Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: debljina u ranoj djecjoj dobi

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno debljina u ranoj djecjoj dobi

moja 5,5,g djevojcica je visoka 108 a ima 25-26 kg. Ne bih mogla reci da je debelo djete ali je i poprilicno popunjena i ima izrazen stomak. Voli jesti gotovo sve a sve vise me trazi slatko (sladoled, cokolada, cokoladno mljeko....)Uglavnom, konfekcijski broj joj je 7 a ne 5 sukladno godinama Trudim se ne davati joj slatko ali cini se nemoguce potpuno izbaciti...cesto se dogodi da prije spavanja koje zna biti iza 22h trazi jos jednom vecerati...nemam srca odbiti joj ako je gladna (to trazi i mladja kci koja je vitka) Muz tvrdi da jedu prekasno i da im ne smijem davati hranu u to doba no one jedu pri povratku iz vrtica oko 17 h i do 22 posteno ogladne. Moze li mi netko pomoci u sastavljanju kalorijama siromasnog jelovnika za djecju dob i dati neki konkretan savjet. Vec sada joj se neka djeca u vrticu znaju narugati da je debela...ne bih joj voljela priustiti takve situacije kda krene u 1. razred Inace, ide na gimnastiku...nije neki previse sportski tip al voli tjelesnu aktivnost. U zadnjih godinu dana je pocela normalno jesti...prije toga smo ju molili za svaki zalogaj no uvijek je bila lagano zaokruzena no sada je to postalo vec alarmantno. Ako tko ima kakav prijedlog li ideju...bit ce mi drago :/ [/b]

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

zaboravih reci da ju ne prisiljavamo da pojede sve iz tanjura...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj joj ponuditi večeru oko 8 a kasnije eventualno jogurt. moj je žgoljo, ali ja ovako radim (u rijetkim trenucima vikenda kad je budan iza 8-9) jer mi nema smisla da se obžderava u sat kad bi već trebao spavati

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: debljina u ranoj djecjoj dobi

Citiraj Zdravka prvotno napisa
    moja 5,5,g djevojcica je visoka 108 a ima 25-26 kg. Ne bih mogla reci da je debelo djete ali je i poprilicno popunjena i ima izrazen stomak.
    slatko joj smanji na najmanju moguću mjeru. večera ne smije biti tako kasno kako ti ona zna tražiti jer taman nakon te fine večere ode spavat i prima kalorije.

to što tebi čini milo da joj ne daš jesti kasno navečer ne činiš joj niti malo dobro. i sama kažeš kako su joj se djeca već počela rugat. bolje je da sad malo i proplače zbog mamine "krutosti" kod davanja obroka nego da cili život ima traume iz djetinjstva i zbog ruganja.

nemoj se uvridit, ali mala ti ima viška kila i za svoju dob i za svoju visinu.
    moja će za 2 miseca imat 5 godina, visoka je 115 i ima 18kg.

moja bivša radna kolegica je imala (a ima i dan danas) isti problem kao ti. sad obilazi doktore s malom jer mala sve više jede i sve je deblja, a curica je koja je krenila u osnovnu školu. i već joj organizam "nagrizaju" posljedice pretilosti jer je stvarno debelo dite.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da "problem" (stavljam u navodnike jer tu jos ne vidim velikih problema) trebas poceti rijesavati sad. Ne moras dijete stavit na dijetu ali moras ju sad usmjerit na pravilniju prehranu. Zasto ti to govorim? Jer moja seka sa svojih 14 god ima puno previse kila i sad je skroz povucena, zatvorena i iskompleksirana osoba u najosjetljivijoj dobi! Al navikla je na junk i nema dovoljno jak karakter da se izvuce iz tog carobnog kruga junk hrane.
    Eto, tako je ispalo, mama i ja radile po cijele dane, ona doma s ocuhom, on bio joj dao sve sta pozeli i dijete se "navuklo". I bila je slatka mala bucka sa svojih 5-6 godina ali sad to vise uopce nije slatko. Pogotovo ne njoj...
    Nema sanse da pojede cuspajz ili bilo kakvo povrce, jer nema tu naviku.
    Svi smo sami sebe uvjeravali da ce se "istegnut" sve te kile kad naraste...al nisu...
    Zato ti kazem, kreni vec sad polako, slatkise u najmanjoj mjeri, ne kazem da joj ne smijes uopce dati, vecera sto ranije...ma znas i sama...
    Sretno!

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne znam kaj bi ti rakla, tesko je to s tezinom i standardima, ali problem je najveci mislim sto djeca izvan standarda budu zadirkivana od okoline, tako da mozda najvise radi toga bi trebalo joj pomoci da promijeni navike.

moja mladja kcer je krupna, ne mozda bas kao sto ti opisuje svoju kcer, ali u odnosu na ostalu moju djecu, i u odnosu na vrsnjake, ima je na vagu i na oko. ima dobar apetit i primjecujem da zna ponekad, kad joj se jelo svidja, jesti par porcija od rucka...

neka djeca se mogu zabaviti hranom i mogu upotrebljavati hranu kao izlaz i dosade... nije bas da ogranicavam djeci klopu, ali kad vidim da su dobro jeli a nemaju namjeru stati, malo im pomognem da se odbiju od tanjura, u stilu, malo odmori zeludac, pa ako si kasnije gladna, dobit ces nesto drugo...cesto kad djeca traze klopu neposredno prije spavanja bude to da odgode odlazak na spavanje, a ne zato sto su zaista gladna, ja kazem mojima, malo prije je bila vecera, sad idemo na spavanje, najest cete se sutra za dorucak ...
    sto se tice secera, kod nas se jede slatko, i deserti, ali u ogranicenim kolicinama.
    ono sto je kod djece problem, ima puno klope koja se raklamira kao zdrava uzina za djecu, tipa vocnih jogurta za djecu, 'mlijecnih' proizvoda tipa danonino i sl, razne pahuljice za dorucak, koje su prepune secera i prazne su energetske bombe, ako konzumirate takve, dobro ih je svesti na desert, ponekad, ne na vrstu uzine koja se konzumira svakodnevno. sokovi, bilo koje vrste, su takodjer prazan izvor energije, bolje pojesti komad voca a za utazivanje zedji voda.

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nagađam...da je upises na sate plivanja ili neke druge tjelesne aktivnosti...trebalo bi joj usmjeriti misli sa hrane na nesto drugo...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Potpisujem sve gore navedeno i još bih dodala da ... ja sam oduvijek jela i jela i hrana mi je oduvijek bila no.1 u mom životu (skoro, je li) i sada kad pogledam unazad mislim da sam jela baš radi neke svoje nelagode.
    Mislim da bi se trebao potražiti i unutrašnji razlog, npr. dosada, nezadovoljstvo sobom i/ili različitim drugim stvarima, odnosima itd.

I isto tako, ako ćete nešto okretati što se tiče jelovnika ja savjetujem da zabranjene stvari ni nemate u kući, svi zajedno promijenite i prilagodite njoj način prehrane, jer ne možete nju izdvojiti i ona kao to "može ili ne može" radi toga što se pazi na njenu debljinu i na taj način je se izdvaja.

X pod majoslavu pogotovo na dio da se pazi na namirnice koje se reklamiraju kao zdrave, a ustvari su sami šećeri. Isto tako, izbaciti sokove...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

okupiraj je nekim zanimljivim stvarima kako bi jela stvarno samo kako je gladna.
    prilagodi način kuhanja, jer odgovornost njezine prehrane je sada na roditeljima.
    a možeš se posavjetovati i sa nutricionistima, neka ti oni sastave jelovnik kalorijski prilagođen djetetu njezine dobi.

i, nemoj puno brinuti, na vrijeme si krenula!

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    cesto kad djeca traze klopu neposredno prije spavanja bude to da odgode odlazak na spavanje, a ne zato sto su zaista gladna, ja kazem mojima, malo prije je bila vecera, sad idemo na spavanje, najest cete se sutra za dorucak
    Potpisujem. Upravo tako i moj Marko kad više ne zna što bi izmislio, kaže da je jako gladan. Ja mu kažem isto što i ti i obično nakon toga zaspi za 5 minuta. I sigurna sam da nije gladan.

Mislim da su ti cure sve rekle. Super je što si priznala problem i spremna si ga rješavati. Neki roditelji zabijaju glavu u pijesak i na kraju dobiju nezadovoljno i frustrirano dijete. Želim ti puno sreće. Mislim da će pravilna prehrana i fizička aktivnost sigurno uroditi plodom.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf... imam u blizini sličan slučaj... međutim, na sva moja upozorenja - mama (koja voli svoje dijete) - je smatrala da nedjeljom MORA biti kolač. da se ne može cijela obitelj početi drukčije hraniti - SAMO zato što dijete treba jesti zdravije...

a moja upozorenja je smatrala kompleksaškim, jer ja nisam neka kuharica - a ona odlično kuha...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

thanks na savjetima...u biti sve to manje vise znam i sama al trazim snagu da napravim zaokret u pristupu hrani jer bi i meni samoj trebao U biti-kako ja sad odigram svoju kartu...rezultati ce se vidjet kroz par godina...Ako jos ima ideja i prijedloga-samo dajte!!!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Potpisat ću gore navedeno i dodati: ne kupuj kalorične namirnice i junk, jednostavno to ne drži u kući. Kad te kćer traži slatko reci da nema ničega.

Jesti oko 22 sata i otići spavati nezdravo je i za odrasle, a kamo li za dijete: to izbjegni. Večera se mora obaviti ranije. Od grickalica nastoj da im kupiš zdravije da ipak nešto imaju za guštanje. Potraži krekere od cjelovitog brašna, kekse sa smeđim šećerom i mekinjama ili im ispeci nešto sama: bilo je super savjeta na Receptima. Nastoj kupovati punozrnati kruh jer ih taj više zasiti u manjoj količini, a i zdrav je. Namaze možeš raditi sama od svježeg sira sa začinima. Ima rješenja samo moraš biti čvrsta. Nažalost, imam primjer u okolini sličan tvom. Djevojka kojoj je mama popuštala i "nije imala srca odbiti joj dati jesti" danas je nesretna dvadesetogodišnja djevojka kojoj je smisao života u hrani. Ima preko 100 kila. Nemoj dozvoliti da se to dogodi. Kao majka možeš puno.

I svakako joj ne spominji to da mora biti na dijeti jer je predebela. Samo reci da ćete se svi hraniti zdravije i govori joj o štetnosti šećera i masnoća za zdravlje (spominji sve samo ne debljinu). Dijete njene dobi itekako može razumjeti što znači "zdravo", a što znači priuštiti si neku slasticu i počastiti se nečim. Sladoled da, grickalice da, ali birano i ne kao stil života.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I mi imamo isti problem...za mojom malom nije nikad trebalo trčati sa žlicom.Voli jesti sve.
    Al danas imamo roditeljski sastanak s nonićima.
    Sada koristi gužvu još i više kad sam zauzeta bebom pa se igra više kod njih,pa osim što pojede količinski više nego joj je potrebno domaće kuhane hrane, nažica i gluposti. Oni joj naravno daju sve šta pita,da ne bude gladna.
    I iako ta hrana nije junk,jednostavno je količina prevelika.Želudac joj se "rastegnuo",a očo gladne.
    No njima je to neshvatljivo,a o njihovim kg se ne priča. :/
    Od danas mjenjamo stvari,i prijetimo nonićima upisom u vrtić

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno kile

1. Najvažnije i hvale vrijedno je da si prepoznala problem i da si spremna
    da se boriš.
    2. Mala nema novaca da kupuje sama u samoposluzi već to obavljaš ti.
    Ti si gazda kuhinje.
    3. Razmorit sve situacije gdje vreba opasnost tipa sok (može i voda kad su žedni popit će sve), maslo (margarin).....

Npr. mi doma "trgujemo" - jednom tjedno nezdravo sve dane stale zdravo.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne znam kakva je tvoja "linija" i jesi li ikad čitala Montignaca i njegov princip prehrane. Nedavno sam vidjela njegovu knjigu "Pretilost u dječjoj dobi i kako je spriječiti" (ili tako nekako) pa ne bi bilo loše da ju proučiš i dobro se informiraš. U svakom slučaju, dobro da se pobrineš prije nego to stvarno postane problem.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni bi jogurt smirio želudac navečer,
    a dobar je i čaj od mente

nemoj koristiti natren i tu ekipu umjetnih zaslađivača, oni su gori od običnog šečera

želiš li njoj pomoći a da se ne osječa ko crna ovca i u vlastitoj obitelji (a ne samo vani) trebati ćeš zaokrenuti čitavu obitelj

sva tjestenina, riža ili kruh trebaju biti integralni
    jedina čokolada je ona od 70% kakaa
    prženje, pohanje = out
    puno povrča, voća, što svježije to bolje itd...

ručak gdje vas troje jedete pomfri kao prilog a samo ona kuhane mahune ... izazvati će kontraefekt - prežderavanje kad ne vidiš
    da bi uspjeh bio potpun, poruka mora biti jasna: bijelo je junk
    trebaš jesti sa njom, ono što si namjenjila i njoj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zaboravih naomenuti: ja sam bila debelo dijete
    moja mama se branila da nije ona meni mogla zabraniti ... ali je mogla ne kupiti

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

upravo to i planiram-tj vec sam zapocela takav rezim. Sjeli smo, popricali i dogovorili sto moze sto ne...a kad su iznimke...Nadam se uspjehu-dugorocno gledano. Samo da svi budemo dovoljno ustrajni. Svima hvala na prijedlozima i savjetima; vjerujem da ce i drugima koji imaju slican problem ovo biti od koristi i ohrabriti ih u nastojanjima za dobrobit svoje djece i cijele obitelji <3

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zdravka :D
    Nadam se da ćete ustrajati, jer ćeš samo na taj način njoj pokazati pravilnu ishranu.

Još jedan savjet... potraži neku aktivnost u kojoj možete zajedno sudjelovati...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zdravka, potpuno te razumijem. Moja kćer je oduvijek bila cura (pre)dobrog apetita. Trenutno ima 40 kg na 137 cm, 8,5 godina. Da postaje okruglija no što bi trebala biti počeli smo primjećivati negdje od njezine 4. godine.
    Sa njenih 6 godina otišli smo endokrinologu, i zbog dlačica, i zbog kila.
    Ja sam bila gojazno dijete i svim silama se trudim da ona ne bude takva. Nisam ni sad mršava, ali imam težinu s kojom sam relativno zadovoljna i ne toliko daleko od idealne, (al da mi je barem još 5 kg skinuti...)
    Uglavnom, ja znam sve moguće o dijetama, o prehrani, o prehrani djece. Ali lako je pričat, teže pretvoriti u realnost. Doma nemamo nikakve slatkiše, sokove skrivamo i nudimo kad dođu gosti. Trudim se kuhati lagano i raznovrsno. Kod nas je najveći problem u količini hrane i nikako da to riješimo - ona može pojesti porciju koju npr. ja pojedem (ručak). Najgore je kad je sama doma pa nemam kontrolu nad time koliko pojede. Isto tako sam molila roditelje djece s kojima se često druži da ne nude sokove ni slatkiše, već samo vodu ili voće, ali nitko se toga ne pridržava, svi se iščuđavaju.
    Isto dobije i slatko od nas, npr. sad sladoled jer ne želim postići kontraefekt da dijete bude bolesno od želje za nečim.
    Isto mi bude često neugodno kad smo negdje u gostima, pa kad navali na ponuđeno (sok, grickalice, kolači ili šta već ima), pa ju moram upozoravati da je dosta.
    Endokrinologica je rekla da nije predebela, ima višak kila, ali nije (još) alarmantno.Rekla je da pripazimo samo da ne dobija više na kilaži, pa će se izdužit.
    Kad sam bila doma na porodiljnom, tu godinu se ništa nije udebljala i baš se lijepo izdužila. Međutim, kad ju nemam pod kontrolom, opet je nakupila kile.
    Imale smo tisuću razgovora o hrani, o debljini, i ona sve zna, ali kao da je hrana jača od nje. I mislim da toliko ne "radimo" s njom da bi bila sigurno puno deblja.
    I ne nedostaje joj aktivnosti, jako je živahna i stalno u akciji, ali očito nije dovoljno.
    To jest veliki problem i od početka treba raditi na tom problemu, ne pustit dijete da se "raskvasi", pa nek kasnije samo rješava kako zna (tak sam bila ja). Vjerojatno će najbolji rezultati biti kada dijete zaista postane svjesno problema, pa kad klikne u glavi. To sad govorim iz svoje perspektive i debljine u djetinjstvu.
    Nadam se da će se javiti majka koja je imala isti problem sa djetetom i našla načina da to riješi, pa da s nama podijeli iskustvo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

bravo za tebe...ovo zvuci kao "obiteljski projekt". Mi smo poceli sa necim slicnim; nadam se da ce uroditi plodom. Ines nije toliko luda za hranom al nije daleko od te definicije

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nisam citala sve postove, mozda je neko vec predlozio?! Meni se cini da ide prekasno spavati. Mejra u oktobru puni 6 god. i ako preskoci dnevno ide u prnje najkasnije do 8 sati...negdje sam procitala da djeca koja malo spavaju su sklonija debljanju.

Ako vecera oko 17 h, naravno da ce do 22h ogladniti. Pa to je 5 sati. Probaj je postepeno stavljati ranije na spavanje. Poslije vecere voce, voce...

Moji su mrsavci, posebno A. sa 3,5 god. jedva vagne 13 kg. M. sa 5,5 nekih 17kg. I opet nemam srca sopati ih cipsom (za kojeg bi ja umrla!). Kupim ga jedanput u 6 mj. cokolade su 'specijalnom prilikom' koju bi oni jeli za svaku uzinu, a koje dijete ne bih? Da im pustimo...

Imamo malog prijatelja, od 5,5 god ima preko 70 lbs (neznam kg's) i mama se naravno brine, maleni jede sve, guta ocima...pedijatar joj je rekao da maleni pije samo vodu, znaci bez ikakvih drugih napitaka, osim nemasnog mlijeka. Poslije 18h. nista ni voce... drzali su se neko vrijeme i maleni je bio 'istopio' visak stomaka. Ali su vremenom popustili (citaj roditelji) i maleni je opet nabio kg. Uzasno se znoji cak i zimi, prilicno tesko dise...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pretpostavljam da je curica premala, no da ju probaš zainteresirati za neki sport?
    Nemam iskustva sa svojom djecom (L je premali), no mene je intenzivno bavljenje športom spasilo. Naročito jer su moji uvijek bili popustljivi prema nama za hranu (zato danas imam popis hrane koju ne jedem dugačak kao moj lakat).
    Tu grešku neću ponoviti. Radije neka me "ne voli" jer ga šopam brokulom nego da me voli zato jer ga hranim u Mc Donaldsu.

Također, ne znam kako danas djeca - no mi smo konstantno bili u pokretu. Doma bih eventualno došla pojesti i odmah bi jurila dalje. A sad, nama dođe u goste rodica sa sinom od 7god. (koji je zaista pretilo dijete) i on se nije odvojio od igrice i tv-a. Izašao je s MM bacati loptu na koš i vratio se nakon pet minuta da je to njemu bezveze i da zašto mi nemamo Cartoon Network.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moj sin (još malo pa 6god, 126cm, 30kg) isto jako voli jesti. On je skroz u pokretu i ja bih rekla da nema ni grama sala, sav je tvrd i čvrst. Ali kg je malo previše :/ . Najstariji sin je s 25kg krenuo u prvi razred.

Kod nas se ne radi o junk foodu, ja svaki dan kuham. On stvarno jako voli sve povrće (ali sve). Čini mi se da se više radi o količini npr. on pojede 3 tanjura variva od kelja (s maslinovim, uljem i bez zaprške).

Samo mi nije jasno kako mi dosad nije palo na pamet kuhati manju količinu hrane i manje hrane iznositi na stol. Otud bih mogla početi

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nije premala...Ima 5,5 g; ide na gimnastiku, vozi bicikl...nije da je pretroma al uvijek ima prostora za jos. Voli pojesti al nije da se prezderava. Voli i salate. Njen omiljeni obrok za dorucak je 2 snite kruha namazane pastetom i na to gore kuruz u zrnju iz konzerve a rucak-2 pileca bataka sa salatom, malo juhe...slatko voli jako al to pokusavamo ograniciti na male kolicine...Ljeto je pred nama...vidjet cemo kako ce stvar razvijati u nesto fizicki aktivnijem okruzenju. Hvala svima, vjerujem da ce ovo pomoci i drugima sa slicnim problemom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •