Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 57

Thread: kontracepcija u dugom protokolu - izbor i nuspojave

wewa's Avatar

Default kontracepcija u dugom protokolu - izbor i nuspojave

trazila sam po starim topicima, ali nigdje nisam nasla ono sto me zanima na jednom mjestu, pa otvaram novi topic.

zanima me kakva su vasa iskustva?
    u proslom, propalom pokusaju odlaska u Mb uzimala sam microgynon, on je na popisu koji dodje na protokolu. nuspojave su mi bile grozne, grozne, toliko da se uzasavam i postupka zbog njih.

kontracepciju sam pila prema onoj posljednjoj opciji, 4. grupa protokola, znace mariborcanke o cemu se radi, pa je ispalo da sam ih uzimala skoro 40 dana bez prekida. glavobolje, mucnine, nesanica, valunzi - bile su mi fizicke tegobe, koje su postepeno slabile, ali su ih zamijenile emotivne - bila sam gotovo neuracunljiva, promjenljivog raspolozenja, sklona panici, placljiva, isprepadana, groooozno.

dodatna muka bilo je probojno krvarenje od skoro 2 sedmice - posizila sam.

sad sam opet na 100 muka jer trebam poceti s kontracepcijom, a ne znam sta da odaberem. trazim po netu, ovo sto je preporuceno: femoden, legravan, microgynon, sve su monofazne pilule i zapravo je svejedno koju odabrati. stediril se vise ne proizvodi. yasmin nije na popisu.

dakle, molim za iskustvo, savjet, preporuku ili rijec utjehe

Wewica, ja sam koristila Stediril D i nisam imala nikakve nuspojave. U nekom proslom zivotu sam koristila Marvelon od Organona i nisam imala nikakvih problema. Mislim da se Marvelon moze nabaviti i u HR (slobodno mi se javi ako ti treba pomoc).

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by Maxime
    Wewica, ja sam koristila Stediril D i nisam imala nikakve nuspojave. U nekom proslom zivotu sam koristila Marvelon od Organona i nisam imala nikakvih problema. Mislim da se Marvelon moze nabaviti i u HR (slobodno mi se javi ako ti treba pomoc).
    srce si
    ja sam stediril uzimala svega 2 mj na pocetku braka i isto tako nisam imala nuspojava - ali on se vise ne proizvodi

Wewice ajde provjeri da li mozes doci do Marvelona ako ne javi mi pa cemo nesto organizirati

wewa's Avatar

Wewice ajde provjeri da li mozes doci do Marvelona ako ne javi mi pa cemo nesto organizirati
    provjericu, svakako danas idem po decapeptyle

ina33's Avatar

Koristila yasmine, provjerila s Mariborčanima - on im je OK - provjerila s Vlaisavljevićem da se za par mjeseci pijenja ne moraju radit krvne pretrage i da s njim nema panike, provjerila s mojom ginićkom što bi mi preporučila (moji kriteriji: da što manje ništi endometrij, da ima čim manje nuspojava, da što manje deblja - zbog kuka mi je bilo bitno). Ona preporučila yasmine ili microgynon, prvi izbor yasmine. Moje nuspojave su bile: totalno ubijanje libida, ono - seks, što je to? Napuhane prsi i napuhan trbuh, prestaje dan-dva nakon prestanka korištenja. Tako da mogu reći da sam s yasmineom "lišo" prošla. Ništa ti nije garancija da ti neće škodit - čula sam pak od perkice da je ona sa stedirilom svaki dan grlila školjku od povraćanja i sl. Moj savjet - nazovi Maribor na onaj broj koji je naveden u protokolu di se sestri javlja kad ti je došla menga i kad počinješ antibebi i zamoli sestru da ti sugerira eventualno neke druge antibebi. Sretno!

ina33's Avatar

I da, meni se čini da ako loše podnosiš jedne, veća je vjerojatnost da ćeš i druge, ali nazovi i pitaj. A možda se i nuspojave mijenjaju protekom vremena, ne znam. Vibram da pronađeš neke s kojima neće biti takvih nuspojava. Yasmine navodno mogu izazvat i lupanja srca, to je nešto s čime se ja i inače borim, ali je u kontroli i mislim da mi je i u MB-u lupalo srce, sad jel' od frke pred opću anesteziju (prije će bit to) ili od antibebi, teško je reći. Ja sam prošli put, znači, dobro prošla s yasmineom, to napuhivanje se ispuhalo dan-dva nakon prestanka pijenja antibebi (to je isto česta pojava svih antibebi), libido se isto povratio tako da se nisam osjećala kao žena koja je u 60-tima... Pričale su mi kolegice na poslu da su se dugotrajnim pijenjem antibebi nadebljale. Mislim da je sretnica svaka ona koja nema nuspojava.

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by ina33
    I da, meni se čini da ako loše podnosiš jedne, veća je vjerojatnost da ćeš i druge, ali nazovi i pitaj. A možda se i nuspojave mijenjaju protekom vremena, ne znam. Vibram da pronađeš neke s kojima neće biti takvih nuspojava. Yasmine navodno mogu izazvat i lupanja srca, to je nešto s čime se ja i inače borim, ali je u kontroli i mislim da mi je i u MB-u lupalo srce, sad jel' od frke pred opću anesteziju (prije će bit to) ili od antibebi, teško je reći. Ja sam prošli put, znači, dobro prošla s yasmineom, to napuhivanje se ispuhalo dan-dva nakon prestanka pijenja antibebi (to je isto česta pojava svih antibebi), libido se isto povratio tako da se nisam osjećala kao žena koja je u 60-tima... Pričale su mi kolegice na poslu da su se dugotrajnim pijenjem antibebi nadebljale. Mislim da je sretnica svaka ona koja nema nuspojava.
    e da, zaboravila sam i 5,5 kg u plusu nakon kontracepcije!

ako su moguca lupanja srca, nista od tog, i ovako patim od aritmija... libido - sta je to ...

protokol stigao danas, pa cu danas i kupiti nesto od ovog otrova - dobra strana je sto cu ih ovaj put piti 2 mj, pa cu imati vremena za pauzu.

ina33's Avatar

Yasmine kao najmanje deblja, to ja pazim zbog kuka, a provjerila sam s mariborskom sestrom jel' on OK - koji put je OK i više onoga što je na listi, bilo od antibebi, bilo od stimulacije - ja sam prošli put koristila i merional iako nije bio naveden - pitala, pa mi reklo OK, kao jedino izrazilo sumnju di je nabavljan, ali s tim merionalom sam zatrudnila i ja (doduše, pet dana je prvo išao gonal, pa on) i sarjevo - njoj sam poklonila merionale viška i ona je bila samo na merionalima u IVF Poliklinici i ostala trudna. Dakle - telefon pa zvat jel' OK to, ako loše podnosim to. Ili ovako se uzdaj u nas pa nešto odluči, znam da smo nas dvije različito telefon trigger-happy .

Quote Originally Posted by Wewa
    Moj savjet - nazovi Maribor na onaj broj koji je naveden u protokolu di se sestri javlja kad ti je došla menga i kad počinješ antibebi i zamoli sestru da ti sugerira eventualno neke druge antibebi. Sretno!
    A mozda moze zamoliti ekipu u Mariboru da u sto kracem vremenskom intervalu pije kontracepciju jer koliko se sjecam duljina pijenja ovisi o datumu menstrucije. tj. tako se ustimavaju ciklusi skupine zena.

Sretno wewo!

Ja sam u Mb protokolu koristila Femoden prema preporucvi dr. V (napisao mi recept). Nikakvih nuspojava nisam imala, a uzimala sam ih 1 ciklus.

martina123's Avatar

Ja sam prije (za long protokole) uvijek uzimala Dijane35, i nikada nisam imala nuspojave.
    Tako da sam si sada isto nabavila njih, za taj jedan mjesec.

Mariborska ekipa preporucuje sto manje invazivan antibebi to jest one marke koje sto manje unistavaju endometrij ...

Uzimam Yasmine tridesetak dana i planiram jos toliko bez prekida (u dogovoru s mojim MPO doktorom), za sada bez ikakvih nuspojava....

ina33's Avatar

Mariborska ekipa preporucuje sto manje invazivan antibebi to jest one marke koje sto manje unistavaju endometrij ...
    Meni se čini da sve imaju, više-manje, loš učinak po endometrij. U zadnjem razgovoru s dr. V rekao mi je da ne smatraju endo ključnim za trudnoću, ali činjenica je da sam jedino u dugom mariborskom protokolu u kojem sam bila 2 mjeseca na Yasmineu prokrvarila i preko utrogestana, tj. menga mi je došla i prije nego što sam stala s utrogestanima...

Wewo, rješenje ti je i ovo gore što je navela fritulica - zvati i pitati mogu li te staviti u program mjesec dana ranije zbog lošeg podnošenja antibebi, čini mi se da martina123 želi piti antibebi dulje zbog njenih reakcija na stimulaciju - hiper - da joj se jajnici čim prije smire, pa je možda moguć i takav switch jer pacijenticama odgovaraju razne stvari...

ina33's Avatar

I još sam ti zaboravila nabrojit da antibebi znaju imat i kandidijazu kao jednu od nuspojava, pa nije loše pojjačat probiotik dok si na njima, Lactogyn 2x1 oralno je super proizvod za takve stvari...

pčelica2009's Avatar

Ali je skup i ima ga malo u kutijici.Meni baš nije nešto djelovao(uz antibiotik).Jeftinije svaki dan popiti lgg jogurt-isti učinak,a manje novaca.

wewa's Avatar

ovako, protokol mi je stigao jucer, u petak krecem s kontracepcijom - to je ona najduza opcija s 2 mjeseca kontracepcije, ali mi je to ok, jer sam prosli put imala najkraci protokol, pa je ispalo da sam kontracepciju uzimala 40 i nesto dana u komadu. e to me izludilo, jer sam imala skoro 2 sedmice probojnog krvarenja. ovako cu barem imati normalnu pauzu.

drugo, u apoteci su mi ponudili samo microgynon i yasmin, pa sam se odlucila za ovaj drugi - iste su doze hormona u oba. sto se endometrija tice, u posljednje vrijeme je odlican, valjda pomaze homeopatija, kretanje i cajevi koje pijem (neven, kopriva, stolisnik). meni se desilo da sam prokrvarila pod utricima u postupku na IVF poliklinici, s kratkim protokolom, pa se moze svasta desiti...

eto, dakle kupovina obavljena, jos viza i MB, here i come....

cure, hvala vam za sve, neizmjerno mi puno znace vase rijeci

wewa's Avatar

ovako, protokol mi je stigao jucer, u petak krecem s kontracepcijom - to je ona najduza opcija s 2 mjeseca kontracepcije, ali mi je to ok, jer sam prosli put imala najkraci protokol, pa je ispalo da sam kontracepciju uzimala 40 i nesto dana u komadu. e to me izludilo, jer sam imala skoro 2 sedmice probojnog krvarenja. ovako cu barem imati normalnu pauzu.

drugo, u apoteci su mi ponudili samo microgynon i yasmin, pa sam se odlucila za ovaj drugi - iste su doze hormona u oba. sto se endometrija tice, u posljednje vrijeme je odlican, valjda pomaze homeopatija, kretanje i cajevi koje pijem (neven, kopriva, stolisnik). meni se desilo da sam prokrvarila pod utricima u postupku na IVF poliklinici, s kratkim protokolom, pa se moze svasta desiti...

eto, dakle kupovina obavljena, jos viza i MB, here i come....

cure, hvala vam za sve, neizmjerno mi puno znace vase rijeci

ja sam dosla da ti zazelim srecu

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by Arkana10
    ja sam dosla da ti zazelim srecu
    hvala, trudnice draga

Pozdrav cure,
    molim vas pojasnite mi koliko vremenski pijete Yasmin, naime ja sam imala cistu na jajniku dva ciklusa i u oba mi je dr MPO savjetovao piti yasmin ali od 1-21 DC pa bi ja nakon 5 dana dobila M pa onda opet pila yasmin od 1-21 DC. Sljedeći ciklus cista je nestala a ja imala odličnu reakciju jajnika, 2 embrija osmostanična. Za ljetne pauze odlučila sam se opet na Yasmin (nisam imala nikakve nus pojave) ali sam ga mislila piti isto 1-21 DC a vidim da vi pijete bez prekida i više dana, što mi se više sviđa

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by kata1
    Pozdrav cure,
    molim vas pojasnite mi koliko vremenski pijete Yasmin, naime ja sam imala cistu na jajniku dva ciklusa i u oba mi je dr MPO savjetovao piti yasmin ali od 1-21 DC pa bi ja nakon 5 dana dobila M pa onda opet pila yasmin od 1-21 DC. Sljedeći ciklus cista je nestala a ja imala odličnu reakciju jajnika, 2 embrija osmostanična. Za ljetne pauze odlučila sam se opet na Yasmin (nisam imala nikakve nus pojave) ali sam ga mislila piti isto 1-21 DC a vidim da vi pijete bez prekida i više dana, što mi se više sviđa
    Kata, najbolje da vidis sa svojim ginekologom, na sto je tacno mislio kad ti je preporucio kontracepciju.
    Ja konkretno na ovom topicu pitam za iskustva s tzv. dugim protokolom - to je zapravo cijeli postupak IVF/ICSI koji obavezno zapocinje kontracepcijom, pa je i raspored uzimanja terapije drugaciji nego kad se nije u postupku.

Kontracepcija se normalno pije 21 dan, niposto duze.

martina123's Avatar

Quote Originally Posted by ina33

Wewo, rješenje ti je i ovo gore što je navela fritulica - zvati i pitati mogu li te staviti u program mjesec dana ranije zbog lošeg podnošenja antibebi, čini mi se da martina123 želi piti antibebi dulje zbog njenih reakcija na stimulaciju - hiper - da joj se jajnici čim prije smire, pa je možda moguć i takav switch jer pacijenticama odgovaraju razne stvari...
    Da, ja sam htjela tabletice piti 2 mj. jer UVIJEK reagiram hiperstimulacijom tog mog jedinog jajnika.
    Nema veze, sada cekam menzes i piti cu kontracepciju makar taj jedan mjesec. :/
    Na Dijanu dobro reagiram pa nisam niti zvala, ali svakako cu javiti kako ce biti ovaj put.

martina123's Avatar

Cure moje............ Ja HITNO trebam pomoc, naime....
    Ja ne mogu prestati roniti krokodilske suze, strasno mi je...
    Ubise me ova kontracepcija..
    Pa kako cu ja dalje???????
    Tek sam pocela....

Ajme, sto da radim?????

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by martina123
    Cure moje............ Ja HITNO trebam pomoc, naime....
    Ja ne mogu prestati roniti krokodilske suze, strasno mi je...
    Ubise me ova kontracepcija..
    Pa kako cu ja dalje???????
    Tek sam pocela....

Ajme, sto da radim?????
    nazalost, nemam savjet - mene je prosli put kontracepcija unistila. takve napade panike i tuge u zivotu nisam imala.
    zelim ti da to prodje cim prije

martina123's Avatar

Ajme grooooozno!!!!!!! Ko da mi se svijet srusio sav....
    Sve mi je grozno...
    Strasno...

wewa's Avatar

Ajme grooooozno!!!!!!! Ko da mi se svijet srusio sav....
    Sve mi je grozno...
    Strasno...
    znam, draga - upravo je to razlog sto se nisam radovala novom pokusaju... no, evo, sad je malkice bolje.
    koliko dugo vec pijes pilule? meni se situacija stabilizirala (donekle) nakon 10-tak dana...

martina123's Avatar

:/ ... pijem tek 5 dana. ...

martina123's Avatar

Jos mi je danas nestao jedan macic (mama maca ih je imala 3 svoja i jos jednog posvojenog, jedan njen je netragom nestao)..
    To je bio povod da napokon pocnem plakati jer mi se vec toliko tuge nakupilo......
    Strasno..

wewa's Avatar

strpi se jos malkice

martina123's Avatar

O Jesus....

martina123's Avatar

E da, zaboravih napomenuti da mi se non stop vrti... :/

wewa's Avatar

E da, zaboravih napomenuti da mi se non stop vrti... :/
    sve normalno i uobicajeno - pogledala sam svoj dnevnik od proslog postupka, sigurno je 10 dana trajalo navikavanje na kontracepciju

talia7's Avatar

Mentalo i logisticki spremam se za Prag, a tamo ti otprilike kazu kao stimulirajte se kao i do sada u konsultacijama s vasim ginekologom...
    Ja sam ako za dugi protokol, jer sam u Mariboru imala najbolje stanice (10 odlicnih ali bih preskocila anti bebi pilule. Jel ok da krenem s decapeptilom pa onda ono standardno gonal... ili merional ...
    Cemu anti bebi?
    Znam da se o svemu pisalo vec, cak sam i ja znala sve to, ali nakon godinu i pol ... hmmm skoro dvije pauze nemam pojma sto bih.

wewa's Avatar

Quote Originally Posted by talia7
    Mentalo i logisticki spremam se za Prag, a tamo ti otprilike kazu kao stimulirajte se kao i do sada u konsultacijama s vasim ginekologom...
    Ja sam ako za dugi protokol, jer sam u Mariboru imala najbolje stanice (10 odlicnih ali bih preskocila anti bebi pilule. Jel ok da krenem s decapeptilom pa onda ono standardno gonal... ili merional ...
    Cemu anti bebi?
    Znam da se o svemu pisalo vec, cak sam i ja znala sve to, ali nakon godinu i pol ... hmmm skoro dvije pauze nemam pojma sto bih.
    dva su glavna razloga za dugi protokol: stimanje ciklusa za klinike s velikim brojem pacijentica koje onda rasporede u sinhronizirane grupe i smirivanje jajnika pred stimulaciju - posebno potrebno kod zena koje burno reaguju na stimulaciju.

naravno da se kontracepcija moze izbjeci - ja sam prvi ICSI obavila u "polu-dugom" protokolu, decapeptyle sam pocela uzimati nekih 5-6 dana prije ocekivane menstruacije. imala sam umjerenu reakciju, 9 jajnih stanica i solidan endometrij.

Talia - sretno u Pragu, vrati nam se trbusasta!

talia7's Avatar

tenks wewa, eto to ja planiram polu dugi ciklus. Meni je ciklus ustiman i ne reagiram burno na stimulaciju, pa se mislim da mi je decapeptyle i standardna situmulacija cisto ok.
    Moram samo naci nekog dobro dr. u Beogradu (sad smo tu neko vrijeme poslom) da mi prati stimulaciju.
    .... cure iz Beograda, heeeeeeelp, dobri IVF ginekologi u Srbiji su????
    Moram se baciti na forum i pretraziti, ali ima toliko posla da

martina123's Avatar

Joj, kak bi ja da ja mirno reagiram na stimulaciju ...........

Al to u mom slucaju nije tako... Danas me ujutro opet copila mucnina, zatezanje u trbuhu (naravno da imam cistice) i odmah sam pobjegla na kupanje naoruzana zanimljivom knjigom, sve samo da izbjegnem jutranje depresije i do sada se jos nisam rasplakala ...
    Strasno...
    Al sam skuzila da mi popodne bude malo bolje. (inace tabletice pijem u 8ujutro)

wewa's Avatar

Joj, kak bi ja da ja mirno reagiram na stimulaciju ...........

Al to u mom slucaju nije tako... Danas me ujutro opet copila mucnina, zatezanje u trbuhu (naravno da imam cistice) i odmah sam pobjegla na kupanje naoruzana zanimljivom knjigom, sve samo da izbjegnem jutranje depresije i do sada se jos nisam rasplakala ...
    Strasno...
    Al sam skuzila da mi popodne bude malo bolje. (inace tabletice pijem u 8ujutro)
    oooooooooj, pa sto ne rece odmah!
    kontracepciju obavezno, obavezno pijem pred spavanje! inace bi i mene vezali

martina123's Avatar

NEMOJ ZEZATI??? :shock:

Sto sada??? Dal da priomijenim, kako?

wewa's Avatar

NEMOJ ZEZATI??? :shock:

Sto sada??? Dal da priomijenim, kako?
    najjednostavnije je da pomjeras svaki dan po sat-dva dok ne dodjes do pred spavanje

martina123's Avatar

..cini mi se da se polako navikavam... (nisam plakala dva dana , vec ronim i ronim i pricam u sebi - mir u meni, mir oko mene... )..

wewa's Avatar

..cini mi se da se polako navikavam... (nisam plakala dva dana , vec ronim i ronim i pricam u sebi - mir u meni, mir oko mene... )..
    a ja sve gora, posvadjana s cijelim svijetom, pms mala maca

pčelica2009's Avatar

može jedno pitanje-pošto ovo sa kontracepcijom i mene čeka.Jel se to baš mora?Meni je ciklus ko švicarski sat-točno u minutu.Ili je to-ono da se smire jajnici-pa onda full presing?Mene to kad čitam vas malo frka.Nisam koristila kontracepcijske pilule nikad u životu(ono,smatrala sam to nezdravo-a vid me sada sa injekcijama :/ )Što mislite?

martina123's Avatar

A cuj, ne znam... Jako je bitno u kakvom su ti stanju jajnici i na kakav protokol ces ici, tj. sto i kako doc inace radi...
    Ja pijem tabletice jer da, zelim jajnike umiriti, tako da ih posle "napadnem"....

pčelica2009's Avatar

hm...vidjet ću kad im pošaljem ostatak nalaza kakav će mi protokol poslati pa ću vas onda više gnjaviti.

martina123's Avatar

Hej girls....

Naime, evo sada nakon tjedan dana uzimanja Decapeptyla i kontracepcijskih da rezoniram..
    Naime, imam glavobolju, cicobolju, vrti mi se i povraca mi se.

Jel to takoder normalno? 8) (vjerovatno je, medutim + ova vrucina osjecam se totalno iscrpljenom)

Quote Originally Posted by pčelica2009
    može jedno pitanje-pošto ovo sa kontracepcijom i mene čeka.Jel se to baš mora?Meni je ciklus ko švicarski sat-točno u minutu.Ili je to-ono da se smire jajnici-pa onda full presing?Mene to kad čitam vas malo frka.Nisam koristila kontracepcijske pilule nikad u životu(ono,smatrala sam to nezdravo-a vid me sada sa injekcijama :/ )Što mislite?
    Ako ides na supresiju sa Suprefactom onda je uglavnom pravilo da se prije krene sa kontraceptivom. Ne boj se, mjesec, dva kontraceptiva ne mogu nista stetiti.

pčelica2009's Avatar

A vidi gore martine-kako da se ne brinem(hvala na informaciji,valjda ću nekako i to izgurati )

martina123's Avatar

he,he.....

Ma ja sam ti inace hipersenzibilna u svemu, mozda je tak samnom i kod stimulacije...

Page 1 of 2 12 LastLast