Cure da li netko zna kako se to kaže na hrvatskom ?
Evo upravo sam se vratila od moje ginekologice, pričale smo o Nackenfaltenmessung.
Taj pregled, kao i aminociteza se preporuča od 35 godine. Ja još nemam 35, ali tu sam negdje.
Kod tog pregleda se posebnim ultrazuvčnim postupkom kod fetusa pregledaju vratni nabori, odnosno mjere se. Vratni nabori nastaju prilikom skupljanja tekućine u područuju vrata.
Ako su vratne faltice deblje od 5 mm, to upućuje na jedna veći rizik da fetus ima greške u kromosomima kao npr. Dow sindrom ili greška na srcu.
To je relativno novija metoda koja je prilično pouzdana i što je najvažnije totalno neivenzivna. Sastoji se od tog ultrazvučnog mjerenja (doktor mora imati posebna certifikat za to, aparati ne smiju biti stariji više od 4 godine, i certifikat mora biti jednom godišnje obnavljan - tak je u njemačkoj) i pregleda krvnih nalaza - a ta kombinacija daje rezultat sa 94% sigurnosti. Naravno 100 % sigurnosti nema, niti kod aminocinteze, koja se radi nakon što ovaj test pokaže povećani rizik.
Ovaj test se radi između 11. i 14. tjedna, nakon toga je kasno.
Nikako da uspijem saznati kako se taj test zove kod nas i da li se radi. Koliko sam se raspitala kod mojih u Hr, nitko još to nije radio.
Ja idem sljedeći tjedan, pa bi me zanimalo ako je netko to već radio, odnosno radovalo bi me ako bi mogli podijeliti iskustva.
Moja ginica ovdje nije inzistirala na tom, s tim više što je ultrazvukom za sada utvrdila da se fetus smjestio "prema knjizi", drugim riječima savršeno, srćeko kuca odlično, vide se već rukice, nogice, raste za sada točno kako treba i njen komentar je bio da bi je zbilja iznenadilo da test pokaže visok rizik, s tim više jer nikakvih genetskih poremećaja nema u familiji, ali zna se naravno da ni to nije 100% garancija.
Tako da mi smo se odlučili na to.
JOŠ MALO MOG ISKUSTVA:
Inače sam još od ginice dobila brošuru A4 format, tvrde korice, 63 stranice sa svim mogućim i nemogućim opisanim oko trudnoće i poroda, rezanja-nerezanja međice, vježbe itd..tak malo sam ostala iznenađena. Mislim znam da su švabe po tom pitanju onak dosta uhodani i revni, doživjela milion puta u nekim drugim područjima, ali eto bilo mi je drago posebno jer sam strašljikvo po pitanju trudnoće, poroda, međice, carskog itd...da sad ne udavim sa nabrajanjem, uostalom znate sve. Tako da osjećala sam se zbilja dobro.
Inače ovdje se preporuča samo 3 ultrazvuka kao sasvim dovoljna kod urednih trudnoća - između 9-12 tjedna, između 19-22 tjedna i 29-32 tjedna. I 3D ultrazuvk između 20 - 30 tjedna.
Što se tiće masiranja međice prije poroda, kažu u boršuri da studije do sada nisu potvrdile smanjeni broj pucanja međica kod onih parova koji su masirali međicu (preporuča se da to radi partner!) i onih koji nisu, ali da svakako neće odmoći.