Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Maksimir, sjećanje

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Maksimir, sjećanje

Evo maloprije zaključalo temu o jednoj kolumni koju smatram neuspjelom, a puno stvari je ostalo nedorečeno.

Pritisnuti nevoljom bili smo se okupili u Maksimiru prije par godina i to je bila jedna vesela skupina koja je svojim smijehom u tome trenutku rasprsnula jedan veliki tamni mjehur koji se do tada već dugo nadimao siv i ružan.

Čini mi se da je vrijeme za podsjetiti se kako je to izgledalo: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=144708

Reakcije su potom bile ... pa ... neočekivane - svi što su se šlepali na tamnom mjehuru su odjedamput postali dobri i pomirljivi, ma milina.

Predlažem kratku kontemplaciju o uspjesima Maksimira i kako je nekolicina nasmijanih rastjerala sive oblake.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Davore, mislim da si debelo ostao van vremena i problematike po pitanju MPO-e. Vjeruj mi da ovdje nije nikome do livada, cvijeca u kosi i smijanja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Davore, ta akcija dar-stvar bila je hvalevrijedna, ali mislim da ne razumiješ kontekst - sada se ne radi o tome da je netko nešto izjavio a la ovi biskupi u stilu santa leda je daleko na radaru titanica, radi se o tome da je santa leda sada opalila po pramcu titanica i treba se hitno spašavat tonući brod - ako se zakon prihvati, a ide po hitnoj proceduri, to jednim potezom uništava i onemogućuje MPO u Hrvatskoj i to je immediate and present danger.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Drugačija je razina opasnosti - sad je alert, alert, code red s tisuću uskličnika, a ne code ne znam koji - tipa blue - ono - detektirali smo nešto na horizontu, ovo je sad ispred očiju i leti brzinom svjetlosti i stani-je-pani - life&death situation.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sada bi ja rekla ovo - jos jedino sto mozemo, mozemo uzeti daske pa ravno na Markov trg i dobro istamburati neku ekipu tamo gore...
    Eto, takva je situacija...
    Life&death kako je Ina rekla....

Sve ostalo smo napravili, dogovorili,pokazali, predstavili, vikali, isplakali, pobunili, potpisivali..........

(mediji su snazna stvar i prvi puta smo ih (znamo koga) bome udarili po guzici, ali oni i dalje, sa plavom masnicom od udarca, urlicu svoje odluke nama u uho, i ne mozes si pomoci jer non stop cujes pjesmu u pozadini: I bas nas brige, he, he...mi radimo sto god nam se hoce, he,he....Jer
    smo mi gore, a vi dole... he,he... i se...re..mo..kako god hocemo!.....he,he.... ).......

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pokrenut je mehanizam stavljanja u hitnu saborsku proceduru zakona o mpo, koji bi, kad bi se u predloženom obliku izglasao bio najrestriktivniji u Europi-restriktivniji i od zakona Italije, koji je ukinuo Ustavni sud, uz obrazloženje da zakon mora biti pisan tako da ženi da realnu šansu za začeće.

Za ovo nije znao niti jedan liječnik, (postoji potvrda kompletne struke o tome), a Rodu MZ nije htjelo obavijestiti da priprema zakon.

Postupak je pokrenut i nema natrag.

Javili smo se pismom svim saborskim Odborima koji se moraju očitovati prije stavljanja zakona pred sabornike.
    U Odboru za EU integracije nije dobio zeleno svjetlo (glasovi 4:4)
    Zadnji čas su reagirale i članice Vlade (hvala im na tome), jer je i do njih dopro glas razuma. Jer, tko bi u moru zakona za koje treba dići ruku išao u neko čitanje.

Sve je trebalo proći u tajnosti, bez da za to znaju pacijenti kojima je namijenjen i njihovi liječnici.

Doktori kažu: provedba ovog zakona bila bi katastrofa za mpo

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E da, kako smo saznali za ovo?

Nekoliko dana prije stavljanja u Vladu na Konačni nacrt prijedloga zakona nepoznat netko je vijest prišapnuo novinarima...

Još jedna tvrdnja struke: ovaj zakon štetan je za zdravlje žene.

Kad uhvatim vremena stavim linkove na novine gdje je to izašlo, ili, ako može neka to napravi netko drugi pliz.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Gost 1 prvotno napisa
    ovaj zakon štetan je za zdravlje žene.
    Meni naivcu je ovo nekako ključno.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sa BETE:

Citiraj Martina prvotno napisa
    Molim Dariu i Tikicu da napisu vise o tome sto se desavalo na Okruglom stolu.

Do tada stavljam linkove:

Jutarnji: http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,15,,166745.jl

Vecernji: http://www.vecernji.hr/lifestyle/zdr...4F08A887B917.1

Glas Slavonije: http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=109577

link: http://www.beta.hr/forum/viewtopic.php?t=1572

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Gost 1 prvotno napisa
    Još jedna tvrdnja struke: ovaj zakon štetan je za zdravlje žene.
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Meni naivcu je ovo nekako ključno
    No javio se naivac, tctctc. Je, to je ključno naravno, s tom tvrdnjom struke pokušavamo dovesti ovaj zakon u mjeru prihvatljivosti.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da kuzim sto davor hoce reci.

dakle za pocetak, dnevnik rtl-a (ne zivim u hrvatskoj) me dobrano zdrmao prilozima u kojima je vidljiv jedan duboki i jezivi primitivizam, mrznja i anticiviliziranost -ovo se odnosi na anti-gay pride.
    zatim naravno dolazi red sunke - pravomocno optuzena osoba nam eto salje poruke iz druge drzave. ocito je novinarska ruka duza od pravosudne, te sve to ide pod normalno, nikome to ocito nije cudno, ni nenormalno, ni nemoralno...

i kao slag na tortu dolazi nam ministar koji onako samodopadno i samozaljubljeno argumentira svoj zakon i njegovo "cudnovatu" turbo ubrzanu proceduru jednostavnim objasnjenjem:
    "Ne pristajem da je liberalizam danas više na cijeni od demokršćanstva ili konzervatizma". (citiram po sjecanju, mozda je bila druga formulacija, ali to je bio smisao)

ja ostadoh paf. da li je gard "bahate sirovine" taktika ili pravo stanje svijesti nije previse vazno.
    vazno je da se osoba u vladi uopce usuduje argumentirati ili pravdati neki zakon ili njegov prijedlog svjetonazorom i svesti cijeli pricu na konzervatizam vs. liberalizma.
    i vazno je da to ocito javnom mijenju u hrvata ne izgleda izvan pameti i apsolutno nedopustivo.

ministrova taktika nije blesava. ako cemo se poceti natezati koji je svjetonazor bolji ili gori, to je za one koji se ne slazu s prijedlogom zakona unaprijed izgubljena bitka.

i lijepo cemo skrenuti s drugih, po ministra vrlo neugodnih pitanja:
    koliko ovaj zakon uopce pomaze osoba s problemima neplodnosti?
    koliko je smislen, posto umjesto da povecava drasticno smanjuje mogucnost oplodnje?
    koliko je smislen posto je skuplji, a daje puno slabije rezultate?
    kako je moguce da uopce ne reflektira iskustva ostalih europskih zemalja?
    (a mila nam je domovina jelte europa od stoljeca sedmog)
    koliko je zdravstveno stetan i mucan po zene i muskarce koji su u postupku mpu-a?
    itd
    itd...
    (to je karmen u prilogu lijepo uputila lopticu kamo i treba kad se odbila upecati na udicu natezanja oko konzervativan-nekonzervativan, nego je zakon nazvala restriktivnim)

zatim, vrlo vazno pitanje:
    od kada je svjetonazor osnovni argument za promisljanje zakona?

te naravno kako je uopce moguce da se takav zakon priprema skrivecki, bez ukljucenosti struke i pacijenata, te da ga se pokusava isto tako skrivecki progurati po ubrzanom postupku?

a gospodin ungarov je u tekstu dobro poceo, medutim se je u drugom djelu "upeco" na udicu rasprave o svjetonazoru (sto mislim da nije pametno) i tu je kako rece davor dosao na teren na kome je bahati, primitivni, nepristojni...itd jaci.
    i osim toga kroz to daje svjetonazoru kao argumentu tezinu koju on ne smije imati.
    i za moj ukus je nacin pisanja ponesto preegzaltiran sto samo po sebi ne mora biti lose, ali u ovom slucaju nudi milinkovicu i slicnima mogucnost bahatih, sirovi....i inih "replika" koju ovi i jedva cekaju.
    na pitanje zasto struka nije ukljucena (a vidimo da je protiv ovakvog zakona), ne mozes se vaditi na svjetonazor.
    mislim da su to falinge ovog teksta.

moze biti da ova moja opservacija, nije relavantna za hrvatske prilike i "ophodenje" u javnom i politickom zivotu, te da doticni tekst nije kontraproduktivan u nastojanjima da se zakon odgodi i promjeni.

u svakom slucaju se slazem s curama da je 2 do 12, te da je sutnja najgora opcija.

kandela avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Svi nasi zakoni se temelje na obecanjima datim nekome za neku uslugu. Od kuda god krenes u kojem god aspektu gospodarstva, i na biraju se sredstva, oni su na vlasti i rade sto ih volja.
    Svi oni imaju dovoljno novaca pa ih ne brine koju kliniku u europi ce odabrati ako treba nekom od njihovih clanova obitelji MPO.
    Nadam se samo da ce prevladati glas razuma, razgovarala sam sa nekim ljudima i svi kazu da je taj zakon plod usluge za sponzorstvo u kampanji i to je to.
    I kakav je taj nas ministar Ginekolog? Jer on bio uopce na tom faksu i kako je doktorirao?
    a magistralni rad mu ima naslov
    „Minimalno agresivna terapija cervikalnih intraepitelnih neoplazija u cilju očuvanja fertilne sposobnosti žena“

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Maksimir, sjećanje

Citiraj Davor prvotno napisa
    Evo maloprije zaključalo temu o jednoj kolumni koju smatram neuspjelom, a puno stvari je ostalo nedorečeno.

Pritisnuti nevoljom bili smo se okupili u Maksimiru prije par godina i to je bila jedna vesela skupina koja je svojim smijehom u tome trenutku rasprsnula jedan veliki tamni mjehur koji se do tada već dugo nadimao siv i ružan.

Predlažem kratku kontemplaciju o uspjesima Maksimira i kako je nekolicina nasmijanih rastjerala sive oblake.
    ma ustvari moram ti zahvaliti na ovoj temi, kontemplacija me ponukala na ovaj post-ja sam zaključala "onu" temu s člankom, he nemo'š mi išta .

karmen (gost1), egemama, eowyn, lara, casper, ivarica i marči čini TU-jednu veselu skupinu koja je svojim smijehom u tome trenutku rasprsnula jedan veliki tamni mjehur koji se do tada već dugo nadimao siv i ružan i od tada do danas ta skupina (s pridruženim malim članovima) je i dalje alive and kicking...bez obzira što je MPO iza nas, održava nas misao kako svi koji još uvijek nisu okusili radost roditeljstva zaslužuju jednaku, ma ne jednaku, bolju, veću šansu postati roditelji!
    Na kraju krajeva tko zna kakav zakon će biti na snazi generacijama koje dolaze ("našoj djeci")?! Po sve mu sudeći mogao bi i ovaj iz 2009. ako je nama bio onaj iz 1978.!

Gle, dalje neplodnost nije bolest i dalje je svjetonadzor mjerilo.
    U međuvremenu se išlo korak naprijed, nazad dva, sve do sada...
    Pričica u prilog tome:
    Na potpisivanju peticije, prišao mi je neki djed (tako se i predstavio), potpisao peticiju i rekao mi kako smo potpuno krivo postavile naziv ove akcije (ZAKON KAKAV NAM TREBA, A NE KAKAV NAM SERVIRAJU), kako nismo išle na izazivanje emocija u smislu "dajte nam da budemo majke".... da gdje su sličice beba, nas uplakanih... da nam zato možda neće uspjeti.
    po struci je profesor psihologije i vidjelo se da mu nedostaju predavanja.
    Ispričala sam mu našu prvu akciju ČUDESNE BEBE i Maksimirski slet, gdje smo s emocijama jedino i išle i kako je ustvari to izazivanje emocija u Hrvata kratkog efekta i kako baš ne ostavlja neki trag...bile smo NAIVNE!
    Tu smo naučile želimo li da se MPO pomakne s mjesta moramo igrati drugačije, nema blagorječivosti, umatanja u šareni papir...
    Sada je s ovim prijedlogom zakona voda došla do grla i morale smo navući boksačke rukavice. Bez direktnog otvorenog napada ne možemo očekivati ni kraj prve rundu, a kamo li pobjedu!
    Klin se klinom izbija samo ako znaš od čega je klin i koliko je duboko zabijen!!!!

Davore, ako me kužiš što sam mislila shvatit ćeš i zašto sam zaključala Ungarov članak.

Ali svejedno hvala ti na maksimirskom podsjetniku...da mi je negdje naći fotku.....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je općenito nezrelost i svojevrsna "bidermajerština" nekog društva to da suze i patnja prenose poruku, a razumska argumentacija ne. Nisu žene/MPO parovi samo žrtve, uplakane majke s bebicom - to je ta ista percepcija žene-Madonne koja mene, u stvari, najiskrenije, smeta. Žene su i bića razuma i mogu komunicirati i na taj način, jednako kao što je i doza agresivnosti zdrava i OK. U stvari, ja osobno ne volim kad se moram prikazivat (samo) uplakanom žrtvom, jer se osjećam i kompetentnom fajtericom, ali, maybe it's me - meni je to što je taj profa predložio djetinjast način komunikacije, neprimjeren modernim vremenima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I u krajnjoj liniji taj način ne poštuje ženu kao ravnopravno biće, nego ona mora cendrati i plakati i na taj se način umiliti... A to me smeta i u sugestiji dajte medno-životne priče, kad je život i fajt.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da se isto ne pita profu psihologije u penziji, nego modernog profesora komunikologije i menadžmenta, mislim da bi drugo rekao.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: Maksimir, sjećanje

Citiraj marči prvotno napisa
    Davore, ako me kužiš što sam mislila shvatit ćeš i zašto sam zaključala Ungarov članak.
    Nemaš brige, nisam ni ja tratinčica. Obično sam nešto bio zločest kad su mi pred nosom zaključali topic pa se nemam zašto ljutiti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jos jedan glas za razumski pristup (fajt).
    I puno mi se vise svida "Zakon kakav nam treba, a ne kakav nam serviraju" od "Dajte i nama da budemo majke".

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uzgred, kad već spominješ klin koji se klinom izbija...
    Vic:
    Mujo na faksu, polaže gadan ispit, ne zna, predloži profesoru: "može li 2 ako ovaj čavao (od 2 pedlja duljine) zabijem glavom u zid?" Profa veli OK

Tuče mujo i zakuca čavao glavom u zid. Dobije 2.

Kad, eto ti čavao mic po mic izlazi iz zida. Pita profesor "što je sad to?" Veli Mujo: "ma to Haso polaže engleski."

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj marči prvotno napisa
    Ja se raspekmezila
    koliko je taj prosvjed bio nabijen emocijama,i sad se ježim kad se sjetim

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sviđa mi se akcija i vjerujem da je bila emotivna

I konstatirat ću da izgleda imam velikih problema sa paralelama jer ne kužim ni ovu između marčinog klin se klinom izbija i Davorovog vica s čavlima

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I sada smo nabijene emocijama, zato smo tako brzo reagirale i udruzile snage za peticiju a nadam se i dale pokoji smislen prijedlog udrugama kako se postaviti u cijeloj ovoj zbrci.I place mi se kada gledam priloge na tv-u i citam komentare na novinske clanke, mislim kako smo jadne kada pored svih problema koje imamo nailazimo na takvo nerazumijevanje ali od bijesa ne mogu plakati.Medutim, ja za ovaj prosvjed u Maksimiru prvi put cujem, tada sam jos bila u oblacima i negirala problem koji je odavno vec tinjao, pa se pitam koliko ovi nasi pokusaji da utjecemo na javnost uopce dopiru do ljudi koji su daleko od svega toga.Ako nista drugo, dobro je da ucinimo sve da barem buducim generacijama ne ostavljamo zakon koji ce im biti veci kriz nego nama ovaj iz '78.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •