Evo danas asam kupila tikvice i sutra bi radila neki čušpaj sa njima ali ne znam kakao.
Dajte prijedloge, nešto bez mesa?
Evo danas asam kupila tikvice i sutra bi radila neki čušpaj sa njima ali ne znam kakao.
Dajte prijedloge, nešto bez mesa?
Ja radim 'maneštru' od tikvica.
Na maslinovom ulju ispirjam malo luka - može mladi ili mala glavica sitno sjeckana, dodam nasjeckane mrkve, malo propirjam, pa dodam tikvice narezane na kockice. Zalijem vrućom juhom (ja je skuham od kocke iz DM-a), i pustim da kuha. Pred kraj dodam kuhanog paradajza. Posebno skuham sitno tijesto (pužiće piccolini od Barille) pa dodam u tikvice i još sve malo zajedno prokuham.
na ulju propirjam bijeli luk , nasjeckan
kad malo požuti dodam žlicu brašna
, na tome proprijam naribane tikvice
koje sam prije naribala i ostavila da puste sok, nasolila
u međuvremenu skuham krompir na kockice, sve to pomiješam pustim da zakuha
i omiješam vrhnje
tijekom pirjanja tikvica povremeno dodam vode da ne zagori
čekaj, ovo sigurno ide na servisni kutak?
ili hoćeš da ti netko napravi tikvice i servira ti ih!
![]()
![]()
Na ulju skroz kratko prodinstaš češnjak, dodaš žlicu-dvije brašna, promiješaš 10ak puta, dodaš malo mljevene crvene paprike, odmah na to tikvice (nasoljene i ocijeđene), malo ih dinstaš i sve to zaliješ kiselim mlijekom (idealno bi bilo domaće s vrhnjem). Kad zakuha posoliš i dodaš malo kuhanog paradajza. Taj čušpajz ti se radi na guuusto (pod tim mislim na puno tikvica) i jede s pire krumpirom.
Pored ovoga što su ti cure već napisale, ima i drugi način - narežeš na kolutiće ili "kockice", kuhaš par minuta, napraviš zapršku s crvenim lukom, začiniš po ukusu i prokuhaš još 15-tak min. A možeš i kuhani krumpir dodati. Sori, nabrzaka pišem, ali nadam se da si skužila.
Ja ih uglavnom radim ovako:
Na belo:
Tikvice sa fetom
Na crveno:
Varivo od tikvica
Uvek je super i paše uz sve
Ovako i ja. To je bijelo varivo od tikvica (dodam još i kopar).maria71 prvotno napisa
Crveno varivo ide ovako:
Na žlici ulja propirjam pola glavice luka da postane staklast, dodam tikvice naribane ili nasjeckane na kockice i propirjam da pusti sok. Posolim, popaprim, dodam kumin (kiml) na vrhu noža i oko 2 dl umaka od paradajza (1 mali ili pola velikog tetrapaka). Može se staviti i pelate, čak je još bolje.
Uz to ide pire krumpir.