Citiraj L&L0809 prvotno napisa

i nama je teta rekla da bi trebalo Lovru izvaditi iz vrtica bar na 2 tjedna, na zalost, zbog bebe i ostale organizacije, mi cemo Lovru tek u 9mj uzeti na 2tjedna (ali se nadam da ce to rijesiti ovaj "vrtic overdose" o kojem se govori).
Ne govorim opčenito niti po nekim istraživanjima ( a sigurno ih ima) nego govorim iz iskustva.
"Vrtić overdose" se najviše ispoljava ljeti. Zato je to tako teško razdoblje svima. Djeca su itekako svjesna ( starija) da je ljeto, da su im prijatelji doma ili na moru, stalni su odlasci i dolasci. Djeca koja se vraćaju pričaju gdje su sve bila i šta su radila. Koliko god se mi trudili da djeci bude što zabavnije u vrtiću i da što manje osjete sve te promjene, djeca se pitaju "a zašto ja moram cijelo vrijeme biti u vrtiću". To govorim isključivo za onu djecu koja su CIJELO ljeto u vrtiću. To je jako teško za dijete. I oni bi rado kao i svi prijatelji ostali kod kuće. Tada im dođe do zasićenja od vrtića, a ne preko godine kada je sve u nekom ritmu.
Kod jasličara je to specifičnije jer ne znaju šta se dešava, ne razumiju zašto im nema prijatelja i teta, zašto moraju ići u druge sobe, zbunjeni su, ali osjete sve te promjene i većina teško reagira na to.
Zato sam i napisala koliko je teško po ljeti raditi.
L&L0809, i ja bi ti kao odgajatelj dala isti savjet.