Ja sam se godinama mučila s tim (još od srednjoškolskih dana). Imam lagan sam i trebam savršenu tišinu da bih zaspala i zadržala san. Pisala sam na sličnoj temi nedavno kako sam posljednjih 4-5 godina to regulirala (nikakvih promjena u odnosu na prije nije bilo osim što sam u vrlo mirnom dijelu grada gdje nema buke kafića, mototra itd. i što sam konačno našla stalan i zadovoljavajući posao). Zanimljivo, bez obzira što su se u isto vrijeme pojavili zdravstveni problemi (uzastopni spontani, operacija, imunološki problemi), spavala sam bolje nego prije.
E, sad, prije dva mjeseca nam je doselila podstanarka koja ustaje ujutro u 5 (u stanu je ispod našeg) i kako imam lagan san, probudim se svako jutro kao i ona (čujem vodu, muving)... i nema šanse da više zaspim. Sad sam već tako iziritirana vlastitom osjetljivošću da niti navečer (od straha od nespavanja valjda) ne mogu dugo zaspati pa u tjednu spavam od ponoći do, recimo, 4-5 ujutro. Srećom, preko vikenda odspavam i po 9-10 sati. Sve se nadam da ovo neće potrajati, no...
Inače, kad ne spavam niti ne mogu raditi išta drugo, ležim u krevetu i razmišljam (ne dižem se, ne palim TV niti komp jer naivno očekujem da ću svaki čas zaspati).
Davno sam pila sanval (mislim da je to na bazi hipnotika, ne služi za umirenje, već baš za spavanje) i bio mi je super, ali sam prestala jer to nije bilo dugoročno rješenje, a i željela sam trudnoću. Normabel koji nekima pomogne,meni ne pomaže (samo sam ošamućena, i cijeli idući dan), a da ne govorim o kamilici, persenu i dr. biljnim "pomagalima".
Jedina stvar koja možebiti da mi je pomogla je čaj od vrkute koji se pije kakti kod problema s jajnicima i sl. Kada sam ga počela piti, skužila sam da spavam ko top, a i beke druge cure su to potvrdile.
Zavidim MM koji bi mogao zaspati i na tepihu pred kućom, dok meni treba hermetička izoliranost od svega što se događa oko mene u vrijeme kada želim zaspati.
I da, moram imati ritual, tj. spavanje uvijek u isto vrijeme i barem pola sata TV-a i nečeg relativno zanimljivog za gledanje (ali ne toliko da ne bih htjela zaspati).
Hm, kad sve zbrojim, beznadežan slučaj