Results 1 to 34 of 34

Thread: kada vam od ručka ostane pire krumpira...

  1. #1
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default kada vam od ručka ostane pire krumpira...

    ovo je moja izmišljotina kada mi je ostalo pirea od ručka, a bilo mi žao baciti.... dakle, mjere su stvarno odokativne, ali za neku orijentaciju, otprilike ovako:

    1 šalica pirea,
    1 šalica svj. sira
    1/2 šalice griza (ili više po potrebi)
    1 jaje
    malo šećera ili javorovog sirupa
    prstohvat soli

    sve se lijepo umuti da bude smjesa kao za griz nokle. od smjese se rade žličnjaci i ubacuju se u kipuću vodu. kada isplivaju vade se šupljikavom žlicom.

    za to se napravi preljev od:

    vrhnja
    pekmeza
    malo cimeta
    par kapi arome vanilije

    mjere su isto odokativne, najbolje je probati pa dodati po ukusu.

    naravno, može i neka slana varijanta preljeva (u tom slučaju u žličnjake ne ide šećer), ali nama je ovako baš fino za večeru.

  2. #2
    brane's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,315

    Default

    pire
    vegeta
    papar
    prezla
    jaje

    peče se na vrelom ulju dok ne porumeni


    pire
    sol
    papar
    dimljeni sir npr dimsi ili obična gauda naribana u pire
    jaje

    peče se na ulju dok ne porumeni

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    ja ću sad malo cjepidlačit, ali ne želim "pikati" i provocirati jer me ovo stvarno zanima.
    i na ovom forumu i na još dosta mjesta dalo se pročitati kako krumpir ne valja podgrijavati. i brdo mama, uključujući i mene, varivo zna kuhati dan ranije, ali krumpir ukuhava netom prije ručka.

    ono što me zanima je-kako sad to da je ok u nepotrošeni pire ubacitij oš sastojaka i onda ga pržiti...a nije ok cjelokupno varivo skuhati večer prije?

    ili podgrijati pire za večeru?


  4. #4
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Val, u pravu si, nije ok nepotrošeni pire kasnije upotrebljavati na način da ga se ponovo termički obrađuje.
    Ako mi se slučajno dogodi da što ostane (što je jaaako rijetko jer napravim onoliko koliko znam da se može pojesti, pa čak i manje - bolje da fali nego da ostaje i da se baca), obavezno bacim.

  5. #5
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    A kaj je onda s njokima? To je kuhani krumpir, pa onda opet kuhani. Zar nije to isto kao i podgrijani krumpir u čušpajzu?

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default Re: kada vam od ručka ostane pire krumpira...

    Quote Originally Posted by zhang
    ovo je moja izmišljotina kada mi je ostalo pirea od ručka, a bilo mi žao baciti.... dakle, mjere su stvarno odokativne, ali za neku orijentaciju, otprilike ovako:

    1 šalica pirea,
    1 šalica svj. sira
    1/2 šalice griza (ili više po potrebi)
    1 jaje
    malo šećera ili javorovog sirupa
    prstohvat soli

    sve se lijepo umuti da bude smjesa kao za griz nokle. od smjese se rade žličnjaci i ubacuju se u kipuću vodu. kada isplivaju vade se šupljikavom žlicom.

    za to se napravi preljev od:

    vrhnja
    pekmeza
    malo cimeta
    par kapi arome vanilije

    mjere su isto odokativne, najbolje je probati pa dodati po ukusu.

    naravno, može i neka slana varijanta preljeva (u tom slučaju u žličnjake ne ide šećer), ali nama je ovako baš fino za večeru.
    Zvuči fino... probat ćemo!

    Već dugo nije ostalo pirea (imam doma obožavatelje) ali u to ime povremeno napravim namjenski, baš za slanu varijantu kroketa - ovisno o količini krumpira dodam jedno ili dva jaja, prstohvat soli, nekoliko žlica oštrog brašna da bude pogodno za umijesiti. Napravim krokete veličine palca, uvaljam u prezle pa u tavu! Uz to - umak od gorgonzole ili gljiva ili ... špinat, a može i bez ičega!

  7. #7
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ove slane varijante isto zvuče fino...
    meni je bila pala na pamet ova varijanta jer nam se jelo nešto slatko

  8. #8
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Quote Originally Posted by enela
    A kaj je onda s njokima? To je kuhani krumpir, pa onda opet kuhani. Zar nije to isto kao i podgrijani krumpir u čušpajzu?
    Pa da, njoki i knedli. I mene to zanima. Ako mi ostane pirea pomješam sa brašnom i jajem i popržim u fritezi :/

  9. #9
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ne znam što je ok a što ne, ali kod nas definitvino nepotrošeni pire završi u smeću jer mi je fuj pomisao da s tim nešto idem raditi i onda još to i jesti.

  10. #10
    brane's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,315

    Default

    Quote Originally Posted by Val
    ja ću sad malo cjepidlačit, ali ne želim "pikati" i provocirati jer me ovo stvarno zanima.
    i na ovom forumu i na još dosta mjesta dalo se pročitati kako krumpir ne valja podgrijavati. i brdo mama, uključujući i mene, varivo zna kuhati dan ranije, ali krumpir ukuhava netom prije ručka.

    ono što me zanima je-kako sad to da je ok u nepotrošeni pire ubacitij oš sastojaka i onda ga pržiti...a nije ok cjelokupno varivo skuhati večer prije?

    ili podgrijati pire za večeru?

    Varivo kuham dan ranije (kad radim) i znamo ga nekad jesti i po 2 dana zaredom jer ga obožavamo

  11. #11
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by enela
    A kaj je onda s njokima? To je kuhani krumpir, pa onda opet kuhani. Zar nije to isto kao i podgrijani krumpir u čušpajzu?
    Isto je! Ja ne jedem njoke.

  12. #12
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    duplim grijanjem krumpir gubi na prehrambenoj vrijednost, zato se ne preporuca podgrijavati ga
    ali, za razliku od spinata, mrkve i sl iz variva, nema drugih neugoda sa podgrijavanjem krumpira

    mi hranu uvijek kuhamo za bas taj obrok, veci dio dana u tjednu mm a ne ja pa nije toliko tlaka bas zbog gubljenja prehrambene vrijednost (a naustrb vremena)
    ofkors ako se zeznemo pa napravimo vise, necemo baciti, pojest cemo kasnije ili sutra, ali hranu ne kuhamo za vise obroka

    solanin, sastojak u krumpiru koji moze uzrokovat trovanja ne nastaje podgrijavanjem (ko problem sa nitritima i spinaom npr), nego cete takav krumpir prepoznati po zelenoj boji i onim gadnim flekicama koje ga cine gorkim.

  13. #13
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by enela
    A kaj je onda s njokima? To je kuhani krumpir, pa onda opet kuhani. Zar nije to isto kao i podgrijani krumpir u čušpajzu?
    Isto je! Ja ne jedem njoke.

    Nou čens da se njoki odreknem...

  14. #14
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    A ok, hvala Bogu, pa imamo slobodu izbora.

  15. #15
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ja bih sada zamolila da se vratimo na recepte vezane uz pire....

  16. #16

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    duplim grijanjem krumpir gubi na prehrambenoj vrijednost, zato se ne preporuca podgrijavati ga
    ali, za razliku od spinata, mrkve i sl iz variva, nema drugih neugoda sa podgrijavanjem krumpira

    mi hranu uvijek kuhamo za bas taj obrok, veci dio dana u tjednu mm a ne ja pa nije toliko tlaka bas zbog gubljenja prehrambene vrijednost (a naustrb vremena)
    ofkors ako se zeznemo pa napravimo vise, necemo baciti, pojest cemo kasnije ili sutra, ali hranu ne kuhamo za vise obroka

    solanin, sastojak u krumpiru koji moze uzrokovat trovanja ne nastaje podgrijavanjem (ko problem sa nitritima i spinaom npr), nego cete takav krumpir prepoznati po zelenoj boji i onim gadnim flekicama koje ga cine gorkim.

    sorry na još jednom ot-zanima me kako nastaje solanin?
    znači li tvoj komentar gore da mrkvu ne bi trebalo podgrijavat-to mi je prvi glas :/ (mrzim znanost...svaki dan nešto novo ne valja)

  17. #17
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,101

    Default

    Mene sad isto ta mrkva zabrinula...guram je u sve i svašta, pa tako i u sve mesne toćeve, a njih uvijek jedemo 2 dana. U čemu je kvaka s podgrijanom kuhanom mrkvom?

  18. #18
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja znam ako nam kojim čudim ostane pire krompira od ručka a imam vremena i živaca napraviti tzv. FLUTE(tako je to zvala moja baka).

    Dodam brašna, jaje i mlijeka, puno gušće nego za palačinke, mrvu posolim i pečem na ulju kao popečke. Može se jesti i sa npr. pekmezom, a ne samo slano.

  19. #19
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ivancica, ovo isto zvuči dobro.
    ja slične popečke pravim kada mi ostane smjese od pohana pa u to dodam što već imam: ribanu mrkvu ili tikvicu, kukuruz, lanene sjemke, sezam....

  20. #20
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Kad ostane pirea mi napravio Shepard's pie sa povrčem. Ništa lakše. Lagani toč od raznog povrča se skuha i prospe u pleh za pečenje. Poviše toga se stavi ostatak pirea. Na to malo sira, zapečeš i ludilo večera

  21. #21
    anin's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    438

    Default

    Moram se ovratit na onaj off (nisam prije ni skužila temu), ali onda to ne jedenje osim za pire i njoke, treba važit i za knedle od šljiva, zar ne??Tu je isto krumpir 2x obrađen...Ajoj!!A ja ih obožavam...
    A kad smo kod toga što ćemo s pireom koji ostane...nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...a to mi i mm kaže...kad vidi kako slatko jedem hladni pire (znači onaj koji "je preostao")...a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...

  22. #22
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by anin
    a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...
    i ja se pridružujem

  23. #23
    pužić's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,984

    Default

    ja dodam u preostali pire jaje, svježi sir i popržim na ulju pa bude za večericu.I kod mene uglavnom pirea ima za dva dana jer nikad ne znam ocijeniti a ne volim da fali..i.Ovo što sam napisala da radim s pireom je ako smo za ručak malo papali pa znam da ćemo večerati, u svim ostalim slučajevima bacam pire i ne večeramo

  24. #24
    Vishnja's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    ...gde Dunav ljubi nebo...
    Posts
    1,976

    Default

    U pire dodam brasna koliko ima i pirea, jedno jaje, malo ulja, soli, vode i pola pp. Umesim testo i ostavim da odstoji 1h u frizideru. Razvaljam ga i pravim kiflice sa 1/4 obarene virsle. To premazem jajetom, nabacam susam i ispecem. Nama je mljac...

  25. #25
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...
    nisi, imam ja jednog doma... izroda koji voli hladan pire
    tak da nema šansi da probam ove recepte ...

  26. #26
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Ajme...još dobrih recepata,a ja već neko vrijeme nisam pravila pire...
    Mljac

  27. #27

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Rijeka/Zagreb/N.Marof
    Posts
    113

    Default

    ako ostane pirea, radimo knedle punjene domacim pekmezom ili nutellom, zapecene na krusnim mrvicama i cimetom....njam njam

  28. #28
    Kavin's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    926

    Default

    Quote Originally Posted by anin
    nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...a to mi i mm kaže...kad vidi kako slatko jedem hladni pire (znači onaj koji "je preostao")...a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...
    I ja se prijavljujem u klub obožavatelja hladnog pirea
    a ja još dodam majonezu
    kad je nezdravo, nek je nezdravo do kraja

  29. #29
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Kavin
    Quote Originally Posted by anin
    nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...a to mi i mm kaže...kad vidi kako slatko jedem hladni pire (znači onaj koji "je preostao")...a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...
    I ja se prijavljujem u klub obožavatelja hladnog pirea
    a ja još dodam majonezu
    kad je nezdravo, nek je nezdravo do kraja
    Evo vam i mene u klub ! Ja, doduše, ne stavljam majonezu, ali ga obožavam zaliti pasiranom rajčicom iz tetrapaka i odozgo posuti origanom ili bosiljkom .

  30. #30
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    hladni pire iu ja volim, ali samo ako dodam cesnjaka, maslinova ulja, soli i papra.

    jos da uleti bakalar unutra :D

  31. #31
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    hladni pire iu ja volim, ali samo ako dodam cesnjaka, maslinova ulja, soli i papra.

    jos da uleti bakalar unutra :D
    A nego ne znaš što valja

    Ja več danima moje gnjavim da napravimo bakalar, nikome se ne jede

  32. #32
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Malo kasnim, ali i meni je super hladan pire, čak bolji nego topli

  33. #33
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by Leilooa
    ako ostane pirea, radimo knedle punjene domacim pekmezom ili nutellom, zapecene na krusnim mrvicama i cimetom....njam njam
    Dobra ideja!

    Jedino što ja u pire stavim mlijeka, a u knedle baš i ne idu. Kakav je okus onda? Isti ili?

  34. #34
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    duplim grijanjem krumpir gubi na prehrambenoj vrijednost, zato se ne preporuca podgrijavati ga
    ali, za razliku od spinata, mrkve i sl iz variva, nema drugih neugoda sa podgrijavanjem krumpira

    mi hranu uvijek kuhamo za bas taj obrok, veci dio dana u tjednu mm a ne ja pa nije toliko tlaka bas zbog gubljenja prehrambene vrijednost (a naustrb vremena)
    ofkors ako se zeznemo pa napravimo vise, necemo baciti, pojest cemo kasnije ili sutra, ali hranu ne kuhamo za vise obroka

    solanin, sastojak u krumpiru koji moze uzrokovat trovanja ne nastaje podgrijavanjem (ko problem sa nitritima i spinaom npr), nego cete takav krumpir prepoznati po zelenoj boji i onim gadnim flekicama koje ga cine gorkim.
    PRavi post :D Spasila si me hipohondrije idućih 24 sata.
    Ja do sad nisam podgrijavala krumpir, ali jučer sam skuhala varivo od leće, prosa i krumpira, a moji se rastepli na sve strane kao rakova djecai nitko nije ručao, pa ni večerao doma. Ovaj put sam pregledala krumpir bio je sav ljep, žut i mirisan i ja sam ljepo dodala soka od paradajza i prokuhala. Pojeli cijeli lonac ja idjeca s raženim kruhom i zeljem na salatu. I sad me naravno počelo kopkati.... Dobro da sam na ovu temu naišla. Fiju

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •