Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 57 od 57

Tema: Kanadski ginekolozi vise ne preporucuju carski za zadak

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Danči29 prvotno napisa
    Rodila sam na CR prije mjesec dana i meni je na SD ponuđeno birati između CR i vaginalnog poroda. I srećom da sam odabrala CR jer je moja malena imala pupčanu vrpcu omotanu 4x oko vratića i vaginalni bi sigurno završio fatalno. Neki kažu da se na UZV vidi omotana pupčana vrpca oko vratića, drugi da se ne vidi - u svakom slučaju meni nisu vidjeli nakon brdo pregleda (pa i različitih doktora). Iskustvom vođena, uvijek bih birala CR, jer mi je rizik gubitka prevelik. Što bi danas bilo od mene i MM, moje predivne curice, moje obitelji da sam krivo odlučila?!?!
    malo ot, ali famozna omotana pupcana vrpca je relativno cesta pojava i uopce ne znaci da je potreban CR. npr, nedavno sam cula iz usta liliane lammers, iskusne doule koja je nazocila mnogim porodima, da je nedavno prisustvovala porodu (vaginalnom, i to jos k tome kucnom!) u kojem je beba po izlasku iz porodajnog kanala bila doslovce od glave do pete zamotana u pupcanu vrpcu, koju su jednostavno odmotali i nikom nista.
    tako da je ta fama vjerojatno u rangu one da ce se beba ugusiti i umrijeti ako se odmah po porodu hitno ne prereze pupcana vrpca.

Danči29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

puhovi obožavaju smokve,
    možda i je tako, stvarno ne znam, ali ja sam točno osijećala da se u trbuhu htjela okrenuti ali nikako nije mogla, a vjerojatno zbog pupčane, tako da je meni CR ipak manji rizik kako god...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Danči29 prvotno napisa
    puhovi obožavaju smokve,
    možda i je tako, stvarno ne znam, ali ja sam točno osijećala da se u trbuhu htjela okrenuti ali nikako nije mogla, a vjerojatno zbog pupčane, tako da je meni CR ipak manji rizik kako god...
    ista stvar kod mene. identična.
    s tim da je posteljica bila gore i kad pokušam zamisliti okret, jasno mi je da nije išlo.
    a propos pupčane vrpce, koliko sam čitala, kod poroda na glavicu ako je pupkovina oko vrata ona se jednostavno odmota čim glavica izađe, što kod poroda na zadak nije moguće, a šanse da glavica zapne kod prvorotki nisu zanemarive.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, istina, ali ne zbog samog polozaja fetusa, nego zbog ometanja tokom poroda i pogresnjo polozaja (na ledima, polusjedeci) tokom izgona. polozaj majke treba biti uspravan.
    kad beba izlazi na zadak, ne bi ju se uopce smijelo dirati, tek kad je tijelo u potpunosti vani (a glava još unutra), moze se tijelo pridignuti prema majcinim prsima/trbuhu i onda glavica izlazi.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ali baš taj položaj bebe je ključan. navodno je vjerojatnost uspješnog vaginalnog poroda zatka veća ako su nogice ispružene uz glavu, jer tada trup+nogice više šire porodni kanal te vrijedi logika - ako je prošlo tijelo proći će i glavica.
    kod mene je jedna noga bila gore jedna dolje.

ali me baš zanima, što kad se stisne ta pupkovina oko vrata pri izlazu glavice a taj izlaz dugo traje?
    mojom logikom (ustvari, kako sam čitala) kad izađe glavica ostatak tije samo isklizne (kod normalnog položaja bebe) i tu pupčana nije problem. Ali kod zatka je baš to zadržavanje glavice problematično, pupkovina se može stisnuti i prekinuti protoke i što onda? (kažem, mojom logikom, nek me netko ispravi).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod zatka se pupkovina obavezno stisne pri porodu glavice. Postoji neki rok vremenski u kojem se treba glava roditi inace dolazi do smanjene kolicine kisika u krvi i pratecih problema.
    Najbolji je polozaj u kojem su noge ispruzene uz glavicu svi ostali su kompliciraniji. Sto naravno ne znaci da ti porodi ne mogu biti nekomplicirani u odgovarajucim uvjetima.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da se radi o dvije minute.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •