Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 72 od 72

Tema: Protiv MPO-e je čovjek, a ne Bog

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A ja mislim da smo sve mi ovdje toliko slicne iako veoma razlicite.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa
    A ja mislim da smo sve mi ovdje toliko slicne iako veoma razlicite.
    Jer imamo isti cilj.
    Al smo prilično isfrustrirani situacijom i mislimo da smo nemoćni. Zbog toga mnoge napadaju jedna drugu - često zbog bezveznih greški u tipkanju (iako riječi promjene smisao zbog toga-al zna se šta ko misli) i postajemo razjedinjene. Što nam nikako ne treba!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

drage moje, ja smatram da je MPO ipak dar dragog Boga da nam pomogne u iskušenju zvanoj "neplodnost"

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja smatram da sam za svoje postupke odgovorna samo ja, a ako sam što krivo prosudila ili napravila, valjda će mi reći kad dođem gore.

Ne, ne sprdam se ni s crkvom ni s Bogom.

Svi se pozivaju na Boga kad pričamo o MPO (bar što ja čujem oko sebe), a što se ne pozivaju na Boga u drugim stvarima.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma samo sam užasno tužna, da se parovima, kojima je ionako teško još postavlja pitanje morala i sličnih stvari.

Nemojte se žene moje obazirati na komentare televizije, crkve i ljudi oko vas, to je vaš izbor, vaše pravo i borite se za malene smotuljke, borite se do kraja.
    Stvarate život!!!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Shvaćam što je Lisa htjela poručiti i moje je razmišljanje slično tj. da se Božje riječi i one koje dolaze iz Crkve ne moraju neophodno poklapati, pa nije prvi put da je Crkva pogrješila u svojim prosudbama.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa
    pa nije prvi put da je Crkva pogrješila u svojim prosudbama.
    sjetimo se samo srednjeg vijeka i spaljivanja nevinih

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj Mali Mimi prvotno napisa
    pa nije prvi put da je Crkva pogrješila u svojim prosudbama.
    sjetimo se samo srednjeg vijeka i spaljivanja nevinih
    xxx

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Baš mi je žap što sam prekasno naišla na ove diskusije, zaista, i ja se slažem da Bog voli djecu i da je Bog dobar i dao nam je da imamo medicinu da nas liječi, kako bilo koju drugu bolest tako i neplodnost, nažalost, licemjeri i neznalice i ljudi bez morala, u ime Boga o kojem ništa ne znaju i čijih uvjerenja se ne drže, donose zakone kao neku regulativu(?), a da ne pitaju ništa one kojima te zakone donose, kao ni stručnjake koji se time bave. Bog voli djecu i voli ljude koji žele djecu. Točka.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam već mislila pisati Bozaniću i podsjetit ga na srednji vijek i činjenicu da je u ovoj zemlji prije demokracije bilo lijepo biti tihi kršćanin. Tad su propovjedi imale smisla.
    Ako ikad dođem do moje mrvice, krstit ću je u nekoj drugoj zemlji.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Bebel, bila sam na Misi nakon što je zakon izglasan, svećenik je u propovjedi govorio zašto je crkva protiv "umjetne oplodnje" (tako oni to zovu), bila sam s mojim nećakom i mene je bilo sram pred djetetom i zbog drugih ljudi zbog toga što je on za oltarom pričao, pozivao se na Glas koncila tako da mislim da je sve tamo (da ne ponavljam), uglavnom nije mu bilo neugodno izgovoriti da je najveći grijeh to što muškarac masturbira da bi dobio dijete, ako onda nisam izašla van..Ali bila sam s djetetom pa nisam, sreća da me nećak nije ispitivao o tim pojmovima, mislim da skoro ništa nije razumio, strahota što se usude izgovoriti (oprosti im jer ne znaju što čine).

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

kakav jadnik

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da, na žalost usude se pričati o svemu i sve se više udaljuju od prave vjere... ne idem na mise ali mi prijateljice govore da govore i o premijerki i o aktualnoj vlasti i kako se ljudi na njih obrušavaju... za moj unutarnji mir bolje je da izbjegavam bar neko vrijeme propovijedi u crkvama.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

upravo zbog ovakvih "svećenika" ja gubim vjeru i crkvu, a nažalost i vjeru...

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I mi smo raskrstili s Crkvom prije nekoliko mjeseci, nema šanse da nas ikada više vide unutra. Nikad nisam bila neki veliki vjernik, ali ovo sad je prevršilo svaku mjeru. Zabadaju svoj nos u sve i svašta... a šta se sve zbiva iza njihovih vrata - užas. Napisala sam mailove i Bozaniću i Srakiću baš o tome kako mislim da Bog uopće nije protiv MPO-a jer je (ako postoji i ako je to uopće njegova zasluga) omogućio razvoj medicine i rođenje djece pomoću MPO-a. Naravno da sam se osvrnula i na to da je upravo Bog otac vantjelesno začetog sina i to sa ženom s kojom nije bio u braku , kao i na to da žive (lagodno) upravo na grbači ljudi kojima su smjestili ovakav zakon. Uh, odmah sam .

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam svoju djecu krstila. Eto, jesam. I jesam s jedne strane hipokrit radi toga, priznajem. Crkva ima dovoljno pozitivnih strana da je ne odbacim ni kao instituciju ni kao jednu civilizacijsku tekovinu, ni kao jedno psiholosko utociste koje je nekima itekako vazno.

ALI ALI ALI - to ne znaci da i mi ne mozemo utjecati na svecenike - jer mozda ni oni ne znaju razloge i cinjenice, nego ponavljaju ko papagaji ono sto im kaze autoritet. Opet ja sa svoje propovjedaonice, ali zaista - meni je onaj clanak o moralnom statusu pred-embrija otvorio oci. Ja sam smatrala bez pogovora da KC smatra da se dusa udahne embriju onog casa kad se oplodi i bila sam sokirana da je ta ideja zapravo vrlo mlada, recentna, skora. Ta dogma o trenutnoj animaciji ne postoji u sluzbenom ucenju KC. Umjesto toga, u crkvenim dokumentima Donum vitae i Dignitatis personae, se vjesto zaobilazi to pitanje tako da se kaze da tada pocinje zivot - ali zivot u smislu i bakterije, i crva, i majmuna - svih onih ciji zivot ne smatramo svetim i nepovredivim - a ne nuzno racionalna osoba, koja je potrebna za definiciju ljudskosti.

Cinjenica da su katolicki teolozi pokusali u 1990tima napraviti ono sto je Crkva radila puno puta u svojoj povijesti - prilagodjavala teologiju suvremenim znanstvenim spoznajama - a umjesto kojeg je - barem po mom vrlo laickom shvacanju, jedan covjek, koji je sad papa Benedict, a onda sef za Kongregaciju vjere, nametnuo o MPO svoje jedno vidjenje, koje je vrlo desnicarsko i tvrdo. I slicne odredbe kao nemogucnost koristenja kondoma pa cak ni u svrhu zastite od bolesti unutar braka - to su odredbe ciju valjanost mozemo lakse i sami prosuditi i gdje meni i cini mi se vecini ljudi se to ne cini ni krscanski ni razumno ni nesto sto bi Bog zelio. Ovim ne napadam Crkvu. Bas obrnuto, mislim da je preispitivanje nacina zakljucivanja i konstruktivna kritika u svakom slucaju pozitivna.

Hocu reci, zasto ne bi djelovali i na te i takve svecenike - pitali ih, zasto, zasto, 100 puta zasto - i kroz dijalog s njima pokusali educirati o bioloskim cinjenicama i filozofskim argumentima, da i sami pokusaju promisliti i donesu vlasititi zakljucak, umjesto da slijede upute odozgora. Jer meni se cini da nitko zdravog razuma, kad sazna sve cinjenice oko npr. zamrzavanja, ne moze osuditi zamrzavanje kao zlo sredstvo u apsolutnom smislu, kao sto se to sad radi, i sto je uzrok ovakvog zakona koji imamo.

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

po kojem to zakonu moramo biti svi vjernici????

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja zahvaljujem Bogu (i doktoru V.) što nam je MPO uspio, što sam rodila dvoje zdrave i krasne djece, što su oni takvi kakvi jesu-divni, zdrav, naši... Ne mogu da ne zahvalim Bogu jer sam se njemu i molila za njih. Kristili smo ih, ja sam vjernik, MM -po potrebi.rekla bih više ne.
    Klince odgajam(o) u duhu vjere. ALI SE NIKAKO NE SLAŽEM SA STAVOM CRKVE.
    Nadam se da će jednoga dana ipak i crkva promijeniti svoje stajalište i mišljenje, vjerujem da ne mogu baš svi u crkvi biti zatucani i da ta zatucanost ne može tajati do vijeka. Nadam se da će netko u crkvi, onaj tko zna slušati i želi čuti, čuti nas, našu djecu, naše i njihove priče i promijeniti mišljenje. Vjerujem i nadam se...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja baš tako gledam na sve ovo. Pravi vjernici vjeruju u Boga, krste svoju djecu i odgajaju ih u duhu vjere. Pravi vjernici imaju usađene moralne vrijednosti u svom srcu i znaju razlučiti dobro od zla. Oni su sposobni promotriti činjenice i odlučiti kako će postupiti.
    Ne trebaju im svjetovni poglavari da ih štite od grijeha. Bog je taj koji sudi i ne treba nikad izgubiti vjeru.

Ko kaže da Bog ne želi da iskoristimo sva sredstva koja nam je dao da ostvarimo želju koju nam je stavio u srce? Možda bi baš to bio grijeh.
    To vjernik treba osjetiti sam.

Ja nisam odgajana u Katoličkom duhu, ali imam svoju vjeru. Vjerujem da će me Bog nagraditi za dobro koje učinim. Oni koji drugome razbijaju snove, ne čine mu dobro.
    Ja mislim da i crv, i majmun imaju pravo na život. Pa i bakterija ako ne ugrožava nečije zdravlje.
    I embrij ima pravo na život, ali to pravo neće ostvariti ako mu se ne da prilika.

Dalo bi se raspravljati i o celibatu u kojem žive svećenici. Ako su zdravi, i oni bi mogli nekome podariti život, ali zbog nekog svog uvjerenja to ne čine. To je njihov izbor. Ja u to neću ulaziti.
    Ali zato nek i oni meni daju pravo izbora. Pa ako i griješim, to će biti moj grijeh.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

da te ne citiram lisa-učiniti ću samo ovo-

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj lisa84 prvotno napisa
    Ja baš tako gledam na sve ovo. Pravi vjernici vjeruju u Boga, krste svoju djecu i odgajaju ih u duhu vjere. Pravi vjernici imaju usađene moralne vrijednosti u svom srcu i znaju razlučiti dobro od zla. Oni su sposobni promotriti činjenice i odlučiti kako će postupiti.
    Ne trebaju im svjetovni poglavari da ih štite od grijeha. Bog je taj koji sudi i ne treba nikad izgubiti vjeru.

Ko kaže da Bog ne želi da iskoristimo sva sredstva koja nam je dao da ostvarimo želju koju nam je stavio u srce? Možda bi baš to bio grijeh.
    To vjernik treba osjetiti sam.

Ja nisam odgajana u Katoličkom duhu, ali imam svoju vjeru. Vjerujem da će me Bog nagraditi za dobro koje učinim. Oni koji drugome razbijaju snove, ne čine mu dobro.
    Ja mislim da i crv, i majmun imaju pravo na život. Pa i bakterija ako ne ugrožava nečije zdravlje.
    I embrij ima pravo na život, ali to pravo neće ostvariti ako mu se ne da prilika.

Dalo bi se raspravljati i o celibatu u kojem žive svećenici. Ako su zdravi, i oni bi mogli nekome podariti život, ali zbog nekog svog uvjerenja to ne čine. To je njihov izbor. Ja u to neću ulaziti.
    Ali zato nek i oni meni daju pravo izbora. Pa ako i griješim, to će biti moj grijeh.
    AMEN

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa
    da te ne citiram lisa-učiniti ću samo ovo-

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove