, tipa premještanje u stariju grupu i sl. Tako da će vjerojatno biti još prilike za to.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Naravno da svaki roditelj želi i misli da zna šta je najbolje za njegovo dijete. Ali drugačije se dijete ponaša doma a drugačiji u grupi. Ja bih izrazila svoju želju ali bih i imala povjerenja u odluku osoba koje znaju kako se dijete ponaša i koje su mu potrebe u vrtiću. A kada ne bih imala povjerenja ne bi išli u vrtić.
    u mojoj priči, odluka je donešena samo temeljem datuma rođenja i prevelikog broja djece, nikakvih procjena potreba i ponašanja. naravno da treba imati povjerenja, ali koji put treba i urgirati, buniti se.

no, ima nešto i u ovome što ti kažeš, nakon takvih odluka, nakon razgovora s vrtićkom psihologicom, koja mi je prodavala te priče o ponašanju, a nije znala uopće tko je j, ja više nisam imala povjerenja u taj vrtić i jedva sam čekala da ga promijenimo. mislim, ništa strašno nije bilo, ali takvo ponašanje je meni jednostavno bešćutno.:/

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

znam da bi za mog sina blo lose da predje u mladju grupu (nitko to do sada nije spomenuo u vrticu, nadam se da ni nece). od starijih je dosta toga naucio, naviknuo se na tete i na "prijatelje" i iako nije bilo problea u adaptaciji, ne bih htjela da ga se mice iz poznate okoline.
    mislim da svaka mama zna sto je najbolje za njeno dijete, naravno da uvijek ima razloga i za i protiv, al na mami je da odluci.
    i definitivno bih popricala s nekom strucnom osobom o stvarnoj potrebi da mi se dijete preseli (jako bih se dobro pripremila za taj razgovor i ne bi me mogla lako smotati).
    sto god bude, nadam se da ce Mihi biti dobro, sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sne prvotno napisa
    Nama su rekli da je granica rođeni prije i poslije 01.03. (ili 01.04. nisam sigurna je li u pitanju ožujak ili travanj) određene godine. Onda se dobije poziv za upis u prvi razred, shodno navedenom datumu, i ukoliko roditelj smatra da je prerano i da bi bilo bolje da dijete krene sljedeće školske godine u prvi razred, onda to mora potvrditi i doktor (ne znam da li pedijatar ili i neki specijalist) u svakom slučaju, treba postojati razlog, a ne samo želja roditelja.
    prema starom pravilniku koji je trenutno na snazi roditelj ne može sam odlučiti o polasku u školu. međutim, vjerujem da će do sl godine napokon biti gotov i novi pravilnik. znam da je jedan od prijedloga bio da za djecu koja između 1. siječnja i 31. ožujka tekuće kalendarske godine navršavaju 6 godina može i roditelj sam odlučiti o eventualnoj odgodi polaska u školu (suprotno tome ne može inzistirati da ide u školu ako komisija procjeni da dijete nije spremno, dakle gledao bi se interes djeteta). za djecu koja su rođena ranije, ostalo bi navodno po starom - odluku donosi komisija ako postoji realan razlog za odgodu. uglavnom vidjet ćemo kada pravilnik napokon ugleda svjetlo dana
    osim toga, ako si u zagrebu, uglavnom nije uvriježena praksa slanja poziva na kućnu adresu. obavijest o upisima se objavljuje oko 1. travnja u DVima i OŠma te na stranicama www.zagreb.hr

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Citiraj sne prvotno napisa
    prema starom pravilniku koji je trenutno na snazi roditelj ne može sam odlučiti o polasku u školu. međutim, vjerujem da će do sl godine napokon biti gotov i novi pravilnik. znam da je jedan od prijedloga bio da za djecu koja između 1. siječnja i 31. ožujka tekuće kalendarske godine navršavaju 6 godina može i roditelj sam odlučiti o eventualnoj odgodi polaska u školu (suprotno tome ne može inzistirati da ide u školu ako komisija procjeni da dijete nije spremno, dakle gledao bi se interes djeteta). za djecu koja su rođena ranije, ostalo bi navodno po starom - odluku donosi komisija ako postoji realan razlog za odgodu. uglavnom vidjet ćemo kada pravilnik napokon ugleda svjetlo dana
    osim toga, ako si u zagrebu, uglavnom nije uvriježena praksa slanja poziva na kućnu adresu. obavijest o upisima se objavljuje oko 1. travnja u DVima i OŠma te na stranicama www.zagreb.hr
    Drago mi je da ima ovakvih dobrih novosti oko participacije roditelja u odluci o upisu u školu. Mislim, moglo se i do sada (gdje je volje, nađe se i načina) ali to je ovisilo samo o dobroj volji članova komisija.

No, da ne odemo jako u offt. - mi smo bili jako zadovoljni stručnom službom u našem vrtiću, čak i kad je bilo problema u grupi, prvo sam se u samom vrtiću išla savjetovati što učiniti... I pomogli su mi, kad god je trebalo. Nažalost, uvjerih se da to nije uvijek pravilo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    na mami je da odluci.
    Čisto hipotetski....
    Što ako mame starije djece smatraju da najmlađe dijete koči aktivnosti ostale djece i ne žele da to dijete ostane u skupini?

Želje i potrebe su različite. Bojim se da nikada neće svi biti u potpunosti zadovoljni :/

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma znam, nikada nece svi biti zadovoljni, ali bi ja (da se nadjem u toj situaciji) napravila sve da mom djetetu bude bolje. borila bih se za svoje dijete, nek se i drugi roditelji (cisto hpotetski) bore za svoju djecu i brane svoja misljenja, pa tko ce imati bolje argumente, neka tako bude. ah, kad bi bilo tako lako

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, to jako jaaaako ovisi o konkretnoj djeci i konkretnoj grupi. Nema nikakve garancije da će dobno jedinstvena grupa bolje funkcionirati ( u grupi mog mlađeg sina bilo je djece koja se nisu libila dignut ruku na odgajateljicu :shock: i to u prisustvu roditelja)... S druge strane, mješovita grupa mog starijeg je bila sjajna... Dovoljan vam je jedan mali "terorist" s kojim (i njegovim roditeljima) ne možete na zelenu granu da totalno pokvari dinamiku grupe. Dragi moji, to s dobi djeteta nema nikakve veze... MOžete se samo nadati da se djeca budu "našla" i s tetama i jedni s drugima. To je jedina nada da im u vrtiću bude dobro. Istina, neki odgajatelji to lakše postignu, drugi teže, ali uglavnom često imamo mogućnost izbora (grupa, lokacija pa čak i vrtić) u slučaju krajnje nužde.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

slažem se s peterlin, u našem drugom vrtiću, mješovita grupa je izvanredno funkcionirala. pa ne mora cijela grupa baš svaki put imati jednu aktivnost, koja, bez obzira na dob, možda ne paše svima.
    uostalom, u mom slučaju, radilo se o mjesec dana razlike - oni rođeni u travnju su prešli u stariju grupu, a oni rođeni u svibnju - ne.
    nedopustivo je to, po meni. :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    slažem se s peterlin, u našem drugom vrtiću, mješovita grupa je izvanredno funkcionirala. pa ne mora cijela grupa baš svaki put imati jednu aktivnost, koja, bez obzira na dob, možda ne paše svima.
    uostalom, u mom slučaju, radilo se o mjesec dana razlike - oni rođeni u travnju su prešli u stariju grupu, a oni rođeni u svibnju - ne.
    nedopustivo je to, po meni. :/
    Mislim da se radi o dobnoj granici polaska u školu... (morala bih provjeriti). Bilo je toga i kod nas, ali ipak se puno vodilo računa o tome da se djecu dodatno ne traumatizira - bila je cijela serija sastanaka i rasprava i s odgajateljima i s roditeljima (stručnoj službi kapa dolje) dok nisu sastavili grupe kako je bilo najbolje. Ima veze i broj djece... teško je to sve uskladiti.

Djeca koja su bila rođena u svibnju mogla su ići na procjenu sposobnosti ako su roditelji htjeli, iako je naša psihologinja uvijek točno znala djecu po imenima i nije to bilo nužno, svi su bili "prethodno testirani" u hodu, bez stresa... I nisu kruto zaobilazili mišljenje roditelja, koliko god se to moglo uvažiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •