Mima, ima tu još hrpa načina na koje tete skupljaju te viškove sati, a za koje roditelji ne znaju... primjerice, ako se ide u kazalište (ili se u vrtiću rade neke predstave, na izlete, plivanja, klizanja, razne olimpijade, neki individualni razgovori, roditeljski sastanci, radionice i sl. potrebno je da budu obje prisutne) - znači, već tu skupljaju taj neplaćen višak

onda osim što mijenjaju smjenu za nekog tko je bolestan, mijenjaju i njegovo dežurstvo, pa se i tim ekstra dežuranjem skupljaju sati

a posebna kategorija je stručno usavršavanje (koje neki ravnatelji ne žele ni pod razno prihvatiti kao višak...dok neki ipak i to uračunaju) na koje ide doista velik broj teta
neki vrtići imaju svakodnevne sastanke i to po sat-dva na kojima se planira, dogovara, komentira rad s djecom i sl.
odgajateljska vijeća koja traju po 3 sata su nekoliko puta godišnje
onda ako je primjerice seminar tijekom cijelog dana, ona tog dana naravno ne dolazi na posao, ali zato opet netko mora raditi zamjenu za nju i taj netko skuplja višak
usavršavanja se često provode nakon radnog vremena i subotom (koja je tetama inače neradni dan) tako da vi kao roditelji naravno ni ne znate koliko te žene rade tijekom tjedna i nikako ne možete znati koliko je to viška sati tijekom godine da im se pretvara (ili čak uopće ne pretvara) u slobodne dane
a onda još na sve to treba dodati i sate koje te tete provode doma izrađujući razne didaktičke materijale, tražeći primjerice fotografije, članke, neke tekstove po netu koje bi im pomogle za teme koje rade s djecom i sl.
da izbacim neku konkretniju informaciju, ima teta koje godišnje skupe i po više od 300 sati (naravno, to su samo neke, ali ima velik broj onih koje skupe do 200), pa računajte koliko to ispadne dana s godišnjim

a što se tiče tzv. honorarnih teta kako si ih ti nazvala... vrtići dobiju i vanjske zamjene, ali samo nakon što je netko već 42 dana na zamjeni (a naše zdravstvo se potrudi da primjerice čovjeka komisija vrati 40.-ti dan bolovanja raditi, a onda nakon par dana bolestan čovjek naravno opet ode na bolovanje i tako sve krene ispočetka... za to vrijeme ostale tete već 2 mjeseca rade zamjene)
i te vanjske zamjene uglavnom rade pripravnice, koje na burzi čekaju da im se netko smiluje, a ako od iduće godine doista više ne bude plaćenih pripravnika, mislim da će biti jako "veselo", jer su rijetki ljudi koji si danas mogu priuštiti da rade godinu dana bez ijedne kune zarade

no, dobro, sad sam otišla malo predaleko i ispričavam se svima na tolikim razjašnjavanjima, ali ako će ikome pomoći da bolje shvate zbog čega dolazi do takve organizacije, mislim da mi pisanje nije uzaludno
i po ne znam koji put ponavljam da sam uvjerena da bi 3. odgajatelj u grupi, riješio mnoge probleme, pa tako i ovaj preko ljeta, možda ne u potpunosti, ali definitivno bi bilo puno bolje (ali naravno novci su potrebniji za stadione i sl.)

što se tiče toga koliko drugi radnici u RH imaju dana, kada ga koriste i sl. ja znam da ima puno ljudi koji ga ne mogu koristiti kada ga žele niti pokušavam tu tete prikazati kao neke "sirotice" zbog toga, samo sam rekla jednu činjenicu, jer su se ovdje opet počeli u pitanje dovoditi ti godišnji teta, a ne godišnji nekog drugog zanimanja... i nitko ni ne traži razumijevanje za tete ovdje, ja sam vam (kao i nekoliko ljudi prije mene) samo dala činjenično stanje, a svaka od vas neka odluči što će o tome misliti

ljerka, jako mi je drago zbog tvog malog... i to je zapravo pokazatelj da dežurstva ne moraju biti nikakva patnja (kao to neke tete pokušavaju prikazati roditeljima)