-
Pregled AS u Bujama (policajci) i njihove upute
Danas ujutro su policajci zaustavljali roditelje koji su vozili djecu u vrtić u Bujama (Istra). Zaustavili su moju kolegicu koja je vozila 5-godišnjeg sina i nije bio u sjedalici niti vezan sa pojasevima. Dobila je kaznu od 500,00 kn. Policajac joj je rekao da mali ora biti vezan ukoliko ima pojaseve, a da ih nije imala nikom ništa (stariji auto). Isto tako, ako donese potvrdu od liječnika da je malom slabo u autu, kazna će joj biti oproštena.
Znači, ako nemaš pojaseve, nikom ništa.
Ako je djetetu slabo, nemora biti vezan.
Po njima, djeca trebaju biti u AS do 5 g., a kasnije nije bitno.
Pa tko je tu lud? :?
-
I, kako pobogu nevezanje može pomoći djetetu kojem je slabo u autu?
Moja R. ima putne mučnine i jedino što pomaže (osim tablete) je da sjedi uspravno i da ne gleda prema dolje.
-
-
Članak 163.
(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.
(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.
(4) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.
(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
(6) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.
(7) Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.
(8 ) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Ovo je kopija članka iz ZOSPC NN 67/08
Ja mislim da kad voziš dijete, da mora biti u sjedalici i vezano. Ako auto nema pojas, ne bi trebao u njemu voziti dijete uopće.
-
kakva su to uopće vozila koja nemaju pojaseve :?
jesu to nekakva prastara ili ima i novijih vozila bez pojaseva?
-
Ima prastarih vozila koja iza nemaju pojas.
Policajka je mojoj kolegici jasno rekla da mora platiti kaznu jer nije vezala dijete, a ima iza pojaseve. Da ih nije imala, nikom ništa. Nije joj rekla da se dijete nesmije voziti nevezano nego da ako ima mogučnosti mora biti vezano, a ako nema onda je dobro i ovako
Inače, imali su sastanak nedavno u vrtiću policajci i roditelji na kojem ona nije išla jer nije to smatrala bitnim, nakon par dana su zaustavljali i upozoravali, a jučer su kažnjavali. Isto tako, kaže da dok su njoj pisali kaznu, kraj njih je prošlo još brdo roditelja sa nevezanom djecom
. Nitko nije reagirao na upozorenja policije.
E da, kad je odlazila, policajka joj se ispričala što joj je morala pisati kaznu.
-
problem je u tome što očito dotična policajka nije baš upoznata sa zospc-om. Što je, dakako, dovoljno nekim roditeljima da nastave sa nevezanjem u autu...osobito ako dobiješ "upute" od samih organa reda...
-
Administrator foruma
zašto misliš da nije upoznata?
pročitaj prvi stavak citiranog članka pa će ti biti jasno da zakonski ne moraš biti vezan na sjedalu na kojem pojas nije ugrađen
-
to znam niti sam se na to referirala. U zospu nema članka ni stavka koji govori da potvrda od liječnika da ti je mučno pri vožnji služi kao "ispričnica" za nevezanje i nekažnjavanje.
Stavak 2 čl.163 se ipak ne odnosi na mučnine tijekom vožnje,a milsim da je pravilnikom utvrđeno na što se točno odnosi... Ni u kom slučaju se ne odnosi na zdravo dijete te sam i dalje mišljenja kako takav savijet od strane policije jest iznimno neodgovoran i štetan...
Evo, gospođo, ovako ćete prevariti zakonodavca :/
-
Administrator foruma
ma da, bez sumnje je stupidno da policajac daje savjete kako zaobići zakon. nisam skužio na šta si mislila.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma