Imam doma hrpu sljiva koje mi ukucani s prezirom zaobilaze, pa bih ih potrpala u neki kolac...
Imate kakav dobar recept (a da nisu knedli)?
Imam doma hrpu sljiva koje mi ukucani s prezirom zaobilaze, pa bih ih potrpala u neki kolac...
Imate kakav dobar recept (a da nisu knedli)?
šljivopita:
tijesto, malo gušće nego za palačinke
šljive prepoloviš, poslažeš u tepsiju i zaliješ tijestom
ili:
masno tijesto (za krostate) i gore šljivo-polovice
ili:
štrudla sa vučenim tijestom
Evo jedan:
Pita od šljiva
Sastojci
30 dag brašna
10 dag šećera
1 žumanjak
20 dag maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
ribana limunova korica
1 kg šljiva
15 dag šećera
12 dag grubo mljevenih oraha
12 nasjeckanih oguljenih badema
cimet
Priprema
Od svih prvih sedam sastojaka i dvije žlice vode zamijesite tijesto. Razvaljajte ga do debljine pola centimetra i stavite peći.
Preko napola ispečenog tijesta rasporedite mljevene orahe, na njih složite šljive prerezanim dijelom prema gore, posipajte bademima, šećerom i cimetom. Pecite na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta.
Pogledaj moj recept za izvrnuti kolač koji se radi s jabukama, ali mogu i šljive (MLJAC).
štrudl najobičniji, samo umjesto jabuka staviš šljive - narezane na komadiće, pošećerene i pocimećene.baš si danas mislim da to napravim kad smažemo apricotinu pijesak-tortu!
knedle :D
Pa veli zena da ne bi knedle...
Ja napravim obično tijesto za biskvit i kad je srednje pečen, pobacam na njega polovice šljiva. Šmljac!
Inače, obavezno radim i štrudl od šljiva i knedle.
za bilo koje voće koje se poteže po frižideru zgodan je recept jamiea olivera - mrvice. ono, napravi se tvrdo tijesto pa izmrvi po voću, za čas gotovo kad popodne dođeš doma... nažalost nemam tu recept.
ms hajvi brže kuć po recept![]()
(imam i ja šljivetina doma)
elem...
FRUIT CRUMBLES
Fruit Ingredients:
1 pound of your favorite fruit(s)
2 or so tablespoons of sugar (brown or white)
Cut up the fruit. Place into a baking pan, and sprinkle the sugar over the fruit.
Start the oven and preheat it up to 400 degrees.
Crumble
1 3/4 cup flour
1/2 cup of butter
1/3 cup sugar
pinch of salt
Mix all the parts of the crumble together until they take on the consistancy of crumbs, i.e. little bits and pieces, sprinkle over the sugared fruits. Give the pan a gentle shake to get all the crumbs mixed around the fruit.
Bake for about a half hour or until the crumble starts to get a consistant golden brown.
epilog od šljiva:
sveki je jučer bila natjerana da radi knedle...
i sad se davim u njima... (jedna - gulp; dvije - gulp; tri - gulp... prestanite brojati)!
ms hajvi, jel te "mrve" samo pospeš po šljivama? pa onda pečeš. to se ne raspada?
Ja mislim da Apricot uopce nije ljudsko bice nego zli duh koji stalno okolo opisuje svoje izjedanje pola torte, tonu knedla i slicno, samo da bi vas potaknuo da i vi napravite isto a da imate dojam da vam nista nece biti, a onda kad se jednom udebljate, nema vam spasa....(u pozadini neki apokalipticki zvukovi, u mojoj casi nekakvo hvarsko vino)apricot prvotno napisa
violet, znam je 15 godina a nikad je nisam vidjela da jede.
treba li sto vise reci?
treba!ivarica prvotno napisa
sjeti se, Barbara...
Osijek, Pula...
10.9...
mrve se pospu i malo se protrese pleh, nisu one baš tako suhe nego se razmackaju oko voća. fora je u tome da ostane "neuredno", ali opet paziš da nemaš na jednom mjestu hrpu od 5 cm a na drugom 1 cm da se ne ispeče nejednoliko. pečeno izgleda kao "normalan" kolač, reže se i vadi u komadu.Mamita prvotno napisa
Zavjera!ivarica prvotno napisa
Zavjera!ivarica prvotno napisa