Dakle, situacija je ovakva - buduci da mi muz radi u Austriji, odlucili smo da rodim gore kako bi mogao biti samnom na porodu ( a i radi ostalih boljih uvjeta). No zanima me koje su mi obveze oko papirologije nakon poroda kad dodjem u Hrvatsku. Rekli su nam da nakon poroda dobijemo u bolnici potvrdu s kojom vadimo rodni list u opcini u kojoj smo rodili, i zatim s time u Hrvatskoj ambasadi radimo putni list za bebu kako bi dijete mogli prevesti preko granice. Sada me zanima da li svejedno moram ici u svoj maticni ured (konkretno, u Puli) kako bi prijavila dijete, iako smo vec dobili taj rodni list u Austriji, i da li je takodjer obavezno da su oba roditelja prisutna u tom slucaju? Pitam, jer kad smo se vjencali (isto u Austriji, oni su obavijest o nasem vjencanju vec dobili preko ambasade, tako da kad sam dosla tamo da prijavim vjencanje oni su vec nas imali u kompjuteru i samo su mi isprintali vjencani list. Pa me zanima da li je isto i sa rodjenjem.
Takodjer me zanima za ostale papire (JMBG, prebibaliste, zdravstveno) - da li moramo to radit ja ili muz osobno, ili moze to netko drugi umjesto nas predat (npr., mama, sestra ili netko drugi)? Posto sam cula da sve to treba obaviti u roku od mjesec dana od dana rodjenja djeteta, pa me malo briga kako cu na put od 6 sati sa bebom od 3-4 tjedna, ili mozda postoji duzi rok za to ako je dijete rodjeno u inozemstvu?