Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Otkaz trudnici koja je na komplikacijama?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Otkaz trudnici koja je na komplikacijama?

Zanima me štiti li koji dio zakona trudnicu koja je na BO uslijed komplikacija u trudnoći. Cura je otvorila BO prije nekoliko dana, a poslodavac (malo poduzeće) ju je "obavijestilo" da joj želi prekinuti radni odnos...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da li joj je ugovor na određeno ili neodređeno?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

najgore što uopće (ne znam kako) od nekog datuma 2008. razdoblje do danas nije pokriveno uggovorom, zbog čeg je cura mislila da je na neodređeno
    rečeno joj je da joj je ug. bio do 30.6. (prekjučer), kada su joj i uručili otkaz

ako se cura prijavi BEZ PAUZE/PREKIDA R.O. kod drugog poslodavca, ne gubi prava na "normalnu" naknadu na bolovanju i kasnije porodiljnu?

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne može se prijaviti kod drugog poslodavca ako je na bolovanju :/

Kako nema ugovor? Pa mora imati jedan primjerak ugovora koji je potpisala kod sklapanja radnog odnosa.

Ako je na određeno onda joj mogu raskinuti ugovor tj. ne produžiti ga više bez obzira na trudnoću.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa
    Ne može se prijaviti kod drugog poslodavca ako je na bolovanju :/

Kako nema ugovor? Pa mora imati jedan primjerak ugovora koji je potpisala kod sklapanja radnog odnosa.

Ako je na određeno onda joj mogu raskinuti ugovor tj. ne produžiti ga više bez obzira na trudnoću.
    ma ni meni to nije jasno, ona tvrdi da nema ništa... ?!?
    valjda bi prekinula BO...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa
    najgore što uopće (ne znam kako) od nekog datuma 2008. razdoblje do danas nije pokriveno uggovorom, zbog čeg je cura mislila da je na neodređeno
    rečeno joj je da joj je ug. bio do 30.6. (prekjučer), kada su joj i uručili otkaz

ako se cura prijavi BEZ PAUZE/PREKIDA R.O. kod drugog poslodavca, ne gubi prava na "normalnu" naknadu na bolovanju i kasnije porodiljnu?
    ako razdoblje nije pokirveno ugovorom, a isplaćivana su primanja, uplaćivani dopirnosi i sl. - podrazumijeva se ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Ja bih podnjela tužbu na njenom mjestu.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ček ček, znači da se ženi koja ima ugovor na određeno, ako ostane trudna, može raskinuti ugovor o radu? Ok, razumijem da se ne mora produžiti jednom kad istekne, ali nisam znala da se trudnici smije dati otkaz?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    Ček ček, znači da se ženi koja ima ugovor na određeno, ako ostane trudna, može raskinuti ugovor o radu? Ok, razumijem da se ne mora produžiti jednom kad istekne, ali nisam znala da se trudnici smije dati otkaz?
    Anima, ne znam gdje si ovo isčitala... :/

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

nemam pojma, prosvijetli me pliz

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam pojma, prosvijetli me pliz
    na radnoj knjižici koju poslodavac nosi u HZZO, HZMO ne piše da se radi o trudnici.

Poslodavac može i tebi otkazati odmah danas ugovor o radu i zaključiti ti odmah danas staž. No to ne znači da je to ispravno i u skladu sa zakonima (jer i da nisi trudna, na rodiljnom dopustu i sl., imaš pravo zahtjevati otkazni rok, otpremnine i ostalo...). Analogno tome, ako poslodavac i otkaže trudnici ili rodilji, a ako se ona ne žali na to određenim službama, ostat će bez posla i bez prava.

jesam te prosvjetlila?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ok, znači, po zakonu ne bi smio dati trudnici otkaz, svejedno da li ima ugovor na određeno ili neodređeno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, znači, po zakonu ne bi smio dati trudnici otkaz, svejedno da li ima ugovor na određeno ili neodređeno?
    da.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

hvala

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

iman ja pitanje ( i nije za mene, ovo je za one znatizeljne babe )

cura je trudna i otvorila je komplikacije ali ugovor na odredjeno vrijeme joj istice u 9 mj. onda gubi sva prava i mora se javiti na zavod za zaposljavanje?? jel da? nisan sigurna kad treba rodit ali tako negdje, iza ljeta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    iman ja pitanje ( i nije za mene, ovo je za one znatizeljne babe )

cura je trudna i otvorila je komplikacije ali ugovor na odredjeno vrijeme joj istice u 9 mj. onda gubi sva prava i mora se javiti na zavod za zaposljavanje?? jel da? nisan sigurna kad treba rodit ali tako negdje, iza ljeta.
    Istekom ugovora na određeno vrijeme, mora se u roku od 30 dana prijaviti na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kao nezaposlena osoba te na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Ovom prijavom steći će pravo na naknadu za rodiljnu (i roditeljsku) brigu u iznosu od 1663 kune mjesečno (godinu dana, ako korisiti oba dopusta odjednom) od dana djetetovog rođenja.
    Ne iskoristi li ovaj rok za prijavu, propasti će joj mogućnost prijave na HZZ i HZZO, s time i rodiljna naknada kao i eventualna nakanda za nezaposlenost.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sad ću opet ja upast nemojte zamjerit, ali bolje da pitam nego da mislim da znam a ne znam 8)
    zanima me kad trudnici istekne ugovor na određeno mora se javit na hzzo, e sad, jel joj hzzo odmah daje naknadu kao nezaposlenoj trudnici, ili tek kad se beba rodi? i kada onda može iskoristit svoju naknadu s burze koji bi imala pravo kad nije trudna?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

aha, pročitala sam još jednom pa sam shvatila da joj hzzo isplaćuje naknadu tek kad se beba rodi, sad me zanima što s onom naknadom s burze koju bih recimo ja dobivala da ostanem bez posla a da nisam trudna?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

aha, pročitala sam još jednom pa sam shvatila da joj hzzo isplaćuje naknadu tek kad se beba rodi, sad me zanima što s onom naknadom s burze koju bih recimo ja dobivala da ostanem bez posla a da nisam trudna?

Što se tiče naknade sa burze, na nju imaš pravo ako ispunjavaš uvjete za nju, bez obzira na trudnoću.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Znači paralelno mogu dobivati naknadu ovu od 1600 kn i onu od burze, ne znam koliko sad iznosi, 1200 kn?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne.

Ako ostvariš naknadu sa burze i recimo trebala bi je primati narednih 5 mjeseci (ove mjesece sam bubnula, ne lovi se na ovo), i nakon npr. 2 naknade otvoriš rodiljni dopust, automatski ti se privremeno prekida isplata naknade sa burze dokle god koristiš rodiljnu / roditeljsku naknadu. Kad je prestaneš koristiti, burza će ti nastaviti isplaćivati preostalu svoju (npr. u mojem primjeru još naredne 3).

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mamma san, već te vidim kak vrtiš očima
    puno hvala, sad mi je sve jasno, stvarno, vidiš, a da nisam pitala ne bi znala :D

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ajme, umrijet ću al još nisam gotova, evo još samo ovo
    recimo istekne mi ugovor u 2. mj. ja trudna, poslodavac mi ne produži ugovor, ja na kompikacijama, da li me može drugi poslodavac prijaviti kod sebe bez prekida radnog staža?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ili čak ak sam rodila već, a ovi mi ne produže ugovor, jer me može netko drugi prijaviti? da ne spadnem baš na tih 1600 kn?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

hm... pa kako ce te neko prijavit ako si na kompikacijama...?? sta to nije odvec prozirno? pazi, znaju ti poslije poslati poziv kojim provjeravaju jesi li bila stvarno ili fiktivno zaposlena!!

znaci, moja cura, kojoj istice ugovor mora se javiti na zavod u roku misec dana i pada na 1660 kn? ok, tako sam joj i ja rekla ali eto tila sam provjerit

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    hm... pa kako ce te neko prijavit ako si na kompikacijama...?? sta to nije odvec prozirno? pazi, znaju ti poslije poslati poziv kojim provjeravaju jesi li bila stvarno ili fiktivno zaposlena!!

znaci, moja cura, kojoj istice ugovor mora se javiti na zavod u roku misec dana i pada na 1660 kn? ok, tako sam joj i ja rekla ali eto tila sam provjerit
    pa je prozirno je, ali jel u redu da spadnem na 1600 kn? kad mi gamad ne produži ugovor, jel u redu da moram čekat 3 god. da dobijem ugovor za stalno? ja imam puno staža al sam promjenila firmu, puno toga nije u redu.. treba iskoristit šta se može i ako se može

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anima, samo ću te upozoriti na pravila ponašanja na ovom forumu i podforumu. Nije dozvoljeno postavljanje pitanja i traženje savjeta (kao i njihovo pružanje) kojim se zaobilaze propisi.

No, s obzriom da su ovo situacije koje se stvarno i dešavaju (pa čak i ne fiktivno), odgovor je sljedeći:

Bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći NIJE bolest, već STANJE. Isto znači da trudnica zbog svojeg stanja nije radno sposobna.
    HZZO pretpostavlja da kad se promijeni poslodavac da je isti prihvatio radno sposobnog djelatnika. Tako da ako si u trenutku promjene poslodavca bila na bolovanju, HZZO će ti prekinuti bolovanje.

Isto je i sa rodiljnim dopustom.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ok hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •