Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 258

Tema: ekonomija u provinciji

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cure ja sam samo iskrena!
    I sama znam da je to zločesto (to sam i napisala), ali zavidno nije jer nemam na čemu zaviditi, prije je žalosno.

I mogu ja tu napisati sve što vi želiti čuti, ali svi smo mi ponekad zločesti, a ja sam vam samo iskreno opisala ono što sam pomislila.

I ako nikada niste ništa tako loše pomisle, onda samo dajte, drvlje i kamenje na mene jer imate puno pravo na to.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

za krepat, ne kaže se kvadrat
    pa naravno da si prekrenula s očima, tko od nas nije kad nije kad je to pročitao

jedino što je mene još zafrknulo u želucu pri pomisli na studenstske domove i neprospavane noći, ali očito se treba prilagoditi
    inače, ja sam sasvim sretna, kad bih radila neki manej stresan posao čak mislim da bi mi to bilo dosadno, ali -lovu na sunce!

stray cat,da živim u kapitalizmu, ali i na balkanu, a to znači određenu strogost banaka pri odobravanju kredita, dovoljno je reći da ti još uvijek treba jamac , a ne samo hipoteka( ako nemaš udio u kešu), ne znam točno broj odobrenih kredita, možeš si istražiti
    relativno je uobičajeno adaptirati si potkrovlja i prve katove u obiteljskim kućama
    dio ljudi je imao sreć i riješio problem kad su se otkupljivali državni stanovi što je opet naša posebnost

također , na područjima od posebne državne skrbi postoji mogućnsot da za bračne parove država da kompletan materijal, tako da iole spretan čovjek može sagraditi kuću za 10-30e , a to je razlika od prosječnog kredita od 100 u zgb
    šte se tiče samoukih , ja radije idem zubaru s diplomom nego samoukom (šala mala)
    što se tiče ovog -lako vama tamo ili tamo ne bih se posebno osvrtala, to je za drugu temu i već prožvakano sto puta

da , da idem u privatni biznis morala bih s eučalaniti u neku stranku, a to mi se ne da

baš sam luzer

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gle kirica, naravno da u zivotu jesam gledala sto i kako drugi rade. ali - ako sam vidjela da imaju/znaju/rade nesto bolje od mene - onda sam se zapitala kako ja mogu to primijeniti kod sebe i znam li i treba li meni da se mijenjam i budem uspjesnija i bolja i bogatija i sposobnija...

nisam (ni u sebi) "brundala" sto su oni uspjesniji, bolji, bogatiji ili stovec...

ja mislim da je razlika. a ti se ne moras sloziti samnom.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

čitam i ne mogu si pomoć a da ne pomislim da je tema malo.... :/

zato što si završila fakultet treba ti dić spomenik? i to nekas ga podižu oni koji su završili trogodišnju školu. oni sa 4 razreda srednje mogu im suflirat.

ako uopće stignu, jer su svi zauzeti okapanjem vrtova.
    kad se uredski posao može raditi samo sa fakultetom i dodatnim edukacijama.
    neki ovdje izrečeni stavovi su jako uvredljivi i ponižavajući a sve to je potencirano na stotu kad dolazi od osoba koje se busaju u prsa svojom diplomom i iznadprosječnim primanjima sa visokopozicioniranog radnog mjesta.

od svega, mogu potpisati krumpirić, i što se tiče kvarta i što se tiče načina života. ni ja svoje vikende ne dam.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Stvar je u tome da ti ukupno zaradiš više s VSS, ali više i potrošiš nego tvoji rođaci koje spominješ.
    - Vrlo često firme imaju dress code i sl. pa ako radiš npr. u banci ne možeš doći u nekim krpama s placa, nego moraš biti u kostimu i to više košta, i moraš češće ići na frizuru nego npr. radnica u pogonu jer ponekad i radno mjesto zahtijeva da se pristojnije izgleda
    - Možda oni imaju doma vrt, kokoši, pajceke itd. pa ne troše na hranu i kad je fešta imaju svu svoju klopu, ali se i narade doma. Ti se naradiš 8 sati u firmi, a možda i više, ali kad dođeš doma ne ideš saditi krumpir.
    - Ti radiš slavlje u restoranu za užu obitelj, a oni skupe pol sela u vatrogasnom domu - ti sve platiš i odeš doma, a kod njih susjede, strine, ujne i ostali kuhaju, peku kolače, konobare i na kraju čiste. I onda kad tak dođu njima pomoći na sljedećoj fešti su oni zaduženi raditi isto. Sve se zna koliko je dužna Marica Štefici, i Barica Dragici ispeći kolača i izmiješati francuske salate. Moja svekrva je sa sela i njeni nećaci su imali takve fešte za 300 ljudi, a kad smo se mi vjenčali pozvali smo 90-100 i još nam je komentirala kaj smo se mi sad sjetili raditi feštu u restoranu jer je u domu jeftinije. A osim toga nisu joj mogli vratiti dug jer je ona svima pomagala.
    - Za čuvanje djece, veliš da se podrazumijevaju bake bez obzira na kvalitetu odabira. Možda zato jer nemaju love za drugo? Ili su djeca najsigurnija kad su doma s bakom? Ili nemaju vrtić u selu?
    -Potrošiš sigurno više i za benzin, ako si u gradu a oni rade u malom mjestu. Mogu na posao pješice ili biciklom.
    I sad kad se sve zbroji, možda njima i ostane više love na kraju mjeseca, ali možeš biti sigurna da i oni komentiraju „vidiš ovu sunnyapril kak je stalno zrihtana, ona ti je tam neka xy u yz firmi, imaju oni sigurno puno love - u restoranu su napravili feštu i stalno nekaj doma renoviraju i plaćaju majstore, ne bi ništ sami napravili….itd.“

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a mene zanima zašto je pod normalno da se torta za dječji rođendan kupi, da fešta bude u najpopularnijoj igraonici u gradu, da se krstitke slave u restoranu, da se kupuje po raznoraznim molovima, da se plaćaju sve tete, pa i disalice?!

postoji milijardu recepata na forumu za vrlo jednostavne i brzo gotove torte , na netu je milijun ideja kako zabaviti djecu bolje od ijedne igraonice, fešte se vrlo lako organiziraju ib doma, kupovati se može i na rasprodajama, a dress code se može ispoštovati i samo košuljom i hlačama koje se daju sašiti, za dovesti stan u pristojno stanje treba max dva sata tjedno ako imašn kuću od 200 kvadrata.

ili kad završiš faks ti je sve to ispod časti?
    možda je tajna u pozitivnijem saldu na kraju mjeseca kod "neškolovanih" što njima nije problem to napraviti sam?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    a mene zanima zašto je pod normalno da se torta za dječji rođendan kupi, da fešta bude u najpopularnijoj igraonici u gradu, da se krstitke slave u restoranu, da se kupuje po raznoraznim molovima, da se plaćaju sve tete, pa i disalice?!
    Uzela si mi "tekst sa tastature"
    Nemam nikakvu tetu, kolače pečem sama (ili baka peče), rođendani i krstitke se slave doma, ne šopingiram nego kupujem prema potrebi i mogućnostima.
    Nema to veze sa SSS, VSS i ostalim slovima. Radim posao koji bi mi i u provinciji bio isto plaćen.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

čini mi se da si me pronašla u nekoj osobi iz svoje okoline , ali si se malo prešla

fešte ne radim u stanu jer nemam gdje staviti 15-20 stolaca koje ustvari ni nemam, a bar bih braću i sestre trebala pozvati
    rđenedane slavim u mekiću jer je stan kao što sam rekla premali , a i djeci je to fora
    što se tiče kolača, znam peći sve, za blagdane ne pečem ispod 5 vrsta, tijesto za štrudle razvalčim sama ( što čak ni moje kolegice u "provinciji " nerade)
    kuham naravno sve
    stan čistim sama
    znam heklat , štrikat, radit goblene, makrame, pa čak i šivat jednostavnije stvari
    ošišana sam jednostavno, tako da to lako mogu održavatai čak i kad sam na putu (ah, frizura mi mora biti postojana )
    znam sve u i o vrtu, čak ove godine imam jedan vikend vrt
    jedino o kravama ne znam ništ
    vjerujem da bi krojačica za šivanje odijela i hlača s takvim materijalom koštala isto kao i gotovo, pošto ulazim u konfekciju nisam ni pitala za cijenu
    pod šopingom sam u prvom postu mislila na ganjanje povoljnijih cijena, a ne dokoni šoping.
    što se tiče vrtića- pa nisam ja kriva što mi sijete niej rođeno do 31.8 pa da ga prime!
    u stvari, mislim da si nabrijanija od mene

sirius black, potpuno si u pravu!
    jedino što nikad nisam zrihtana, već godinama dolazim u istoj trenerci :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoji milijardu recepata na forumu za vrlo jednostavne i brzo gotove torte , na netu je milijun ideja kako zabaviti djecu bolje od ijedne igraonice, fešte se vrlo lako organiziraju ib doma, kupovati se može i na rasprodajama, a dress code se može ispoštovati i samo košuljom i hlačama koje se daju sašiti, za dovesti stan u pristojno stanje treba max dva sata tjedno ako imašn kuću od 200 kvadrata.

ili kad završiš faks ti je sve to ispod časti?
    možda je tajna u pozitivnijem saldu na kraju mjeseca kod "neškolovanih" što njima nije problem to napraviti sam?
    e to , upravo to !

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovdje smo svi skriveni u virtualnom svijetu i teško je suditi o ljudima po onome što napišu jer se nekad nešto i krivo shvati ili nespretno napiše i u principu ne poznajemo.
    Npr. ja uz svoj posao imam i vrt, i životinje, i šivam po potrebi (za sebe i druge) i nakon odrađenih osam sati na poslu moja diploma je nevažeća.
    I radim to ne samo zato da imam više novaca nego zato jer to volim i ovako sam sretna.
    I to ono što sam ja htjela reći, nije bogatstvo samo ono koliko novaca zaradimo i što si možemo priuštiti, bogatstvo je i u onome koliko smo sretni, zadovoljni sobom i u krajnjoj liniji koliko znamo. Ali znanje rijetko tko cijeni i ponekad, kao naprimjer u situaciji koju sam navela, shvatimo kako novci nisu najvažniji na ovome svijetu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pročitah sve, no ne mogu reći da sam shvatila poantu.

Govoreći općenito (znači ne brojim malobrojne milijunaše poduzetnike) mislim da je život u gradu puno skuplji pa su time i primanja veća. Osim toga, život u manjim mjestima je dosta skromniji pa mi je normalno da se čini da im na raspolaganju ostane više novaca. Primjerice, u mom rodnom mjestu uopće nema dućana u kojima možeš potrošiti malo veći iznos za cipele ili torbu. I štoviše, da prokomentiram da sam (karikiram) torbu platila 1500kn, mislim da bi se moja rodbina onesvijestila.

Osim toga, netko je već napisao - moja teta radi do 3, dođe doma i ode na polje.
    Također, ne ide se u restorane, kina, kazališta. Roba se ne kupuje svaku sezonu jer "lanjska više nije moderna".

E sad, ja u gradu tako ne bih živjela. Pa ću radije imati malo manje ušteđenog nego se odreći svega i triput okretati svaku paru (kao primjerice moja baka).

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

potpisujem babyoys i kiricu u zadnjem postu.

istina je da u zagrebu novci vrlo lako isklize iz ruku jer je puno sadržaja. ja najbolje uštedim kada nemam auto i par dana ne odem do centra. čim odem u centar pukne mi pozamašna svota iz novčanika. (inače kod nas je u gradu najviše sadržaja u centru). kada sam na moru u jednom vrlo malom mjestu sa dvije trgovine i par kafića, tada najviše uštedim zato si prvo pogledaj na što ti sve možeš u zagrebu trošiti lovu počevši od najbezveznijih stvari koje tvoji prijatelji nemaju svakodnevno, a bez čega se može živjeti.

druga stvar je da mi danas radi svoga komfora trošimo puno više nego zaista možemo i što nam zaista treba, a u to sam se uvjerila u ovom jednom periodu kada sam upala u jednu trenutnu financijsku krizu. koliko sam se lako odvikla nekih stvari i da sam uvijek na tome štedila dok sam imala novaca mogla sam si puno vrjednije i kvalitetnije stvari kupiti. možda tvoji prijatelji bolje raspolažu s novcem nego ti. možda si ti "rasipna" pa trošiš lovu na nekakve "luksuze" tipa restorani i sl. dok tvoji prijatelji tu uštede pa si kupe neku vrjedniju trajnu stvar koju si ti ne možeš priuštiti jer potrošiš na druge stvari.

a jako je ružno to podcjenjivanje "manje obrazovanih" ili bolje rečeno niže stručne spreme. u mojoj obitelji npr. sestra i ja imamo više stručne spreme od našeg tate, ali on u jednom mjesecu zaradi kao ona i ja zajedno u godini, a takav je bio i u našim godinama i jednostavno mogu reći da je sposobniji u zgrtanju love od nas dvije. neću reći pametniji, bolji niti išta drugo nego baš sposobniji u zarađivanju i biznisu. možda su tako i tvoji prijatelji sposobniji od tebe.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj sunnyapril1 prvotno napisa
    čini mi se da si me pronašla u nekoj osobi iz svoje okoline , ali si se malo prešla

fešte ne radim u stanu jer nemam gdje staviti 15-20 stolaca koje ustvari ni nemam, a bar bih braću i sestre trebala pozvati
    rđenedane slavim u mekiću jer je stan kao što sam rekla premali , a i djeci je to fora
    što se tiče kolača, znam peći sve, za blagdane ne pečem ispod 5 vrsta, tijesto za štrudle razvalčim sama ( što čak ni moje kolegice u "provinciji " nerade)
    kuham naravno sve
    stan čistim sama
    znam heklat , štrikat, radit goblene, makrame, pa čak i šivat jednostavnije stvari
    ošišana sam jednostavno, tako da to lako mogu održavatai čak i kad sam na putu (ah, frizura mi mora biti postojana )
    vjerujem da bi krojačica za šivanje odijela i hlača s takvim materijalom koštala isto kao i gotovo, pošto ulazim u konfekciju nisam ni pitala za cijenu
    pod šopingom sam u prvom postu mislila na ganjanje povoljnijih cijena, a ne dokoni šoping.
    što se tiče vrtića- pa nisam ja kriva što mi sijete niej rođeno do 31.8 pa da ga prime!

nisam mislila isključivo na tebe, nego na općeniti trend. ne samo na forumu, općenito u životu srećem ljude, mame svakakvih, uglavnom visokoobrazovanih i dobrostojećih profila (takav mi je posao) koje me gldaju ko bjelu vranu kad kažem da sam, recimo, pekla kolače za božić. ili vukla tijesto za štrukle. ili pravila zimnicu. ili nedajbože peglala.

a u većini postova me pogodio taj neki stav manje vrijednosti ako nemaš faks.i pogodilo me jer znam madsu predivnih, pametnih, načitanih ljudi koji nisu završili fakultete, ne zato jer su glupi, nesposobni ili ljeni nego zato jer su im se žiuvotne okolnosti tako posložile, ali zato rade jako odgovorne i zahtjevne poslove u uredima jednako dobro kao njihovi kolege sa ktraticama ispred imena.

i žive na selu , a ne u gradu jer je to njihov izbor za dobrobit njihovih obitelji.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nisam mislila isključivo na tebe, nego na općeniti trend. ne samo na forumu, općenito u životu srećem ljude, mame svakakvih, uglavnom visokoobrazovanih i dobrostojećih profila (takav mi je posao) koje me gldaju ko bjelu vranu kad kažem da sam, recimo, pekla kolače za božić. ili vukla tijesto za štrukle. ili pravila zimnicu. ili nedajbože peglala.
    Pa čuj, ovo ne treba biti zlonamjerno. Ja bih se isto zablenula u svaku kolegicu koja bi mi rekla da je jučer pet sati peglala. Ono, 12h je u uredu, dođe doma i trči peglati. :/
    Ja bih osobno u takvoj situaciji to vrijeme radije utrošila s L ili MM, no nebitno.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sunnyapril1 prvotno napisa

kuham naravno sve
    stan čistim sama

a u većini postova me pogodio taj neki stav manje vrijednosti ako nemaš faks.i pogodilo me jer znam madsu predivnih, pametnih, načitanih ljudi koji nisu završili fakultete, ne zato jer su glupi, nesposobni ili ljeni nego zato jer su im se žiuvotne okolnosti tako posložile, ali zato rade jako odgovorne i zahtjevne poslove u uredima jednako dobro kao njihovi kolege sa ktraticama ispred imena.

i žive na selu , a ne u gradu jer je to njihov izbor za dobrobit njihovih obitelji.
    Slažem se. Puno ljudi nije bilo u mogućnosti studirati radi financija. Nije se imalo i obiteljske priče su bile takve da se moralo raditi i gotovo. A ima i onih koji nisu htjeli. Ne vidim nikakvu razliku između većine takvih ljudi i onih sa završenim faksom. Dapače, puno je više onih koji jako odstupaju a imaju diplomu;ne inteligencijom ili sposobnošću nego prepotencijom. Diploma je velika stvar ali nije presudna. Sposobna i intelignentna osoba će od svog života napraviti nešto, naći će način zarađivanja, bila to poljoprivreda, ribarstvo, rad sa strane...bilo što. Ja znam ljude koji su završili vrlo zahtjevne fakultete u roku i desetke godina nakon toga ne rade ništa iz milijun razloga-neda im se raditi, biraju poslove itd itd.. A kad se malo sjetim nekih od tih ljudi prije..nisu imali život, nisu izlazili jer nisu imali s kim, nisu bili prihvaćeni zbog svog karaktera..pa su imali brdo vremena za učenje i tu su se super našli. Onda su dobili svoju diplomu u ruke, pomislili kako su ekstra posebni i pametni i sad se sa svojom diplomom misle što dalje jer se u njihovom životu nije promijenilo ama baš ništa osim tog papira. Pa eto, ima na tisuće različitih primjera koji pokazuju kako je bitan karakter, sposobnost i inteligencija, diploma išta ne garantira. Gledam svog muža. Ima srednju školu ali i plaću kao da ima vss. Uz svoj posao radi još dva dodatna posla a radio bi i više da stigne. Jer je strašno načitan, pametan ( npr zove ga tip koji godinama ima nekakvu informatičku firmu da ga pita kako da riješi nekakve kompj. probleme, zovu ga njegovi nadređeni da im objasni kako da riješe neke probleme u firmi), vrijedan..sve ga zanima, čita, traži po internetu, uči..nije mu problem reći da nešto ne zna pa pitati čovjeka koji zna da mu objasni.. A nije htio studirati jer mu se nije dalo. Jel onda zaslužio da mu onaj koji je diplomirao u roku i nezna guzicu obrisati zavidi na novcima i na poslu koji ima? Uostalom, ko kaže da žene koje rade na kasi u Konzumu pate radi tog posla, ko kaže da su manje vrijedne od one koje sjede u uredu sa diplomom? Po čemu se to vrednuje? Po obiteljskoj anamnezi i mogućnostima ili nekim drugim stvarima u životu?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Pa čuj, ovo ne treba biti zlonamjerno. Ja bih se isto zablenula u svaku kolegicu koja bi mi rekla da je jučer pet sati peglala. Ono, 12h je u uredu, dođe doma i trči peglati. :/
    Ja bih osobno u takvoj situaciji to vrijeme radije utrošila s L ili MM, no nebitno.
    a ko je rekao išta o 5 sati?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koliko mi mašina operemo tjedno, milsim da bih peglala i duže. uostalom, 5h sam karikirala, ajme meni, šta se odmah skače da svaku riječ.
    Osim toga, nakon radnog dana od xy sati, ja osobno želim vrijeme provesti s L, a ne s peglom. Naravno ako je situacija takva da mi je to moguće.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

trina, izgleda da su nam muževi vrlo slični po ovim pitanjima.

? Po čemu se to vrednuje? Po obiteljskoj anamnezi i mogućnostima ili nekim drugim stvarima u životu?
    pa netko, ne zbnam tko, ne da mi se sve ponovo čitat je vrlo eksplicitno napisao da sa svojom diplomom zaslužuje veću plaću od onih bez diplome.
    kao da je papir (ili više njih ) garancija za bilo što.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa i ja sam karikirala za peglanje. i ja vrijeme koje imam slobodno provodim sa svojom djecom. ali nije mi zato sve što sam navela strano.
    osim toga, u sve to, osim peglanja vrlo lako uključim djecu.

Koliko mi mašina operemo tjedno, milsim da bih peglala i duže. uostalom, 5h sam karikirala, ajme meni, šta se odmah skače da svaku riječ.
    Osim toga, nakon radnog dana od xy sati, ja osobno želim vrijeme provesti s L, a ne s peglom. Naravno ako je situacija takva da mi je to moguće.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa i ja sam karikirala za peglanje. i ja vrijeme koje imam slobodno provodim sa svojom djecom. ali nije mi zato sve što sam navela strano.

ovo je trebao biti odgovor... oprostite na zbrci

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja jednostavno ne mogu izdržat a da ne pitam- što ti sunnyapril, zapravo želiš? jer nije mi jasno kuda bi trebala voditi ova tema?
    Čitam postove od tvog prvog gdje ti ništa nije jasno,pa do ovog posljednjeg gdje je očito da ti je sve jasno?! Pa sad meni ništa nije jasno...
    Da kukamo skupa s tobom ili da podižemo spomenike?
    Da nešto razjašnjavamo što je već jasno ili...?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja jednostavno ne mogu izdržat a da ne pitam- što ti sunnyapril, zapravo želiš? jer nije mi jasno kuda bi trebala voditi ova tema?
    Čitam postove od tvog prvog gdje ti ništa nije jasno,pa do ovog posljednjeg gdje je očito da ti je sve jasno?! Pa sad meni ništa nije jasno...
    Da kukamo skupa s tobom ili da podižemo spomenike?
    Da nešto razjašnjavamo što je već jasno ili...?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

toliko me to zanima da sam postala 2x

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Samo sam se referirala da neke žene to naprosto ne stižu pa zato možda izbeče oči kad ti napišeš da radiš sve sama. Znači ne jer im je to ispod časti (kako mi se činilo da je insinuirano) već naprosto jer ne stižu. Naročito uz radni tjedan od >60h koji je ipak većini sf (barem se tako nadam).

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A meni nije jasno što je toliko skandalozno u ideji da netko s diplomom zaslužuje veću plaću od onoga bez nje?!

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    A meni nije jasno što je toliko skandalozno u ideji da netko s diplomom zaslužuje veću plaću od onoga bez nje?!
    na kog se ti referiraš?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Uhuhu Svimbalo, sad će bit' napeto

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nije to skandalozno, nego je na uvredljiv način rečeno.
    ali zašto bi zasluživao? zato jer je učio godinama? pa netko je možda godinama stjecao praktično iskustvo koje se ne može dobiti sjedebnjem za knjigom.

dokaži se i trudom na dotičnom radnom mjestu zasluži beneficije. s papirom ili bez njega.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bez obzira što Icohica očito žudi za malo drame, moje pitanje nije bilo takve prirode...Već pomislih da li se svimbalica referira na mene ..jer u tom slučaju očito moj post nije jasno postavljen...pa da ga popravim...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Referiram se na sve koji tako misle! Uopće ne kužim kako tako nešto može biti sporno! Ne govorim o ljudima koji imaju žicu za business pa sami pokrenu neki posao koji onda ispadne zlatna koka, zato jer su oni imali talenta i sposobnosti, bez obzira na formalno obrazovanje, nego o ljudima koji nisu sam svoj poslodavac.
    To mi je u razini argumenta koji, nažalost, prečesto čujem "Pa što ti profesori štrajkaju zbog veće plaće, nek pogledaju koliko zarađuju prodavačice u Konzumu" (ne mislim da su prodavačice manje vrijedne, ali da bi trebale zarađivati jednako-e pa ne bi!)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joj, danas se ulogirati, refreshati, dočekati ovaj prozorčić za post
    Daklem, nije tvoj post petarpan potaknuo ovo, nego BB-in

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nije to skandalozno, nego je na uvredljiv način rečeno.
    ali zašto bi zasluživao? zato jer je učio godinama? pa netko je možda godinama stjecao praktično iskustvo koje se ne može dobiti sjedebnjem za knjigom.

dokaži se i trudom na dotičnom radnom mjestu zasluži beneficije. s papirom ili bez njega.
    Ja mislim da faks postoji s razlogom - ako kažemo da on ne bi trebao igrati ama baš nikakvu ulogu, onda time obezvređujemo vrijednost obrazovanja.
    Naravno da fakultet sam po sebi ne znači mnogo ako je osoba lijena, nesposobna i sl. No, ako se radi o nekom "prosječnom" primjeru onda smatram da je za neka zanimanja fakultetsko obrazovanje nužno te samim time zaslužuje neke beneficije.
    Iako miješamo kruške i jabuke - pa ne možete uspoređivati primanja dva potpuno suprotna zanimanja (bez obzira na VSS ili SSS).

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa ne trebaju jednako zarađivat profesor i prodavačica.

ali recimo direktor marketinga, za što traže diplomu s ekonomije i voditelj robne marke, za što ne traže ne bi smjeli biti u tolikom nesrazmjeru.

(sad sam pričala s jednim takvim, pa mi je prvi pao napamet, ali nadam se da se kuži poanta)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam samo navela što često čujem.
    Ako se mora uspoređivati unutar branše, baš mi je ovaj primjer BB dobro došao-jer ne govorimo o prevelikom nesrazmjeru, nego neki očito misle da fakultetski obrazovan radnik uopće ne bi trebao zarađivati više od onoga bez diplome. Pa to je ravno katastrofi, kao što kaže icy, čisto obezvređivanje obrazovanja. Možemo onda odmah ukinuti fakultete
    Ionako i profesora, i financijera, i liječnika, you add, ima sposobnijih izvan struke nego u njoj
    Pogotovo po forumu

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Činjenica je da nam VSS daje bolju startnu poziciju, kako u očekivanju atraktivnijeg posla, tako i bolje plaće.
    E, sada, nema tu nikakvih garancija, kako će netko svoje karte iskoristiti i kako mu je pao grah, to treba tek vidjeti, ali ostaje činjenica da je ipak puno lakše uspijeti zaraditi za lagodan život nekome tko je školovan.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Napisala sam cijeli post pa je netragom nestao :?

Uglavnom, BB ako sam si to dobro predočila - voditelj jedne robne marke odgovara za 1 RM, a direktor za cijelu firmu (uključujući i ovo što radi voditelj 1 RM). Pa pretpostavljam da je zato velika razlika.

Naravno da se dokazujemo sposobnostima (uostalom tako i napredujemo na poslu). No, da bi uopće dobili određeni posao, VSS je jedna od kvalifikacija koju morate imati. Mislim, možemo do sutra raspravljati zašto baš moramo imati liječnika s diplomom, predsjednika uprave, farmaceuta...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nisam rekla da ne treba uopće zarađivati više, ali zašto direktor mma ima doslovce 4 puta veću plaću od njega koji ima titulu voditelja i 4 puta veće znanje? zbog papira?
    super. ali to nije ok.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zašto to nije ok?
    ispada da diploma ne znači ništa?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

znači, ali ne 4X više

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

btw.babyboys, iako se u mnogočemu ovdje slažem s tobom, fakultet nije besplatan, 5god studiranja je 5g rada bez zarade uz trošak i 5g manje staža

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znači, ali ne 4X više
    da mi je znat u kojem je to paralelnom svemiru?jer kod mene u firmi su razlike gotovo nikakve. :/
    na moju žalost

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    btw.babyboys, iako se u mnogočemu ovdje slažem s tobom, fakultet nije besplatan, 5god studiranja je 5g rada bez zarade uz trošak i 5g manje staža
    slažem se. znam da je. i cijenim svakoga tko uspije završiti fakultet, pogotovo u roku, pogotovo tvoj, jer imam u užoj familiji tri ferovca.
    ali ne cjenim kad zbog tih pet godina netko misli da sve obične smrtnike može gledat s visoka.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je malo čudno kako se uvijek procjenjuje koliko drugi zarađuje i koje je njegovo pravo na to.

Veća plaća postoji ne isključivo radi VSS-a. Što je s većom odgovornosti, većim znanjem? Pogledaj ovako...ako direktor zezne odgovara puno više nego 4x od radnika.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

činjenica je da su neke profesije i neka radna mjesta jednostavno potplaćena, a među njima su svakako i profesori i radnice u konzumu, po mom mišljenju. :/
    ali, ovo je druga tema, do sad se je pitalo kako i zašto mehaničar/poljoprivrednik i sl smiju zarađivati više od mene koja imam faks i razlikujem kvadrat od pravokutnika.
    što nema, barem meni, nikakvog smisla.

i potpisujem piplicu - za većinu ljudi, ako izuzmemo snalažljive pojedince, ovo je ipak istina:

Činjenica je da nam VSS daje bolju startnu poziciju, kako u očekivanju atraktivnijeg posla, tako i bolje plaće.
    E, sada, nema tu nikakvih garancija, kako će netko svoje karte iskoristiti i kako mu je pao grah, to treba tek vidjeti, ali ostaje činjenica da je ipak puno lakše uspijeti zaraditi za lagodan život nekome tko je školovan.
    ovu zadnju prepisku bb i krumpiric ne kontam - direktor tm-a ima valjda nekakav menađerski ugovor, veću odgovornost možda, ali ni to ne mora biti... to nema veze ni s faksom, a nažalost, često ni sa sposobnosti. ima veze s pozicijom. da tm ima faks, vjerojatno bi opet imao manju plaću od direktora :/

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

znači, ali ne 4X više
    da mi je znat u kojem je to paralelnom svemiru?jer kod mene u firmi su razlike gotovo nikakve. :/
    na moju žalost
    mm je voditelj informatike u jednoj velikoj privatnoj fitmi, sa ovlastima i zaduženjima puno većim od toga i dobije cca 7000 kn.
    njegov direktor koji sa 90% informatike nema nikakvog doticaja dobiva cca30000 kn.

ok, on puno putuje po vani i koordinira strane podružnice, i naradi se....
    mm radi dnevno barem deset sati, koordinira strane podružnice od doma i na raspolaganju je upravi i obitelji vlasnika 24/7/365. i on se naradi....

a takvih primjera ima milijun.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

slažem se. znam da je. i cijenim svakoga tko uspije završiti fakultet, pogotovo u roku, pogotovo tvoj, jer imam u užoj familiji tri ferovca.
    ali ne cjenim kad zbog tih pet godina netko misli da sve obične smrtnike može gledat s visoka.
    ja VSS gledam iz ove gore perspektive, ipak je to ulaganje u radnu budućnost, ništa više od toga-osim ako se krene znanstvenim vodama...
    kad jednom s tom ili bilo kojom drugom (SSS; NKV) podlogom dodješ na određeno radno mjesto, na tebi je kako će stvari dalje teći. Sigurno ti je s VSSom početna pozicija lakša (jednako kako ti je lakša s vezom npr )

Ali ja mislim da smo i ja i ti skrenuli s teme, pokretačici je bilo nejasno kako ljudi s NSS u manjem mjestu bolje žive od nje...jednostavno. Nerijetko u zajednici-jeli na to spremna-ja nisam.. Nerijetko da im članovi obitelji sa suprotnim stavovima čuvaju djecu-ni na to nisam spremna...(a sada ne poopćavam, pričam o poznatim ljudima)
    nerijetko tako da djeca nemaju mogućnosti ići na bazen, pa idu na besplatni nogomet, npr. A ja to nebi jer moje dijete želi plivati.
    Hrpa je kompromisa na koje treba pristati ako želiš uštedit novce. S VSSom i ovolkom plaćom da živimo kod staraca-djaba i još baba čuva djecu, a tu i tamo skuha ručak...imali bi viška love.
    Šta ja imam reći na to-iako imam kredu za stan i namještaj i auto-NO; THANKS!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

cvijeta, slažem se s tobom da to ne ovisi o faksu, nego o poziciji.
    neke pozicije ne možeš pretendirat bez faksa. i to je ok. jer direktorska mjesta traže teoretiziranje više nego praksu i neke druge sposobnosti koje nemaju svi i koje se moraju naučiti.

meni nije ok što samo zbog papira koji donosi bolju startnu poziciju neki ljudi sebi uzimaju za pravo sebe smatrati boljima od ostatka planete koji, eto nema papir.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja VSS gledam iz ove gore perspektive, ipak je to ulaganje u radnu budućnost, ništa više od toga-osim ako se krene znanstvenim vodama...
    kad jednom s tom ili bilo kojom drugom (SSS; NKV) podlogom dodješ na određeno radno mjesto, na tebi je kako će stvari dalje teći. Sigurno ti je s VSSom početna pozicija lakša (jednako kako ti je lakša s vezom npr )

Ali ja mislim da smo i ja i ti skrenuli s teme, pokretačici je bilo nejasno kako ljudi s NSS u manjem mjestu bolje žive od nje...jednostavno. Nerijetko u zajednici-jeli na to spremna-ja nisam.. Nerijetko da im članovi obitelji sa suprotnim stavovima čuvaju djecu-ni na to nisam spremna...(a sada ne poopćavam, pričam o poznatim ljudima)
    nerijetko tako da djeca nemaju mogućnosti ići na bazen, pa idu na besplatni nogomet, npr. A ja to nebi jer moje dijete želi plivati.
    Hrpa je kompromisa na koje treba pristati ako želiš uštedit novce. S VSSom i ovolkom plaćom da živimo kod staraca-djaba i još baba čuva djecu, a tu i tamo skuha ručak...imali bi viška love.
    Šta ja imam reći na to-iako imam kredu za stan i namještaj i auto-NO; THANKS!
    stvarno sam spora, ali radim, pa tipkam usput.
    iako imam (za sad) samo sss, potpisujem ovaj tvoj post. ali to meni ima veze više s nekim drugim stvarima, manje s obrazovanjem (mislim na pristajanje na kompromise u svrhu uštede)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nema veze s obrazovanjem, al je jedno od obrazloženja kako netko uštedi...
    kompromis.
    ja na to spremna nisam. Meni je lakše imati manje.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nema veze s obrazovanjem, al je jedno od obrazloženja kako netko uštedi...
    kompromis.
    ja na to spremna nisam. Meni je lakše imati manje.

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •