-
PONOVNO SLJEPLJIVANJE PREPUCIJA...
Lijep pozdrav,
1) Moj sin ,3 i pol godine, je prošlog ljeta bio na obrezivanju .
Nažalost koža prepucija mu se siljepila na jednom mjestu prema otvoru za mokrenje.Vidim da mu to smeta ,jer se svako malo dira za pišu otkako mu se slijepilo. Urolog ga pregledao i rekao da bi morao pod općom anestezijom izvršiti adheziolizu. Očito je malac sklon ponovnom sljepljivanju jer smo redovito prevlačili pa se i opet slijepilo djelomično.
Je li netko imao sličan slučaj ?
Kako to rade u Klaićevoj---nema lokalne- samo opća i za odljepljivanje?
2) i još jedno pitanje: moj mlađem sinu starom 21 mj. se pišo napuhuje kad piški ,i ne da mu se prevući kožica, ima jako suženje. Pelenaš je.
Pedijatar i urolog rekli da bi trebao na obrezivanje jer bi mogo biti problema s mjehurom, bubrezima... Vaša iskustva/saznanja -kako takav slučaj rješavaju u Klaićevoj? (dijagnoze dao urolog-ne dječji kirurg,nismo iz ZG)
:?
UNAPRIJED HVALA
-
-
zaboravih pitat : kakav je to postupak "odljepljivanje kožice-adhezioliza -jel režu kožicu na mjestu gdje je sljepljena ,pa šivaju ili kožu samo" šire"na tom mjestu (bez reckanja i šavova)?
-
-
Ne znam jesam li dobro razumjela ali mislim da ima neke sličnosti vaša situacija i naša....
Moj sinak je od rođenja imao slijepljenu kožicu za glavić i to mu se prvi put "odljepljivalo" sa nepune tri godine, nisu nam dali zeleno svjetlo za obrezivanje iako smo mi bili najviše za tu opciju.
Na prvoj kontroli nakon 15 dana dio se već bio ponovo zalijepio i ponovo su ga odljepljivali - doktor to jednostavno odlijepi - povuče nažalost kao kad skidaš flaster npr. dijete naravno urla od bolova, a tebi srce puca
Na drugoj kontroli opet ista stvar, opet dio sljepljen i opet "čupanje" kako je to moj sinak nazvao, kasnije se dio ponovo slijepio ali kako nikad nije bilo nikakvih popratnih pojava tipa upala isl. mi smo to jednostavno ostavili tako kako jest, na neodređeno dugo, dok ne smislimo šta ćemo i kako dalje.
Eh, nedavno smo našli neku "vezu" jednu doktoricu na dječijoj hirurgiji kod koje smo otišli da ona to pogleda i da ev čak i obrezivanje uradi, po volji nam pod lokalnom anestezijom ili pod totalnom. Ona je pogledala kakva je situacija i rekla sljedeće - ostao slijepljen samo mali milimetar, da bi možda ipak trebalo pokušati još jednom. I hvala Bogu, sad se čini da je upalilo, mada smo ponovo prolazili isto to odljepljivanje uz ogromnu količinu urlanja i suza, pogotovo što to treba prvih 7 dana nakon svakog mokrenja prati pa mazati npr. vazelinom ili jekodermom ili tako nekom masnom kremom. Evo je prošlo 3 sedmice i čini se da je sve ok i da se ništa ne lijepi ponovo jer ja bih pošizila načisto!
A to odljepljivanje je sistem - dijete leži, jedna sestra drži noge, druga sestra drži ruke a doktor "čupa" :shock: užas jedan pa eto ti!
A što se tiče mlađed dječaka, meni to ne zvuči nimalo zabavno, to napuhivanje piše dok mokri. Ja bih obrezivanje prihvatila objeručke! I to što prije!
Sretno, sigurno ti nije lako!
-
Da,ne znam što mi je činiti.
Samo, zbunjena sam - metoda adhezije prepucija--- čini mi se da sam negdje pročitala da dijete dobije opću anesteziju(maskicom) a ne "na živo". Al ne mogu nigdje naći dal režu dio kože prepucija( i ponovno šivaju ranu) ili rastežu tu kožu (davno čitah negdje ,navodno nekom cijevi ili tako nešto).
Nemojte
al zaista sam :? pa zato i molim one koji znaju da mi objasne prije nego dođemo do op.stola.
a za mlađeg, i ja mislim da se koža ne bi smjela napuhavati pri mokrenju ,al puno cura je pisalo da to nije indikacija za obrezivanje?
mali je u pelenama , pa ne znam kako takav slučaj tretiraju u Klaićevoj?
ITKO SA TAKVIM ISKUSTVOM ?
-
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=1941
a evo i moje iskustvo:
sin se prije nekih 6 mjeseci poceo zaliti na pisu, govorio da ga boli. vidili smo da mu se nesto nakupilo ispod kozice, pa smo otisli dok pedijatra, a ona nas poslala kod urologa, jer mu se kozica nije dala povuci. on je onda na meni pomalo brutalan (bespotreban!) nacin odlijepio kozicu naglim povlacenjem prema natrag, dok su moj muz i setra drzali malenog. zatim mu je dr. ocistio pisulinca i rekao nama da i mi doma cistimo kamilicom 2x dnevno dok se stanje ne smiri....i smirilo se uz puno suza i opreza i zarenja tijekom pisanja.
njemu se nije ponovno sijepilo jer smo mu pokazali kako da tijekom kupanja navlaci kozicu - eto to je moje iskustvo.
moje misljenje:
to odljepljivanje kozice mi je strava i uzas, ali u nekim situacijama (kao sto je bila nasa) potrebna. ipak, bila bi sretnija da je dobio kakav anestetik, barem neki gel ili sprej.
sta se tice rezanja i sivanja prepucija, nemam iskustva s time pa ne znam.
napuhavanje pise nismo imali, ali sam puuuuno puta citala da je to normalno i da prode samo od sebe.
mislim da oko pisulinca nema potrebe nesto silom raditi, priroda ce odraditi svoje kada dode vrijeme za to - sve dok nema nekih upala ili slicno.
ne brini previse
-
Mi smo nedavno adheziolizu obavili u heleni...dobio je lokalni anestetik...koji je malo ublažio bol...kirurg je nekakvom tankom spravicom "ogulio" sljepljeni dio...taj postupak mu nije bio bolan, bolno mu je bilo kasnije kada je skužio da ga peče dok piški (to je,srećom, trajalo samo jedan dan, nakon toga je vriske bilo samo dok smo pišonju mazali).
Cijeli postupak je trajao ravno minutu i za tako nešto ga definitivno ne bih dala pod opću anesteziju...
-
e to mi zvuci vec malo vise humano, nego ono silno navlacenje "na zivo". ali da, definitivno ih pece nakon pisanja.
-
Osoblje foruma
ali cemu sve to nasilno navlacenje?
-
mi smo morali jer se nakupilo prljavstine ispod kozice i upalilo se - inace ne bih nikad nesto forsirala!
-
pa nije iz hira,naravno...obično se odluči na takvo što kad stvar preraste u potencijalnu katastrofu...
-
-
Meni nije jasno :
kako neki urolozi smatraju da je važno da dijetetu kojem se pišo"napuhuje" treba kirurška intervencija(zbog mogućnosti problema s upalama , bubrezima...) dok drugi u rolozi smatraju da ne treba ništa dirati ?
-
ne bih ni ja znala ali reći ću ti zašto smo mi završili na adheziolizi...obzirom se kožica nije dala do kraja potegnuti ispod nje su se nakupljale bakterije što se u konačnici manifestiralo tim nateknućem glavića koje nije prolazilo i kroz kratko vrijeme mom je malom to postala smetnja, stalno se dirao, govorio da ga buba...eventualne kreme nisu bile od nekog spasa jer nisu mogle doprijeti do mjesta na kojem je počela upala, dakle, ispod kožice koja se nije dala prevući...
nakon adheziolize i te kreme su imale smisla i upala se u tili čas povukla a i kako smo mogli normalno prevlačiti lakše je bilo održati higijenu i na taj se način "obraniti" od potencijalnih novih upala...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma