Stranica 2 od 11 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 538

Tema: "Zločesta" djeca?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Citiraj sofke prvotno napisa
    donekle se slažem s animom, da se tu naveliko cepa dlaka

ali eto, sofi duboko vrijeđa kad joj netko kaže da je zločesta, doslovce počne plakati, ne bi čovjek rekao da su oni tak tankoćutni

pa joj zato kad je zločesta MM obožava govoriti da je zločesta, i to radi baš onak zločesto na što ona doslovce poludi

ja se baš trudim, jer nju to tako pogađa, pa joj eventualno kažem da je ono što je napravila zločesto ili ružno ili bla, bla, ne daj bože reć da je ONA zločesta

doduše, da ona oko toga toliko ne drami ne bi ni ja ni toliko pazila
    Ovo mi je baš interesantno razmišljanje jednog roditelja. Kad pronađeš što dijete smeta/žalosti/nervira i onda namjerno i zločesto to i potenciraš. Svaka čast. I kako se TM nakon toga osječa? To ga veseli, ili? I tebe veseli kad gledaš kako TM namjerno pokušava riječima izluditi vaše dijete? Baš me zanimaju odgovori.
    Naravno, svatko ima svoj način, ali meni je ovo u nivou kad ljudi vide malog jadnog peseka i odluče ga dražiti i nervirati do iznemoglosti. :/

ha,ha,ha...znala sam, samo sam čekala..eto, barem da tebi naraste tvoj ego u svom njegovom savršenstvu

ja se ljutim na svog muža, a budući da on povremeno zna imati nezgodan i zločesti karakter (bit će da je za to isključivo i jedino kriva svekrva, a tko drugi) znamo se nemilo posvađati, ona urla, on joj viče da je zločesta, ja vičem na njega da to ne govori, onda on meni svašta izgovori..zgodno, ne?

eto, sad znaš pa možeš s veseljem nastaviti biti savršena

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja mislim da postoje teškoodgojiva djeca
    jedno moje je takvo

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imam snazan otpor prema izjavama "dobro dijete" i "zlocesto dijete". No, ne zamjeram onima koji ga ucestalo koriste, ni najmanje. Znam da u tim izjavama nema nikakve zle namjere.

No, objasnit cu svoj stav prema tim izjavama.
    Ponajprije ih ne volim jer smatram da PONASANJE moze biti primjereno ili neprimjerno, ajmo rec dobro ili lose (zlo takodjer, ali ne djecje, zlo ponasanje mi je primjerenije za teske kriminalce i sociopate). Dijete kao takvo nije niti dobro niti lose (a kamoli zlocesto, brrr.). Dijete je dijete. Moze se ponasati na ovaj ili onaj nacin, ali nikad nije odgovorno za moguce neprimjerno ponasanje, roditelj je taj koji snosi apsolutnu odgovornost. To je moj stav prema vlastitom djetetu ali i svakom drugom.

Ne kazem da je ispravan, ali osjecam da tako djelujem i razmisljam, kao posljedica nekih stvari koje sam sama iskusila kao dijete i razmisljanja s kojima sam se susrela kao odrasla osoba, a ponajvise kao roditelj.

I moja se kci zna ponasati neprimjereno, to mi je normalno, nastojim da to ponasanje ne ugrozava druge ljude, ali kad se ponasa lijepo i pristojno, cvatem od ponosa. Uvidjam da ima jednu milu narav, da je topla i draga, ali isto tako zna biti neposlusna ako je umorna, gladna, zedna, ako joj se poremeti rutina.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ha,ha,ha...znala sam, samo sam čekala..eto, barem da tebi naraste tvoj ego u svom njegovom savršenstvu
    ja se ljutim na svog muža, a budući da on povremeno zna imati nezgodan i zločesti karakter (bit će da je za to isključivo i jedino kriva svekrva, a tko drugi) znamo se nemilo posvađati, ona urla, on joj viče da je zločesta, ja vičem na njega da to ne govori, onda on meni svašta izgovori..zgodno, ne?

Mislim da si malo pretjerala i nemam pojma od kud vučeš ove zaključke, ali tko sam ja da te demantiram ili uvjeravam u suprotno. :?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Imam snazan otpor prema izjavama "dobro dijete" i "zlocesto dijete". No, ne zamjeram onima koji ga ucestalo koriste, ni najmanje. Znam da u tim izjavama nema nikakve zle namjere.

No, objasnit cu svoj stav prema tim izjavama.
    Ponajprije ih ne volim jer smatram da PONASANJE moze biti primjereno ili neprimjerno, ajmo rec dobro ili lose (zlo takodjer, ali ne djecje, zlo ponasanje mi je primjerenije za teske kriminalce i sociopate). Dijete kao takvo nije niti dobro niti lose (a kamoli zlocesto, brrr.). Dijete je dijete. Moze se ponasati na ovaj ili onaj nacin, ali nikad nije odgovorno za moguce neprimjerno ponasanje, roditelj je taj koji snosi apsolutnu odgovornost. To je moj stav prema vlastitom djetetu ali i svakom drugom.

Ne kazem da je ispravan, ali osjecam da tako djelujem i razmisljam, kao posljedica nekih stvari koje sam sama iskusila kao dijete i razmisljanja s kojima sam se susrela kao odrasla osoba, a ponajvise kao roditelj.

I moja se kci zna ponasati neprimjereno, to mi je normalno, nastojim da to ponasanje ne ugrozava druge ljude, ali kad se ponasa lijepo i pristojno, cvatem od ponosa. Uvidjam da ima jednu milu narav, da je topla i draga, ali isto tako zna biti neposlusna ako je umorna, gladna, zedna, ako joj se poremeti rutina.
    X

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo gore je bio odgovor anemoni

ima zločestih, kako da ne..ima zločestih i zahebanih ljudskih karaktera, meni je drago da neki ovdje iz svojih ružičastih svjetova nisu na takve naletili, a takve persone su jednom bila djeca..ili su se kao leptiri razvili iz čahura, ne znam, prvo su bili prekrasna i dobra djeca, onda su se začahurili pa postali zločeste i pokvarene odrasle jedinke

navodno da odgoj i odrastanje nije isključivi faktor za formiranje nečijeg karaktera

od konkretnih primjera, znam da kad vidim određeno dijete u parku, da bi radije da je netko od nas u drugom parku..da će bacati kamenje , tući drugu djecu, pljuvati, bacati pijesak u oči etc.etc. iako cijelo to vrijeme roditelji strpljivo-u razini očiju objašnjavaju potomku kako je to ružno ponašanje

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja mislim da ima zločeste djece, možda je uzrok tome genetika ili nešto drugo, jer neki neće postati zločesti u kakvim god uvjetima živjeli. Pod "zločesti" mislim da namjerno rade drugima loše stvari.

Npr. bili prije par mjeseci u dućanu s P. i bila je jedna mama s curicom od cca. 5-6 god. Moja mala je šetala po dućanu s dječjom odjećom i razveselila se curici pa je došla do nje. Kak je P. šetala po dućanu par metara dalje od mene i MM-a, ova mala je išla sasvim uz nju i lagano ju naguravala kao da hoće da padne, pa joj je malo kasnije namjerno stala na nogu. Cijelo vrijeme je gledala prema nama da provjeri da li ju ko vidi. Vidjela sam da je išla rukom prema P.-inim leđima da ju uštipne ali je skužila da ju vidim pa ju je uspjela samo stisnuti za majicu. Na kraju je P. sjela na neki mali stolčić, curica kraj nje. MM je stajao pokraj i nije ih ispuštao iz vida jer sam imala osjećaj da bi je ova curica gurnula na pod prvom prilikom. Možda je dijete bilo isfrustrirano jer joj mama nije baš posvećivala puno pažnje, činilo mi se da ju ignorira, pa se curica htjela iskaliti na manjem djetetu, ali meni se nije činila baš dobroćudnom, pogotovo jer je moja curica imala onda nekih 16-17 mj. i nije joj uopće smetala.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    donekle se slažem s animom, da se tu naveliko cepa dlaka

ali eto, sofi duboko vrijeđa kad joj netko kaže da je zločesta, doslovce počne plakati, ne bi čovjek rekao da su oni tak tankoćutni

pa joj zato kad je zločesta MM obožava govoriti da je zločesta, i to radi baš onak zločesto na što ona doslovce poludi

ja se baš trudim, jer nju to tako pogađa, pa joj eventualno kažem da je ono što je napravila zločesto ili ružno ili bla, bla, ne daj bože reć da je ONA zločesta

doduše, da ona oko toga toliko ne drami ne bi ni ja ni toliko pazila
    Ovo mi je baš interesantno razmišljanje jednog roditelja. Kad pronađeš što dijete smeta/žalosti/nervira i onda namjerno i zločesto to i potenciraš. Svaka čast. I kako se TM nakon toga osječa? To ga veseli, ili? I tebe veseli kad gledaš kako TM namjerno pokušava riječima izluditi vaše dijete? Baš me zanimaju odgovori.
    Naravno, svatko ima svoj način, ali meni je ovo u nivou kad ljudi vide malog jadnog peseka i odluče ga dražiti i nervirati do iznemoglosti. :/

Inače ti si u postu kojeg sam ja prvotno citirala, sama pisala o svemu tome kao da se ponosiš time što dijete nazivate zločestim, a da smo mi ostali koji tako ne radimo, u najmanju ruku ludi, ili ispranog mozga.
    Napišeš takav post, onda nas kao samo čekaš da se budale upecamo, onda tek obrazložiš. Baš vrlo zrelo od tebe. Svaka čast. Zgodno, ne?
    Evo ja sam vesela savršena budala koja je popušila tvoju foru.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

od konkretnih primjera, znam da kad vidim određeno dijete u parku, da bi radije da je netko od nas u drugom parku..da će bacati kamenje , tući drugu djecu, pljuvati, bacati pijesak u oči etc.etc. iako cijelo to vrijeme roditelji strpljivo-u razini očiju objašnjavaju potomku kako je to ružno ponašanje
    Ovo je jedno... znači u ovom slučaju roditelj primjerenim metodama objašnjava i ukazuje djetetu na njegovo ponašanje. To što je dijete u toj fazi... eh... Pretpostavljam da bi takav roditelj mogao možda ocjeniti kada mu treba pomoć psihologa ako se ta faza nastavi u nedogled.

A drugo je kada dijete to isto radi, a roditelj niti ne pogleda dijete ili mu sa klupe viče da je zločesto, pa se onda bijesno ustane sa klupe, povuče dijete za ruku, nalupa ga par puta, a kao posljedica dijete plače ili možda se okrene agresiji i onda roditelj još jednom utvrđuje da je zločesto...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Ja mislim da ima zločeste djece, možda je uzrok tome genetika ili nešto drugo, jer neki neće postati zločesti u kakvim god uvjetima živjeli. Pod "zločesti" mislim da namjerno rade drugima loše stvari.
    Ovako i ja.
    I štoviše, nekad imam dojam da se dosta ljudi prenemaže (bez uvrede) - ne na baš na ovom topicu nego općenito (smoki = zlo, nitko ne upotrebljava izraz "zločest", paradiraju naokolo goli, paze na prehranu, ekologiju, nitko ne ide u kafiće..)
    Vjerujem da ima zločeste djece, pa i zločesti ljudi su bili djeca, sigurno nisu pozločestili dan uoči 18.-og rođendana.
    Ne mislim da djecu koja su premala da znaju neke stvari (1, 2god) već na stariju.
    Osobno poznajem jedno "zločesto" dijete (danas je odraslo, u zatvoru..). Maltretiralo nas je oduvijek, bolje da ne opisujem što je učinio mačkama i psu, krao od roditelja.... A familija čisto "normalna", troje braće i sestara nikad ne bi tako opisali.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Ja mislim da ima i zločeste i neodgojene djece. Pri tome ne mislim na djecu od 1, 2 g, ali nakon 5g-6g itekako ima "zločeste" djece. Da li su takva radi roditelja ili radi svog karaktera ne znam, ali definitivno je da ih ima.

I sad čekam paljbu...
    a ovim se debelo slažem.

i glupo mi je uspoređivat "zločestoću" kod djece od 1-2 god. (jer to kod njih ne postoji) i onu stariju gdje sam sigurna (i uvjerila se osobno) da postoji zloćesta crta kod takve djece.
    i fakat ima zloćeste djece ma koliko se netko trudio tom pojmu dat drugačiji naziv.

evo jedan konkretan primjer koji sam osjetila na svojoj koži. radi se o dječaku koji je tada imao nekih 10-ak godina. dođe nam u goste, igra se, sve 5. u neko doba ja ocijenim kako je stvarno vrijeme da napusti moj dom i ode svojoj kući jer je već ura kad se navečer ide doma. i fino mu kažem: ajde, za danas je dosta ige, moraš ići kući". mali to prihvati, ali vidim nije oduševljen.
    ali ode.
    nakon nekih 15-ak minuta osjetim ja miris paljevine :shock:
    šta - mali uzeo upaljač, komad papira i potpalio nam palmu isprid kuće. i to toliko da je donjio dio palme baš planio.
    hebate je li se sad on nedolično ponio? je li to dječja igra?
    nije, mali je zloćest i amen. kad može tako nešto smislit i napravit jer mu nije odgovaralo šta sam ga poslala doma onda je to djelo zloćestog uma.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    I štoviše, nekad imam dojam da se dosta ljudi prenemaže (bez uvrede) - ne na baš na ovom topicu nego općenito (smoki = zlo, nitko ne upotrebljava izraz "zločest", paradiraju naokolo goli, paze na prehranu, ekologiju, nitko ne ide u kafiće..)
    Vjerujem da ima zločeste djece, pa i zločesti ljudi su bili djeca, sigurno nisu pozločestili dan uoči 18.-og rođendana.
    Ne mislim da djecu koja su premala da znaju neke stvari (1, 2god) već na stariju.
    Osobno poznajem jedno "zločesto" dijete (danas je odraslo, u zatvoru..). Maltretiralo nas je oduvijek, bolje da ne opisujem što je učinio mačkama i psu, krao od roditelja.... A familija čisto "normalna", troje braće i sestara nikad ne bi tako opisali.
    Mislim da se pod terminom "zlocesto dijete" ne misli, u svakodnevnom govoru, na zbiljsku patolosku zlocestocu. Vjerojatno je ima, svega se nadje na ovom svijetu. No ja nisam u zivotu upoznala zlo dijete. Mozda sam susrela poneko dijete koje ima ozbiljne poremecaje u ponasanju i kojemu je potrebna strucna pomoc (najcesce je to bila posljedica nekog zlostavljanja i zanemarivanja u obitelji).

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako i ja.
    pa opet potpisujem debelim X

kako bi vi okarakterizirali dijete (od cca 8-9-10 god.) koje uživa u mučenju životinja. i pri tome ima onaj neki zastrašujući sjaj u očima?

ja bi ga okarakterizirala zločestog ko vrag.
    jer za mene samo zločesta osoba može u tako nečemu uživat.

i zaboravila sam naprisat: da, ja svojoj L. znam kazat da je zločesta. i to se odnosi na njeno ponašanje koje je u tom momentu "zločesto" i ona to jako dobro zna. dok ja njoj objasnim po milijunti put zašto je to i to u određenom trenutku zločesto, a do tada sam milijun puta kazala kako takvo ponašanje nije dobro, primjereno, lijepo..... - prošla baka s kolačima.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Radim s djecom i trudim se odvojiti ponašanje od osobe na način da neću reći djetetu da je zločesto već ću mu dati do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Ako se djetetu govori da je zločesto, ono to prihvati, sebe vidi na taj način "pa bože moj a što bi se trudio biti bolji kad sam jednostavno zločest". Može ovo zvučati kao banaliziranje ali u suštini se radi o tome.

I kad smo već na temi, poludim kad netko moje dijete (koje btw još nema ni pola godine) nazove zločestim jer radi nešto što odrasloj osobi u tom trenutku baš ne šmeka. Konkretan primjer, moja sveki, u polušali, kaže L kako je zločesta kad mama ne može popiti kavu na miru od nje. Djetetu je dosadno ležat kraj nas kao klada pa traži da ju dignem/pričam s njom/igram se/uključim ju na neki način. L to još ne kuži i nije ju briga ali mene brine kako će biti kad bude dovoljno odrasla a netko se bude olako razbacivao izrazima. Mislim da tu nema puno koristi od preodgoja odrasle osobe, više ću se truditi naučiti dijete da ga tako nešto ne dira.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    kako bi vi okarakterizirali dijete (od cca 8-9-10 god.) koje uživa u mučenju životinja. i pri tome ima onaj neki zastrašujući sjaj u očima?
    Dijete koje treba ozbiljan tretman kod djecjeg psihologa.
    Dijete koje, ako ga se ne shvati ozbiljno, bude izraslo u psihopata.
    To nije nestasluk. To je ozbiljan poremecaj ponasanja u djecoj dobi i vapaj za pomoc.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moji zločesti su oni koji se ne uklapaju u kalupe, uzorni su oni sa hinjenim smiješkom i hladnoćom u očima, jedan dobar dio

uvijek ću rađe učiti te nazovi zločeste , kako sam ih ja definirala

djecu sa problemima nisam komentirala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja sam mislila da nema zločeste djece dok se nisam uvjerila na vlastitoj koži i koži svoje djece da ih ima...

Eh, sad... druga je priča ZAŠTO su takvi i kako je do toga došlo...

Moja djeca nisu zločesta, ali imaju trenutke kad im je ponašanje nepodnošljivo. Izlazimo s tim na kraj i trudimo se (i oni i mi) da to ne bude često.

No vidjela sam djece čije ponašanje u rijetkim trenucima NIJE nepodnošljivo. A takve bi se moglo nazvati zločestima. Ne i odgovornima za svoje ponašanje... jer ne mogu se sami usmjeravati, propust je roditeljski. A ima ih, brate mili, ko pljeve... pogotovo ih se sad dobro vidi (govorim o školarcima) kad nema nastave pa nemaju drugu zabavu nego uništavat dječja igrališta i terorizirati drugu djecu....

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

To nije nestasluk. To je ozbiljan poremecaj ponasanja u djecoj dobi i vapaj za pomoc.
    Al' svi baratamo politički korektnim rječnikom
    Ja bih rekla da je zločesto i amen.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ovako i ja.
    pa opet potpisujem debelim X

ja bi ga okarakterizirala zločestog ko vrag.
    jer za mene samo zločesta osoba može u tako nečemu uživat.
    Potpis pod obadvije!

Jako se dobro sječam predavanja jednog poznatog našeg dječjeg psihologa koji je temu "Zločesta djeca" započeo s " Vjerujte mi, ne postoji ni jedno zločesto dijete, postoje samo jako nesretna djeca!"
    Da, to je možda tako kada ideš u dublju analizu, ali ono što mi svakodnevno vidimo su vanjske manifestacije ponašanja. Uzroke ne znam i ne namjeravam za svako "zločesto" dijete tražiti opravdanje u obiteljskim prilikama, socijalnim uvjetima, genetici...Ja vidim da je "zločesto", ne znam uzroke. Zato treba razlikovati uzroke i posljedicu. Uzroke ne znam, ali posljedice osječa npr. moje dijete. Možda je neko dijete zločesto jer treba više pažnje, ali kaj da ja s tim napravim? To nije moj problem, već problem njegovih roditelja, nadležnih službi (npr. psihologa u vrtiću, školi), a ne mene, neke neznanke u parku, na koju se nažalost ta "zločestoća" reflektira.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nije pitanje što bi tko rekao (razni ljudi bi rekli razne stvari) već što će postići onaj koji kaže ovako kao ti, a što onaj koji kaže kao L.E.
    Ako se zbilja dobro zamisliš nad tom pitanjem - koji je ishod toga što ćeš djetetu reći - mislim (ili nadam se) da ćeš ipak razmisliti prije nego počneš govoriti.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

A-a!

Zbilja nije dobro kada dijete samo do sebe ima takve porive, ne pitajte me izvor jer mi je to informacija iz nekog kutka mozga koji baš nisam dugo posjetila ali nije za zanemariti!

Naravno, treba razlikovati da li je to ponašanje koje je povremeno i sl. ili nešto što dijete često i s namjerom nanošenja boli čini. Onda nije dobro!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    nije pitanje što bi tko rekao (razni ljudi bi rekli razne stvari) već što će postići onaj koji kaže ovako kao ti, a što onaj koji kaže kao L.E.
    Ako se zbilja dobro zamisliš nad tom pitanjem - koji je ishod toga što ćeš djetetu reći - mislim (ili nadam se) da ćeš ipak razmisliti prije nego počneš govoriti.
    Da, mogu misliti kakva bi bila reakcija roditelja na komentar tipa:

Gospođo, vaše dijete je namjerno i bez ikakva povoda udarilo moje. Ne mislim da je zločesto, nego da ima ozbiljan poremecaj ponasanja vapi za pomoći. Molim vas, poduzmite nešto i odvedite ga psihijatru.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a kako bi ti rekla za to dijete i konkretno tom djetetu da ga uhvatiš npr. na djelu:
    1. zločesti si ko vrag?
    2. tebi pod hitno treba ozbiljan tretman kod dječjeg psihologa?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, zaista ću strašno puno postići ako kažem dečku koji je zapalio mačku da mislim da je živahnog karaktera i da način na koji se ponaša prema živom biću nije korektan
    Nikad ne shvaćam tu postupanje u rukavicama - dečka od 14god. koji svjesno nanosi bol sasvim sigurno neće istraumatizirati riječ "zločest". A uostalom, meni kao slučajnom prolazniku nije zadaća ulaziti u razloge njegove "zločestoće".
    Ali neka, mogu se i ja za potrebe topica zgražavati nad pojmom "zločest".

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja m namjerno i bez ikakvog povoda zna mlatnuti. nije jedina, ima takvih primjera puno. mala je, ima 2 godine. j nikad nije imao takve porive, od kud njoj, pojma nemam.
    ne mogu ruku u vatru staviti da se neće tući kad na jesen krene u jaslice.

jel zločesta? nije. oće li mučiti životinje? neće.
    jel to dvoje usporedivo? nije.

meni osobno, ne mogu si pomoći, izraz zločesti čak ima i simpa prizvuk, a uostalom toliko je uvriježen da se nikako ne odnosi samo na zločestu djecu. u slučaju ove djece koja muče životinje čak mi nije ni primjenjiv, ne zbog političke korektnosti nego mi je preblag.

ako s djetetom imamo normalan odnos, cijenimo ga, sve njegove kvalitete, i to mu i pokazujemo na bezbroj načina, ako mu kažemo tu i tamo nemoj biti tako zločest, neće se ništa loše desiti.
    e, tu po meni sad ulazimo u domenu političke korektnosti.

ali, uostalom, na ovom topiku sam milijun puta pročitala riječ zločest, zločesta, pa mi je sama riječ počela gubiti smisao (znate taj filing)

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    meni osobno, ne mogu si pomoći, izraz zločesti čak ima i simpa prizvuk,
    ovako i meni. Isto kao i "prasac" i "neman" kako znam nekad zvati L (iz milja, ne špotancija).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne mislim na to.
    Nego da kad se obraćate djetetu (ne osobi koja ga čuva i koja je formirana osoba) i vi utječete na njegov razvoj.

Gospođa iz parka koja se djetetu obratila kako se već obratila povrijedila je dijete.
    Icy će svojim komentarom na dijete koje muči životinje, umjesto da potakne one koji su za njega odgovorni da nešto učine po tom pitanju, dijetetu potvrditi ono što je već čulo puno puta. Ono već ima negativnu sliku o sebi. Drugi su mu je nametnuli, i ono se ponaša u skladu s time. Dodajte i vi svoju kap u to more.

Lakše je reći da je tuđe dijete zločesto i ponašati se zaštitnički prema svom anđelku, umjesto da se mučite s politički korektnim riječnikom?
    Moje mišljenje je da niste odgovorni samo za svoje dijete, već u manjem postotku i za tuđu djecu s kojom kontaktirate samo povremeno. Budite ljubazni i dobronamjerni, neće vas ubiti.

vidim da pišete istovremeno sa mnom, a ja nisam citirala. Pisala sam nakon Deaedi.

Da se nadopunim. Ako vidim dijete koje muči životinju, prvo bih spasila životinju. Djetetu ne bih rekla da je zločesto (koja bi svrha toga bila - to vas pitam?). Ako bi smatrala da je problem ozbiljan, porazgovarala bih s njegovim roditeljima, ako ih poznam, ili sa školskim psihologom, ako znam u koju školu ide.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    moja m namjerno i bez ikakvog povoda zna mlatnuti. nije jedina, ima takvih primjera puno. mala je, ima 2 godine. j nikad nije imao takve porive, od kud njoj, pojma nemam.
    ne mogu ruku u vatru staviti da se neće tući kad na jesen krene u jaslice.

jel zločesta? nije. oće li mučiti životinje? neće.
    jel to dvoje usporedivo? nije.

meni osobno, ne mogu si pomoći, izraz zločesti čak ima i simpa prizvuk, a uostalom toliko je uvriježen da se nikako ne odnosi samo na zločestu djecu. u slučaju ove djece koja muče životinje čak mi nije ni primjenjiv, ne zbog političke korektnosti nego mi je preblag.

ako s djetetom imamo normalan odnos, cijenimo ga, sve njegove kvalitete, i to mu i pokazujemo na bezbroj načina, ako mu kažemo tu i tamo nemoj biti tako zločest, neće se ništa loše desiti.
    e, tu po meni sad ulazimo u domenu političke korektnosti.

ali, uostalom, na ovom topiku sam milijun puta pročitala riječ zločest, zločesta, pa mi je sama riječ počela gubiti smisao (znate taj filing)
    Mislim da smo se svi složili da je razlika da li dijete ima 2, 6 ili 14g.

Sigurno to nečeš reći za dijete od 2g.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a kako bi ti rekla za to dijete i konkretno tom djetetu da ga uhvatiš npr. na djelu:
    1. zločesti si ko vrag?
    2. tebi pod hitno treba ozbiljan tretman kod dječjeg psihologa?
    ja osobno bih se us*ala, us*ala sam se već od samog opisa (muči mačku sa zastrašujućim sjajem u očima). nemam pojma što bih mu rekla, srećom, nikad nisam vidjela klince koji muče životinje.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Uopće nije stvar o tome o kojem pojmu se govori, da li je politički korektan ili ne , da li ćeš upotrijebiti pojam zločest ili neki drugi već se radi o etiketiranju ljudi i djece. NIje isto etiketirati nekog odraslog ili starije dijete ili malo dijete. Malo dijete je etiketirati je jako opasno jer ono uči o sebi i uči igrati pojedine uloge. Ako mu se stalno nešto govori ono će se početi ponašati u skladu s time.
    Meni je samo to sporno, ne da li ima agresivne, isfrustrirane, ljute djece, tzv."zločeste" nego da li ih se smije tako nazivati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jednom sam vidjela dečka od možda 10 godina kako je šutnuo mačku. Viknula sam automatski: Hej, ne radi to! Malo se trgnuo, nije znao da ga je netko vidio, i vidjela sam osjećaj krivnje u njegovim očima, pa sam ga pitala zašto je to napravio, rekao je da ga je mačka ogrebla. Ja sam rekla da je to mlada mačka i da se vjerojatno samo igrala s njime. Rekla sam da je više ne udara.

Mislite da bi bilo jednako da sam mu rekla da je zločest? Ili da bi bilo lakše? Bunite se da su djeca neodgojena, ali ne želite učiniti ni taj minimum, da kad s tuđim djetetom razgovarate da ga ne osuđujete automatski...

x pod Veki.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne mislim na to.
    Nego da kad se obraćate djetetu (ne osobi koja ga čuva i koja je formirana osoba) i vi utječete na njegov razvoj.

Gospođa iz parka koja se djetetu obratila kako se već obratila povrijedila je dijete.
    Icy će svojim komentarom na dijete koje muči životinje, umjesto da potakne one koji su za njega odgovorni da nešto učine po tom pitanju, dijetetu potvrditi ono što je već čulo puno puta. Ono već ima negativnu sliku o sebi. Drugi su mu je nametnuli, i ono se ponaša u skladu s time. Dodajte i vi svoju kap u to more.

Lakše je reći da je tuđe dijete zločesto i ponašati se zaštitnički prema svom anđelku, umjesto da se mučite s politički korektnim riječnikom?
    Moje mišljenje je da niste odgovorni samo za svoje dijete, već u manjem postotku i za tuđu djecu s kojom kontaktirate samo povremeno. Budite ljubazni i dobronamjerni, neće vas ubiti.

vidim da pišete istovremeno sa mnom, a ja nisam citirala. Pisala sam nakon Deaedi.

Da se nadopunim. Ako vidim dijete koje muči životinju, prvo bih spasila životinju. Djetetu ne bih rekla da je zločesto (koja bi svrha toga bila - to vas pitam?). Ako bi smatrala da je problem ozbiljan, porazgovarala bih s njegovim roditeljima, ako ih poznam, ili sa školskim psihologom, ako znam u koju školu ide.
    Potpisujem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Potpisujem stoput. Pa da je i 5 sekundi na igralištu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Gle Pomikaki, sigurno u opisanoj situaciji ne bih reagirala sa "a joj, zločestog li djeteta" i uopće mi je smiješno to zaključiti. No, da bih to dijete opisala kao zlo (često), to bih i iza toga stojim.
    Prihvaćam da nas ima svakakvih, no ne mislite da barem malkice pretjerujete? Nitko ,nikad ni pod kojim uvjetima ne bih zaključio da je dijete zločesto, svi hodaju naokolo i osobno se angažiraju oko svakog problematičnog djeteta koje vide....

I da, ljubazna i dobronamjerna sam uvijek, dok situacija ne zahtjeva suprotno. Sasvim sigurno neću biti takva (niti riješavati problem u rukavicama) da dođe do situacije da netko ugrozi moje dijete.

I da, bila sam u situaciji da sam se srela sa izrazito groznim dječacima, moj pas danas nema prednju šapicu radi takvih. I ne, nisam reagirala ljubazno (kao što bi Pomikaki u takvom slučaju).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, zaista ću strašno puno postići ako kažem dečku koji je zapalio mačku da mislim da je živahnog karaktera i da način na koji se ponaša prema živom biću nije korektan Rolling Eyes
    Nikad ne shvaćam tu postupanje u rukavicama - dečka od 14god. koji svjesno nanosi bol sasvim sigurno neće istraumatizirati riječ "zločest".
    Gle Pomikaki, sigurno u opisanoj situaciji ne bih reagirala sa "a joj, zločestog li djeteta" i uopće mi je smiješno to zaključiti.
    Kako misliš da je smiješno zaključiti? To si ti napisala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Gle Pomikaki, sigurno u opisanoj situaciji ne bih reagirala sa "a joj, zločestog li djeteta" i uopće mi je smiješno to zaključiti. No, da bih to dijete opisala kao zlo (često), to bih i iza toga stojim.
    Pitanje je samo kome bi dijete tako opisala?
    Ako bi to pomislila, to je tvoja stvar. Ako bi to rekla djetetu, moje je mišljenje da pridonosiš njegovoj "zločestoći".

Ok, svi ovdje više teoretiziramo. Kad se stvarno nađemo u takvoj situaciji svi reagiramo instinktivno. Ali ja želim zaključiti što je ispravno.
    Sad vam ja dođem kao neki primjer političke korektnosti, jasno vam je da bi ja prva poludjela da vidim klince koji sakate neku životinju, valjda bih uzela neku toljagu da ih sve pomlatim. Ali samo u svrhu spašavanja životinje.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam zašto ste se uhvatili tog etiketiranja, osobno nikad nisam djetetu rekla da je zločesto. Ja sam, kad sam u društvu djeteta koje ima tendenciju neprihvatljivog ponašanja, u stanju neprestanog alarma, ne bi li spriječila moguću štetu. (radi se o djetetu koje poznajem, ne o djetetu koje prvi put vidim u parkiću). A da je takvo druženje ugodno, nije..rađe bi ga izbjegla.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi ovdje pricamo o dvije stvari: o nestasluku i ozbiljnim poremecajima. Sve ima svoje ime i ja nijedno ne definiram zlom djecjom naravi. Zao mi je sto se dijelom ova diskusija svodi na osobnu razinu.

Zlo je, po meni, jako teska rijec. I malo je zbilja zlih stvari. No, opet, dolazimo do definicije. Mozda nekome pojam zla nije tako strasan kao meni. Razliciti smo i to je lijepo. Iz tih razlika ucimo i pomazemo da ovaj svijet bude malo bolji.

Meni ne bi bilo drago da netko nazove moje dijete zlocestim, ali ja to ne mogu sprijeciti. Jer moje ce se dijete zasigurno ponasati nestasno, zabrinula bih se da nije tako. Mogu samo odgojiti svoje dijete tako da to ne dozivi osobno. Da razumije da razliciti ljudi misle razlicito. Da se samo osjeca dobro u svojoj kozi i da zna da ga jedna greska ne odredjuje kao osobu. Kao ni jedno postignuce.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

LE, mislim da je širok raspon od nestašluka do ozbiljnog poremećaja, a što sa tim dijapazonom "između" nemam pojma..

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Da, mogu misliti kakva bi bila reakcija roditelja na komentar tipa:

Gospođo, vaše dijete je namjerno i bez ikakva povoda udarilo moje. Ne mislim da je zločesto, nego da ima ozbiljan poremecaj ponasanja vapi za pomoći. Molim vas, poduzmite nešto i odvedite ga psihijatru.
    kakav roditelj takva reakcija. a dijete će rijetko samo od sebe ispast mali manijak koji se iživljava na mačkama i drugim živim bićima. kod nas je takvo ponašanje djece normalno, uobičajeno, kažemo: ta djeca su zločesta - i ne brinemo dalje. ne sviđa nam se, al eto, takva su to djeca.
    u nekim drugim europskim zemljama se djeci koja uživaju u patnji drugih živih bića, da, vjerovali ili ne, pruža psihološka pomoć.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Potpis, Pomikaki.
    Ako netko smatra besmislenim "politički korektno" se izražavati vis-a-vis "zločestog" 8-godišnjaka onda bi bilo mudro razmisliti kako će njegovo vlastito dijete-promatrač percipirati dijeljenje te etikete. Uvijek se malom izazivaču može reći da se ružno ponio ili da to što radi nije u redu. Ako ništa drugo svom ćemo djetetu poslati poruku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dijapazon "između" odnosi se na ZLOČESTO PONAŠANJE a ne zločesto dijete. I upravo tako sam ja sa svojima doma razgovarala.

Ne bih rekla TI SI ZLOČEST, ali bih rekla TO ŠTO SI SAD NAPRAVIO JE BILO ZLOČESTO, nemoj ponoviti... Ili DA LI BI VOLIO DA NETKO TO NAPRAVI TEBI? Tako to ide. Malim koracima... A djeca postaju zločesta kad nema nikoga da im na vrijeme kaže da neke stvari u njihovom ponašanju nisu prihvatljive, pa u desetoj godini dobijete ono što je Loryblue opisala...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Inače, miješaju se na topicu dvije teme, zapravo. Jedno je tema pravog zla. Ima djece o kojoj razgovaram recimo s mužem, dakle nekim tko mi je jako blizak, i kažem da u njima ima zla. I za jedno dijete iz bliske obitelji nas dvoje znamo komentirati da zna biti zlo. Ja ne mogu procijeniti jesu li to geni, ili su to reakcije na odgoj i okolinu. Uvjeti u kojim raste nisu uopće ekstremni, ni blizu, ima puno gorih, ali mislim da je spoj tog djeteta, koje ima svoje specifičnosti o kojima se možda ne vodi dovoljno računa i okolnosti odrastanja mogao dovesti do tih zaista ružnih ponašanja.

Druga je tema nestašluka, neposlušnosti, nezrelog djetinjeg ponašanja (u koje spadaju inaćenje, agresivnost, svadljivost...). E sad tu možemo razgovarati o čistunstvu ili političkoj korektnosti i prikloniti joj se ili je slatko ismijavati, ili možemo biti negdje između.
    Tu opet mislim, da je bitno tko govori, kako govori i kako dijete to prima.
    I kao što se može prenemagati s time da nikad ne bismo rekli djetetu da je zločesto, tako se može prenemagati i s time da se djetetu apsolutno nema što drugo reći nego da je zločesto, jer su sve drugo nespretne, nerazumljive i glupave fraze od tri retka.
    Meni roditelji nisu govorili da sam zločesta, ja ne govorim djeci da su zločesta, i to nije nešto s čim se borim, nego mi ta fraza nije ni u peti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I to su sve već i drugi napisali dok sam ja sporo tipkala...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Naravno da je širok raspon između nestašluka i nekog poremečaja. U temi sam mislila na roditelje koji svoju djecu za svaku sitnicu etiketiraju kao zločeste. Znači kao iz onog mojeg primjera: razbio je šalicu - zločest, ne želi spavati - zločest, ne želi u AS - zločest, ne želi na miru sjediti - zločest,... Mislim da takvo stalno etiketiranje stvarno dovodi do toga da se dijete poistovjeti s terminom zločest. Takvih roditelja sam susrela dosta i da, mislim da to nije u redu i da, to me žalosti. I svaki put u takvoj situaciji nastojim ispraviti roditelje i velim nije on zločest, nego bla, bla,...
    Naravno da nije isto ako svojem djetetu u šali ili od milja kažeš ti si moj maleni zloćko, ili nešto slično.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

To je baš ono što me smeta, generalizacija... eh, da, lakše je imati tih par pretinaca.

Samo da dodam, ono s dečkom koji je udario mačku dogodilo se prije nego sam rodila, tako da to spada u fazu kad nisam još razmišljala o politički korektnim terminima u odgoju djece niti sam čitala Juula. Samo mi je bilo žao mačke. Ali mi je ipak nekako u podsvjesti bilo jasno da je beskorisno i neučinkovito izgrditi malca i naljepiti mu dijagnozu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma Anemona, mislim da se u tom pitanju svi slažemo..bzvz je uopće djetetu reći da je zločesto, a pogotovo reći da je zločesto za bezvezarije, to je van pameti. Ali to je jedan dio našeg "folklora".
    Mene više brine ta natruha zločestoće koja se da primijetiti kod neke djece, jer ponegdje i to zločesto ponašanje bude jednostavno-prečesto. :/

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

neću se prepucavati, niti objašnjavati nešto izvučeno iz konteksta (za razliku od većinske struke ovdje, ja se pogubim u predugom elaboriranju).
    Zločesto ponašanje postoji, tako se mogu ponašati i djeca i odrasli. Ne sviđa mi se zatvaranje oči pred tim činjenicama. Svatko od nas će drukčije dati do znanja ono što misli iliti drukčije imenovati takvo ponašanje.

Brkamo etiketiranje djeteta koje je nešto "nedužno" jednom zgriješilo (karikiram, bacilo omot od sladoleda na pod) sa stvarno devijantnim ponašanjem (zlostavljanjem životinja).

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da se samo brkaju pojmovi.
    netko će neku nepodopštinu nazvati zločestoćom, jer je to dio folklora kako je diana rekla, a netko će to, na prihvatljiv način, nazvati neprihvatljivim ponašanjem ili šta ja znam kako.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Icy, Deaedi i lory su rekle dovoljno, I couldn't agree more, pogotovo s icy, te ću ih samo potpisati.

Stranica 2 od 11 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •