Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 456
Pokazuje rezultate 251 do 258 od 258

Tema: ekonomija u provinciji

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Teško je nekom tko se sam otisne, studira, mora kupovati stan na kredu u Zagrebu, još kad rodi djecu tek onda vidi da bi mu zbilja dobro došli roditelji u susjedstvu (premda smo svojevremeno svi gledali kako da im što dalje umaknemo).
    Pa postoji opcija i da se nakon studija vratimo doma Meni je to ujedno i najbolja opcija. A roditelji u blizini stvarno zlata vrijede, vjerojatno bi sad oni rado umakli što dalje od nas, he he

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Teško je nekom tko se sam otisne, studira, mora kupovati stan na kredu u Zagrebu, još kad rodi djecu tek onda vidi da bi mu zbilja dobro došli roditelji u susjedstvu (premda smo svojevremeno svi gledali kako da im što dalje umaknemo).
    Pa postoji opcija i da se nakon studija vratimo doma Meni je to ujedno i najbolja opcija. A roditelji u blizini stvarno zlata vrijede, vjerojatno bi sad oni rado umakli što dalje od nas, he he
    da, i ja sam u ovoj zadnjoj kategoriji, u biti, zato sam valjda tako ležerna. No odlučila sam također i da se ne vežem previše ni za mjesto, ni za posao ni za nekretnine. Ako vidim da mi više stvari u trenutnoj kombinaciji ne odgovaraju, u bilo kojoj fazi života, ozbiljno ću poraditi na tome da nešto promjenim, pa kud puklo - puklo. Do penzije uvijek ću imati pričuvne planove.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma da...ja se iz ovog stana ne selim do penzije. Toliko smo se izmaltretirali oko traženja, kupnje, uređenja da si ne mislim to još jednom priuštiti. Isto vrijedi i za seobu u drugi grad, državu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pročitala sam ovaj topic, i neke mi stvari nisu jasne.

Ne počinjemo svi od nule, neki imaju sreću u životu , pametne roditelje, bake djedove, bogate tete votever, koji ih za diplomu nagrade stanom i autom i onda tako kreću u život ili nemaju faks a svejedno sjednu na gotovo , neki to nemaju , ali imaju bazu na selu iz koje se hrane, kutak na moru itd , neki su gradski štakori.......(ili ti ga proleteri )

I sad ja, kao eklatantni primjer gradske štakoruše/ proleterke , kako da se uopće uspoređujem s prvom ili drugom kategorijom ?

A nemam struku koja bi mi omogućila akumulaciju kapitala i stjecanje nekretnina................. da se iz kategorije štakoruše/ proleterke prebacim u neku drugu

treba se pomiriti sa svojim mogućnostima

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što se studiranja tiče, čudne su mi rekcije, ja sam išla argumentima....novi zakoni će stvarno zakinuti one čiji roditelji nemaju novca, a i samo školstvo, na taj način-ja sam socijalist po tom pitanju, izvrsnost bi trebala biti najvažniji kriterij i samo tako ćemo ići naprijed...

Ja ne mogu iz svoga iskustva reći da su moje kolege odustajali najviše zbog love-kad nisu, jbg, koliko god dramatično zvučalo, ne mogu lagati, to je moje iskustvo.
    Ali sada će stvari stajati drugačije, bojim se. O tome je riječ.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Citiraj linolina prvotno napisa
    Citiraj babyboys prvotno napisa
    svi koje ja znam da su odustali, odustali su zbog novca jer iz nekog raztloga više nisu mogli plaćati školarine
    Kako to misliš, koja si ti generacija?
    Što se tiče nas prije, da, i ja bih odustala da sam morala plaćati školarinu, ali nisam je plaćala jer sam -učila i zarađivala i stependiju.

I moram ovo reći-skoro svi koje ja znam (u čije sam slučajeve dobro upućena) da su odustali, odustali su zbog neučenja jer iz nekoga razloga nisu više mogli-htjeli učiti, ali su svi rekli da su odustali zbog novca!

A nisu, poznajem samo dvije cure, sestre koje jesu stvarno odustale zbog love, tužna priča.
    U cijelom školovanju upoznala sam puno ljudi koji su odustali, nas više od 50 posto na filozofiji je odustalo, mijenjalo ili jednostavno nije uspjelo položiti neke teže ispite i malo pomalo odustali, izgubili volju....a što se novca tiče, ima i obih koji nisu htjeli živjeti na menzi i sići i loše plaćenim poslićima ljeti....njih uopće ne mogu računati niti želim.
    Uglavnom, poanta jest da su u starom sustavu plaćali školarine lošiji studenti, dakle, opet je neučenje dovelo do toga... (osim fansy fakseva koji su posebna priča)
    Gle, neki od nas su studirali uz 20 % učenja i 80% zahebancije. Jesmo bili djetinjasti, nepametni, zločesti..nazovi to kako hoćeš ali kad napišeš ovako.."učila sam i zarađivala stipendiju"..ma klanjam se do poda, svaka čast. Najiskrenije.
    Ali mi neke budale nismo bile tako savjesni i pametni. Ja sam studirala uz plaćanje. I nisam završila zbog te svoje zahebancije. Sramota! Treba nas svih kazniti i dati nam da živimo sa 2000 kn mjesečno. I nek nas svi koji su umjesto cjelonoćnih pijanki i pušanki učili, dobro našibaju i nabiju svoje diplome pred nos. Eto nam sad na
    :? E, pa što si htjela s ovom postom? Reći da nisam u pravu, da su ipak ti ljudi iz moje okoline odustali zbog love? Jesi li pročitala što sam pisala prije?
    Uostalom, ja uopće nisam bila sjajan student, na žalost, iako sam zapela kod upisa, prosjeka, doma....ali sam popustila kad sam poslala apsolvent, pokupila zadnju ratu stipendije i zaposlila se....i što sad? Da se naslađujem ovim novim studentima čiji će roditelji morati prodavat nekretnine ne bi li oni studirali? Lošije im je nego nama, ali čini mi se da su i kriteriji spušteni dosta (barem na mom faksu) i mislim da je to povezano, tako da priča VSS i SS uskoro gubi svaki smisao....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prekasno vidjela temu, samo da vam opišem svoj radni dan u petak:

dan prije obrala, nakon posla, 14 redova duhana. To je bio onaj dan kad su svi meteorolozi savjetovali ostajanje u četiri zida zbog vrućina i sparina, s naglaskom na temperature u Slavoniji od 37 stupnjeva. E po takvom vremenu sam ja bila zagnjurena u redove duhana. Došla doma, sve to nanizala, povješala, i otišla se istuširati da sperem sa tebe tri sloja znoja, prašine i duhanske smole. bilo je 23,20 h.

ustala u pet u petak, došla na posao, skuhala se jer nam je po novom zabranjeno nositi papuče, nego moramo imati tenisice (sigunost na radu), nemamo vode, gazda nam pusti dva puta dnevno kad je pauza i svi onda hvatamo vodu u flaše i svađamo se sa muškima jer je jedna cijev, a dvije pipe, pa kad oni puste mi nemamo vode. NEMAMO VODE, veliki je račun za vodu

plaća kasnila par dana, sa velikom srećom smo je isčekivali jer su povećali minimalac, ali nama je 98 % od te svote jer smo drvna, tekstilna i papirna industrija

tako da sam se ja radovala da ću dobiti čak 2.100 kuna !!!!

ali sam otkrila na platnoj listi da mi je šef skinuo 50 kuna temeljem stavke "neopravdan nedolazak" jer sam taj dan išla na testiranje u Osijek za bolji posao, to nisam nikome rekla, nego sam preko kolegice poručila da trebam taj dan godišnji, kasno su mi javili..... nema veze

ma ima, 50 kuna je karton mlijeka u Lidlu

nakon posla otišla u kupovinu u već spomenuti Lidl, na poslu očistila skupa sa kolegicom 28 konferencijskih stolova, sa dizanjem, okretanjem istih, nošenjem, znoj curi, kad dođe voda, onako mlaka ne znaš da li bi se prije umio, ili išao sjesti i jer pauza brzo prođe, sa 25 minuta, skratili su nam na 20

onda sam došla doma, obrala još preostalih 12 redova duhana, skupa sa mamom, muž za to vrijeme pravio nadstrešnicu za vješanje, dok smo sve to ponizali i povješali, već je bilo pola 12

isto tako, i ja gledam svoju sestričnu u zagrebu koja sa jedva završenom osnovnom školom (roknula sedmi razred) ima plaću od 4.800 kn u tvornici, a ja sa završenom ekonomskom školom imam 2.042 kn

kad krenu krastavci, duhan, metlice, jer ako ćeš živjeti sa dvoje djece i primanjima od cca 5000 kn, jedino ti preostaje da toneš u sve veći i veći minus, koji se kad tad mora podmiriti, ili ćeš puzati između krastavaca, duhana ili metlica.

A duhan se bere i po kiši, pogotovo oni koji imaju sušare, jer ako krene padati, sušara se mora napuniti , navučeš kabanicu i deri

da ne govorim o dražima branja duhana u zoru, dok nisu sparine, ulaziš u džunglu, u kabanici , jer si bez nje nakon deset metara kao da te netko polio kantom vode zbog rose.

ja se nadam da ću nakon 8 tjedana branja duhana čisto dobiti barem 1000 €, jer poticaji nisu isplaćeni ni za prošlu godinu, a za posao od 8 tjedana, i to moli boga da ga bude, da bude toliko branja, dobit ću novaca za koje moram u firmi raditi 4 mjeseca

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ovo vam je ljudi u biti život u provinciji!!! Bilo mi je smiješno kad sam pročitala prvi post na ovu temu... Dada svaka ti čast, odlično si opisala život u provinciji, i znam da je to istina jer moja mama živi i radi u Slatini i bere duhan cijeli život... i ljudi moji, kad radiš za 2000 kn, isto ti je, živio u Zagrebu ili u nekom selu... jesti se mora, režije se moraju platiti, a kruh u Lidlu ima istu cijenu kako u provinciji, tako i u velikom gradu...

Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 456

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •