Da, pracenje bebinog napredovanja putem pelena je dosta dobra metoda.
- 5-6 popiskanih pelena (jednokratnih)
- 3-4 pokakane pelene (promjera 2.5 cm ili vece)
Kako tvoja beba sad stoji s mokrim i pokakanim pelenama?
Nismo baš strogo pratili popiškene pelene, ali čini mi se da ih ima. Često se popiški i baš dok ju presvlačimo (dok je sušimo fenom). Pokakanih jučer je bilo 3 (skroz male ne računam) i tako je najčešće, ali jedan dan uopće nije kakala (samo jednom skroz sitno), a jedan drugi je kakala 5 puta.
S obzirom da je beba dobila premalo u prva dva tjedna, preporucila bih ti da je ne pustas da toliko dugo spava po noci. Nocni podoji su vrlo bitni. Ukoliko beba dobro napreduje nema razloga da je se ne pusti da spava toliko dugo, no s obzirom da si spomenula da ste dobili 100 gr u 15 dana, svakako preporucujem budjenje recimo svaka 4 sata.
Ako ti nije problem da mi kazes tocno s koliko je beba rodjena, s koliko je otpustena iz bolnice i kada ste se vagali poslije i koliko je tada bilo gr.?
Rođena je s 4050, iz bolnice otpuštena s 3880, a 18. dan imala 4100 u jednom malom bodiću (bez pelene).
Reci mi jos nesto, kako se beba ponasa? Jel beba mirna ili zna zustro plakati? Jel su joj mozda suha usta i oci?
Ponaša se sasvim normalno za bebu (i patronažnoj djeluje dobro), male krize imamo obično od ponoći do 3-4, što ja pripisujem bolničkim danima. Naime, imala sam rooming in sa ženama koje to nisu htjele jer se "žele naspavati". Ja sam bila strašno pod pritiskom da se ona ne raspalače i ne probudi ih, pa sam ju cijelu noć držala na dojci i ona je valjda osjetila tu posebnu atmosferu. Doma smo ju počeli odvikavati od spavanja na dojci (između ostalog, to moje bradavice nisu više mogle podnijeti). U svakom slučaju, beba ima budne faze u kojima se voli nositi ili drijemati na trbuhu, ali i odspava po nekoliko sati u komadu. Obično počne plakati u drugom dijelu presvlačenja (valjda joj dosadi) i u nekim osjetljivim večernjim i noćnim fazama kad bi samo bila na dojci. Ja ju maknem kad počne spavati, ona to skuži za 5 min, i opet počne plakati (a mlijeka ima, jer kad izvučem šeširić, zna biti pun mlijeka (a ona zaspala). Nisam primijetila suhoću usta i očiju.
S obzirom da dojite na sesirice ja bih ti preporucila tjedno vaganje, cisto da budete sigurni da beba izvlaci dovoljno mlijeka preko sesirica.
Evo danas sam na dojku čija je bradavica zacijelila, dojila bez šeširića! :D Inače, i preko šeširića ona zahvati dobar dio areole i ima usnice izvrnute na van ((kršitelj koda)ovi šeširići, s chicovim to nismo uspjeli).
Sto se bolne bradavice tice moguce je da ti je nezgodnije namjestiti bebu u dobar polozaj na tu dojku.
Mislim da ju jednako namještam na obje strane, ali na dojci čija bradavica još nije zacijelila sam imala mastitis i zato sam ju puno češće stavljala na tu dojku (dotle je druga uspjela fino zacijeliti...).
Svakako je probaj dojiti kad jos nije apsolutno gladna, nego na prve znakove gladi (mahanje glavicom lijevo desno, trpanje sakica u usta).
Drago mi je zaista da vam ide bolje. Svaka ti cast na trudu. Ako ti nije problem, please mi odgovori na ova pitanja, pa cemo onda polako dalje