Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: broj djece u jasličkoj grupi!?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno broj djece u jasličkoj grupi!?

Zanima me je li točno da u jasličkim grupama u gradskim vrtićima bude manje djece koja stalno borave u odnosu na broj koji je upisan?
    Navodno se upiše oko 20-tak djece, a bude ih cca 10- 15 maksimalno (neki bolesni, neki čuvaju mjesto...) Uglavnom, jedan privatni vrtić u jasličkoj grupi ima upisanih 15-oro djece na 2 tj. 3 tete. Ako u gradskim vrtićima u jaslicama bude fakat 20 djece na 1 tj. 2 tete, stisnut ću remen i upisati dijete u privatni. U dilemi sam, pomagajte!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jasno da bude. Nije to škola pa da su svi obavezni dolaziti svaki dan + još su malecki pa brže pokupe svašta i onda ih nema. Ne znam u kojem si kvartu ali to ovisi i o tome. Naime, centar je "star" pa ima manje upisane djece od mladih naselja.
    Ovo što si napisala o 15 jasličara na 2/3 tete u privatnom - provjeri. Privatnici vode neku svoju politiku i nažalost, često im je važniji profit od dobrobiti djece pa ih trpaju po grupama po principu "više djece, veća zarada"

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

U prosjeku na 25 upisane djece, dolazećih je oko 20.
    Nije nikakvo pravilo, ovisi o dobi djece i o strukturi djece. Ja sam imala jasličku grupu sa upisanih 19 jednogodišnjaka, od toga ih je svaki dan dolazilo 18-19, znači svi su stalno bili prisutni. Nevjerojatno, ali tako je. Baš se poklopila grupica djece sa jakim imunitetom i bez alternativnih čuvanja.
    S druge strane naši susjedi su bili - 15 upisane djece i dolazećih 5-6. Savršenstvo.
    Stvarno nema pravila.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Broj djece ovisi o broju kvadrata sobe u kojoj borave.
    Mi smo bili u jaslicama na pešćenici u državnom vrtiću,sobe su manje i bilo je upisano 14 jasličara(i dvije tete).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U prvoj godini polaska u jaslice zna se dogoditi da u početku ima manje djece jer ona kreću kad napune godinu dana iako su upisana od početka godine... Mi smo isto bili (ali davno) na Peščenici - bilo ih je 5 u jasličkoj grupi u rujnu, a do kraja pedagoške godine grupa se popunila na dvadesetak djece... Broj djece u grupama razlikovao se čak i u istom vrtiću po različitim lokacijama, jer to ovisi i o veličini sobe u kojoj borave. Osim toga, u prvoj godini polaženja jaslica djeca su često bolesna, dok ne izgrade imunitet, pa grupe IZGLEDAJU prazne, iako zapravo nisu.

Novi pedagoški normativi postoje, ali još nisu obavezni ako se ne mogu postići propisani uvjeti, a trenutno je baš u igri prijelazni period.

U praksi, život je obično daleko od normativa na papiru - ima kvartova u kojima je malo mladih parova s djecom pa se i nađe mjesta po jaslicama i vrtićima, ali ima i novijih kvartova s pos-ovim stanovima gdje je stvarno velika gužva...

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

po novome zakonu u jasličkoj skupini može biti upisano samo 8 djece, jeste li vi čule za to?
    ipak, u našoj ih je zasad 14.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj japanka prvotno napisa
    po novome zakonu u jasličkoj skupini može biti upisano samo 8 djece, jeste li vi čule za to?
    Da, ali prijelazni period za primjenu je još nekoliko godina! Mislim čak do 2030, ali moram provjeriti taj podatak.

Što vrijedi zakon ako fizički nema dovoljno vrtića??? I zamislite da se ODMAH počne primjenjivati, automatski bi pola jasličara moralo ostati doma ili bi roditelji morali plaćati puno puuuno više za čuvanje.

Zakon je zamišljen upravo zato da se u tom periodu do 2030 izgrade i opreme objekti na taj način da bi se to moglo primjenjivati. Mene bi za sada zadovoljilo barem to da se počne primjenjivati normativ BROJA OSOBLJA tj. 3 odgajatelja po prosječnoj grupi umjesto dosadašnja 2. To bi već bilo puno, ali to košta i za javne ustanove ovisi o proračunu. Obzirom na stanje, bojim se da bu i to pričekalo.... :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Mene bi za sada zadovoljilo barem to da se počne primjenjivati normativ BROJA OSOBLJA tj. 3 odgajatelja po prosječnoj grupi umjesto dosadašnja 2.
    debeli potpis. nas najesen čeka jaslička grupa s dvadesetak djece i dvije tete, što zapravo znači jednom tetom dobar dio dana. koliko bi značile još dvije ruke da pomaze, pronosaju ili obrišu nosić...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma i 14 je milina. A što se tiče novog zakona, netko je već napisao da se mora poštivati ako postoje uvjeti. A ne postoje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Mene bi za sada zadovoljilo barem to da se počne primjenjivati normativ BROJA OSOBLJA tj. 3 odgajatelja po prosječnoj grupi umjesto dosadašnja 2.
    debeli potpis. nas najesen čeka jaslička grupa s dvadesetak djece i dvije tete, što zapravo znači jednom tetom dobar dio dana. koliko bi značile još dvije ruke da pomaze, pronosaju ili obrišu nosić...
    Nemojte podcijeniti snagu roditeljske riječi! Ovo je nešto za što se isplati boriti, a ne čini mi se baš posve nedostižno. Ako se nekom na pravom mjestu prišapne koliko bi to bilo novih radnih mjesta (bez obzira na proračun - vjerujem da bi roditelji čak bili spremni malo i participirati obzirom na razliku cijena državnih jaslica i tete čuvalice) i možda bi bilo rješivo...

Nemam više trajni priljev informacija otkad su moja djeca u školi, ali pitanje bi valjalo postaviti i na http://www.udruga-odgajatelja.hr

Tamo bi se sigurno našlo zainteresiranih, a ako nas ima više i jako glasno vičemo, bolje nas se čuje!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je, a sa druge strane odgajatelji odvolontiraju pripravnicki jer je to jedini nacin da poloze drzavni (ili cekaju i cekaju i cekaju) i onda godinama rade kao zamjena cekajuci da netko ode u penziju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    je, a sa druge strane odgajatelji odvolontiraju pripravnicki jer je to jedini nacin da poloze drzavni (ili cekaju i cekaju i cekaju) i onda godinama rade kao zamjena cekajuci da netko ode u penziju.
    Nažalost, to je istina.

S druge strane, lokalni izbori su baš prošli, a to je možda trebalo pokrenuti prije.

Nema veze. I dalje mislim da bi Udruga tu mogla odigrati neku ulogu. Još ako ih roditelji podupru.... možda se nešto ipak pomakne s mjesta. Držim vam fige svima, i odgajateljima i roditeljima. Ima malo previše gradova-prijatelja djece u ovoj zemlji, nek POKAŽU da su stvarno to za što se izdaju!

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da, ali prijelazni period za primjenu je još nekoliko godina! Mislim čak do 2030, ali moram provjeriti taj podatak.

Što vrijedi zakon ako fizički nema dovoljno vrtića??? I zamislite da se ODMAH počne primjenjivati, automatski bi pola jasličara moralo ostati doma ili bi roditelji morali plaćati puno puuuno više za čuvanje.

Zakon je zamišljen upravo zato da se u tom periodu do 2030 izgrade i opreme objekti na taj način da bi se to moglo primjenjivati. Mene bi za sada zadovoljilo barem to da se počne primjenjivati normativ BROJA OSOBLJA tj. 3 odgajatelja po prosječnoj grupi umjesto dosadašnja 2. To bi već bilo puno, ali to košta i za javne ustanove ovisi o proračunu. Obzirom na stanje, bojim se da bu i to pričekalo.... :/
    ,potpuno se slažem.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

[quote="Peterlin"]
    Mene bi za sada zadovoljilo barem to da se počne primjenjivati normativ BROJA OSOBLJA tj. 3 odgajatelja po prosječnoj grupi umjesto dosadašnja 2. :/
    Što se ovoga tiče, na žalost nisi u pravu, koliko god bi mi svi to voljeli.
    Po novom standardu tri odgajatelja po skupini odnosi se samo na skupinu za djecu od 6 mjeseci do godine dana.
    Sve ostale skupine i dalje imaju dva odgajatelja. Tu nema promjene!
    Što se tiče primjene Novog standarda, u realnom svijetu ( ne na papiru) još dugo neće doći do toga.
    Velika je navala na vrtiće kao što svi znamo, tako da se dalje upisuju maksimumi djece. Zamislite da se počnu primjenjivati koja bi to tek pobuna roditelja bila. Upisalo bi se duplo manje djece. Trenutno neizvedivo.
    Jedino rješenje za provedbu ovog programa je da se otvaraju novi vrtići, a to se isto neće tako skoro dešavati jer kao prvo Grad nema novaca, a kao drugo jako su postroženi kriteriji osnivanja vrtića, ali to je sasvim neka druga tema o kojoj bi mogla satima pričati

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod malca je u grupu upisano 16-tero djece, dakle oni su krenuli prosle godine u 9. mj. Dosad ih se prikljuclo jos 4-5. Na 2 tete. Na roditeljskom, na pocetku, svi roditelji su se slozili da zele placati vise za jos jednu tetu. I eto, 9 mjeseci kasnije 3. tete nema. Zasto? Jer, navodno, tako kaze ravnateljica, trenutno nema nikog dovoljno kvalificiranog!! I ko je sad tu lud?
    E da, radi se o gradskom vrticu.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Zasto? Jer, navodno, tako kaze ravnateljica, trenutno nema nikog dovoljno kvalificiranog!!
    To sigurno nije razlog. Ako te zanima pravi razlog odi porazgovarati sa ravnateljicom.
    To je puno kompliciranije. Kao treći odgajatelj može se zaposliti pripravnik šta se vrtiću treba odobriti ili se može zaposliti treći odgajatelj ako postoji dijete sa posebnim potrebama itd. Vrtić ne može samo tako zaposliti jednnog odgajatelja kojeg roditelji plaćaju. Sve račune i plaće treba pravdati, odobriti Gradski ured. Nije tako jednostavno, ali najbolje će ti objasniti ravnateljica i računovodstvo vrtića.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni su u vrtiću na inicijalnom razgovoru rekli da postoje novi standardi ali da se još par godina neće primjenjivati. Inače, ja sam iz N. Zagreba i predala sam molbu u 3 susjedna kvarta. Svi su rekli da je ove godine strašna gužva ali i da skoro sigurno, za onaj kvart u kojem živimo, će biti dovoljno mjesta za upis u jaslice (što se tiče djece oba zaposlena roditelja i na području tog kvarta)...tako da sam dosta optimistična, ali, kako sam rekla stravično zvuči :shock: 20-ak 1-god. na faktično 1 tetu. Zato razmišljam o privatnom vrtiću Čigra u Sigetu gdje navodno budu 2 tete stalno na 15 djece, iako više preferiram gradski vrtić i ne smatram da će moje dijete biti zadovoljnije u privatnom. Meni je neshvatljivo da se iz proračuna ne može izdvojiti novac za još 1 tetu, barem u jasličkoj u grupi (a toliko ih je bez posla). Neko je prethodno napomenuo da neka djeca kod upisa nemaju godinu dana, a to je nemoguće, jer se u 9 mj. upisuju jasličari pod uvjetom da su navršili godinu dana. U Utrinama npr. su mi rekli da je kod adaptacije uvijek 2 tete..., a što mi je prihvatljivo, barem dok se kikići ne snađu. Zaista nemam nekih velikih očekivanja od gradskog vrtića (ipak je samo 200 kn/mj), ali žao mi je te sve male dječice koja sa godinu dana trebaju apsolutnu pomoć, maženje i paženje

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj peso prvotno napisa
    Zaista nemam nekih velikih očekivanja od gradskog vrtića (ipak je samo 200 kn/mj), ali žao mi je te sve male dječice koja sa godinu dana trebaju apsolutnu pomoć, maženje i paženje
    Ostatak posta je OK, ali ovaj dio koji sam izdvojila mi je baš ružan-mislim da se za posao odgajatelja ne može reći "kol'ko para, tol'ko muzike", ali kad si se baš na to uhvatila-200 kn je samo zato jer ostatak od 1400 kn mjesečno (što je realna cijena) u ZG subvencionira Grad. Nadam se da nisam iznijela zastarjeli podatak.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kod nas je upisanih 20 i više manje svi dolaze, osim u 1. i 2. mjesecu kad ih je dosta bilo bolesno pa ih je par dana bilo svega četvero.
    Radi se o mlađoj jasličnoj grupi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

2007. godine bilo je 1.500 kn subvencije po djetetu u Zagrebu (izvor: http://www.zagreb.hr - predškolski odgoj). Sad je vjerojatno i više, ali red veličine je ok.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Zaista nemam nekih velikih očekivanja od gradskog vrtića (ipak je samo 200 kn/mj), ali žao mi je te sve male dječice koja sa godinu dana trebaju apsolutnu pomoć, maženje i paženje
    Ostatak posta je OK, ali ovaj dio koji sam izdvojila mi je baš ružan-mislim da se za posao odgajatelja ne može reći "kol'ko para, tol'ko muzike", ali kad si se baš na to uhvatila-200 kn je samo zato jer ostatak od 1400 kn mjesečno (što je realna cijena) u ZG subvencionira Grad. Nadam se da nisam iznijela zastarjeli podatak.
    X
    Meni su rekli da je puna cijena 2000 kn. Ako se jaslice plaćaju 200, to je onda malo više od 1800, ali u svakom slučaju radi se o lijepoj svoti.
    OT, u privatnim vrtićima je odnos cijene i kvalitete usluge nerijetko obrnuto proporcionalan.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nisam niti mislila da više novca znači i bolji i kvalitetan odgoj, već prvenstveno na kvalitetu hrane, ostale aktivnosti, uređenje vrtića i dvorišta i sl. Znam da kvalitetna briga o djetetu ovisi prvenstveno o teti kao osobi. Moja poznanica npr. je teta u jaslicama (gradskim) i toliko ljubavi pruža toj maloj dječici..., a u drugoj smjeni od nje je teta koja svoj posao doslovno "odrađuje", korektno, ali bez emocija. (čula sam iz par izvora). Mislim da su, osim brige o hrani i pelenama, emocije ključna stvar za dijete od godinu dana.... To je ono što sam mislila I moje mišljenje o tetama u vrtićima (gradskim ili privatnim) je pozitivno, jer taj posao se ne može raditi, ako se djeca ne vole, i zato smatram da 1 teta ne može dovoljno svoje pažnje posvetiti mališanima kojima je pažnja, i ljubav u dobi od 1 godine najvažnija...kad smo već prisiljeni ostaviti ih bez roditelja. Ne zato što ne želi već zato jer zaista ne može stići.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

peso, sve OK

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

S druge strane, na prvom roditeljskom (onom zajedničkom, s ravnateljem) treba odmah početi grindati i predlagati trećeg odgajatelja. I pitati kome se u Gradskom uredu treba obratiti (pročelniku za predškolski odgoj) s idejom o tome. I ne puštat tako dugo dok pritisak na puno mjesta ne postane prevelik... MOžda upali.

Meni više ne treba, ali držim štangu svima koji to još trebaju. Previše ljudi brzo zaboravi kako je to kad su djeca u jaslicama... Sretno!

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Neko je prethodno napomenuo da neka djeca kod upisa nemaju godinu dana, a to je nemoguće, jer se u 9 mj. upisuju jasličari pod uvjetom da su navršili godinu dana.
    mogu se upisati i sa 6 mj.U nekim vrtićima,mislim da u njih tri u Zagrebu imaju grupe za djecu 6-12mj
    i to je idila :D
    naravno koliko to jaslice mogu biti
    E.je isla u takvu grupu prošle godine.Ona je napunila godinu dana krajem godine a tek u 5 mj počeli puniti grupu .kada su svi napunili godinu dana.
    s tim da ih je i tada bilo 8-10 na dvije tete
    Do tada 6 upisane djece ( nikada ih nije bilo toliko,već 3-4 ) na tri tete

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nisam niti mislila da više novca znači i bolji i kvalitetan odgoj, već prvenstveno na kvalitetu hrane, ostale aktivnosti, uređenje vrtića i dvorišta i sl.
    Moram se osvrnuti na ovo... Više novca ne podrazumijeva bolju kvalitetu u nijednom od ovih podučja... Iako imam više primjera za to, navest ću samo 2... U dva privatna vrtića (jedan roditelji plaćaju skoro 2000kn po djetetu, a drugi skoro 3000kn) hrana, aktivnosti, dvorište i sve ostalo što ulazi u procjenu da li se radi o kvalitetnom vrtiću ili ne... nije ni do koljena gradskom vrtiću... Jedina, ali doista jedina prednost je manji broj djece nego u gradskom, ali opet da li to vrijedi financijski toliko više neka svatko sam procijeni

inače...što se tiče teme...potpisujem veki za sve napisano

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi jaslice placamo 450 kn u gradskom vrticu... :/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Cijena vrtića i jaslica (državnih) ovisi o tome u kolikoj mjeri grad-općina participira. Kod nas je vrtić oko 600kn.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peso, znam Cigru i nije los vrtic, al nije nesto ni bolji u odnosu na vrtice u susjedstvu.
    Osobno, uvijek bih izmedju privatnog i drzavnog odabrala drzavni.
    U HR privatni nisu bonus, nego ocaj roditelja koji se ne uspiju nigdje drugdje upisati (a nemaju novaca za tetu), tako da ravnatelji privatnih mogu radit - pa ne bas sto hoce, ali ne ni daleko od toga.
    Drzavni su ipak pod boljom kontrolom.
    I ne mislim da ce ti 5 djece gore-dole dramaticno utjecati na kvalitetu bavljenja teta s djecom, nit na nerazbolijevanje.
    Djeca su po mom iskustvu zdrava samo u grupama do 6 djece (bili u jednoj takvoj), sve preko toga postaje tesko.

Mi smo Novi ZG, u nasem vrticu je praksa da pripravnike dodijele najmladjim jaslickim (2 grupe), tako da su efektivno 3 tete.

Ostalo su ti vec rekli - nema pravila.
    Kod nas je upisano 19 djece, a u sijecnju-veljaci ih je dolazilo 5-6.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj blazena prvotno napisa

Mi smo Novi ZG, u nasem vrticu je praksa da pripravnike dodijele najmladjim jaslickim (2 grupe), tako da su efektivno 3 tete.
    .
    Možda je malo off, al čisto da se "nadovežem", naime, mislim da je upitno koliko će u slj. pedagoškoj godini pripravnika uopće biti u gradskim vrtićima (grad Zg), s obzirom da je ukinuto plaćanje pripravničkog staža odgajateljima (za razliku od prethodnih nekoliko godina kada je većina pripravnika u gradskim vrtićima imala plaćeno)...Naravno, bit će ih, ali značajno manje, tako da će one jasličke grupe koje će imat 3 odgajatelja biti stvarno sretne...Kao posljedica toga, masa pripravnika odrađuje pripravnički u privatnim vrtićima (tamo im je barem nešto plaćeno), što rezultira podatkom da velik broj kadra po privatnim vrtićima sačinjavaju pripravnici (ne navodim ovo kao nešto loše, da me se krivo ne shvati, već samo kao činjenicu)..
    Broj djece u jaslicama je vječita tema...i vrapci na grani znaju da je prevelik, i da jedna tete ima samo dvije ruke, ali očito kod nas ima nekih većih prioriteta od najmanjih, koji se, eto, ne mogu ni požalit, ni štrajkat ni protestirat..

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jućer sam bila na roditeljskom sastanku u jaslicama šumska jagoda na Sv. duhu i u Janovoj jasličkoj grupi "tigrići" ima 22 djece , jedna teta odgajateljica i jedna medicinska sestra .

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

što nije po novom da obje tete moraju biti odgajateljice?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

draga maša

Evo u našem vrtiću ( jaslicama ) o dijeci brine jedna teta i jedna medicinska sestra barem u mlađoj jsličmoj , kakao je za starije neznam :

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

samo pitam, nisam ništa loše mislila ...
    nama su nam na našem prvom roditeljskom prije godinu i pol da je to stara praksa, jedna odgajateljica i jedna medicinka sestra, da sad moraju biti 2 odgajateljice, jer je jedna mama pitala o tome..

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Medicinske sestre se više ne mogu zaposliti na mjesto odgajatelja, pa tako rade još samo one medicinske sestre koje su sad već pred penzijom jer ih nije kačio zakon da se moraju doškolovati.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i da dodam... praksa je da one rade samo u jaslicama... i isto tako, nisu te žene sa 20-30 godina staža ništa manje sposobne nego odgajateljice (barem po mom mišljenju)..čak je i dobro da ih ima još po vrtićima jer su od velike pomoći u situacijama kad se djeca ozbiljnije ozljede

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, da.... i moj mlađi je imao jednu takvu njegovateljicu, odlična je bila. Moj sin je bio njezin ljubimac, možda sam subjektivna...
    Ne znam zašto su to ukinuli.

Trebali su samo dodat još jednu odgajateljicu (joj, uvijek istu kozu derem, a nekima je to sol na ranu).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •