Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: zaostajanje glavice u trakciji

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno zaostajanje glavice u trakciji

marta ima 4,5 mjeseca. idemo na vježbice na goljak jednom mjesečno jer se u prvom i drugom mjesecu izvijala. aktivna je i vesela beba. okreće se sa leđa na trbuh i to jako pravilno. simetrično hvata igračke i stavlja ih u usta, guguće, smije se. lijepo drži glavicu a kada mi leži u krilu pokušava odignuti glavicu i ramena. jedini problem je što joj u trakciji (kad ju doktor podiže za ručice iz ležećeg stava) glavica jako visi.
    da li je netko imao isti slučaj? neuropedijatrica mi je samo rekla da to više ne bi smjela raditi a kad sam ju pitala što da radim rekla je neka vježbamo dalje. nije mi objasnila zašto se to događa. puno vježbamo i nadamo se da će nam i to krenuti

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

evo, mi danas baš bili kod fizijatra. maleni ima 3,5 mjeseca. dr. je rekao da mu malo visi glava. kaže da su mu vratni mišići malo slabiji, ali da će se razviti. on ipak glavu malo podiže sam, ali ne odmah, tek kad je na pola puta. a isto kad ga držim uspravno, da gleda od mene, podiže glavu sam. uglavnom, meni je dr. rekao da nije ništa zabrinjavajuće, pogotovo zato što je u nekim drugim segmentima čak napredniji. mislim da ako se okreće na trbuh i leđa, i ovo sve drugo je ok, da se ne moraš brinuti. samo nastavite vježbati dalje. tako je meni i fizijatar rekao.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako u trakciji zaostaje glavica, gdje napreže obje strane mišića vrata, onda pri okretu sigurno glavica ne ide kako treba, jer za to treba veća snaga. Ili okret u jednu stranu valja, gdje je mišić vrata recimo jači, a u drugu stranu se vidi da glavica slabije ide.
    Ove finese ti najbolje vide fizioterapeuti.

Neuropedijatar je u pravu, trebala bi glavica sa 4,5 mjeseci biti stabilna, ali ipak po meni zadnju riječ ima fizijatar.
    Jesi li bila kod fizijatra? Što ti je rekao? Koje vježbice radite?

Trakcija može biti i malo lošija, ako je recimo samo jedna strana vrata slabija. To će ti zaista najbolje reći fizioterapeut i objasniti. Pitaj ne štedi.

U svakom slučaju ništa strašno, vježbom to ide jako brzo i zaista nije problem.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala na odgovorima. Pepita imaš pravo. Preko lijevog ramena je okret na trbuh pravilan, školski. Točno onako kako su nam na vježbicama pokazali. Ali čim krene u desnu stranu kreće u izvijanje pa ni nogice ni glavica ne idu kako treba. Sad jače vježbamo desnu stranu i nadam se da će krenuti. Idući tjedan imamo opet vježbice oi pregled kod fizijatra na Goljaku pa ćemo vidjeti šta oni kažu. A mi ćemo se i dalje truditi....

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svakako povedite o tome računa. Dan danas zamjeram liječniku koji je za mog prvog sina konstatirao samo "donju granicu normale" kod te trakcije, a on se do godine dana nije okretao oko svoje osi (u ležećem položaju). Voljela bih da me tada s njim uputio na vježbe.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

katarina03
    Ne brini to ide brzo i lijepo se to vježbom ojača.

kila malo općenito dr. vodi računa o vratu, a puno problema kod zdrave djece upravo kreće od vrata.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je živa istina. Dijete danas ne radi npr. kolut unaprijed, a njegov 3 i po godine mlađi brat to radi bez problema i možete zamisliti kako se on osjeća.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj marie26 prvotno napisa
    on ipak glavu malo podiže sam, ali ne odmah, tek kad je na pola puta. a isto kad ga držim uspravno, da gleda od mene, podiže glavu sam.
    Ovako i moj,star je 3mj i 3 dana.To me jako brine.Vidim da si pisala pred par mjeseci kako je sada tvoj malac?

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mi smo bili kod pedijatra,tj.njezinoj zamjeni koja je dr.opće prakse,na sistematskom i rekla je da ne diže glavicu kad ga se poteže za šakice,da moramo vježbati da nas pedijatrica ne pošalje na " obradu" :? :? Ja sam se strašno ustrtarila i dok sam ju pitala dal bi se trebala zabrinuti,rekla je da ne pošto nije na porodu bilo komplikacija a i " vidi " da pedijatrica u karton prošli put nije ništa zapisala.Sad sam na kraju totalno zbunjena.Inače on je jako živahna i vesela beba,guguće,smije se konstantno,počeo je loviti igračke, dok ga čuvam uspravno ili u sjedećem položaju diže glavicu bez problema,okreće se s leđnog na trbušni položaj,doduše još ne kuži kako pomaknuti rukicu da skroz leži potrbuške.Isto tako dok je na trbuhu diže i okreće glavicu s jedne na drugu stranu,al mu treba poticaj,neka igračka il tak nešto.Ono što sam primjetila da dok ga dižemo za šakice njemu je to jako zabavno pa samo glavicu izvrče natrag i na obje strane uz smijuljenje i gugutanje,nikad ju ne drži ravnu,ak kad mu MM malo podigne podići glavicu oko 20 cm od podloge,a ja ga vučem za šakice onda skoro da sam sjedne.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj vindira prvotno napisa
    Citiraj marie26 prvotno napisa
    on ipak glavu malo podiže sam, ali ne odmah, tek kad je na pola puta. a isto kad ga držim uspravno, da gleda od mene, podiže glavu sam.
    Ovako i moj,star je 3mj i 3 dana.To me jako brine.Vidim da si pisala pred par mjeseci kako je sada tvoj malac?
    Mislim da se ne moraš brinuti. Evo mi imamo 5 mjeseci i 19 dana, sam diže glavicu, dođe skroz u sjedeći položaj i gleda lijevo-desno i smije se, i traži još. Meni fizijatar svaki put kaže šta bi M do slijedećeg pregleda trebao moći napraviti, znači, kaže mi onu krajnju granicu. I vidim da svaki put puno prije pregleda napravi to nešto novo, i sretna sam.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Jučer sam baš primjetila da dok ga čuvam uspravno okrenutog suprotno od mene da diže glavicu i onda ju naginje prema naprijed,a znam da može držat,al ko da mu je to tortura pa mu se ne da.Pa smo ga od popodneva počeli nosati okrenutog prema ramenu,kao kad ga stavljam da podrigne,bunio se ,al poslije se naviknuo i već mi se sad čini da smo napredovali malo,počelo mu se tako sviđati i diže glavicu pa se uspravi ko svijeća.čini mi se,pošto smo ga nosili okrenutog prema van,da smo mi pogriješili u tome i strah me da si ne iskrivi kičmicu,a i ja sam kriva jer moram priznati da baš nisam vježbala s njim to podizanje na ručice,kad ga dižem ko da ne zna pa još namjerno glavicu stišće unatrag,al kako sam već napisala,uz samo kojih 15 cm od podloge može.Na koji način bi bilo dobro da vježbamo to podizanje glavice?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Neka legne na leđa i uhvati ga za podlaktice i lagano ga primakni sebi, ali nastoj da se on sam podigne čim više, nemoj ga potezati. Ako ti se čini da ga povlačiš pa se možda bojiš da ćeš ga istegnuti previše, umjesto za podlaktie, podigni ga lagano za ramena. Znači, staviš ruke ispod njegovih ramena, ne i ispod vrata, samo ramena i on bi se trebao lagano početi dizati u sjedeći položaj. Koliko ide, nemoj ga natezati. Svaki dan 2-3 puta tako, najbolje kad ga presvlačiš ili kad se igrate na krevetu, ili negdje. I malo po malo, vidjet ćeš kako svaki dan napreduje. Sretno!

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala ti,pokušat ću,malo si me smirila

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

marie26 tak smo sretni,uspjelo je kad ga uhvatim za ramena,i polako ide i za podlaktice :D :D

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

marie26 tak smo sretni,uspjelo je kad ga uhvatim za ramena,i polako ide i za podlaktice :D :D
    Bravo, bravo! Baš mi je drago. Meni je taj savjet dao dr. fizijatar i sad smo već kao veliki Sad svaki dan po malo i bit će super. Bez brige, uživajte!

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hej,izgleda da moj malac nije znao kako se to radi,sad već kad ga povlačim za rukice radi kao veliki :D :D :D Još samo da riješimo problem grbljenja prema naprijed kad ga čuvamo okrenutog od sebe i
    marie26 od ti hvala

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma nemoj povlačiti dijete za ruke, to rade doktori koji znaju kako to napraviti,, to se ne smije raditi 'kod kuće'. I nemojte razmjenjivati vježbe preko foruma.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ma nemoj povlačiti dijete za ruke, to rade doktori koji znaju kako to napraviti,, to se ne smije raditi 'kod kuće'. I nemojte razmjenjivati vježbe preko foruma.
    Pa meni je dr.rekla da to MORAMO vježbati,al mi eto nije rekla kako postepeno i pravilno to raditi nego odmah samo za šakice, a jadno moje to nije kužilo. Da mi marie26 nije objasnila još ne bi napredovali samo bi ga izmučila

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Doktorica ti je rekla da povlačiš dijete za šake? Ili ti je rekla da ćete morati vježbati jer glavica u trakciji zaostaje?

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Doktorica ti je rekla da povlačiš dijete za šake? Ili ti je rekla da ćete morati vježbati jer glavica u trakciji zaostaje?
    Rekla je da povlačim dijete za šake,da.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jel ta doktorica fizijatar?

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Još je rekla da to moramo raditi,kao s čuđenjem zašto još nismo.A ja sam cijelo vrijeme bila stava da dijete ne treba mučiti bespotrebnim vježbama, da ono kad je spremno sve savlada.Još je rekla ako nebudemo vježbali da će nas pedij. poslati na " obradu " ne znam što je pod tim mislila ( bila je to dr. opće prakse na zamjeni pedijtrice jer je ova na godišnjem) i naravno ja sam se prepala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I mom djetetu je glava zaostajala u trakciji - i to jako. Kad bi ju fizijatar pregledavao, pa ju tako povlačio za ruke svaki puta me upozorio da to ne radimo sami doma. Za vratne mišiće se rade vježbe, ali to su posve drugačije vježbe, a ne povlačenje rukama. I vježbe ti uvijek treba pokazati terapeut, da ne radiš nešto krivo.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Rekla je da povlačim dijete za šake,da.
    Nemoj jer kao prvo time nečeš ništa dobiti, jer trakcijom glavica ide uz pomoć i drugih mišića, a ne vrata.
    Trakcija NIJE vježba već jedan pokus kojim se utvrđuje kako glavica ide. Trakcija nije mjerilo dobrog vrata, jer su uključeni okolni mišići, u nedostatku snage jednog mišića pomažu mu drugi i dobiva se LAŽAN rezultat.

Za vrat ćeš dobiti neke druge vježbe, koje ga pojedinačno i skupno jačaju.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Za vrat ćeš dobiti neke druge vježbe, koje ga pojedinačno i skupno jačaju.[/quote]
    Ma ne trebaju nam nikakve vježbe.Nego dok je radila tu trakciju nije dignuo glavicu,samo je s njome okretao lijevodesno.Mislim da nije shvatio što dr. želi da napravi jer on to može,al dok njemu paše,a ova je htjela da u sekundi to napravi pa je rekla rekla da moramo to podizanje glavice vježbati.Uglavnom sad on to može.Nije rekla da treba vježbe za vrat.

Ja osobno mislim da je rano za 3 mjesečno dijete da diže glavicu bez napora pa kak su nekada naše mame i bake djecu držale u jastucima do 3 mj.Svi smo različiti tako i djeca pa ih ne treba forsirati,sami će oni sve savladati.Samo me ta vještica užasno i bespotrebno isprepadala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vinidra, držanje glave u trakciji je jedan od parametara po kojima se procjenjuje motorički razvoj. Ne mora značiti da dijete od 3 mjeseca treba u potpunosti kontrolirati glavicu (možda i treba, nemam pojma) - nego doktori koji znaju kako treba držati glavicu u toj dobi pa rade taj test (između niza ostalih) radi procjene razvoja.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nema "nije shvatio što se od njega traži", jer je to refleksno da podiže glavicu i zato se to i radi.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

V je također glavica malo zaostajala u trakciji, a pedica je samo napomenula da ga više stavljamo na pod u potrbušni položaj i da će na taj način poboljšati držanje glave. Bilo kakvo povlačenje djeteta za šakice mi baš ne zvuči kao vježba koju bi fizijatri preporučali.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Razne su preporuke i mišljenja fizijatra, ja sam dosad čula stvari tako glupih da se više ničem ne čudim.
    To nije vježba i to se ne radi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •