Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: kada vam od ručka ostane pire krumpira...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno kada vam od ručka ostane pire krumpira...

ovo je moja izmišljotina kada mi je ostalo pirea od ručka, a bilo mi žao baciti.... dakle, mjere su stvarno odokativne, ali za neku orijentaciju, otprilike ovako:

1 šalica pirea,
    1 šalica svj. sira
    1/2 šalice griza (ili više po potrebi)
    1 jaje
    malo šećera ili javorovog sirupa
    prstohvat soli

sve se lijepo umuti da bude smjesa kao za griz nokle. od smjese se rade žličnjaci i ubacuju se u kipuću vodu. kada isplivaju vade se šupljikavom žlicom.

za to se napravi preljev od:

vrhnja
    pekmeza
    malo cimeta
    par kapi arome vanilije

mjere su isto odokativne, najbolje je probati pa dodati po ukusu.

naravno, može i neka slana varijanta preljeva (u tom slučaju u žličnjake ne ide šećer), ali nama je ovako baš fino za večeru.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pire
    vegeta
    papar
    prezla
    jaje

peče se na vrelom ulju dok ne porumeni

pire
    sol
    papar
    dimljeni sir npr dimsi ili obična gauda naribana u pire
    jaje

peče se na ulju dok ne porumeni

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću sad malo cjepidlačit, ali ne želim "pikati" i provocirati jer me ovo stvarno zanima.
    i na ovom forumu i na još dosta mjesta dalo se pročitati kako krumpir ne valja podgrijavati. i brdo mama, uključujući i mene, varivo zna kuhati dan ranije, ali krumpir ukuhava netom prije ručka.

ono što me zanima je-kako sad to da je ok u nepotrošeni pire ubacitij oš sastojaka i onda ga pržiti...a nije ok cjelokupno varivo skuhati večer prije?

ili podgrijati pire za večeru?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Val, u pravu si, nije ok nepotrošeni pire kasnije upotrebljavati na način da ga se ponovo termički obrađuje.
    Ako mi se slučajno dogodi da što ostane (što je jaaako rijetko jer napravim onoliko koliko znam da se može pojesti, pa čak i manje - bolje da fali nego da ostaje i da se baca), obavezno bacim.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A kaj je onda s njokima? To je kuhani krumpir, pa onda opet kuhani. Zar nije to isto kao i podgrijani krumpir u čušpajzu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: kada vam od ručka ostane pire krumpira...

Citiraj zhang prvotno napisa
    ovo je moja izmišljotina kada mi je ostalo pirea od ručka, a bilo mi žao baciti.... dakle, mjere su stvarno odokativne, ali za neku orijentaciju, otprilike ovako:

1 šalica pirea,
    1 šalica svj. sira
    1/2 šalice griza (ili više po potrebi)
    1 jaje
    malo šećera ili javorovog sirupa
    prstohvat soli

sve se lijepo umuti da bude smjesa kao za griz nokle. od smjese se rade žličnjaci i ubacuju se u kipuću vodu. kada isplivaju vade se šupljikavom žlicom.

za to se napravi preljev od:

vrhnja
    pekmeza
    malo cimeta
    par kapi arome vanilije

mjere su isto odokativne, najbolje je probati pa dodati po ukusu.

naravno, može i neka slana varijanta preljeva (u tom slučaju u žličnjake ne ide šećer), ali nama je ovako baš fino za večeru.
    Zvuči fino... probat ćemo!

Već dugo nije ostalo pirea (imam doma obožavatelje) ali u to ime povremeno napravim namjenski, baš za slanu varijantu kroketa - ovisno o količini krumpira dodam jedno ili dva jaja, prstohvat soli, nekoliko žlica oštrog brašna da bude pogodno za umijesiti. Napravim krokete veličine palca, uvaljam u prezle pa u tavu! Uz to - umak od gorgonzole ili gljiva ili ... špinat, a može i bez ičega!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ove slane varijante isto zvuče fino...
    meni je bila pala na pamet ova varijanta jer nam se jelo nešto slatko

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    A kaj je onda s njokima? To je kuhani krumpir, pa onda opet kuhani. Zar nije to isto kao i podgrijani krumpir u čušpajzu?
    Pa da, njoki i knedli. I mene to zanima. Ako mi ostane pirea pomješam sa brašnom i jajem i popržim u fritezi :/

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne znam što je ok a što ne, ali kod nas definitvino nepotrošeni pire završi u smeću jer mi je fuj pomisao da s tim nešto idem raditi i onda još to i jesti.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Val prvotno napisa
    ja ću sad malo cjepidlačit, ali ne želim "pikati" i provocirati jer me ovo stvarno zanima.
    i na ovom forumu i na još dosta mjesta dalo se pročitati kako krumpir ne valja podgrijavati. i brdo mama, uključujući i mene, varivo zna kuhati dan ranije, ali krumpir ukuhava netom prije ručka.

ono što me zanima je-kako sad to da je ok u nepotrošeni pire ubacitij oš sastojaka i onda ga pržiti...a nije ok cjelokupno varivo skuhati večer prije?

ili podgrijati pire za večeru?

Varivo kuham dan ranije (kad radim) i znamo ga nekad jesti i po 2 dana zaredom jer ga obožavamo

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Isto je! Ja ne jedem njoke.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

duplim grijanjem krumpir gubi na prehrambenoj vrijednost, zato se ne preporuca podgrijavati ga
    ali, za razliku od spinata, mrkve i sl iz variva, nema drugih neugoda sa podgrijavanjem krumpira

mi hranu uvijek kuhamo za bas taj obrok, veci dio dana u tjednu mm a ne ja pa nije toliko tlaka bas zbog gubljenja prehrambene vrijednost (a naustrb vremena)
    ofkors ako se zeznemo pa napravimo vise, necemo baciti, pojest cemo kasnije ili sutra, ali hranu ne kuhamo za vise obroka

solanin, sastojak u krumpiru koji moze uzrokovat trovanja ne nastaje podgrijavanjem (ko problem sa nitritima i spinaom npr), nego cete takav krumpir prepoznati po zelenoj boji i onim gadnim flekicama koje ga cine gorkim.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Isto je! Ja ne jedem njoke.

Nou čens da se njoki odreknem...

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A ok, hvala Bogu, pa imamo slobodu izbora.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja bih sada zamolila da se vratimo na recepte vezane uz pire....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    duplim grijanjem krumpir gubi na prehrambenoj vrijednost, zato se ne preporuca podgrijavati ga
    ali, za razliku od spinata, mrkve i sl iz variva, nema drugih neugoda sa podgrijavanjem krumpira

mi hranu uvijek kuhamo za bas taj obrok, veci dio dana u tjednu mm a ne ja pa nije toliko tlaka bas zbog gubljenja prehrambene vrijednost (a naustrb vremena)
    ofkors ako se zeznemo pa napravimo vise, necemo baciti, pojest cemo kasnije ili sutra, ali hranu ne kuhamo za vise obroka

solanin, sastojak u krumpiru koji moze uzrokovat trovanja ne nastaje podgrijavanjem (ko problem sa nitritima i spinaom npr), nego cete takav krumpir prepoznati po zelenoj boji i onim gadnim flekicama koje ga cine gorkim.

sorry na još jednom ot-zanima me kako nastaje solanin?
    znači li tvoj komentar gore da mrkvu ne bi trebalo podgrijavat-to mi je prvi glas :/ (mrzim znanost...svaki dan nešto novo ne valja)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mene sad isto ta mrkva zabrinula...guram je u sve i svašta, pa tako i u sve mesne toćeve, a njih uvijek jedemo 2 dana. U čemu je kvaka s podgrijanom kuhanom mrkvom?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja znam ako nam kojim čudim ostane pire krompira od ručka a imam vremena i živaca napraviti tzv. FLUTE(tako je to zvala moja baka).

Dodam brašna, jaje i mlijeka, puno gušće nego za palačinke, mrvu posolim i pečem na ulju kao popečke. Može se jesti i sa npr. pekmezom, a ne samo slano.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ivancica, ovo isto zvuči dobro.
    ja slične popečke pravim kada mi ostane smjese od pohana pa u to dodam što već imam: ribanu mrkvu ili tikvicu, kukuruz, lanene sjemke, sezam....

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kad ostane pirea mi napravio Shepard's pie sa povrčem. Ništa lakše. Lagani toč od raznog povrča se skuha i prospe u pleh za pečenje. Poviše toga se stavi ostatak pirea. Na to malo sira, zapečeš i ludilo večera

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moram se ovratit na onaj off (nisam prije ni skužila temu), ali onda to ne jedenje osim za pire i njoke, treba važit i za knedle od šljiva, zar ne??Tu je isto krumpir 2x obrađen...Ajoj!!A ja ih obožavam...
    A kad smo kod toga što ćemo s pireom koji ostane...nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...a to mi i mm kaže...kad vidi kako slatko jedem hladni pire (znači onaj koji "je preostao")...a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj anin prvotno napisa
    a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...
    i ja se pridružujem

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja dodam u preostali pire jaje, svježi sir i popržim na ulju pa bude za večericu.I kod mene uglavnom pirea ima za dva dana jer nikad ne znam ocijeniti a ne volim da fali..i.Ovo što sam napisala da radim s pireom je ako smo za ručak malo papali pa znam da ćemo večerati, u svim ostalim slučajevima bacam pire i ne večeramo

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

U pire dodam brasna koliko ima i pirea, jedno jaje, malo ulja, soli, vode i pola pp. Umesim testo i ostavim da odstoji 1h u frizideru. Razvaljam ga i pravim kiflice sa 1/4 obarene virsle. To premazem jajetom, nabacam susam i ispecem. Nama je mljac...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...
    nisi, imam ja jednog doma... izroda koji voli hladan pire
    tak da nema šansi da probam ove recepte ...

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajme...još dobrih recepata,a ja već neko vrijeme nisam pravila pire...
    Mljac

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ako ostane pirea, radimo knedle punjene domacim pekmezom ili nutellom, zapecene na krusnim mrvicama i cimetom....njam njam

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...a to mi i mm kaže...kad vidi kako slatko jedem hladni pire (znači onaj koji "je preostao")...a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...
    I ja se prijavljujem u klub obožavatelja hladnog pirea
    a ja još dodam majonezu
    kad je nezdravo, nek je nezdravo do kraja

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kavin prvotno napisa
    nisam primjetila da je itko napisao da voli jesti hladan pire ...očito sam ja neki izrod...a to mi i mm kaže...kad vidi kako slatko jedem hladni pire (znači onaj koji "je preostao")...a meni je baš fini i još nije dva puta grijan...ma milina...
    I ja se prijavljujem u klub obožavatelja hladnog pirea
    a ja još dodam majonezu
    kad je nezdravo, nek je nezdravo do kraja
    Evo vam i mene u klub ! Ja, doduše, ne stavljam majonezu, ali ga obožavam zaliti pasiranom rajčicom iz tetrapaka i odozgo posuti origanom ili bosiljkom .

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hladni pire iu ja volim, ali samo ako dodam cesnjaka, maslinova ulja, soli i papra.

jos da uleti bakalar unutra :D

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hladni pire iu ja volim, ali samo ako dodam cesnjaka, maslinova ulja, soli i papra.

jos da uleti bakalar unutra :D
    A nego ne znaš što valja

Ja več danima moje gnjavim da napravimo bakalar, nikome se ne jede

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Malo kasnim, ali i meni je super hladan pire, čak bolji nego topli

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Leilooa prvotno napisa
    ako ostane pirea, radimo knedle punjene domacim pekmezom ili nutellom, zapecene na krusnim mrvicama i cimetom....njam njam
    Dobra ideja!

Jedino što ja u pire stavim mlijeka, a u knedle baš i ne idu. Kakav je okus onda? Isti ili?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

PRavi post :D Spasila si me hipohondrije idućih 24 sata.
    Ja do sad nisam podgrijavala krumpir, ali jučer sam skuhala varivo od leće, prosa i krumpira, a moji se rastepli na sve strane kao rakova djecai nitko nije ručao, pa ni večerao doma. Ovaj put sam pregledala krumpir bio je sav ljep, žut i mirisan i ja sam ljepo dodala soka od paradajza i prokuhala. Pojeli cijeli lonac ja idjeca s raženim kruhom i zeljem na salatu. I sad me naravno počelo kopkati.... Dobro da sam na ovu temu naišla. Fiju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •