Iako onda kad se uzme koje pare iz drž.proračuna mi, porezni obveznici, dajemo za "naše" u npr. BIH, onda shvaćam kako im se da glasati.
Iako onda kad se uzme koje pare iz drž.proračuna mi, porezni obveznici, dajemo za "naše" u npr. BIH, onda shvaćam kako im se da glasati.
Još jedan prilog za diskusiju o glasanju hrvatskih građana koji žive izvan Hrvatske.
http://www.nacional.hr/clanak/65894/...-moj-u-zagrebu
Ma meni se gadi cila situacija i da imam priliku , pobjegla bi bili di samo da nisam tu . Nikakav patriotizam me ne bi okrenuo jer je ovo žalosno .
Mislim da ovo što se u nas dešava da toga nema nigdi , to je totalni iznered i ne zna se ni ko pije ni ko plaća .
Mene ne zanima ni politika , ni stranke , ni lijeva ni desna strana , gade mi se kad ih vidim na Tv-u i ne bih ih znala petoro imenom i prezimenom a pogotovo na kojoj su strani .
Mene samo zanima zašto čovjek koji radi 12 sati dnevno ne može svojoj obitelji priuštit normalan pristojan život , zašto se poštenim radom nikako izvući i nešto postići , nego tonemo sve dublje ?
Zašto se zakida prvo građane , kako je moguće da se zakon o haraču izglasa navečer i već od sutra stupi na snagu , a za neke rasprave , samo rasprave o donošenju zakona se čeka godinama . Kako je moguće da država ukine djeci besplatne knjige , da koči ljude koji samo žele doći do svojeg djeteta ?
Kako je moguće da ti ljudi nama mogu lagati iz dana u dana , a mi se kao bunimo , žalimo , a oni nas reckaju sve više i više ?
Udarili su nas gdje god su mogli , a tek su počeli .
Nije mi jesno kako je sve ovo moguće jer se i dalje gradi kako se gradilo , turistička sezona je i više nego dobra ? Meni se čini da je netko rekao : Sad će biti kriza i nastalo je ovo što je nastalo , i jednog dana kad iscijede sve što uspiju iz nas onda će reći : Kriza je gotova , počnite disati !
Znam za mnoge firme koje rade kao što su radile i prije , a ljudima je plaća manja i za 30% . Ti isti ljudi se brane krizom , pa kako se nisu naplatili , da love nema .
Kao da i prije nije bilo dugova , kao da dosad nije bilo kompenzacija , raznoraznih malverzacija ?
Ma ne znam ...znam samo da sam razočarana totalno , da mi se ova država gadi , i da ovoga nema nigdi nego u nas .
Za što smo se borili , zašto su ljudi ginili , da bi danas njihovi najmiliji bili kruha gladni jer zbog nečije loše politike , sve polako ali sigurno tome .
Ma fuj
kad bi bar 80% građana izašlo na izbore i prestalo se zavaravati izrazom: "svi su oni isti" , bilo bi nam bolje
jer bi svi shvatili da ako hoće vladati sa RH da moraju paziti na svoje građane
ja sam glasala protiv ove HDZ vlasti, razlog je taj što se od njih nije ni moglo ništa bolje očekicati nego da nas unište
i jedva čekam slijedeće izbore
I ja čekam izbore, ali me sve strah da ih čekam kako bih dok povraćam u wc sama sebi govorila "znala sam". Časne mi riječi, ja si sve mislim da će ih opet izglasati koliko smo glupi. Znam brdo ljudi koji ne izlaze na izbore "jer su svi isti i oni drugi nam nisu ništa bolji bili" i onda se žale kako je grozna situacija. I ne možeš im dokazati da bi morali glasati.
Jedna prijateljica koja živi u italiji rekla je (za italiju) da debilan narod mora imati debilnu vladu jer si je sam izglasa. Mislim da smo i mi primjer toga.
Samo što je njihov premijer kad je došla kriza obavezao firme (struja, voda, plin) da SMANJE cijene, obavezao je državu da SMANJE poreze, pozivao je ljude da ne paničare i da nastave živjeti normalno jer će se političari pobrinuti da ne krene previše nizbrdo jer ako država udari po narodu, narod neće više imati kupovnu moć što će firme polako ali sigurno odvesti u propast. Ono što je rekao i Mesić. Stvarno ne znam, uvijek sam se smatrala tukcem za ekonomiju, ali izgleda da bolje shvaćam od nazovi diplomiranih ekonomista i pametnih političara koji vode ovu državu. Čak mogu i shvatiti njihovu pohlepu, ali šta im stvarno nije jasno da ako državu dovedu do propasti neće više nikako moći krasti a mogli bi im i životi biti na kocki, pa koliko misle da će moći rastezati lastik prije nego pukne!?
Stvarno mislite da su glupi svi oni koji odlučuju da neće izaći na izbore ili ne glasaju za opcije koje se vama sviđaju? Stvarno mislite da je u redu donositi takve sudove?
Zdenka je odlučila biti malo provokativna![]()
Ma ja ne mislim da su glupi, nego rezignirani, razočarani i slično.
Ali stvarno je besmisleno prigovarati poslije sebi u bradu, a baš ništa ne učiniti kad barem mogu dati svoj glas za najprihvatljiviju opciju, ili barem protiv nekoga, ako već ne za nekoga.
ma daj... :shock:Angie75 prvotno napisa
![]()
"smo glupi" je različito od "su glupi"... za početak.
![]()
Samo da primijetim da je počelo prebrojavanje krvnih zrnaca.![]()
pa tak je najlakše..blame it on others
Svima onima koji misle da ne vrijedi ići glasat jer su svi isti - nek izađu pa prekriže cijeli glasački listić. Tako ću ja raditi. To postane nevažeći glasački listić - i da je takvih ne znam koliki postotak - izbori se proglase nevažećim i šta ja znam - uglavnom uvidjeli bi da više nismo ovce i da im svima poručujemo da ne želimo nikoga od njih na vlasti.
ne izaći na izbore je nojevski postupak (zabiti glavu u pijesak)
Ne mislim. Štoviše skoro svi političari su mi podjednako odbojni tako da sam se više puta bavila mišlju da bojkotiram glasanje. No, uvijek bih otišla čisto iz inata - jer ne želim da se mojim glasom manipulira (to je moja paranoja -da se glasovi lažiraju pa ispada da su glasali i oni koji nisu, naravno za određenu stranku).Zdenka2 prvotno napisa
[/quote]
Ne mislim. Štoviše skoro svi političari su mi podjednako odbojni tako da sam se više puta bavila mišlju da bojkotiram glasanje. No, uvijek bih otišla čisto iz inata - jer ne želim da se mojim glasom manipulira (to je moja paranoja -da se glasovi lažiraju pa ispada da su glasali i oni koji nisu, naravno za određenu stranku).[/quote]
X
I ja sam razmišljala da bojkotiram glasanje, ali time se stvarno ništa ne postiže.
Trenutno je na vlasti stranka za koju je glasalo oko 30% biračkog tijela, od kojih je dobar postotak dijaspora.
I meni se od političara nitko ne sviđa, ali ipak ne mislim da su svi bas isti(skoro isti).
Prije zadnjih izbora sam zato lijepo otišla u registar političkih stranaka i pročitala kratki sažetak programa svake stranke, čak i onih mrskih, smatram da je jako bitno biti informiran, i izabrala jednu od manjih sa čijim ciljevima i projektima se slažem.
Prijatelji mi kažu, pa oni su mali, to ionako nema smisla, njihovi se glasovi dijele velikima. Ipak, meni je najgore što se može desiti da se politički život svede na dvije velike stranke, tada praktički nema demokracije, samo crno-bijelo.
A za ovu malu stranku je na kraju glasalo preko 100 tisuća ljudi, malo im je falilo da u nekim mjestima pređu izborni prag.
U Njemačkoj se Stranka zelenih izborila za mjesta u parlamentu, a isto su počeli od ničega.
Iako, ni sam nisam pametna što se može poduzeti.
jedini pravi bojkot izbora je otići na izbore i poništiti listićicyoh prvotno napisa
ili bar glasati za neke zelene, oni su jednostavni, njihov cilj je naš cilj,možda bi bilo dobro da se i oni čuju u saboru
jedini pravi bojkot izbora je otići na izbore i poništiti listićicyoh prvotno napisa
ili bar glasati za neke zelene, oni su jednostavni, njihov cilj je naš cilj,možda bi bilo dobro da se i oni čuju u saboru
Vidiš, to za zelene sam i ja mislila, u stilu, s njima ne mogu pogriješiti, ali na kraju nisam tako sigurna - kao heavy korisnik medicine i znanosti mislim da bi to za mene još bio najgori izbor.MGrubi prvotno napisa
sa zelenima je kod nas problem što bude po četiri stranke zelenih, nisu ujedinjeni kod nas...
inače kad ne znam za koga bih glasam za neke zelene, ali na ovakav način to zbilja nema smisla
Mislim da svatko ima svoje razloge zbog kojih glasa za ovu ili onu opciju, zbog kojih nekoga neće, a nekoga hoće, zbog kojih misli da je netko bolji ili barem manje zlo. Te izjave o tome kako su glupi oni koji se politički opredjeljuju različito od nas mene podsjećaju na vječno iste reakcije izbornih gubitnika (svuda, ne samo u Hrvatskoj): glasači su glupi i ne znaju što hoće. A možda ipak znaju što hoće ili barem što neće.sorciere prvotno napisa
Glasanjem za, recimo, neke zelene ne bojkotiras izbore, vec se svi glasovi dani malenim strankama (dakle onima koji dobiju nesto, ali premalo glasova) pripisuju stranci koja je dobila najvise. Jos vise pojednostavljeno, svaki glas bezveze dan stranci koja ionako nije mogla pobijediti i?ili prijeci prag zapravo je glas za pobjednika, tko god on bio.MGrubi prvotno napisa
Sto se ostaloga tice, zadrzavam svoje pravo da nazovem glupima one koji jaucu i kukaju da im se stranka na vlasti ne svidja i da je vise ne zele vidjeti, a za koje znam da na izbore nisu izasli otkako je postojim. Znam ih puno. Onih koje ne znam takodjer mora biti velik broj, ako je suditi po odazivu koji se nakon izbora objavljuje i koji bi trebao biti tocan.
Osim svega ovoga, jadno je i bijedno to sto u Hrvatskoj vecina ljudi glasa protiv, ili, jelte, za vladajucu stranku, a ne za stranku koja je ponudila najbolji program. Da razjasnim (u slucaju da nitko ne prati prof. Sibera s Fakulteta politickih znanosti) - narod je nezadovoljan i glasa protiv. Ne moze glasati za jer stranke koje biramo takve programe ne nude.
Sto se tice dijaspore i glasanja, bolje da ne kazem sto mislim o tome. I uz forumsku autocenzuru, bilo bi previse grubih rijeci.
pa da ljudi izađu na izbore i gasaju, možda mali postanu dovoljno veliki da prijeđu prag?
i mislim da bi najbolji lijek za izbore bio zabrana post-izbornih koalicija
i glasanje 'protiv', umjesto' za' nije loše uopće
gle sad ovi HDZ, uništava državu , glasati 'protiv' je dobra opcija, jer je to građanska kazna vladajućoj stranci sa jasnom porukom: 'gazite nas, i vi ste prošlost'
ne glasati uopće = ništa , nema značenja, ne postojiš
ako ignoriraš izbore, onda ignoriraj i posljedicu (nesposobnu Vladu)
jedini tren kad možeš utjecati na budućnost svog grada jesu izbori
nakon toga: 'prošla baba sa kolačima'
ja ću najvjerojatnije izaći na izbore, svečano se obući, dostojanstveno uću u glasačku prostoriju i časno prekrižit cijeli listić ili nešto lijepo preko cijelog listića napisati - nešto u stilu - "odite svi spat"![]()
- to je bolje nego ne izaći uopće a poslije opet kukat. I svima govorim što ću raditi, možda se još neko odluči - puno ih ni ne zna za tu mogućnost niti što ona predstavlja.
[quote="MGrubi"]
ako ignoriraš izbore, onda ignoriraj i posljedicu (nesposobnu Vladu)
jedini tren kad možeš utjecati na budućnost svog grada jesu izbori
nakon toga: 'prošla baba sa kolačima'[/quote]
Slažem se, ali što ako nemaš neki izbor?
Kad su svi ponuđeni tipa "pusti me da vrištim".
pa biraj 'protiv' dokazano nesposobnih
ili pogledaj čija ti teorija najbolje paše i biraj njih
ja čujem komentare oporbe i pamtim one koji čiji komentari su logični i realni
i toga se držim
[quote="Smajlić"]...eeee pa - prekriži listić......MGrubi prvotno napisa
jednostavnije ne može biti
Ja sam oduvijek apolitična, ali smatram da ako želim živjeti u nekoj državi moram nešto za tu državu i napraviti, ne samo očekivati da država nešto meni da. A jedini način da nešto napravim za državu jeste da glasam (OK, i da pošteno radim, plaćam doprinose itd., ali tema je nekako otišla u glasanje). Lijepo se kaže "glasanje je građansko pravo i dužnost". Pa makar za neke manje, ali sveje bolje nego ne glasati i onda kukati.
Glasanje protiv samo pokazuje u kakvoj banani je drzava. Iliti, drugim rijecima, koliko su ama bas svi redom nesposobni, do te mjere da uopce nemaju program koji bi netko mogao podrzati.
Samo da napomenem, jesam za glasanje, ili barem osobno unistavanje glasackog listica.
glasanje 'protiv' je kad nisi siguran za koga bi glasa, ali si siguran da želiš smjeniti dosadanju vlast jer se dokazala kao nesposobna
onda se obično glasa za najjaču oporbenu stranku
Ja sam npr. ovo saznala na ovom topicu (bilo je o tome još negdje na 2-3 straniMGrubi prvotno napisa
).
Što znači da sam dosad glasala za HDZ davajući svoj glas zelenima, kao najbezazlenijima, a eto i ja volim prirodu, a ne dam da se manipulira mojim glasom. Na kraju - baš to, manipuliralo se mojim glasom zbog mog neznanja o sustavu obrade glasova![]()
Uf, ne osjećam se tjeskobno nego prevareno... i glupo![]()
Glasanje protiv, u kontekstu koji sam spominjala, jest glasanje za program/stranku koja glasi, primjerice, ovako:
"HDZ namece krizni porez? Mi necemo."
"Ok, ali sto cete vi?"
"Svakako ne to sto radi HDZ. Mi smo protiv toga."
"Cega? A za sto ste vi?"
"Za ono za sto oni nisu. Jer smo protiv onoga za sto oni jesu."
Programi stranaka u Hrvata zvuce upravo ovako. Kao i njihove izborne kampanje.
Kaae, e baš tako. Izluđuje me to. Ili, kad su prošli zadnji izbori, koje god pitanje je u Saboru postavila oporba, Sanader je odgovarao sa: Izgubili ste izbore![]()
Ja nisam mogla vjerovati. Čisti teatar apsurda.
i kako onda ne bi radili redove za glasanje
to jest jedan od raloga gubitka prošlih izbora
nisu imali čvrst progaram kako da RH poleti
ovi su rekli "idemo dalje" i otišli smo
ošli smo u 3pm
kakve to izmjene Ustava planiraju?
Ma ja bih rekla da se zapravo uopće ne glasa za program, glasa se samo za ime i uglavnom nikog ne zanima što iza toga stoji.Kaae prvotno napisa
Meni je čak i najbolje kad su programi slični, to govori da je postignut nekakav konsenzus više manje i da država ide u OK smjeru. Ovaj put po određenom vrlo definiranom i meni važnom pitanju nemam dilema koga zaokružit jer su programi o tome jasni i totalno suprotni - jednog podržavam svim srcem, drugi apsolutno ne podržavam. Prošli put sam se dvoumila jer mi je sve izgledalo slično u svemu.
Mislim da znaju i da mi kojima ovo ne odgovora spadamo u manjinu jer se ne bi biralo ovako kako se bira zadnjih 20 godina.Zdenka2 prvotno napisa
morala sam skratiti citat, na ovaj sam dio odgovarala a ono gore mi je bio višak u postu-
UPOZORENJE: ovo ne citati ak ne znate kak cete platit knjige, vrtc, ritmiku nogac ili ak ste upravo dobili obavijest da su vam digli kamatu u banci
SABORSKI ZASTUPNICI - Koliko ih placamo?
iz clanka bi istakla:Jedan od rijetkih zastupnika koji ne živi u Zagrebu, a putuje vlakom i vozi se tramvajem je Dragutin Lesar. Njegovi putni troškovi cijelu prošlu godinu iznosili su skromnih 1585 kuna - toliko su koštale karte za vlak od Zagreba do Čakovca. Da je išao automobilom samo za jedan tjedan potrošio bi najmanje 400 kuna!
joj Mukica uvijek nas ras...... s nekim "novostima". Mada - i nije neka novost, meni je D. Lesar novost i on mi je ono - šok - a ovi ostali.... NIŠ me ne čudi s njihove strane kad čujem. Samo gadosti i pakosti......
Ja sam se jedno vrijeme dosta sekirala (kako i ne bi kad njiihove odluke direkt diraju u moj đep - u moju obitelj) no nekako sam oguglala.
hahahaha - ne ide avionom zbg bure, sad sam tek čitala pojedinosti.![]()
Joj pa to je tragikomično! bahatost, pohlepa, bezobraznost na kile.
nesto o vecinama i manjinama iz vikipedije:maria71 prvotno napisa
i"zbori za zastupnike u Hrvatski sabor održani su 25. studenog 2007. godine, odnosno 24. i 25. studenog za birače izvan Hrvatske. Građani Republike Hrvatske birali su:
* 140 zastupnika u 10 izbornih jedinica na području Republike Hrvatske
* do 14 zastupnika birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (tzv. zastupnici dijaspore)
* 8 zastupnika nacionalnih manjina.
Na izborima nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu - HDZ je osvojio najviše mandata, 66, dok je SDP bio drugoplasirana stranka sa 56 mandata.
Pojavile su se i nepravilnosti oko broja birača: Državni ured za upravu pod vodstvom Antuna Palarića samo nekoliko dana prije izbora objavio je popis birača prema kojem u Hrvatskoj ima 4.073.294 birača, što je oko 105.000 birača više nego 2003. godine. Kako je u Hrvatskoj oko 900.000 onih koji nemaju biračko pravo jer su mlađi od 18 godina, proizlazi da Hrvatska ima oko 5 milijuna stanovnika, što je u suprotnosti sa popisom stanovištva iz 2001. prema kojem je ona imala samo 4.4 milijuna[1].
GONG je nakon izbora ponovno upozorio na problem neažuriranih popisa birača za inozemstvo, odnosno na postojanje velikog broja preminulih birača u tim popisima. Procjena GONG-a je da se radi o "najmanje 20 posto birača""
čula sam danas da se ide u izmjenu Ustava
sa obzirom da ova Vlada minja Ustav čisto me strah
da. naravno da će ga promijeniti tako da zaštite sebe a unazade narod. I to ne sumnjam ni malo. Zato ga i mijenjaju jer je im malčice gori.MGrubi prvotno napisa
jooj
MM je na glasanju poderao listić i odmah su potegnuli za telefon idu oni zvat policiju!
Samo da se Mesić makne bit će bolje!
A još da je znat šta je to Kosorica obečala?!
Bože šta nam se piše... :?
pa Mesić je jedini pozitivan lik
uvik kaže kako jest i kako bi trebalo biti
i usput koji vic
Ma to je govno, govnarsko!Gledaš površno!Vidiš kako sad provocira Crkvu?I javno govori da će glasati za Vidoševića, ma bljak!MGrubi prvotno napisa
Sve kroz osmijehić