Citiraj sne prvotno napisa
Da li roditelj može "samo" odlučiti koje će godine krenuti dijete u školu?
Nama su rekli da je granica rođeni prije i poslije 01.03. (ili 01.04. nisam sigurna je li u pitanju ožujak ili travanj) određene godine. Onda se dobije poziv za upis u prvi razred, shodno navedenom datumu, i ukoliko roditelj smatra da je prerano i da bi bilo bolje da dijete krene sljedeće školske godine u prvi razred, onda to mora potvrditi i doktor (ne znam da li pedijatar ili i neki specijalist) u svakom slučaju, treba postojati razlog, a ne samo želja roditelja.
Je li tako ili jednostavnije? Bilo bi naravno bolje da se može "birati".
prema starom pravilniku koji je trenutno na snazi roditelj ne može sam odlučiti o polasku u školu. međutim, vjerujem da će do sl godine napokon biti gotov i novi pravilnik. znam da je jedan od prijedloga bio da za djecu koja između 1. siječnja i 31. ožujka tekuće kalendarske godine navršavaju 6 godina može i roditelj sam odlučiti o eventualnoj odgodi polaska u školu (suprotno tome ne može inzistirati da ide u školu ako komisija procjeni da dijete nije spremno, dakle gledao bi se interes djeteta). za djecu koja su rođena ranije, ostalo bi navodno po starom - odluku donosi komisija ako postoji realan razlog za odgodu. uglavnom vidjet ćemo kada pravilnik napokon ugleda svjetlo dana
osim toga, ako si u zagrebu, uglavnom nije uvriježena praksa slanja poziva na kućnu adresu. obavijest o upisima se objavljuje oko 1. travnja u DVima i OŠma te na stranicama www.zagreb.hr