Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 258

Tema: ekonomija u provinciji

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno ekonomija u provinciji

nisam znala kakav naslov da dam
    ima nešto što memuči, a unaprijed želim napomenuti da nikoga ne želim povrijediti niti omalovažiti -ako će se tako činiti

naime, imam rodbinu (tj.bračni par) u manjem mjestu izvan zg, iz kojeg sam i sama
    šemauobičajena-otišla u školu u zgb, ostala, pozavršavala razne obvezne i neobvezne edukacije, posao u nekom menadžementu snatprosječnim primanjim i beneficijama, krediti auto stan, djeca aktivnosti

e sad ono što me muči je slijedeće-gore spomenuti bračni par je jedva završio trodgodišnju srednju školu, rade srećom u lokalnoj firmi, skupa zarade oko 6 k, žive kod bake , kao brinu o njoj i njezinoj mirovini
    uz kuću su dobili i zemlju i potreben alatke-traktore i to , tako da u slobodno vrijeme šibaju poljoprivredu, svinje i to

e sad, meni sa tim školama ostane na kraju mjeseca ... je li da prostite, pogotovo na porodiljnom
    tamo je fešta kad je žena na porodiljnom jer onda imaš ziher 2600, a doma si
    za krstitike sam jedva sklepala- ne mreš u premalom stanu, moraš u rsstoran,tamo nema ispod 50 ljudi u lokalnom domu, klope na izvoz
    za renovaciju stana jedva našla iole k čemu majstore-tamo se renovira s pol snage -kum ovaj, prijatelj onaj
    za djecu gadno pazim tko će ih čuvati, tamo se podrazumijevaju bake, bez obzira na kvalitetu odabira
    tu se za šoping odjeće i cipela strgam po raznim molovima, tam se kupi na placu, obavi usput "networking" za koji poslić i svi sretni i zadovoljni
    naravno o cijeni hrane neću ni govoriti

sad, moram proznati da se osjećam nekako , ne znam, izigrano, čudnovato
    odgajali su me :uči da imaš , bolje će ti biti.
    kad ono -friška figa. ljudi žive stoput bolje od mene.
    da se razumijemo -nek oni žive sretno i zadovoljno, ali i ja bih!
    i da se razumijemo -nemojte mi reć -oni se narade -i ja se naradim, ko živina, dođem doma da ne znam za sebe.
    radim li u krivoj firmi, ne znam s lovom, krivo mjesto, krivo vrijem ili...?
    da li sam malo zabrijala ili što? ima li sličnih koji se pitaju isto?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne misliš valjda da su ti ljudi koji su "jedva završili trogodišnju srednju" zaslužili jadniji život nego što imaju ili jadniji život od tebe koja si završila obaveznu i neobaveznu edukaciju? Jer, iako si rekla da ne želiš omalovažavati nikoga, meni je čitav tvoj post omalovažavajući. Život nekad ispadne ovako, nekda onako. Ajde ti u seledru živiti i bavi se svinjama i poljoprivredom, nek ti djecu čuvaju bake pa uživaj. Ili radije nebi?

Kužim da se svima nama nakupe frustracije i onda ispališ rafal na svega i svakoga (ovako je bolje, imaš forum za ventilanu) ali nije fer iskaliti se na desetim ljudima koji se za svoj život sigurno trude i muče.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

potpisujem trinu.

i povlačim paralelu sa svojom rodbinom u slavoniji koji žive takvim životom i bome se ne bih mijenjala s njima.
    na poslu se narade, ništa manje od mene a dobiju manje novaca.
    doma čeka vrt, kukuruz, žito, traktori, svinje, krave, kokoši... narade se stvarno ko životinje da namaknu još nešto novca.
    slave se i krstitke i rođendani, ali većinom su to sve njihovi proizvodi, a i prostora ima.
    renoviranje, hm, kad se ima love napravi se nešto.
    djecu paze bake, a tko će drugi kad je prvi vrtić kilometrima daleko.
    ovo o šopingu neću ni komentirati, nitko ti ne brani otić na plac i kupit si komad odjeće. na kraju krajeva svatko kupuje tamo gdje može, vjerojatno bi i oni radije po raznim molovima hodali.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

znala sam da će se hitno naći osoba koja će mi savjetovati odlazak u "selendru".

nisam nigdje navela da oni trebaju imati jadniji život od moga, zašto, svatko treba imati mogućnosti zaraditi za normalan život.a što se tiče truda i mučenja, i ja se jako trudim i mučim
    šta, trud je samo kopanje u vrtu, a rintanje u suvremnim uredima je čista zavitlancija
    i kad to pišem uopće nisam bijesna, stvarno bih željela tako nešto s nekim prokomentirati

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

želiš li prokomentirati s ljudima koji imaju mišljenje istovjetno tvom ili se smiju i ostali javljati?

i ja se narintam u uredu i budem umorna ko pas, moj muž još i više, ali sigurno se ne narintamo kao oni koji još nakon istog takvog posla moraju orat, kopat, sijat, pljevit i sve ostalo. naravno uz sve ostale kućne poslove i obaveze sa djecom.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Negdje sam pročitala/čula, neznam više da su ljudi nesretni zato jer misle da su drugi sretniji od njih...Eto

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Da, radiš u krivoj firmi. Najviše zarade ljudi koji rade za sebe, znači imaju svoju poljoprivedu, svoj obrt ili firmu. Nebitno koje obrazovanje imaju i gdje žive. Oni koji zarade iznadprosječno radeći za druge obično nemaju ništa od života. Što se tiće poljoprivrednika oni u su u startu u boljoj poziciji jer proizvode svoju hranu, a hrana je najskuplja.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nemoj se ljutiti, ja sam napisala svoje mišljenje. Uvijek je svima drugima lakše nego nama, to nam se bar tako čini a stvarnost često bude skroz drugačija. Oni vjerojatno tebe gledaju kao modernu uspješnu ženu koja zna živiti svoj život i ne fali joj ništa. I svi imamo mogućnost izbora. Ti si izabrala taj put a oni su onaj drugi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf, al ste se obrušili...

i svi propustili ovu rečenicu:

odgajali su me :uči da imaš , bolje će ti biti.
    e pa sunčanatravanjko - odgajali su te krivo! isto ko i mene ...
    i jasno mi je o čemu pričaš. :/

danas sam čula priču o seminaru. na koji neke osobe više neće biti pozivane - jer im nitko nije branio da kupe robu s placa. pa su to i napravile. i ispale bijeda i sirotinja, pred nekim tko ima (bar) trostruku njihovu plaću, i naravno - pred vlasnicima nekih tvrtki koji su također bili tamo...

ako ti je lakše - ja znam o čemu pišeš ... i ja nosim kalkulator u glavi, i nikako na zelenu granu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sunny, evo ja te razumijem. vjerojatno jer su nam životne okolnosti slične pa kao da govoriš 'iz moje kože'. znalo je i mene intrigirati (i frustrirati) to kako s tako malo rade tako puno i sve se čini nekak nezasluženo, prelagano. a onda opet, kad pogledaš bolje, razlika je u razini - ti odeš u restoran napravit krstitike, ekipa napravi u vatrogasnom domu, financira uža i šira rodbina, narade se svi, nema baš oblizeka, tradicionalna domaća klopica i za svaki od ovih tvojih primjera tako, sama znaš, razmisli malo.
    a ovo školovani i neškolovani, ajde šta ste je odmah napali, znamo svi da lijepo/dobro/ugodno zaslužujemo svi ali i da s razinom obrazovanja rastu i standardi i ne može ni bit drukčije. moj je dojam da je tako mislila.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ono što pričaš mi se čini poznato, ali to je tako - meni je (zasad) ljepše biti u gradu pa da mi je život skuplji i sve što ide s time, raditi posao koji radim, bit imalo manje vezana za social networking manjeg mjesta, nego raditi nešto drugo i biti u manjem mjestu i stvari rješavati networkingom. Meni se znalo činiti, kad bih uspoređivala sebe i druge - da je u većem mjestu novčana ekonomija, a u manjima još uvijek u dobroj mjeri robna razmjena - ja ću tebi ovo, onda ti meni ono.

Razlog zašto mi se to čini da mi je zasad ljepše tu di jesam je to da mislim da mi u manjem mjestu ne bi bilo tako lijepo i tako brojno a propos "ekipe". Dakle, razlog mi nije ekonomija jer se stvarno uvijek čovjek nekako pokrije s onim što ima, osim ako se ne radi o nekim ekstremima - tipa tajkuni ili ljudi koji životare, u ovu sredinu ubrajam većinu nas.

A propos učiti učiti i samo učiti - nije to maksima poslovnog uspjeha, vidi Billa Gatesa, npr. Učenje najčešće samo znači da ćeš imati pristup white collar poslovima, tj. otvara neka vrata, ali ono što se najviše cijeni je da si vlasnik svog biznisa ili neka kreativa - ideja. Koji put je učenje obrnuto proporcionalno zaradi - brojna zanimanja koja nisu danas novčano "in" - znanstvenička, prosvjetna itd. I još te onda to tvoje obrazovanje doslovno veže jer kako baciti u vjetar godine školovanja, magistriravanja i doktoriravanja da bi radio nešto lukrativnije?

Znači, nije to tako jednostavna maksima - uči, pa ćeš imati - i tu bih se složila sa sorciere.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ova tvoja tema se, u stvari, svodi, koliko kužim, na slične koje su bivale pokrenute, a to su plusevi i minusevi života u manjem vs. života u većem mjestu.

Ukratno:

Manje mjesto - manje vremena na putovanje, jači socijalni networking,
    lakši pristup baka servisu, "robno-uslužna razmjena" - ja tebi kolače, ti meni prijevod, ja tebi malo krečim kuću, pa ćemo drugi put ti meni i sl., "mirniji i zdraviji" život (ili "dosadniji", "guši me", ovisno o tome je li život na selu tvoj preferred choice ili ne)

Veće mjesto - putovanje s posla i na posao, slabiji socijalni networking, teži pristup baka servisu, "novčana ekonomija" - krečenje - plati, čuvalica - plati i sl., "hektičniji i nezdraviji život" (ili "veće mogućnost", ovisno o tome je li život u gradu tvoj preferred choice ili ne)

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja isto više volim bit u gradu, nekako smo ja i mm od onih ljudi kojima je manje slađe

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Manje, a slađe u smislu da se baš i ne bi voljela baviti prascima i živjeti na selu, a imati više.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja bih rekla da je ovdje najveća razlika u - kriterijima.
    I tebi (i meni) mogu farbati prijatelji i kumovi. I mi možemo kupiti na placi. I mi možemo imati kokice i kraj svinjskog tora organizirati obiteljsko slavlje, a djecu nam čuvati tko stigne...

Onaj tko bira restoran, molove, majstore... ima neću reći bolje, ali svakako drugačije kriterije. Tako da tu ne vidim mjesta nekoj zavisti.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vidim ovdje nikakve zavisti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa
    I tebi (i meni) mogu farbati prijatelji i kumovi. I mi možemo kupiti na placi. I mi možemo imati kokice i kraj svinjskog tora organizirati obiteljsko slavlje, a djecu nam čuvati tko stigne...

Onaj tko bira restoran, molove, majstore... ima neću reći bolje, ali svakako drugačije kriterije. Tako da tu ne vidim mjesta nekoj zavisti.
    Ajme, JaMajka, kako si ovo rekla u prvom pasusu sigurno će se naći uvrijeđenih, ali apsolutno kužim tvoju poantu - svako svoje bira i nema zavisti. Doduše, meni se nekako čini da nije zavist ta koja je motivirala postavljačicu topica na njegovo postavljanje, nego...... više čuđenje i neka nova spoznaja koja joj je drugačija od onoga što su je učili starci, pretpostavljam da je zato ovo ovdje na Izazovima roditeljstva, a ne na Kutku za filozofski trenutak.

Inače, inačicu te uzreke - učiti itd. - je imala i moja none, u verziji "uči, ako budeš učio, ti ćeš prtit na drugoga (ovratan izraz, misli se fizički teret ćeš dati drugome da nosi), ako ne, drugi će prtit na tebe". Needless to say, none bijaše učiteljica pa je cijenila školsko znanje.

Ali, moja sisterica, koja sad sprema svoj dr.sc. je jednom bila pročitala članak o doktoru molekularne biologije iz Engleske koji je, nakon što je angažirao majstora centralnog i skužio koliko on naplaćuje, odlučio promijeniti struku i odrekao se znanosti i osnovao svoj obrt i položio certifikate za centralno. Sad, koliko je to neki marketinški trik ili pokus tog znanstvenika, koliko stvarni događaj, ne znam. Ako je sretan s tim turnaroundom u svom životu, svaka mu čast na hrabrosti i baš mi je drago da je to napravio, a nije ostao zarobljenik svog školovanja. Doduše, sve su šanse da mu struka ipak fali, ma možda ne toliko struka, koliko njegova znanstvenička ekipa i srodne duše, a možda i ne, možda je baš sretan, ima svoje radnike i sad je vlasnik biznisa i bavi se nekom dokolicom, tko zna, vjerojatno ga pecne kad pročita neki znanstv. članak, a nije više u tome.

Doduše, pa zar uvijek nije to bilo tako - približno slično - pa nisu ni znanstvenici ili učeni ljudi u prošlosti sad bili svi nužno bogati, bogati su bili zemljoposjednici, tj. nije bogatstvo nužno dolazilo obrazovanjem.

O tome se, po meni radi - ako si hepi u svom izboru i možeš si naći neke svoje istomišljenike u tome, tj. ekipu, pa to je super. S time da svaki izbor ima svojih pluseva i minuseva, nije idealan, ali je bolji za osobu x ili y, koja je odabrala taj izbor.

A da "ekonomija" drugačije funkcionira u manjem vs. većem mjestu - po meni isto je - ekonomija manjeg mjesta ima manje novca u svom prometu, više je networkinga, usluga za uslugu i sl.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

o džizus , što sam se iznervirala, pola noći nisam spavala...
    ma ne ljutim se , to je nešto što me muči duže vrijem i baš bih to htjela sama sa sobom iskristalizirati

dakle, početni problem je zaista moje čuđenje što je sad to nešto drugačije od onoga što su me učili moji roditelji
    vjerojatno ima neke zavisti, ali prvenstveno me zanima taj problem zbog toga što imam i veće dijete ( za razliku od vas s vrtićancima) i pitam se kakve poruke šaljem. čemu da ga učim? stalno govorim -uči, bit će ti lakše u životu. a sad se ispostavlja da to možda i nije točno
    ok, ali daj da razmotrim što da mu savjetujem da mu bude bolje

tashunica, to je za njih dodatan posao-npr. neka zanimanja imaju primanja garantirana kolektivnim ugovorom za cijelu rh, što znači da npr čistačica u školi dobije jednaku lovu u xy mjestu i u zgb,ali -ova u xy još dođe doma, vrt je već okopan (baka čuvalica) ili ga ona malio riješi.što se tiče polja-očito ne znate kako se sije pšenica i kukuruz i koliko to vremena iziskuje. puno veći problem su životinje , ali ako nisu krave, onda je to ipak lakše.
    dakle, čistačica dodatnim poslom još zaradi-gdje može zaraditi čistačica u zgb? gdje dodatno može zaraditi netko drugi s fakultetom koji radi do 17 ili još gore do 18? (naravno da može, ali van zgb vrtom i kokam a zarađuje 90% ljudi, u zgb dodatnim poslom 10%)
    nitko tebi ne brani da nađeš taj dodatni posao

što se tiče preseljenja-nitko ni njima tako jadnima i nesretnima u pajcekima ne brani da se presel u zgb i iskušaju sreću (kad su već tako nesretni)
    naravno da i ja mogu tamo.samo, ja bih se tamo lako snašla, kao ovaj prof molekularne biologije, ali oni u zgb malo teže

svrha teme nije bila koje su prednosti ili mane života tu i tamo, htjela sam reći da mislim da bih sa fakultetskim obrazovanjem trebala na kraju mjeseca imati više u džepu nego neko sa trogodišnjom srednjom šk.ne govorim o bogatstvu i bogaćenju i raznim ekstremima.
    pinguica, bome si me dobro pljusnula, i stavila mi u lice ono o čemu dugo razmišljam i osjećam da bi mogla biti istina.

sorci-opet si u potpunosti skužila šta sam htjela reći, kao i kejt i ina.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sunny, ma, evo vidiš, ja uopće nisam sigurna da je taj profa mol. biologije hepi i da se lako snašao. Možda je bio hepi prvih par godina dok je zaradio onoliko koliko mu je falilo za njegovu razinu novčanih potreba, možda se poslije osjećao ono... da mu fali mentalnih izazova, ne znam. Činjenica je i to da su nam stvari bitnije u fazama, ako nismo kruha gladi, tj. koji put nam je bitniji novac, koji put neko zadovoljstvo time što radimo. Sjećam se svog prvog VSS posla za 1650 kn i to da sam se prijavljivala svugdje, pa i na mjesto čistačice, ako se dobro sjećam - više mi je bilo svega dosta tj. toga da i s faksom, zaposlena, još uvijek od staraca primam lovu za podstanarstvo i za život. Pa se onda nekako to unormali, tj. dobije se neka plaća od koje se može žvijeti. Možda te sad zahvatio ovaj trend globalne krize koji dosta udara na ta white collar mjesta, ne samo na plaću, nego i na radno mjesto as such...

Što učiti djecu - možda je najbliže istini da sa školom imaju više izbora, iako to nije uvijek tako - mojoj sestri njena škola stvarno smanjuje izbore. Ja ću svoju učiti da je škola dobra i s godinama ću uvoditi malo sivila u tu crno-bijelu tvrdnju... Evo, mene i sestru je mama učila - kćeri, šta će van škole (ona je s faksom radila na recepciji hotela) i budite kozmetičarke i sl., ali je nismo poslušale i nismo nezadovoljne.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E pa ja ne znam što je pametnije. Biti npr ing. agronomije (bubam bezveze jer evo moja prijateljica s tom diplomom može guzu svoju obrisati) ili završiti trogodišnju kuharsku ili frizersku. Eto, s ove dvije škole može se jako fino zaraditi. Kuhari su cjenjeniji od većine struka. Naravno da ću ih učiti da uče. Ali završiti nešto čisto da se završi mi je glupo

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    E pa ja ne znam što je pametnije. Biti npr ing. agronomije (bubam bezveze jer evo moja prijateljica s tom diplomom može guzu svoju obrisati) ili završiti trogodišnju kuharsku ili frizersku. Eto, s ove dvije škole može se jako fino zaraditi. Kuhari su cjenjeniji od većine struka. Naravno da ću ih učiti da uče. Ali završiti nešto čisto da se završi mi je glupo
    Da, ili npr. veterinar. Doduše, ako se učenje definira kao učenje u svim smjerovima i svega - ne samo faks itd. onda "jednadžba vrijedi". Definitno diploma faksa ne garantira ništa, a ono što je najbitnije je da je dijete sretno u svom zanimanju i da od njega može živjet.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sunnyapril meni je stvarno žao što te sve ovo tako pogodilo, ali ovo je samo rasprava i da jedna drugu gledamo u oči i razgovaramo rekla bih ti isto.
    nedaj da te to toliko uzrujava

ne znam odakle si i o kojem se mjestu radi, ali ono što vidim u slavoniji je sušta suprotnost. ljudi su zaposleni obično u nekim trgovačkim lancima ili privatnim firmama i imaju plaću 2000 kn. ono za što se narade doma teško prodaju i kad prodaju ne dobiju neku lovu za to.
    ja opet ponavljam, ne bih se mijenjala.

uvijek nam se čini da je u tuđim cipelama lakše i mislim da se zavaravaš da bi se lako prilagodila na njihov način života.
    opet ponavljam, ne znam da li pričamo o istom, ono što ja vidim kod mojih je da se stvarno bore za svaku kunu i to teškom mukom.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I ja i mm smo visoko obrazovani pa smo se odlučili za ajmo reć "farmerski" život. Mislim da je puno toga u životu stvar afiniteta i izbora. I svaki od tih izbora ima svoju cijenu, koja je opet visoka ovisno iz kojeg kuta na nju gledamo i koja su nam mjerila. Kupovati u molu, na sajmu, slaviti u restoranima ili u dvorištu, trampiti sir za oranje ili peglati kartice...Mislim da ti sam papir ne osigurava da živiš _"bolje", imaš samo šire mogućnosti biranja.

Često se sjetim moga djeda. I on i brat su završili fakultete (bio je 1910. godište) što nije bilo baš dostupno svakom u ono doba, ali im je njihov otac (isto fakultetski obrazovan) postavio uvjet da uz faks svaki završi i jedan zanat . U penziju su obojica otišli sa "boljih" radnih mjesta, ali su zanati u određenom periodu života prehranili i njih i familije .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa
    Često se sjetim moga djeda. I on i brat su završili fakultete (bio je 1910. godište) što nije bilo baš dostupno svakom u ono doba, ali im je njihov otac (isto fakultetski obrazovan) postavio uvjet da uz faks svaki završi i jedan zanat . U penziju su obojica otišli sa "boljih" radnih mjesta, ali su zanati u određenom periodu života prehranili i njih i familije .
    Vidiš, ovo mi se čini baš pametno. Moj je faks neki takav, omogućava i da se prehranim na zanatski način malog obrta, zlu ne trebalo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sunnyapril1 prvotno napisa

svrha teme nije bila koje su prednosti ili mane života tu i tamo, htjela sam reći da mislim da bih sa fakultetskim obrazovanjem trebala na kraju mjeseca imati više u džepu nego neko sa trogodišnjom srednjom šk.
    Pa evo, moja sveki ima (možda) 4 razreda osnovne, ja sam fakultetski obrazovana.
    Ona zarađuje barem 5 puta više od mene, ALI:
    ustaje svaki dan u 4,30h i do 14h prodaje na tržnici, i kad je kiša, sunce, snijeg, led. Dolazi kući, pojede, i u 15h počinje rad na zemlji. Radi dok je dan, tada dolazi doma i priprema se za sljedeći dan (pranje povrća itd.) Odlazi spavati oko 22-23h. I tako svaki dan.
    Ne troši na sebe, ne znam kad je zadnji put kupila neku odjeću ili slično.
    Putovanja - što je to?
    Bih li se mijenjala s njom? ma nema šanse, nema tih para.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Citiraj JaMajka prvotno napisa

Ajme, JaMajka, kako si ovo rekla u prvom pasusu sigurno će se naći uvrijeđenih, ali apsolutno kužim tvoju poantu - svako svoje bira i nema zavisti. Doduše, meni se nekako čini da nije zavist ta koja je motivirala postavljačicu topica na njegovo postavljanje, nego...... više čuđenje i neka nova spoznaja koja joj je drugačija od onoga što su je učili starci, pretpostavljam da je zato ovo ovdje na Izazovima roditeljstva, a ne na Kutku za filozofski trenutak.
    Da, zavist je možda mrvicu preteška riječ, ali shvatila sam kako autorica topica želi reći kako se jako trudi, a da se može i drugačije.
    I ja tako često pomislim.
    I ja znam obići 10 trgovina dok ne nađem najljepšu majicu, najkvalitetnije cipele i restoran u kojem ćemo se svi ugodno osjećati, a netko te iste stvari obavi s puno manje truda (ali ne i ljubavi ) i rezultat je - isti.
    I jedni i drugi smo pružili najbolje od sebe, i jedni i drugi smo siti i dobro obučeni, samo su 'oni' to obavili puno ležernije.

I ne mislim da bi se itko trebao uvrijediti na moj post gore jer sam se samo osvrnula i grubo citirala ono što je sunnyapril u stvari sama napisala.

A ovo za fakultet i srednju školu... I ja imam fakultetsko obrazovnaje i smiješnu, presmiješnu plaću.
    Ali opet, ni ja se za ništa ne bih mijenjala sa životom na selu jer smatram da je to krvav posao i ja ga jednostavno ne znam raditi.

Potplaćenost je općenito u nas malo kompleksnija tema i naravno da svih treba platiti bolje, ali opet, u tom kontekstu mi je nekako nemoguće uspoređivati selo i grad jer je tu potpuno drugačiji način života. Neusporediv, rekla bih.

Mi u gradu, odnosno mi koji se ne bavimo bilo kojom vrstom uzgoja, moramo baš sve kupovati, do najmanje glavice salate.
    A znamo koliko košta voće, povrće, meso.
    Ljudi na selu sve to imaju iz vlastitog vrta, imaju kokice, jaja, praščiće, krave, mlijeko kravlje i kozje.
    U tom kontekstu, 'njihovih' koji imaju 'sve' i 'naših' koji nemamo ništa, 2600 kn imaju svjetlosno drugu dimenziju i kažem, meni je to neusporedivo.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

......nisam nigdje navela da oni trebaju imati jadniji život od moga, zašto, svatko treba imati mogućnosti zaraditi za normalan život.a što se tiče truda i mučenja, i ja se jako trudim i mučim
    šta, trud je samo kopanje u vrtu, a rintanje u suvremnim uredima je čista zavitlancija
    ja ću se osvrnit samo na ovo boldano.
    slažem se da svatko treba imati mogućnost zaraditi za normalan život, ali eto nije tako. netko se naradi ko životinja pa strepi hoće li uopće dobiti iti kunu za svoj rad. bez obzira je li VSS ili NKV.

za očekivati je da visokoobrazovani imaju bolja primanja od niskoobrazovanih. ali je činjenica kako ti škola više ne jamči i dobra (loša) primanja

ja nikako ne bi usporedila trud i muku pokanja u vrtu ili polju s radom u kancelariji. nema ni malo sličnosti. i bome se oni koji motikom zarađuju narade deset puta više od onih u uredu. ma šta mi govorili ili mislili o tome.

ja sam rođena u gradu, u njemu i odrasla i sve mi je bilo servirano na tanjuru. pa sam se udala na selo i u područje koje u velikom dijelu naroda slovi kao "ma šta će oni, samo voze međre i lipo žive". e i ja sam tako mislila dok nisam došla tamo i vidila da ustvari i nije tako. jer ako je lip život dizat se ujutro s prvim zrakama sunca, kopat na polju dok ti prži 40 stupnjeva i navečer odlazit s polja kad padne mrak - nije to niti malo lip i ugodan život. i dok oreš i kopaš molit boga da ti ne udre kakva vremenska nepogoda i ne satare sav urod jer ti je to sve šta imaš i čime ćeš prihranit obitelj. a onda kad trud dođe na rod triba se opet mučit to sve pobrat, dizat usrid noći i odlazit na veletržnice di se nakupci hebu ko kauboj konja. pa ti svoj trud prodaš npr. za 5kn-10kn gajbu krastavaca.
    ako imaš dovoljno zemlje nešto ćeš malo i bit u plusu kad prođe sezona lomljenja kičme na motici.
    ja taj život ne bi nikad odabrala jer isto smatram kako sam izučila škole za kancelarijski posao, a ne lomit leđa.
    ali i VSS i NKV rade u tim poljima. i lome leđa. i imaju više nego ja jer se i muče više nego ja.
    ujutro su na "državnom" poslu, a popodne su s motikom u ruci. ja nisam, ja sam "gospoja iz kancelarije, bez zemlje pod noktima". i ne vozim merđu jer ga ne mogu zaradit. a oni mogu, nisu ga ukrali nego žuljevima zaradili. i tu se ja divim i skidam kapu tim ljudima.

a oni su "niskoobrazovani" ljudi, rade u polju, mogu otići na ljetovanje ili zimovanje di ih je volja (samo šta ne znaju), voze dobra auta i imaju bijesne kuće. sve što ja nemam jer sidim u kancelariji i čekam svoju "državnu" plaću kojom spajam kraj s krajem.
    i ne zavidim im niti malo.

sve u svemu, živimo u vrimenu kad škola i obrazovanje nisu nikakva garancija ni dobrog života, ni dobrih primanja ni uživanja u životu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče prednosti / nedostataka,... Evo ja živim recimo u malom gradiću nedaleko Zgb. (sat i pol vožnje do Zgb., po velikoj gužvi, 50 minuta u redovnim uvjetima). Recimo da sam "fakultetski obrazovana", radim u privatnoj firmi. U našem gradu sve firme imaju zajednički dogovor oko plaća, tako da smo vrlo nisko. Trenutna plaća s "recesijskim smanjenjem" mi je malo ispod 3000 kn, za isto radno mjesto mogu u Zgb. dobiti plaću oko 6000 kn, ali ne želim, jer ovako sam doma s malenim za svaki gablec, u 15.oo sam doma, dižem se 15 minuta prije nego što trebam doči na posao. Posao mi je od kuće udaljen niti 100 metara,... to je bio moj odabir, jer ne želim žrtvovati svoje slobodno vrijeme s svojom obitelji koje mi nitko ne može nadoknaditi.
    Ostali nedostaci: nemamo pedijatra osnovnog, a kamoli za drugo mišljenje, nemamo gdje izvaditi krv, mokraću, nemamo specijalista, nemamo srednju školu, vrtić je loš, prebukiran, a nemamo drugi, sve veče kupovine obavljamo u Zagrebu (MM radi u Zgb., pa tamo kupuje špeceraj, pelene, odjeću, obuću,...), za svaku veču stvar moramo u Zgb.,
    Ostale prednosti: mjesto je mirno, OŠ mi je preko puta kuće, blizina posla (mojeg, ne MM-ovog). Uglavnom, ne baš puno prednosti, osim prekrasnog, mirnog mjesta ugodnog za živjeti, kojeg naprosto obožavamo.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

pinguica, bome si me dobro pljusnula, i stavila mi u lice ono o čemu dugo razmišljam i osjećam da bi mogla biti istina.
    naravno da je istina, otkad radim za sebe imam više nego duplo veću plaću za isti posao koji sam prije radila za druge. Da ne govorim da sam mužu rekla odma da da otkaz na poslu (gdje je imao smiješnu plaću koja je uvijek kasnila - oboje smo VSS) i da se već dvije godine po cijeli dan zezamo i mazimo i nadam se da će tako biti i dalje kad dođe naš L.

Naravno sve uz Božju pomoć, znam da ne bi to baš sve tako bilo da nije On bio uz nas.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da je ina jedina pogodila poantu-u manjim mjestima je češća robno-robna razmjena, pa moja mama npr. napravi susjedi tortu za dječji rođendan, a ona njoj pošalje domaće blitve...ovdje u Zg bi vjerojatno susjeda naručila tortu iz Melija za 400kn, a mama bi platila blitvu na pazaru, ako je eko ko susjedina 80kn kg.Npr.
    To je jedan od razloga zašto je skuplji život. Al sve ima vrijednost, i rad moje mame koja peče tortu i susjede koja zalijeva blitvu, to treba uzeti u obzir

Ja nemam problema s time koliko zarađujem s VSSom, i ja i mm-nije puno, al nije ni malo. Stabilno je i sigurno.
    Najgore mi je zapravo što radimo daleko i kombiniramo ko Nick s vrtićem (uskoro i s dvoje), dugim putovanjem do posla, gubitkom vremena na pi*darije, radije bi bez toga
    Al naš vikend ne dam nikom. Kad imaš vrt, svoj posao,...nema toga mira 2 dana tjedno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Al naš vikend ne dam nikom. Kad imaš vrt, svoj posao,...nema toga mira 2 dana tjedno.
    x. I meni se ovako čini, ne znam za svoj posao, ali to je jedan od razloga zašto nemam niakve želje imat kuću ili vrt. Doduše, opet i to ovisi o guštima, znam ljude kojima je najveći gušt vikendom na grunt pa raduckatpo vrtu (vjerojatno oni to tako percipiraju, tj. "raduckanjem" dok bi moj glagol, ovisno o mojim preferencama, bio "radit" jer to meni nije gušt). Opet, iščitavanje stručne literature, koje bi MM-u čisti gušt, nekome bi bio kuluk itd. Na kraju, ja mislim da si ljudi nakraju dobro odaberu i žive tamo gdje žive ovisno o preferencama i mogućnostima, a ono - kako bi bilo kad bi bilo je više stvar filozofije - jer, oni kojima je stalo da promijene svoje okolnosti - na kraju aktivno rade na tome.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, a propos robno-robne razmjene, to funkcionira jer se ima za to vremena tj. vjerojatno se nema novaca drugačije. Ja u tome opet vidim ono - vrijeme je novac, tj. something's gotta give - ako se živi u hektičnom gradu ne može se očekivati da ti, jednako tako hektični i zaposleni kumovi dolaze pomagat krečit stan ili da ti peku tortu za dijete na kraju radnog dana jer je ono čega većini manjka vrijeme pa će "vremenski jeftinije" bit platiti uslugu, u manje hektičnom mjestu se to vjerojatno može jer ne manjka vremena toliko, nego novca, pa ljudi imaju vremena radit jedni drugima usluge i podupirat se na taj način. Puno to ima veze sa stvarnom ili umjetnom kompliciranošću modernog života, mislim da su se vani negdje stvorile opet nekakve kvazi komune di se sudsjedi podupiru na način manjeg mjesta...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to se događa i ovdje di mi živimo sada, mali je i novi kvart i svi smo došli ovdje istovremeno i imamo takve lijepe odnose i pomažemo si na taj način...meni je to jako lijepo, lijepa promjena u odnosu na naša bivša "staništa" u Zg

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja zivim u zagrebu oduvijek i zivjela sam tipicnim gradskim (plati pa se klati) zivotom dok nisam pocela zivjeti s ocem naseg djeteta

on je birtijas, tu kod nas na kvartu i to jedini
    i mogu vam reci da to ima svoje ogromne prednosti u smislu networkinga tipa: trebas 2 kvadrata najtanjeg inoxa za zid - nema frke redovni gost radi u tvornici inoxa, eno je donio 'restl', cijena 2 pive za njega i kolegu koji je nosio

ili, crk'o mi je auto, nema frke gost je direktor postprodaje bas marke vozila koju vozimo, ostavi kljuceva pa cemo ti popodne dopelati auto, cijena - plati gablec majstorima

ili treba ocistiti bojler i promjeniti dio instalacije - ma naravno direktor plinare zivi u ulici do lokala, eto stizu njegovi decki srediti instalacije i brojilo, a sused je plinar u V... on bu bojler - naravno deca kaj bute platili, bumo si nekaj spili

ili, trebam dimnjacare... znate dalje
    ili moram kreciti dnevni boravak - pa postar Stef je u stvari moler a u pravome zivotu radi u posti jer je placa sigurna (usput, najbolji moler kojeg smo u zivotu vidjeli)

i tak, nakon trideset i kusur godina sam shvatila sto znaci 'ruka ruku mije', a bome i onu da 'umiljato janje dvije majke sise'

svima njima se oduzujemo spajajuci ih medjusobno (kad dimnjacar treba kupiti novo dostavno vozilo naravno da ide onom direktoru postprodaje i slicno, jos i popust dobije

dzaba mi hrpe edukacija, te socijalne vjestine sam usvojila tek kroz birtijetinu

znaci robna i usluzna zamjena postoje i u gradovima, samo se treba zabavljati i druziti sto cesto ziveci svoje gradske zivote zaboravimo (btw, naravno da su svi nasi prijatelji nosili namjestaj s petog i natrag na peti kat bez lifta i naravno da prijateljicinom kceri ispecem kolace za rodjendan pa makat to bilo u tri ujutro )

sto sam zeljela reci?
    da moze biti lakse svima ako imaju ili puste korjenje tamo gdje jesu - pocela komunalne prevencije, ono sto nam tako fali (imali smo samo natruhe toga kroz pokusaja policije u zajednici ali ocito smo jos u preturlom obliku kapitalizma i konzumerizma da bismo se okrenuli jedni drugima... steta)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@sunnyapril1, ako su zavrsili 3 razreda srednje znaci da su sa 17-18 vec poceli sljakati

ti si isto sljakala, ucila si

da li oni sa vise staza imaju pravo na vecu placu od onih sa manje staza?

sto da kazu prosvjetari, akademski obrazovani ljudi koji ritaku za kikiriki, i rade super odgovoran posao

kak ces bodovati fakultete? sto mislis da li neko koj recimo zavrsio mediciu i danas radi kao kirurg treba imat istu placu ko neko ko je recimo zavrsio hortikulturu i sredjuje parkove?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj anin prvotno napisa
    Negdje sam pročitala/čula, neznam više da su ljudi nesretni zato jer misle da su drugi sretniji od njih...Eto
    Da, susjedova trava je uvijek zelenija...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Snalažljivost je bolja u životu od svih škola. Osim toga, ti ljudi rade fizički vjerojatno više, a sigurno i iz njihove perspektive tvoj život izgleda daleko ljepši od njihovog života...

za očekivati je da visokoobrazovani imaju bolja primanja od niskoobrazovanih. ali je činjenica kako ti škola više ne jamči i dobra (loša) primanja
    Ovo potpisujem, masu takvih imam u okolini. Bilo je frustrirajuće, ali onda nađeš neki način i shvatiš da i ti imaš nešto vrijedno, što oni vjerojatno nikad neće.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    mislim da je ina jedina pogodila poantu-u manjim mjestima je češća robno-robna razmjena, pa moja mama npr. napravi susjedi tortu za dječji rođendan, a ona njoj pošalje domaće blitve...ovdje u Zg bi vjerojatno susjeda naručila tortu iz Melija za 400kn, a mama bi platila blitvu na pazaru, ako je eko ko susjedina 80kn kg.Npr.
    To je jedan od razloga zašto je skuplji život. Al sve ima vrijednost, i rad moje mame koja peče tortu i susjede koja zalijeva blitvu, to treba uzeti u obzir

Ja sam prilično sigurna da cijena torte od 400 kn u Meliju uključuje i najam radnog prostora i plaću radniku i poreze, prireze, PDV,... i zilijon drugih dadžbina koje robna razmjena ne uključuje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno. Ja nisam pisala iz perspektive slastičara nego mame koja kupuje tu tortu.
    Daklem, nisam rekla da je torta u Meliju skupa, ni igdje drugo, nego da je to mami u gradu jedina opcija (ako ju nezna sama napravit) dok u nekom drugom obliku suživota tu tortu može napraviti i susjeda, npr.

svejedno, moj kvart polako postaje kao mali grad po tom pitanju i meni se to svidja

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

naravno stray cat , učila sam u toj dobi i to gadno, štoviše, čak i sad otplaćujem kredit za polovicu poslijediplomskog studija

ima još nekoliko smjerova u kojima je rasprava išla:
    -život u gradu/van grada-inače, sretna samu gradu, znam prednosti i mane života u gradu i ne pitam se da li da odem živjeti van grada, nego se pitam zašto i kako na kraju imam manje novaca
    -postavka da se manje radi ako se ne radi fizički posao-radim minimalno 8 sati, naravno, bez određenog vremena za pauzu, s teško predvidljivim rasporedom koji je sklon nenandanim promjenama,č esto svetkom i petkom, nacionalno i internacionalno, koristeći vještine za koje ne postoji škola, stalno se usavršavam-vidi kredit od gore
    -moja rodbina se ne bavi profesionalno poljoprivredom - njima je to dodatan izvor prihoda (inače ot, uvijek me zanimalo zašto ljudi koji to profesionalno rade ne zaštite svoje usjeve od nevremena osiguranjem ili onim mrežama -to se ne može ili je cilj jeftinije proći? to mi je u rangu kao da imaš banku, a ne postaviš alarm)
    - trava je drugdje zelenija - to je točno, uvijek je kod susjeda finije, ali ovdje govorimo o brojčicama, koje baš nemaju nijanse i finije ili manje fino

što bi trebali reći profesori? pa o tome upravo govorim, da je visoko obrazovanje očito slabo plaćeno, pa imamo nezaintersirane profesore, koji se btw u hr svake godine jedini od državnih službi bore za povećanje plaće redovnim štrajkom. dio njih ne radi više u prosvjeti

mene je očito od silne ufuranosti u posao tek sad lupila u glavu realnost
    dosta ste mi dale za misliti i preostaje mi više mogućnosti-raditi isto i dalje, tražiti povišicu, preseliti van grada, promijeniti posao...
    očito je najbolje biti visokoobrazovan u provinciji
    razne mogućnosti koje sužavaju potrebe moje obitelji, ali svakako zanimljivo

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo, probat ću vam objasniti kako je to kod nas u Slavoniji.
    Dva dečka išli zajedno u srednju.
    Prvi je bio najbolji učenik, pravi bistrić, završio ekonomiju, radi u banci, već je i voditelj poslovnice, ima plaću 10000-15000kn. Supruga mu je učiteljica, imaju jedno dijete. Zadovoljni su, imaju relativno sigurne poslove i dobra primanja, imaju vremena za kavice, šetnje, druženja, skočiti negdje van u šoping, pa do mora na vikendicu...ma idila. Na kredit imaju dvosoban stan u Osijeku.
    Drugi je bio slab učenik, jedva se provlačio kroz razrede. Počeo se baviti poljoprivredom, jer i otac mu se tim bavio. Teško je bilo u početku, malo zemlje, loša mehanizacija...Dok je ovaj prvi radio do 3h, išao na more i uživao, drugi je sve novce ulagao u zemlji i jako skromno živio. Za par godina nakupovao je zemlje i sad ima 500 jutara. Samo prošle godine je zaradio 2 milijuna kuna, gradi kućerinu, kupuje aute, traktore... Ali nitko ga ne pita koliki su mu krediti (isto milijunski), nitko ne zna kolko puta dnevno gleda prognoze vremena i u nebo da li će pasti kiša, hoće li ne daj bože biti leda, hoće li mu ova krasna država platiti ono što je predao u mlin, hoće li imati za rate kredita...hoće li sutra imati šta jesti, jer sve može izgubiti već sutra.
    On i dalje radi po cijele dane, nema vremena za nogomet sa sinom i druženja s prijateljima, a i sexa se svake prijestupne. Njegov prijatelj sve stigne, čak mu je i dosadno.
    Koga bi vi radije za supruga?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bundevica...dets it.
    akoš pošteno zaradit-moraš se satrat.Imao VSS ili OŠ.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da je bundevica pogodila bit. A sunnyapril1, samo jedna opaska, nije da se svi "na selu" bave poljoprivredom i da imaju vrt npr.
    Bez obzira na sve eventualne nedostatke koji te more u gradu, ipak mislim da je nabavka za svakodnevni život u gradu jeftinija, a da ne govorimo raznovrsnija.
    Kad samo usporediš cijene voća i povrća na "gradskom placu" i na našem "seoskom", kod nas je duplo skuplje, daleko manji izbor, a prodaju ljudi koji uglavnom kupe na "zagrebačkom placu", pa nas oderu za lovu. I mi "na selu" moramo svaki dan jesti i živjeti, a taj dio je kao što sam i rekla puno skuplji.
    Pogledaj si izbor vrtića u Zgb, i koliko grad sufinancira, kod nas večina malih gradova niti nema vrtić, pa lijepo plaćaju punu cijenu u drugom malom gradu u jedinom vrtiću, koji je prebukiran i koma, jer nemaju drugog izbora, cijena takvog vrtića je i do 1600 kn, nikakav dodatni program.
    Pogledaj koliko slobodnih aktivnosti ima za djecu u gradu, kod nas imamo mažoretkinje i evo sad glazbenu školu, i to je to.
    A i djeca "sa sela" idu na slobodne aktivnosti. Evo moji prijatelji su morali kupiti još jedan auto i suprug je morao promijeniti posao da bi mogli vremenski stiči dijete voziti u Zagreb na "slobodnu aktivnost", koju silno želi.
    I ne mogu reči da kod nas ima neke specijalne robne razmjene.
    Isto tako npr. čišćenje i peglanje kod nas se plaća 40 kn po satu, koliko znam u Zgb. je jeftinije,...
    Jest da je možda veči porez i prirez, ali masa drugih svakodnevnih troškova je u velikom gradu manja. I opet se sve svodi na to tko je gdje više zadovoljan i što ti treba. Koji su prioriteti,....

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Bez obzira na sve eventualne nedostatke koji te more u gradu, ipak mislim da je nabavka za svakodnevni život u gradu jeftinija, a da ne govorimo raznovrsnija.
    Kad samo usporediš cijene voća i povrća na "gradskom placu" i na našem "seoskom", kod nas je duplo skuplje, daleko manji izbor, I mi "na selu" moramo svaki dan jesti i živjeti, a taj dio je kao što sam i rekla puno skuplji.
    ovo je istina za "gradske" i "seoske" pazare, ali iz jednog jedinog razloga (koliko sam ja skužila uspoređujući život na selu i u gradu) a taj je da se na selu podrazumijeva da imaš makar mali komadić zemlje i možeš makar nešto posadit. u gradu možeš jedino na balkon zasadit cviće.

dok sam živila na selu na pazaru su kupovali samo oni koji stvarno nisu želili prići motici ni blizu. šta se tiče ostalih pazar se slobodno mogao i zatvorit.
    u gradu je već druga priča. u gradu imaš i šoping centre u kojim je voće i povrće opet duplo jeftinije nego na pazaru (tako je makar u st-u). a i ovi šta prodaju na pazaru su u 99 posto slučajeva nakupci koji u gluho doba noći čekaju dostavu "zelene mafije" sa sela.

šta se tiče raznorazne ponude koju nudi selo i koju nudi grad razlika je stvarno nebo-zemlja. to je i jedan od razloga zašto sam ja npr. "pobigla" sa sela i vratila se živit u grad. na selu maloj nisam mogla pružit ama baš nikakvu sportsku aktivnost osim joj dat motiku i lopatu pa neka kopa oko kuće. a i niz drugih aktivnosti i prednosti koje nudi grad. one prednosti koje nudi život na selu nastojim zaboravit jer ih (nažalost) ne mogu kopirat u gradski život.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@sunnyapril1 diploma kaoprvo uopce ne znaci znanje, jer stvarno ovisi od osobe do osobe

imas ljude koji su samoeducirani (srecem se sa njima jer u nizozemskoj kasne 20-ak godina u tretmanu autizma i suradjujemo sa ekipom koja nema formalno nizozemsko obrazovanje ali imaju 20-30 godina ucenja i prakse iza sebe, samo sto ne postoji sluzbeni nizozemski papir koj veli dipl. ili sto god)

smjesno mi je da neko objasnjava kak ima kredit za stan i to otplacuje jer je to valjda prisutno samo na balkanu da ljudi jos uvijek ocekuju od roditelja da im rjesavaju stambeno pitanje

vani svi koji kupe nekretninu imaju hipoteku

po meni podjednako rade (ili ne rade) i formalno obrazovani i manje obrazovani a ideja je da se placa rad

zivis u kapitalizmu, ak ti ne odgovara a dozivljavas se kao sposobniju od ovih kaj su manje obrazovani a financijski prodju bolje baci se u privat posao i naplati svoje sposobnosti

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    po meni podjednako rade (ili ne rade) i formalno obrazovani i manje obrazovani a ideja je da se placa rad

zivis u kapitalizmu, ak ti ne odgovara a dozivljavas se kao sposobniju od ovih kaj su manje obrazovani a financijski prodju bolje baci se u privat posao i naplati svoje sposobnosti
    X

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kao visoko obrazovana osoba (mr.sc.) koja je 10 god živjela u Zagrebu s odličnim primanjima, a onda se preselila u malo mjesto i pala na duplo manja primanja mogu vam samo reći da ste sve pomalo upravu.
    Bitno je samo da li čovjek sretan u situaciji u kojoj se nalazi.

I da, mene jako čudi od kud moja susjeda koja ima trogodišnju školu može sebi kupiti čizmice od 1000 kn ili njen muž kupiti novi auto. I mislim si ponekad da sam i ja trebala završiti neki zanat pa imati love.

Ali onda pogledam svoje dijete i zločesto pomislim: "Tvoja mama barem neće ići u školu vikati na učiteljicu jer "kvadrat nije hrvatska riječ nego se kaže pravokutnik" " i tu pada u vodu sva ona količina novaca koju susjeda zaradi više od mene

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali onda pogledam svoje dijete i zločesto pomislim: "Tvoja mama barem neće ići u školu vikati na učiteljicu jer "kvadrat nije hrvatska riječ nego se kaže pravokutnik" " i tu pada u vodu sva ona količina novaca koju susjeda zaradi više od mene

ovo je jako zlocesto, bezobrazno i - zavidno.

zalud i skole i nauke kad se na ovakav nacin rezonira :/

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj litala prvotno napisa

ovo je jako zlocesto, bezobrazno i - zavidno.

zalud i skole i nauke kad se na ovakav nacin rezonira :/

X

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Savjet za sunnyapril: draga, počni se baviti politikom! To je jedino što pali u ovoj zemlji, zapravo ne samo u ovoj.... To je jedini kruh bez motike. ALiiiiiiiiii ima svoju cijenu koju moj želudac i softver ne može platiti.

Kad sudimo o tuđim životima, stvarno se moramo probat zamisliti u njihovim cipelama. A onda su mi moj život i moje cipele sasvim udobni...

Tak dugo dok gledamo prek plota u susjedov tanjur (na ovaj ili onaj način) ne bu dobro. Nije li bolje pomisliti "joj, kak smo sretni - imamo stan-posao-zdravlje... nema rata-gladi-bolesti itd". Meni pomaže.

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •