Results 1 to 34 of 34

Thread: Kako do pouzdane prognoze vremena?

piplica's Avatar

Default Kako do pouzdane prognoze vremena?

Treba mi točna prognoza vremena za ovaj vikend, gledala sam na meteo.hr i oni mi pokazuju potpuno različitu trodnevnu od sedmodnevne prognoze, dakle po trodnevnoj će u petak sijati sunce, a po sedmodnevnoj će padati kiša. :/

Obzirom da se u njihovu očito ne mogu pouzdati, gdje da pogledam neku točniju prognozu?

Storma's Avatar

Šta nije Meteo isto što i DHMZ :? , mislim da ne mozeš dobiti precizniju prognozu od one na meteu, postoje neke precizne dugoročne prognoze, ali to se naplaćuje i ima neku proceduru.

Maruška's Avatar

Mi (za skijanje, doduše) koristimo accuweather.

piplica's Avatar

Storma, to je ista stranica (izlazi kada ukucaš prognoza.hr ili meteo.hr)

Mondu, ne treba mi dugoročna prognoza, nego za ovaj vikend, htjeli bi ga provesti u jednom nacionalnom parku, ali samo ako će nas vrijeme poslužiti.

piplica's Avatar

Quote Originally Posted by Maruška
    Upravo sam pogledala, ali od cijele Hrvatske daje mi prognozu samo za Zagreb, Split i Rijeku.

Juroslav's Avatar

da si malo pogledala objašnjenja, vidjela bi da 3-dnevnu prognozu izračunava samo računalo na osnovu višegodišnjih prosjeka i trenutne sinoptičke situacije, a 7-dnevnu daje meteorolog koji uz to ima i višegodišnje iskustvo i poznavanje podneblja

dakle: 7-dnevna je preciznija i pouzdanija od 3-dnevne, s tim da preciznost i pouzdanost padaju eksponencijalno svakim sljedećim danom

Inesica's Avatar

pa prognoza je baš precizna. bit će promjenjivo

prognoze su modeli i izračuni i ovise o hrpetini varijabli. nemere tu precizno ukoliko se puno toga kuha uokolo.
    meni je baš žao što se kod tih prognoza ne stavlja postotak vjerojatnosti. jedno vrijeme (kratko) su i pisali taj podatak.

accuweather nije niš pametniji. isto ima komp koji izračunava što bi moglo biti s obzirom na podatke koji se ubace.

piplica's Avatar

Quote Originally Posted by Juroslav
    da si malo pogledala objašnjenja, vidjela bi da 3-dnevnu prognozu izračunava samo računalo na osnovu višegodišnjih prosjeka i trenutne sinoptičke situacije, a 7-dnevnu daje meteorolog koji uz to ima i višegodišnje iskustvo i poznavanje podneblja

Zaista, uopće to nisam pogledala, a vjerojatno niti ostali posjetitelji njihovih stranica, a svatko očekuje da će trodnevna prognoza biti razrađenija i točnija, pa to dodatno zbunjuje.

Razumijem da koriste statističke podatke da bi izračunali kompjutorski dugoročnu prognozu, ali za detaljnu kratkoročnu prognozu mi nema nikakvog smisla, dok imaju sve relevantne podatke i stručnjake koji to precizno mogu izračunati...

U svakom slučaju, hvala ti na informaciji!

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Juroslav

dakle: 7-dnevna je preciznija i pouzdanija od 3-dnevne, s tim da preciznost i pouzdanost padaju eksponencijalno svakim sljedećim danom
    Aha!

Dodajem ovome svoje kosti za korekciju (opasno se približih polovici stoljeća :shock: pa iz toga izvlačim eventualne dobrobiti ) i nema nikakve frke za točnost prognoze!

smedja's Avatar

Mi vec dugo koristimo msn weather... kad smo radili vani i dosta putovali... i imamo s tom prognozom odlicna iskustva...

imaju azurne podatke svaki sat (doduse u vecini gradova s aerodroma) ali prognoze su se pokazale dobre...

Osoblje foruma Kaae's Avatar

DHMZ-ova prognoza jedna je od najnepouzdanijih koju znam. Mijenja se brze nego vjetar puse, a u konacnici uglavnom sve predvide krivo.

Pouzdanu, nazalost, ne znam.

sorciere's Avatar

Default Re: Kako do pouzdane prognoze vremena?

Quote Originally Posted by piplica
    Treba mi točna prognoza vremena za ovaj vikend, gledala sam na meteo.hr i oni mi pokazuju potpuno različitu trodnevnu od sedmodnevne prognoze, dakle po trodnevnoj će u petak sijati sunce, a po sedmodnevnoj će padati kiša. :/

Obzirom da se u njihovu očito ne mogu pouzdati, gdje da pogledam neku točniju prognozu?
    ja gledam widget na maxtv-u .
    ili ovdje:

http://www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/hourbyhour/HRXX0005?config=SZ=180x150*WX=FHW*LNK=SSNL*UNT=C*B GI=sunset*MAP=null|null*DN=www.cropress.com*TIER=0 *PID=1032568616*MD5=b65406f71e177aafcd32866183ed89 5e&par=WOWs0_1032568616&site=180x150&cm_ven

lionne's Avatar

Www.windguru.com je meni genijalna ali je namijenjena surferima i sl.tako da pokriva samo odredjene lokacije na moru.
    Super mi je i weather underground, nadjes mjesto koje te zanima pa mozes osim tjednog pregleda sa vjerojatnoscu padalina i sl. pogledati i odredjeni dan po satima i vidjeti da ce padati kisa, ali mozda samo ujutro dok se vozite

koryanshea's Avatar

ja odem na meteo-info.hr

ali ako je nestabilno (kao što je), onda ne možeš zahtjevat preciznost. imaj milosti prema meteorolozima

Osoblje foruma ivarica's Avatar

Upravo sam pogledala, ali od cijele Hrvatske daje mi prognozu samo za Zagreb, Split i Rijeku.
    ne, mozda su samo ta tri grada u izborniku, ali accu daje prognozu za svaki grad i mjesto koje sam dosad trebala

samo gore u pretraznik upises
    xyyyyy, croatia

ja uvijek koristim accu
    nekad zna biti precizan u sat, a nekad, rjedje, zezne skroz

piplica's Avatar

Hvala svima , pregledala sam sve prognoze , svi nekako više naginju oblacima i kiši, pa je pao dogovor da ipak odgađamo.

Da nisam sa trbuhom do zuba možda bih i riskirala (opremila nas kabanicama i vozi miško), ali ovako mi se ne da... :/

Quote Originally Posted by ivarica
    ne, mozda su samo ta tri grada u izborniku, ali accu daje prognozu za svaki grad i mjesto koje sam dosad trebala

samo gore u pretraznik upises
    xyyyyy, croatia

ja uvijek koristim accu
    nekad zna biti precizan u sat, a nekad, rjedje, zezne skroz
    Ivarice ako je ovaj tvoj accu precizan ja se odmah odoh samoubiti

Osoblje foruma ivarica's Avatar

ne znam
    ponekad je tako precizan da mozes planirati odlazak na kavu poslije posla, u kisno jutro procitas da ce kisa prestati u 4 i stvarno tako bude
    a opet, bilo je i kiksanja

cula sam da litala ima neku pricu s accu samo nikako je saznat

jednom smo organizirale prosvjed na cvjetnom, djeca, zli bubnjari, kisa -ne kisa nego potop biblijski
    i zovem ja dhmz na dezurni telefon pitat ima li kakve sanse da prestane
    kazem treba nam suho vrijeme zbog prosvjeda i kaze mi dezurni da ce kisa prestati padati nekih pola sata, bas u vrijeme kad smo mi trebali bubnjati
    i bi tako

pa ti reci

domy's Avatar

Ja često gledam vremensku prognozu na meteo info i nisu mi baš nekaj.
    Oni recimo danas stave da će sljedeći tjedan biti kiša, a sutra pogledam i onda stave dva dana kišu a ostalo sunce.
    Čak se to zna i dnevno mjenjati.Recimo ujutro drukčije od večeri.Tako da mmi nisu bog zna kaj pouzdani.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Prognoza za danas, a i sljedecih nekoliko dana za rijecko podrucje je naprosto katastrofalna - kisovito i hladno. No, eto, moji su ipak otisli na more, tek toliko da promijene staniste. I? Eno ih, uzivaju u toplom vremenu i kupanju u ovom trenutku. DHMZ i dalje kaze da dolje pljusti i da ce biti maksimalnih 22C.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by ivarica
    cula sam da litala ima neku pricu s accu samo nikako je saznat

evo priče:

prošle godine, zadnji vikend u svibnju, mi se spremili za Istru, kod litale.
    accu najavio - vremensku katastrofu :shock:
    ali, kako je dogovor - dogovor, mi odlučili ići barem na jedan dan, u nedjelju, kad je accu rekao da bi se onih 6 nacrtanih kišnih kapi mogli pretvoriti u - dvije.

ono jutro kad smo trebali krenuti, oko 5:30, skajpamo se litala i ja (obje ranoranilice) i piše ona kako su se svi šćućurili na kauču, umiru od zime, kiša pljušti, samo što peć ne nalože...
    :?
    kad je počela psovati: nema oblačka na nebu, (epitet) jedna! vrućina do bola! nikad ljepši dan osvanuo nije!
    ja na accu... kaže "6 kapljica i maksimalnih 17 stupnjeva"!

tu ti ja razbudim svoju gamad i mi oko 7 lijepo krenuli put Premanture.
    cijelim putem nismo vidjeli ništa osim modroga neba, dok je litala sms-om odašiljala poruke o trenutnom stanju na accu, a mms-om realno stanje u Premanturi.

elem, vikend je bio savršen: klinci se kupali, nas dvije jele... :D

Anemona's Avatar

Evo cijeli tjedan pratim prognozu za danas na hrvatskom hidrometerološkom zavodu, kiša, kiša, kiša, pa ipak bude i malo sunca. Ja sam za danas tvrdoglavo napikirala dječji rođendan na otvorenom. Pa nemreš janjca odgoditi. Evo, upravo smo proslavili, vrijeme je bilo prekrasno, sunčano, ne prevruče. Milina. Dakle, ne vjerovati svemu što piše. (Naravno i janjetina je bila odlična - čisti dječji meni).

laky's Avatar
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Default Re: Kako do pouzdane prognoze vremena?

yr.no

utipkaj mjesto neće faliti,samo prvo u gornjem desnom kutu prebaci na engleski na norveskom je

laky's Avatar
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

jelena.O's Avatar

nikak ne mogu naćonu noviju temu,pa postavljam pitanje

koje sve linkove koristite za dugotrajniju prognozu

jelena.O's Avatar

hvala

tu znam,neku koja nije spomenuta tu

In love's Avatar

yr.no

yr.no je postala koma
    zezne češće nego svaki drugi put

6,841

Quote Originally Posted by apricot View Post
    yr.no je postala koma
    zezne češće nego svaki drugi put
    x

Zadnja 3-4 puta što mi je trebalo su fulali.

Sad koristim www.weather.com .

Peterlin's Avatar

Moj sin koristi vlastitu metodu - usporedi prognoze s više portala, pa nam kaže za što je najveća vjerojatnost....ali mene to uglavnom ne zanima (kaže, pa ja zaboravim kakva je bila prognoza) jer meni su najbolji indikator moji vlastiti zglobovi.

pa daj onda reci kak će sutra biti
    i to 300 km sjeverozapadnije
    LOOOOL

Peterlin's Avatar

Jutros me baš žigala stara ozljeda, pa sam skoro sigurna da bu kod nas u Zagrebu i okolici padala kiša. A da prognoziram za sutra 300 km sjeverozapadnije, trebala bih još danas otići tamo!