Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Puštate li ih bez nadzora?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Puštate li ih bez nadzora?

Ponukana jučerašnjim događajem, kada je u našoj ulici auto udario četverogodišnje djete (kojem nadam se nije ništa, ali su ga odvezli roditelji u bolnicu na pregled), pitam se koliko nadzora imate nad njima i u kojim situacijama ih puštate same?

Naime, ulica nam nije prometna, osim stanara gotovo da nitko i ne prolazi, čovjek je vozio polako jer zna da ima puno djece, ali dječak je istrčao iz dvorište i iza parkiranog auta te se u biti zaletio u bočnu stranu auta. Djeca su bila bez nadzora, nitko nije točno vidio što se dogodilo, ali djeca slobodno trčkaraju ulicom - od dvo/trogodišnjaka na dalje....
    Meni je nezamislivo takvo ponašanje. Moji ni u jednom trenutku nisu sami, pa čak ni u stanu (osim mog odlaska u WC, a i tada su vrata samo pritvorena). Ne ostavljam ih ni vani u "društvu" starije djece "koji bi ih čuvali". Crne smo ovce jer smo stalno s njima.

Da stvar bude još gora, baka djeteta je napala vozača (čak i fizički nasrnula na njega i prijetila mu), koji stvarno nije kriv... Četvero djece od dvije do šest godina , u dvorištu bez ograde, a preko puta još dvoje trogodišnjaka koji stalno jurcaju preko ceste jedni drugima - strašno.... A od odraslih - nikog nigdje.

Puštate ih same u dvorištu, parku ispred kuće, u kući/stanu..... puštate ih da idu do dućana, susjeda, prijetelja...??

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nema šanse.
    Imat će ove godine 5 godina, ali još ga ni u ludilu ne bih pustila recimo do dućana. A kamoli u parkić... Ne još!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne, ne ostavljam je bez nadzora. nasa ulica isto nije prometna, ali ipak se bojim bas toga - dijete u seknudi izleti iz dvorista.
    susjedi isto misle da sam ludaca jer je uvijek netko od nas s malom vani.
    ali meni je bolje da misle da sam luda, nego da moje dijete place, kao sto njihova znaju, jer mame odlaze od kuce, a djecu od 2,3 godine ostavljaju same doma. :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja bih ovdje imala što za napisati. Ne, ne puštamo jer mi to nije primjereno za dijete od 3,5 godine. Mislim da djeca moraju biti pod nadzorom odraslih osoba. Djeca se do 7 godine smatraju opasnom stvari po zakonu i za njih odgovaraju isključivo odrasle osobe. Na stranu i zakon, ja ne bih bila mirna da ostavim dijete izvan svog, MM-ovog, bakinog, dedinog… vidokruga na otvorenom prostoru gdje im može prijetiti bilo kakva opasnost (pritom mislim na cestu, bilo kakvu-malu, veliku, prometnu ili pustu, bazene svih oblika, blizinu mora, parkove s penjalicama, toboganima….). E sad ima ljudi kojima je to smiješno, jer je moje dijete „previše vezano za mene“ i slušam komentare tipa „kak ste ju to odgojili“ kada ju ne možemo ostaviti samu, ali sve sam imunija na takve komentare. Neki ostavljaju djecu od 4 godine i mlađu u blizini bazena bez nadzora odrasle osobe, djeca se penju po ogradama visokim i do 2 m, i smatraju da su ta djeca nesputana i samostalna. Možda ona jesu samostalnija od mog djeteta, ali ja bih umrla da se momo djetetu nešto dogodi, dok ja bezbrižno pijem kavu i čitam novine, a ne gledam gdje je. Naravno da i ja pijem kavu i čitam novine, ali pritom ju moram negdje vidjeti, ili barem u svakom trenutku čuti.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo mi smo u istom kvartu kao i AndrejaMa, u zgradi koja sa stražnje strane ima dvorište sa travnjakom i sjenicom.
    Živimo u prizemlju i gledamo na to dvorište pa smo počeli puštati J da bude vani dok ju MM ili ja gledamo sa balkona ili kroz prozor. Cesta je dosta daleko, ne može slučajno istrčati na nju, a ne smije nikud osim ispred balkona.
    Naravno, uvijek je pod nadzorom, uvijek ju gledamo, vani smo u sekundi ako treba, ali nismo cijelo vrijeme vani s njom.
    Mislim da će još dugo biti premala da bi bila bilo gdje sama.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo pitanje bi trebalo ići na dobne skupine, mi (6-9) imamo već takvu temu.
    ja u našem kvartu nikad nisam vidjela samo dijete mlađe od cca 6 godina. :?
    bejb, kora, meni je stvarno teško čitati u kakvim vi to razuzdanim kvartovima živite, gdje na mame s trogodišnjom djecom koje se šeću po parku gledaju ispod oka i komentiraju da su lude.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

u čudnim, cvjeta73, u čudnim....
    nekima je normalno da su djeca sama, jer "pa nisu sami i mi smo tu, u dvorištu ili smo samo otišli pristaviti ručak".
    mislim da će se priča sada ipak malo promjeniti....bar u našoj ulici....

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A što se tiče dobnih skupina, onda bi trebala i u onu 1-3 i 3-6, pa mislim da je ovako bolje.

pročitala sam postove na 6-9.

Za mene je velika razlika ipak u školskoj djeci i u jasličarima ili mlađoj vrtičkoj. Te dvije tri godine su ipak puno u njihovoj dobi. I ne protivim se dozi samostalnosti i "ne nedzora" u primjerenoj dobi. Ali dob od 4 godine mi je stvarno premala za biti bez nadzora bilo gdje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    bejb, kora, meni je stvarno teško čitati u kakvim vi to razuzdanim kvartovima živite, gdje na mame s trogodišnjom djecom koje se šeću po parku gledaju ispod oka i komentiraju da su lude.
    u nasem kvartu zive uglavnom ljudi koji su dosli... ne znam kako da se izrazim, a da nikoga ne uvrijedim... hm....

dosli su iz bosne, sa sela, gdje je takvo odrastanje na ulici u njihovo doba bilo normalno. i misle da moje dijete nije samostalno jer ju ne ostavljam samu doma. moja prva susjeda je svog malog, kad je imao 2 godine, ostavljala samog doma da bi isla u auto skolu. njoj je to samostalnost, meni je to nemar.
    MM je isto iz Bosne, da ne mislite da imam nesto protiv, ali on je naucio zivjeti u gradu, a vecina nasih susjeda zivi u onom vremenu kad dijete nije imalo sto zgazit na cesti.

meni je muka to gledati, ali tko sam ja da sudim.
    kad su prije par godina malu pospricali Raidom protiv muha, jer ju grizu komarci, dijete je jedva prezivilo.
    zato mi gledamo da odemo iz tog naselja

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Oh evo ga opet....U Bosni nema gradova, a u Hrvatskoj nema sela.... Odnosno po hrvatskim vrletima jurcaju porshei, a u bosanskom selu svake prestupne godine projuri konjska zaprega... 8)
    Elem, u mom selu ja ne pustam V bez nadzora, osim sto kad jurca po dvoristu, ne jurcam s njim nego ga gledam sa sigurne distance.
    A opet....Jednom mi je umalo podletio pod auto na parkingu jer mi se otrgao iz ruke i potrcao prema MM-u....
    Djeca u sobracaju....spontana i nepredvidiva.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Naravno, uvijek je pod nadzorom, uvijek ju gledamo, vani smo u sekundi ako treba, ali nismo cijelo vrijeme vani s njom.
    Mislim da će još dugo biti premala da bi bila bilo gdje sama.
    možeš u sekundi biti vani samo ako skočiš preko balkona i doskočiš direktno pred nju. Nemoj se ljutiti, zapravo ne znam čitavu situaciju, ali da imam kuću sa dvorištem, zaključanim, vidim je sa balkona opet bi bila sa njom u dvorištu. I točno ti sekunda i treba da se nekaj dogodi, sekunda nepažnje.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Balkon je u prizemlju, s vratima koja su otvorena kad je netko na dvorištu. A cesta je sa druge strane zgrade.
    Teško je ovako opisati, a da ne izgleda da je trogodišnjakinja bez nadzora vani, ali nije tako.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Oh evo ga opet....U Bosni nema gradova, a u Hrvatskoj nema sela.... Odnosno po hrvatskim vrletima jurcaju porshei, a u bosanskom selu svake prestupne godine projuri konjska zaprega... 8)
    ninet, zato sam napisala da ne znam kako da to srocim.
    u zagrebu ima vecih seljaka nego na nekom selu.
    nemoj se ljutit, ja sam udana za bosanca i mislim da su bosanci izuzetni ljudi , ali nasi susjedi su uglavnom iz bosanskih sela, nase naselje i je selo, gdje ljudi zive kao prije - sva vrata otvorena, svi se znaju, pije se kava ispred kucnog praga... ali mnogi, a tu ne mislim samo na bosance, primjenjuju stare odgojne metode (kakve je imala i moja mama). i ja sam tako odrasla na cesti, ali sa 5 auta na cesti u tjedan dana.
    a naselje o kojem sada govorim je na staroj Karlovackoj, iznimno prometnoj cesti. i auti zbilja jure.
    ali i traktori prolaze i ovce.

pa oprosti ako sam te uvrijedila, nisam nista lose mislila.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Naravno da me nisi uvrijedila Zezam se...
    No cinjenica je da nasa djeca ne mogu odrastati slobodno kao mi i meni je zbog toga beskrajno zao.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Naravno da me nisi uvrijedila Zezam se...
    No cinjenica je da nasa djeca ne mogu odrastati slobodno kao mi i meni je zbog toga beskrajno zao.
    slazem se s tobom.
    mi smo, kao klinci, veceri provodili u igri skrivaca. nije bilo straha od pedofila, od auta, nitko se nije ljutio sto si mu usao u dvoriste...
    nazalost, nasa se djeca ne mogu tako igrati

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da dodam nešto vezano uz prvi post. Danas smo ja i djeca bili u šetnji, T naravno u kolicima (odsad ide bome u marami da mogu trčat za M), M na bicu, izletio u okuku ravno pred auto, koje je stalo u zadnji tren
    Srce mi je stalo, na 100m od mene, koja vičem STAAAAAANI!!!
    Kasnije smo imali cjelodnevno predavanje, al eto, umalo se strava dogodi 100m od mene, a svaki dan se voza oko zgrade skoro sam (mm ga prati pogledom i u blizini je, al ga ne "čuva " i ne bdije nad njim ko ja danas. eh.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ne znam, možda sam luda, ali ja svog Janka još uvijek držim za ruku kad idemo preko ceste. A imat će uskoro 5 godina.
    I da recimo živimo u kući, ne bi ih mogla ostaviti da se igraju u dvorištu dok ja u kuhinji kuham ručak. Ne bih bila sekunde mirna.
    I smješno, ali uvijek primjetim kuće bez ograde oko kuće i pomislim "Oni sigurno nemaju male djece u kući"

, luda sam da!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zato mi imamo krasnu slijepu ulicu, u kojoj ima puuuno djece i uvijek je netko od odraslih vani s njima. Doduse, moj jos nije sam vani, naravno, ali svi ostali klinci jesu tj. netko od susjeda ih pazi te svaki put kad ide auto vice "aaaauuuutoooo" sto je bilo jako iritantno za slusat prije nego sam imala djete ali sad potpuno razumijem.
    Klincima je vani super, okupe se i roditelji, razvijaju se dobrosusjedski odnosi i svi sretni!

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Nema šanse.
    Imat će ove godine 5 godina, ali još ga ni u ludilu ne bih pustila recimo do dućana. A kamoli u parkić... Ne još!
    Isto ovako i čini mi se još duuuugo tako. Držim ga stalno za ruku jer je ko živo srebro. Uopće ne gleda ni oko,ni ispred sebe. Kad malo bolje razmislim ne puštam ga uopće samog osim kad sam u drugoj prostoriji u stanu,a i tada obavezno napravi neku glupost.Danas sam bila u kupaoni par minuta,a on je planinario po stolicama i pao licem na parket. Srećom "samo" je išla krv iz nosa. Ja sam inače paničar i ziheraš i mislim da ga još dugo neću nikuda solo pustiti.Bila luda ili ne,uopće me se ne tiće. Meni je njegova sigurnost najvažnija.
    Uostalom,živimo u strogom centru grada,pa mi je i izbor daleko manji.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

8-godišnjaka i 6,5-godišnjakinju puštam same. S tim da imamo ogromno dvorište sa puuuno zelene površine pa nekako računam da su sigurni. Doduše i magistrala je blizu ali u ovoliko godina nijednom nisu ni pomislili prema tamo. Nju sam od nedavno počela puštati i u dućan (par min odavde) čisto zbog činjenice da iza ljeta kreće u školu i da će ići sama. Pa je ne mogu iz dvorišta pustit samu u školu, mora se ispraksirati. A sin ide sam i kod prijatelja. ( ali da živimo u gradu ne znam kad bi mi takve stvari uopće pale napamet) Maloga koji će za 2 mj 3 god ne puštam samoga nigdi i nikad.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moj ima dvije i kud on tud i ja ili netko od odraslih.

Kako bi i za autosjedalicu rekla tako i za to, UVIJEK I BEZ IZNIMKE!!!

Dovoljna je sekunda da se nešto dogodi. Zašto uopće riskirati.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja svoju malecku ostavim najviše minutu dvije na terasi naše kuće samu (npr. kad nešto zaboravim uzeti) jer imam osjećaj da je toliko mogu pustiti i više od toga mi ne pada na pamet. U našoj ulici postoje djeca koja su s nepune tri godine već ostavljana sama vani

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

po meni je velika razlika je li dijete pod nadzorom od 2 ili 3 godine i ono od 6 ili 7 godina.
    nenormalno mi je da se dite od 2 ili 3 godine, pa i 4 pusti samo bez nadzora, ispred kuće, u gradu, u blizini prometnice.... sekund i dite je pod autom jer mu je npr. pobiga balun na cestu. dite nije svjesno opasnosti ceste.

mi smo do L.-ine 4 godine živili na selu, velika kuća i ogromna okućnica. tu sam je puštala povremeno bez nadzora jer ju je jedino mago prigazit roj muha. i ništa drugo. ulazna vrata u okućnicu uvik bi bila zatvorena. i tu me nije bilo strah. jedino zbog čega sam strepila i nadzirala njenu igru je bio "olimpijski" bazen koji nam je bio ispred kuće. ali njemu se nikad nije niti približila. dovoljno smo je ustravili bazenom i njegovom opasnošću.

sad smo trenutno kod mojih, u gradu, u zgradi ispred koje je stvarno prometna cesta. i tu je nepuštam niti samu iz portuna. idem s njom na obližnje igralište koje je ograđeno ogradom i tu se dica igraju. mame su uvik uz njih. ne vidim niti jedno dite da dođe bez pratnje.
    do dućana je još nikad nisam pustila jer mora prijeći cestu, a to me ustravljuje.

za 20-ak dana selimo kod moje bake koja živi u kući, u gradu, ali je ispred kuće veliki dvor koji se zatvara ogradom. kad smo kod bake L. normalno izađe u dvor i ne nadzirem je. zna da ulazna vrata od dvora ne smije prikoračit jer je iza njih cesta.

ja sam rođena i odrasla u toj kući i auto bi prošlo jednom u 12 sati. i odgojili smo se na toj cesti, bez nadzora. i srce me boli što su ta bezbrižna vrimena dječjeg odrastanja daleka prošlost.

kad smo se doselili u zgradu mi dica bi igrali graničara nasred ceste, na skrivača po cesti, tenis po cesti jer bi se auto pojavilo svakih nekoliko sati. danas ne prođe ni minuta a da ne proleti auto. srića pa su makar stavili ležeće policajce ne bi li malo usporili to jurcanje.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne ide nikuda sam iako u zadnje vrijeme pokazuje želju do dućana. Ali još me strah jer mora prijeći cestu. Od nedavno ga pustim da ode do prizemlja (mi smo na 4. katu) uzeti poštu iz sandučića. I jednom sam ga (prije mjesec dana) pustila od bake do dućana (ima jedna mala uličica za prijeći) a ja sam 30 m iza njega polako šetala.
    Prošle godine je na moru mogao sam biti ispred dvorišta ali tamo nema ceste nego samo šetnjica. Ove godine se spremamo pustiti ga na moru do pekare koja je nekih 500 m udaljena i mora proći preko pješačkog prelaza na ne pretjerano prometnoj ulici.
    U parku ga puštam da landra okolo i svakih par minuta provjerim gdje je i šta radi.
    U kući ako je u drugoj sobi isto svako toliko provjerim šta se radi. Jedino kada je sam (iako mi nije baš drago) je ujutro kada se probudi prije mene i Leona i išulja u dnevni boravak pa gleda crtiće dok se mi ne ustanemo. Sreća da imamo krovne prozore i balkonska vrata koji se baš ne otvaraju jednostavno pa me toga zasada nije pretjerano strah ali pribojavam se kuhinje koja je spojena sa dnevnim iako mu je do sada domet bio uzeti si jogurt ili nešto sl. iz frižidera.
    Stvar je u tome što nikada ne znaš kada će mu nešto prvi puta pasti na pamet.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Priključujem se klubu mama koje se gleda s podsmjehom što sam ja ili netko odrastao stalno u blizini D. Kad čitam vaše postove, lakše mi je jer znam da je to normalno, a nije normalno da dvogodišnjaci i trogodišnjaci sami trče po cesti koja je dosta prometna, jer oni su "samostalni ".Da, dok se ne dogodi nesreća.Iako imam osjećaj da se nesreća prije dogodi onoj djeci koja su toliko pažena , nego onoj koja su prepuštena samima sebi, ja jednostavno ne mogu biti mirna dok ga , kao što je netko rekao,nevidim ili barem nečujem .

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moja prva susjeda je svog malog, kad je imao 2 godine, ostavljala samog doma da bi isla u auto skolu. njoj je to samostalnost, meni je to nemar.
    Meni je ovo ludost, 2 godine pa samo strava i to da ide u auto školu koja traje po ko zna koliko, ovo stvarno ne mogu da vjerujem.

mi smo, kao klinci, veceri provodili u igri skrivaca. nije bilo straha od pedofila, od auta, nitko se nije ljutio sto si mu usao u dvoriste...
    nazalost, nasa se djeca ne mogu tako igrati

I mi smo tako a jadni naši klinci

M na bicu, izletio u okuku ravno pred auto, koje je stalo u zadnji tren Sad
    Srce mi je stalo, na 100m od mene, koja vičem STAAAAAANI!!! Evil or Very Mad

Da mislim da se nesreće događaju u sekundi i da ponekad i ako si blizu djetetu ne stigneš reagirati.
    Imam i ja jednu takvu situaciju.
    D se igrao sa sestričnom na terasi i naravno MM je bio 100m od njig . Djeca ko djeca trčala i on je zapeo i pao i točno sa čelom lupio u ogradu i razbio glavu.
    Dobio 6 šavova i sv ok iako je u tom trenutku bilo katastrofalno ali eto sve prođe i idemo dalje.

nesreća prije dogodi onoj djeci koja su toliko pažena

I ja imam ovakav filing a ne znam zašto je to tako.

Mi isto živimo u slijepoj ulici gdje moram priznati u zadnje vrjeme ima nešto dosta auta.
    Uglavnom kad je D vani uvijek je neko sa njim ili ja ili MM ili netko drugi.
    Nekako opće ne znam kad ćeu ja moći mirno sjediti u kuči a da se on vani igra, bojim se do vojske.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj domy prvotno napisa
    moja prva susjeda je svog malog, kad je imao 2 godine, ostavljala samog doma da bi isla u auto skolu. njoj je to samostalnost, meni je to nemar.
    .
    da mi je znati koja kombinacija citiranja je iznjedrila ovu kombinaciju :?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Mene moje susjede gledaju kao mamu kvočku,jedna mi je diskretno priopćila da bi M morala početi puštati na ulicu...I,zaista,dogodilo mi se par puta da se navečer preispitujem da možda ne pretjerujem,ali svaki put zaključim da ispravno postupam i dok god bude tako ja ću biti mama kvočka.Moj sin je 3 god, slijedeće najmlađe dijete u ulici ima 6.Ostala djeca su od 6 god do petog razreda i svi su bez nadzora.Ovaj dječak od 6 je najmanje 2 puta imao prebliski susret s automobilom da mi je slabo kad se samo sjetim...I onda su ostale mame užasnute komentirale njegovu mamu u stilu kak ga ne pazi...Pa tolko o tome...Imamo veliko dvorište i kad je vani sam ili s kojim prijateljem, ja se odmaknem da "ne smetam" ali opet da ih vidim.I drago mi je da nas ima(malo nas je, al nas ima) nas čudakinja.Jedno je učiti dijete samostalnosti, a ne paziti je nešto sasvim drugo.Ja sam se znala sakriti i izvirivati kad se on primi nekog "ozbiljnog" posla,npr kad je prvi put išao sam vani piškiti(popiškio se drito pred ulazna vrata,pol po sebi) i to je po meni učenje saamostalnosti,ali kad su u pitanju bazeni,promet i sl. ne ostavljaš dijete u ime osamostaljivanja.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj bejb prvotno napisa
    ne, ne ostavljam je bez nadzora. nasa ulica isto nije prometna, ali ipak se bojim bas toga - dijete u seknudi izleti iz dvorista.
    susjedi isto misle da sam ludaca jer je uvijek netko od nas s malom vani.
    ali meni je bolje da misle da sam luda, nego da moje dijete place, kao sto njihova znaju, jer mame odlaze od kuce, a djecu od 2,3 godine ostavljaju same doma. :/

ma tko to ostavlja djecu samu sa 2,3 godine..to je više za socijalnu službu ngo samostalnost

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod mene je slično kao i kod koksy: dugačka slijepa ulica sa cca 15-tero djece u dobi od 2-10 god, bake i djedovi sjede na (mojoj) ogradi i ispijaju kavice. U svakoj kući je bar 2 male djece i svi vozači su osviješćeni da se kreću brzinom guranja.
    Kad dolazi auto svi viču: Auuttooo!! , a djece su istrenirana da se isti tren zalijepe za najbližu ogradu.
    Kad voze bicikle ima uvriježena granica do koje smiju ići, a onda se moraju okrenuti. I to im je zakon. 8)

Kao u vrijeme našeg djetinjstva, zbilja imam sreće.
    Dvorišta su poluograđena i djece ulaze ne jedni drugima u dvorište, već u kuće (to moj obožava- samo se ušeće ko da je doma )
    Uveče ih jedva potjeraš svakog svojoj kući, nekad i večeraju jedan kod drugoga.
    Ako su vani, uvijek je bar jedna odrasla osoba s njima, pa na smjenu ako treba. Ali načelno, nemam straha ako moram npr otići na wc.

I ranije smo imali mali ribnjak i bilo je: opast će dijete unutra - od uzrasta beba smo ih trenirali kako i koliko se smije prići ribnjaku. Oni obavezno hodaju po nogostupu kad idu po ulici. Otimanje iz ruku se ne dozvoljava. Kao što sam rekla, ako ide auto, zalijepiš se za ogradu i čekaš da prođe, itd...

Nesreća se može dogoditi i u kući ( i događala se :/ ). Može past na glavu kad ti je nadohvat ruke, može vas pet biti u prostoriji i opet dijete strada.
    Ali, treba ih osamostaljivati od rođenja, uz diskretan nadzor.
    Bar ja tako mislim i radim

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa
    U našoj ulici postoje djeca koja su s nepune tri godine već ostavljana sama vani
    Isto tako je i kod nas, bez obzira sto je kvart relativno miran. Konkretno jedna curica (oko 3,5 g.) koja sama seta po parku ili vozi biciklo po ulici bez icijeg nadzora. Naravno ljudi znaju cije je dijete jer se ovdje manje-vise svi poznaju, pa joj pomognu kad padne ili je smaknu sa ceste.... ma uzas zivi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod mene po parku haraju horde djece bez roditelja... čak i ona djeca koja dolaze iz drugog bloka zgrada, preko ceste...

grupe su cca 5-8 godina, ili oni od 11-14... ovi stariji uredno uništavaju aute po parkiralištu, a parkiralište NIJE u parku ... ovi manji znaju bit i do 21h, a ovi veći i do pola noći... :?

sad su napravili nova igrališta... baš me zanima koliko će trebati da i to unište :/

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    Kod mene je slično kao i kod koksy: dugačka slijepa ulica sa cca 15-tero djece u dobi od 2-10 god, bake i djedovi sjede na (mojoj) ogradi i ispijaju kavice. U svakoj kući je bar 2 male djece i svi vozači su osviješćeni da se kreću brzinom guranja.
    Kad dolazi auto svi viču: Auuttooo!! , a djece su istrenirana da se isti tren zalijepe za najbližu ogradu.
    Kad voze bicikle ima uvriježena granica do koje smiju ići, a onda se moraju okrenuti. I to im je zakon. 8)
    Da, kod nas je upravo tako, i eto, nezgoda se desila....
    Vozač automobila ŽIVI u našoj ulici, prolazi nekoliko puta dnevno,, pažljivo vozi, ali djete je jednostavno istrčalo......

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Citiraj anna-y prvotno napisa
    Da, kod nas je upravo tako, i eto, nezgoda se desila....
    Vozač automobila ŽIVI u našoj ulici, prolazi nekoliko puta dnevno,, pažljivo vozi, ali djete je jednostavno istrčalo......
    Mene je ovoga strah i kada sam ja sa njima, nikada ne znaš kako će dijete reagirati, potrčati naglo za loptom ili možda nekim gušterom, a ja ih ne mogu niti ne želim cijelo vrijeme držati za ruku...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moje dijete je još premalo pa naravno da mama uvijek vreba kao kobac
    Ne puštam ga samog nikad, no zaista ne mogu reći da sam svake sekunde na 5cm od njega. Ako odem na wc, on ostane u sobi (ako želi), ako kuham okrenem mu leđa i sl.
    Svjesna sam da se nesreće događaju i nastojim ga zaštititi. No nerealno je očekivati da će rasti pod staklenim zvonom i da ću do njegove 15.-te sjediti s njim pred kućom.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ni ja ih ne držim za ruku, ali sam svakako u blizini. Jer jedno je biti u blizini, a drugo je biti u kući kad su djeca na ulici. Ili ostaviti djete u sobi da odeš na WC ili da skokneš do dućana....
    Različite situacije, različite reakcije, različiti pristupi...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ili ostaviti djete u sobi da odeš na WC
    čisto iz znatiželje - do koje godine ih treba nositi sa sobom na wc?

Mislim, ja to više ne radim. U 99% slučajeva uđe sa mnom, no zna se desiti da ostane u dn. boravku (ja ga iz wc-a vidim).

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ni ja ih ne držim za ruku, ali sam svakako u blizini. Jer jedno je biti u blizini, a drugo je biti u kući kad su djeca na ulici.
    Sve u svojim granicama za određenu dob djeteta.

Vidjeti četverogodišnjaka samoga na ulici mi nije normalno, ali mi nije normalno niti vidjeti da mama trči za desetogodišnjakom na igralištu...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Ni ja ih ne držim za ruku, ali sam svakako u blizini. Jer jedno je biti u blizini, a drugo je biti u kući kad su djeca na ulici.

Vidjeti četverogodišnjaka samoga na ulici mi nije normalno, ali mi nije normalno niti vidjeti da mama trči za desetogodišnjakom na igralištu...
    XXX

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja već dugo idem sama sa WC, ako mi dopuste naravno.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Citiraj piplica prvotno napisa

XXX
    i ja se slažem, treba imati mjeru i u određenom trenutku pustiti djecu neka rastu i istražuju. Samo se pitam: koji je to trenutak danas. Npr. moja cura kad bude imala 9 godina, da li ću se usuditi pustiti ju samu na igralištu. Sign of Times, nažalost.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

evo ja zivim u malom mjestu i nema sanse da bi svoju 6,5 godisnjakinju pustila samu na igraliste ili u centar gdje su ostala djeca. mislim da jos nije dovoljno velika da bi se skitala bez nadzora. u kuci je nikad ne ostavljam samu (ne racunam kad odem bacit smece ispred kuce ili objesit robu iza kuce, to je 10 ak min, zna di sam i moze doc zamnom)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Pustim ga da ode na svega 2-3 metra od mene i to samo kad smo na sigurnom, npr kad smo u parkiću koji je ograđen, ako smo na dvorištu kod bake i dide ili marmontovoj di nema auta.
    Ma nema šanse da ga pustim negdi di ga ne mogu viditi ili di ne mogu u 2 koraka doći do njega.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zasad je premali za ići igdje sam a ni neće do 6-e godine....

mi živimo u sljepoj ulici al nisam baš primjetila obzirnost...čak i od nekih stanara ulice koji znaju da je tu hrpa male djece koja samo iskaču između auta..
    iako većina ih je sama na ulici od 4-e godine...

moj se već buni (a tek mu 2,5) i prekjučer sam ja ušla u dvorište i stojim kraj ogradi a on se vozi na pločniku ispred ..to mu je takav doživljaj bio..."Miha vejiki, išo sam ulicu"

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mislim da je sve stvar procjene.
    Ja odlazim sama na WC praktički oduvjek. Prije bi vrata WCa ostavljala otvorena, sada ni to. Mislim da sam bila krivo shvaćena. Ja djecu "ostavljam" samu i na igralištu i na livadi pored kuće, ja sam tu, u blizini. Ako mi se situacija čini potencijalno opasna - regiram. Npr. krene prema cesti ili ima namjeru popesti se na tobogan neprimjeren njegovoj dobi ili sam opreznija ako ima više djece (radi gužve i nepažnje, ne radi druge djece) ...
    Mislim da dozvoljavanje granica i puštanje djece bez nadzora nije isto.
    Evo, ovaj smo vikend bili kod bake i dede i oni su bili sami u dvorištu s jedne strane, mi s druge strane. Vidjela sam ih i igrali su se u zatvorenom dvorištu. Ulica je slijepa i nema auta. U istoj situaciji kod druge bake sam puno opreznija jer iako je dvorište zatvoreno, ulica je puno prometnija. U parku u blizini nas nema "velikih" tobogana, već jedan mali tobogan, vrtuljak i pijesak. I vrlo malo djece, možda bude još jedno-dvoje osim nas. I pustim ih da se igraju, ja sjedim sastrane. Ali na Bundeku mi ne pada na pamet da ih pustim same, što zbog sprava, što zbog druge djece.
    I naravno da dob ima svoje ograničenje. Moji su 4 i još ni punih 2. Sigurno će biti drugačije za dvije godine.

Usput, vidjela sam za vikend djecu na biciklima, njih 3-4 u dobi do max 7 godina kako pokušavaju preći jaako prometnu cestu u nenaseljenom mjestu, kilometri polja s jedne i druge strane i uopće mi nije bilo jasno kako su se mogli naći tamo (od tog raskršća sporednom cestom u jednu stranu je prvo naselje 3 km udaljeno, s druge strane je makadam), a prije toga ima 5 km do naselja, poslije toga spoj na autocestu. Auti jure min 110 na sat, toliko je ograničenje, a ima i luđih, prometno jako. Ja svojima tko nešto sigurno ne bih dozvolila.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U parku u blizini nas nema "velikih" tobogana, već jedan mali tobogan, vrtuljak i pijesak. I vrlo malo djece, možda bude još jedno-dvoje osim nas.
    OT, zato se ja potajno veselim Iveru (na stranu gužve koje će nas zadesiti)

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Nikud, čak do kraja ulice kad su na biciklima idem ko debil za njima. Uopće me ne zanima što susjedi misle, to su moja djeca i ko sokol vrebam iznad njih dan-noć

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sve treba mjeru slažem se....eto bili mi na bazenu i oko nas uglavnom stranci, tj.turisti... klinci sami u bazenu, a roditelja nigdje...i to djeca malo starija od moje (3.god.) ja si nemogu zamisliti da ju ostavim samu u bazenu i odem se sunčati....a ove godine već bilo slučajeva utapljanja...

.... i da imamo dvorište i k tome zatvoreno mislim da bih ju imala stalno na oku....

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moj ima 2 i 7 mj, cim mi nestane s vidika makar na sekundu, neugodno se osjecam. Plus, zivimo u gradu, domet su nam gradski parkici. Nemamo baku ni nikog na selu, pa ne znam kako bi da je kuca.

Tek otprije par mj mm i ja popijemo kavu, a da jedno od nas nije s njim, nego ga samo gledamo i spremni smo potrcat. Al sad i on zna do kud smije ici.
    Mislim da cemo ga tako malo-pomalo sve vise pustati.

Apropos nesreca, ja sam na identican nacin podletila pod auto s 8 godina. Znala sam da ne smijem trcat po cesti, ma sve sam znala, al igrali smo se lovice, jako mi je bilo stalo da pobjegnem i....
    Srecom, nis mi nije bilo osim masnice na nogi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Zato mi imamo krasnu slijepu ulicu, u kojoj ima puuuno djece i uvijek je netko od odraslih vani s njima. Doduse, moj jos nije sam vani, naravno, ali svi ostali klinci jesu tj. netko od susjeda ih pazi te svaki put kad ide auto vice "aaaauuuutoooo" sto je bilo jako iritantno za slusat prije nego sam imala djete ali sad potpuno razumijem.
    Klincima je vani super, okupe se i roditelji, razvijaju se dobrosusjedski odnosi i svi sretni!
    I kod nas ovako.
    Doduše AUTOOO viču klinci jedni drugima, a moj mali i susjedi od preko puta (vršnjaci) znaju nekad i sami preći preko ulice do našeg ili njihovog dvorišta, mi ih gledamo i upozorimo da provjere ide li auto. Neki dan idu Bruno i Luka kod nas, a Filip im s terase viče: "Pogledajte ide li auto!"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •