-
Prvo da odgovorim Natasi. Zao mi je sto imas tako grozna iskustva s dudom, ali kao sto znas nemaju svi takva iskustva i mnoga djeca sama odbace dudu kada su spremni i bez nekih stetnih poslijedica i ne dobiju rupu na nepcima, govore normalno i da sad ne nabrajam…
Mi nemamo lose iskustvo, moja M. je koristi u kriticnim situacijama, kad cika nije dostupna, te kod uspavljivanja. Inace je rijetko ima, i nije uopce ovisna o njoj, dogoditi nam se da je izgubimo pa provedemo dan, dva bez nje bez ikakvih problema (cak razmisljamo da je uskoro odviknemo od dude).
Ali moja M. je bila neurorizicno dijete i do nekih 8 mj. je bila izrazito osjetljiva i zahtijevna beba. Znala je satima vristati (unatoc tome sto sam primjenjivala sva nacela attachment parentinga) i nebi nista pomagalo nego da je stavim u maramu, glavicu na moje srce, dudu u usta i lagano poskakivati. Jedino tako bi se smirila i zaspala. I da, u takvim trenucima bih mogla reci da je DUDA IZ RAJA IZASLA! Cak i da je zdrava jer je dakako bilo zdravije staviti joj dudu nego pustiti dijete da se udavi od placa, a tebi da se srce potrga.
Kao sto rekoh to kod nje ipak nije stvorilo ovisnost buduci da vecinu svojih sisackih potreba zadovoljava na ciki, Mamita, ona moze spavati i bez dude, ja joj dudu izvadim kad cvrsto zaspi ali period izmedju cike za uspavljivanje i dubokog sna rjesavamo dudom, da, zato jer je meni tako lakse.
Kad je vec netko na forumu usporedjivao dude i cigarette + alcohol. Ako odrasli mogu pustiti, piti, jesti cokoladu, i sto sve odrasli ljudi rade da bi smirili zivce, zasto zaboga bespomocno novorodjence (a svi znamo u kakvim uvijetima i pod kakvim grubim okolnostima u nasim rodilistima dolaze na svijet…) zasto ih se ne bi utjesilo svim raspolozivim sredstvima???
Ja sam isto kao Arijana u trudnoci mrzila dude, mislila nema sanse da to koristimo, bilo mi je bljak vidjeti veliku djecu s dudama, procitala svu mogucu literaturu i gutala narocito sve sto ima veze s attachment parentingom, “obrazovala” se, donijela masu stavova i odluka o tome kako cu i sto...dok nisam rodila…mislim da to naprosto ne moze shvatiti netko tko nije bio u toj odredjenoj situaciji, imao takvo dijete i takve okolnosti, pa ne znam koliko jos ove prepiske imaju smisla…
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma