X

Mikrovalna i jest u kući zbog djece, ne zbog nas. Mi smo na samom početku.

Hranu po želji i izboru djece skuham dan ranije, ostavim u staklu tj. vatrostalnoj posudi s poklopcem, da mogu sami grijati ručak u mikrovalnoj. Znaju se njome služiti skoro pa "oduvijek" tj. koristili su je najprije uz nadzor a sada i samostalno, iako ih još povremeno nadziremo. Samostalno pripremaju večeru, dok je netko od nas doma, ali u drugoj sobi... Tako pripremamo djecu za samostalno snalaženje u kuhinji.

Lista omiljene hrane za podgrijavanje:

Punjene paprike i / ili ćufte
Grašak s noklicama
Grah varivo
Mahune varivo
Špinat
Ričet (sam ili s povrćem... po želji)
Tijesto s umakom (milanese, bolognese, kako kada...)
Pileći paprikaš s graškom + palenta (mlađi ne voli palentu, pa je najavio
da će sam pripremati pire - kupila sam instant pire za takve prigode)
Kosani odrezak ili štruca
Fiš + široki rezanci (samo za mlađega)
Gulaš (to je uglavnom za mm ako me nema doma - njemu je to poslastica)

Hrana koja se ne treba grijati, tj. treba je samo izvaditi iz frižidera pol sata prije obroka da ne bude baš prehladno:

Salata od hobotnice / muzgavaca i slično
Grah salata - to si mlađi već radi sam
Grčka salata - i to si naš mlađi ponekad sam radi, uglavnom za večeru
Cikla (uz to se može pripremiti kuhana jaja, da djeca sama ogule ljusku)

Eh, da... Ne hranimo se time, ali djeca si ponekad pripreme instant Taglianettu, uz nadzor. Za sada tu popis završava, ali tek smo počeli... Sudeći po kuharskim sklonostima mlađeg sina, nema šanse da djeca budu gladna. Još i zaposli starijeg brata kao pomoćnika , za sada uz nadzor, a uskoro će i samostalno... Za sada sam zadovoljna time da podgriju i maknu suđe sa stola kad pojedu. (Uostalom, sjećam se sebe - najmilije mi je bilo kuhati kad nikoga nema doma... Počela sam s tijestom i juhom od povrća i čim je nešto dobro uspjelo, to je bio poticaj za dalje... A i brat mi je prošao sličnu školu, sam, jer je puno mlađi... )