Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Zabava uz vodu za vruće dane ...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Zabava uz vodu za vruće dane ...

Kako je u zadnje vrijeme u gradu podosta vruće (dapače, sparno) i iz vlastitog iskustva znam da je po ovakvom vremenu uvijek problem što napraviti s klincima sredinom dana onda evo par prijedloga za bezbrižnu zabavu uz vodu!

Naime kaj, i Bundek i Jarun su zgodna mjesta, no tamo je problem taj što obično sve vrvi ljudima, nema baš puno hlada uz vodu, a obzirom da je voda ipak duboka moram se budno paziti na klince ... a nama se više sviđa otići na mjesta gdje mir i tišina, hladovina i nema opasnosto od utapljanja i sličnih stvari (najgore što se može desiti je da klinci budu mokri i blatni, a mislim da ćete se složiti da je to sasvim ok).

Dakle, naša omiljena mjesta tog tipa su slijedeća:

1. Potok kod Lukšića - dođete po ulici Lukšići do okretišta autobusa i tamo skrenete u pokrajnju ulicu koja slijedi potok uzvodno. Nakon 100 m više nema asfalta, a vi parkirajte nakon cc 200-300 m u hladu šume. Hodajte tom cestom još oko 200 m do malog slapišta, još 100 m dalje markirana planinarska staza prelazi potočić, a vi skrenite desno PRIJE tog prelaza i nakon još daljnjih 100 m ste uz taj maleni potočić. Vode ima taman toliko da se može zabavljati građenjem brana, puštanjem plastičnih čamčića (a la oni za bebice iz dm-a) i sličnim igrama. Malo uzbrdo ima i mini slapića, a mogu se vidjeti i riječni rakovi (nemojte ih loviti i smetati ih!).
    Koliko ja znam, ovaj potok nikad ne presuši, a uz njega je uvijek bogomdani hlad.

2. Bezimeni potok u Dotrščinskoj šumi - dođite u ulicu Čret iza Policijske akademije kod Štefanovca, otprilike kod kućnog broja 69 skrenite lijevo uz šumu, nakon 200 m je rampa. Parkirajte negdje prije rampe (nekad je bilo više mjesta za parkiranje, sad su to smanjili stupićima) i krenite uzvodno uz potočić koji prolazi ispod mostića kod rampe. U ljetno doba obično nema puno vode (nekad i presuši) i voda nije savršeno čista (ne zbog ljudskog otpada, već strunjavanja lišća), ali je ok za igru.

3. Najljepše, ali i najdalje - rječica Bregana. Dođite do eko parka Divlje vode i nastavite prema Eko-selu cestom uz rječicu Breganu, stanite na bilo kojem mjestu koje vam se sviđa. Voda je čista, bistra i vrlo hladna, ali za vruća dana baš paše. prosječna dubina vode je 10-30 cm, dakle skoro za dječje kupanje
    Hlada ima puno, lokacija je dušu dala za cjelodnevni odmor - nemojte ostavljati smeće i ako palite vatru dobro ju ugasite prije odlaska.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uz ovaj bezimeni potok svake jeseni skupljamo kestene (ako je to taj). Istočni dio Medvednice obiluje takvim potocima... Da spomenem još potok Trnavu (to je isto tam, paralelno) i općenito, ako krenete uz njega prema postrojenju vodovoda, ima toga koliko hoćete.

Na zapadnom dijelu pak omiljene su nam bile Ponikve ali dugo nisam bila pa ne znam kak je sad. Bio je dobar potok za pivo hladiti...

Mi smo osim toga često na nekakvom šumskom potoku (povremenom) blizu našeg grunta u blizini Brckovljana, ali to je duboko u šumi i ište gumene čizme.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Uz ovaj bezimeni potok svake jeseni skupljamo kestene (ako je to taj). Istočni dio Medvednice obiluje takvim potocima... Da spomenem još potok Trnavu (to je isto tam, paralelno) i općenito, ako krenete uz njega prema postrojenju vodovoda, ima toga koliko hoćete.

Na zapadnom dijelu pak omiljene su nam bile Ponikve ali dugo nisam bila pa ne znam kak je sad. Bio je dobar potok za pivo hladiti...

Mi smo osim toga često na nekakvom šumskom potoku (povremenom) blizu našeg grunta u blizini Brckovljana, ali to je duboko u šumi i ište gumene čizme.
    Imaš pravo, na istoku iam dosta tih potoka, samo treba naći mjesto dovoljno daleko od civilizacije gdje ljudi nisu nabacali smeća ...
    Trnava (tamo uz put prema Gorskom Zrcalu) je zbilja dobar primjer osvježavajućeg potoka kad se odmakne od reguliranog dijela.

Onaj potočić na Ponikvama jest simpatičan, ali u zadnje vrijeme je često bio pun smeća ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sad bi tu pasale upute za izradu vodenice od kukuruzovine... he he he!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Malo OT, ali već se dugo to pitam,a možda netko zna, na ovom forumu obično netko zna, što god se pitalo

Prije 15-tak godina smo s tatom znali ići na kupanje na neki potok, tu na zapadnom dijelu grada. Nisam sigurna, ali mislim da smo išli na Vrapčak, tamo negdje malo ispod crkve i groblja (to je Vrapčak, je li tako?). Sada kada onuda prolazim to mi definitivno ne izgleda kao da se tamo mogla nedavno kupati. Je li netko zna o čemu pričam?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne, ne baš.... Ali Ifigenija bi mogla znati. Možda se javi ako vidi ovo...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Malo OT, ali već se dugo to pitam,a možda netko zna, na ovom forumu obično netko zna, što god se pitalo

Prije 15-tak godina smo s tatom znali ići na kupanje na neki potok, tu na zapadnom dijelu grada. Nisam sigurna, ali mislim da smo išli na Vrapčak, tamo negdje malo ispod crkve i groblja (to je Vrapčak, je li tako?). Sada kada onuda prolazim to mi definitivno ne izgleda kao da se tamo mogla nedavno kupati. Je li netko zna o čemu pričam?
    Uh, nije li to bilo pred malo više od 15 godina?

Vrapčak (koji teče između Malešnice i Rudeša) jest malko jači potok od ostalih susjednih, no baš za kupanje mi se ne čini dovoljno izdašan ni sad ni nekad (o čistoći sad ne bih ni pričao ...).
    No, potok Dubravica (koji teče pored Gajnica pa kroz Jankomir) završava u jezercu blizu Metroa i Holiday Inn hotela i to jezerce je dosta čisto (ribiči su tamo stalni gosti) i bar teoretski bi moglo biti ok za kupanje (uz sve mjere opreza koje vrijede za kupanje u šoder grabama i sličnim vodama).

BTW, i ja sam se znao kupati u ZG-potocima, no pred cca 35 godina - tad smo radili brane (u blizini ulice Jazbina) i splavi od drveta i stiropora pa je bilo vožnje i kupanca.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa

Uh, nije li to bilo pred malo više od 15 godina?

Vrapčak (koji teče između Malešnice i Rudeša) jest malko jači potok od ostalih susjednih, no baš za kupanje mi se ne čini dovoljno izdašan ni sad ni nekad (o čistoći sad ne bih ni pričao ...).
    No, potok Dubravica (koji teče pored Gajnica pa kroz Jankomir) završava u jezercu blizu Metroa i Holiday Inn hotela i to jezerce je dosta čisto (ribiči su tamo stalni gosti) i bar teoretski bi moglo biti ok za kupanje (uz sve mjere opreza koje vrijede za kupanje u šoder grabama i sličnim vodama).

BTW, i ja sam se znao kupati u ZG-potocima, no pred cca 35 godina - tad smo radili brane (u blizini ulice Jazbina) i splavi od drveta i stiropora pa je bilo vožnje i kupanca.
    tatek, nije to bilo davno, ja sam mlaaada 8)
    Bilo je prije najviše 20 godina. Sjećam se da su to stanovnici sami uredili i da i nije baš bilo drago što smo došli mi sa strane. Tako da smo bili jednom ili dva puta. Ma baš me zanima gdje je to bilo.
    Valjda će se Ifigenija javiti, iako mislim da ona nije starosjedioc :/

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pod crkva i groblje misliš Stenjevačku crkvu i groblje, zar ne?

E, tad ti je to baš potok Dubravica!
    Ako kad imaš priliku, prošeći se uz njega, od Samoborske pa nadolje do tog jezerca, imaš možda 15 min ugodne šetnje!

Taj potok je naime možda 5 min hoda udaljen od crkve i groblja, dok je Vrapčak puno dalje.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne tatek, mislim na crkvu sv. Barbare u Gornjem Vrapču.
    Nije bilo jezerce, baš ono, potok - potok

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne tatek, mislim na crkvu sv. Barbare u Gornjem Vrapču.
    Nije bilo jezerce, baš ono, potok - potok
    A u Gornjem Vrapču!
    Ok, onda to mora biti Vrapčak i to negdje u gornjem dijelu - no, taj dio ne poznajem tako dobro.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad smo već kod kupanja (a ne moramo se nužno kupati) niste spomenuli jezera...

Jarun i Bundek svi znaju.

Mi smo osim njih obožavali Novo Čiče (Velika GOrica) te Abesiniju i druga jezera kod Ivanje Reke na kojima se moglo kupati. Ove sezone nismo još bili pa ne znam.

Kod Toplane su jezera Savica (tam je i ribolovno društvo, a i gore navedena jezera mislim da isto imaju svoja) ali nismo nikad bili na kupanju.

Valjalo bi ponovno obići i te lokacije.

Imate li još kakve ideje? Ljeto je tek počelo, valjda će se i vrijeme popraviti...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uf, ne znam, uvijek sam zazirala od jezera.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ono na Savici (iza toplane) je čisto zgodno, ne znam kak je za kupanje, ni ja nisam baš veliki ljubitelj jezerskog kupanja, ali je sasvim ok za izležavanje, roštilj i ine aktivnosti.

Ni ono koje sam spominjao kdo Jankomira nije loše, ali je ono na Savici čišće, rekao bih ... jedino kaj dimnjak toplane remeti idilu.

Maksimirska su uvijek bila ok za dokolicu, sad navodno iam i čamaca za iznajmljivanje.

Jarun i Bundek već svi znaju.

Rakitje - ne sviša mi se, kao da dođeš na odmor na bauštelu, posvuda iskopi, bageri, autoput u blizini ...

Orešje (prvo mjesto nakon podsuseda prema Samoboru) - nije loše, iako je ambijent dosta asketski: šodergraba jezero, topole ...

Strmec Samoborski: ambijent je ok, pogotovo na najbližem jezeru, no kako je dosta u hladu (od šumice), komarci su sigurno vječna napast (bar su bili lani kad sam bio tamo u "inspekciji")

Čiče: već dugo nisam bio tamo, ambijent mi je ostao u uspomeni kao onaj na Orešju

... i mislim da je to to za sam Zagreb i užu okolicu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima i na Blatu neka šljunčara, ali nisam nikad bila... Moram brata pitati. To su više lokacije za ribičiju nego za kupanje, ali zakaj ne - to je baš zgodno za klince. Na Savici se mogla kupiti dnevna karta za pecanje i raaaaj, jedino je bilo puno komaraca ranijih godina.

Kupali se lani na Jarunu i Čiču, ove godine smo stigli samo do Jaruna. Lani je Bundek bil plitki i blatnjav, ali to moje klince nije spriječilo... . Nema veze, ima tuševa okolo.

Ne zazirem od jezerske vode jer sam odrasla i naučila plivati na takvoj, ali da mi je miliji čamac - je! Sad su klinci polako dorasli do štapova, pa bumo vidli... nekak nemaju strpljenja, ali lani je mlađi ulovio sunčanicu na Šoderici - koji je to bio doživljaj!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima i na Blatu neka šljunčara, ali nisam nikad bila... Moram brata pitati. To su više lokacije za ribičiju nego za kupanje, ali zakaj ne - to je baš zgodno za klince. Na Savici se mogla kupiti dnevna karta za pecanje i raaaaj, jedino je bilo puno komaraca ranijih godina.

Kupali se lani na Jarunu i Čiču, ove godine smo stigli samo do Jaruna. Lani je Bundek bil plitki i blatnjav, ali to moje klince nije spriječilo... . Nema veze, ima tuševa okolo.

Ne zazirem od jezerske vode jer sam odrasla i naučila plivati na takvoj, ali da mi je miliji čamac - je! Sad su klinci polako dorasli do štapova, pa bumo vidli... nekak nemaju strpljenja, ali lani je mlađi ulovio sunčanicu na Šoderici - koji je to bio doživljaj!
    Ja sam često u brdima i tamo gledam bistre gorske potoke i planinska jezera ... a onda na to nadodam naš lijepi plavi Jadran .. i nakon toga su mi svi ti Jaruni, Bundeki i slične "lokve" onak malo bljak.
    A najviše ne razumijem sve one ljude koji hrle u stotinama tisuća na Balaton (nijemci, nizozemci, talijani ...) ... ono je smeđa mutna baruština triput gora i od jaruna!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

ne znam kak je za kupanje, ni ja nisam baš veliki ljubitelj jezerskog kupanja, ali je sasvim ok za izležavanje, roštilj i ine aktivnosti.
    Mene malo muči to jezersko kupanje, više mi je to mjesto za te "ine aktivnosti", ali nije i mojim klincima. Čim vide vodicu, to je mjesto za kupanac.
    Nisam apriori protiv kupanja na jezeru, ali jednostavno sama nemam iskustva. Mi smo nekako uvijek išli na more,a kako sam bila starija nikad me nije privlačilo jer su uvijek bile vezane uz to neke horor priče o čistoći, utapljanju itd. Na jezera bi išli roštiljat, kartat, ali nikad na kupanje.
    Kako ćemo večinu vremena ovo ljeto provesti u Zgb-u, sve mi je bliža ideja o kupanju na Jarunu (to nam je najbliže) jer se puno naših prijatelja tamo kupa. Zanimljive su mi vaše ideje za aktivnosti kraj vode, ali me zanimaju i baš iskustva vezana uz kupanje.
    Kakva su vaša iskustva?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U Jarunu smo najčešće tek namočili noge i malo se špricali ... a i to vrlo rijetko. No, nije se nikome ništa desilo (mislim tipa zaraze i slično) i mislim da je kupanje tamo sa higijenske strane ok, pogotovo ako se istuširaš nakon toga kak treba.

A što se tiče tih raznih potoka, tamo smo se namakali, špricali, klinci su se znali i sasvim smočiti ... uvijek smo birali mjesta izvan civilizacije gdje zagađenje nije problem (mene recimo više brinu razni ostaci stakla na dnu, zahrđale kante itd ... recimo, pred 3 tjedna smo bili u Mostaru, Neretva zove na brčkanje, ali na dnu ima nevjerojatno puno stakla, ja sam očistio klincima komad od 2 m2 za igru uz obalu i tamo sam našao 3 šake staklenih krhotina). Na kraju balade se isto istuširamo i sve 5.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U Jarunu smo najčešće tek namočili noge i malo se špricali ... a i to vrlo rijetko. No, nije se nikome ništa desilo (mislim tipa zaraze i slično) i mislim da je kupanje tamo sa higijenske strane ok, pogotovo ako se istuširaš nakon toga kak treba.
    Možda se iz mojih postova nije skužilo - na JArunu i sličnim jezerima se ne kupamo zato što nam nije gušt ("estetski problem"), a ne zato što mislimo da bi se zarazili ili nešto slično.
    Problem sa muljem, neravnim dnom, smećem na dnu ... to je isto za razmisliti, pogotovo ako se ne radi o Jarunu već nekoj šoderici ili neuređenom mjestu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo mjesta mog djetinjstva:

http://www.ribolov-koprivnica.com/KU...upSoderica.jpg

I kupali smo se i pecali i zafrkavali...

Dugo nisam bila, ali nema šaMse da zazirem od jezerske vode.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni ovo izgleda ljepše i od Jaruna i od Bundeka!

(ma, sve je to u glavi i navikama ...)

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja si moram samo to sve posložiti u glavi i odvažiti se otići na kupanje. Znam da se provjerava kvaliteta vode na kupalištima na Jarunu i Bundeku, Najnormalnije mi je da se poslije i dobro istuširamo.
    Zanimaju me još neka iskustva i mišljenja samo kao ohrabrenje 8)

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Na žalost planiram ona kupališta koja su mi najbliža jer ćemo ići tek iza mog posla , znači iza 5, a tad mi se ne da odlaziti jako daleko.
    Šoderica možda bude u kombinaciji za vikend
    Naravno, sve to čeka da konačno prestane padati ova kišurina . Dosta mi je više ove jeseni, želim vručine

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni ovo izgleda ljepše i od Jaruna i od Bundeka!

(ma, sve je to u glavi i navikama ...)
    I jest ljepše... samo tu se ljudi danas slabo kupaju. Jedno vrijeme bilo je problema jer su u blizini prali vagone, ali koliko znam to se već godinama ne radi. A za pecanje nema boljega. Djecu i vodu je lako riješiti - mi ne idemo po vrućini na mjesta gdje bi se oni htjeli kupati, a pecati se može i u drugo doba godine.

Ima tih graba uz Dravu (lokalno se zovu Autoput jer su tamo kopali šljunak za gradnju autocesta) koliko hoćete... Nisam bila sto godina

Drava je isto dobra, tko se usudi. No, za kupanje na šljunčarama svih vrsta treba znati dobro plivati jer nikad ne znate gdje su rupe u dnu. Vrijedi i za Dravu. Ako idete na takva mjesta, dobro je pitati domaće ljude - oni sve znaju...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Djecu i vodu je lako riješiti - mi ne idemo po vrućini na mjesta gdje bi se oni htjeli kupati, a pecati se može i u drugo doba godine.
    Ja imam drugi problem , a to je da bi ja htjela ići na mjesta gdje se baš može kupati, jer samo o kupanju pričaju i to će im faliti ovo ljeto.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Na Jarunu smo bili prije desetak dana. VOda je krasna, zelenoplava... Odmuljivanje rade redovito, vodu kontroliraju redovito, a moj prvašić preplivao je sa mnom do otoka. Želio je to pa smo ga poveli. Oko samog otoka ima nešto malo mulja, ali to je sve u granicama podnošljivosti.... Čak su na otočiću pokosili i travu.

Čekam priliku da vidim kako Šoderica izgleda ove godine. Ako netko ode prije, nek dojavi....

Evo, našla sam kartu. Veliko je to.... sigurno ima nekih mjesta koja su dobra za kupanje, iako sam čula priče da bi se to moglo i bolje održavati. Baš moram pogledati...

Još jedna slika (zima, nema nikoga... inače zna po ljetu bit prilična gužva):
    http://s1.pticica.com/pticica/foto/0000225

A nađoh i ovo:
    http://www.ribolov-koprivnica.com/Tereni.htm

Nisam bila na Gabajevoj Gredi i još nekima, a ostala jezera su !
    Nedostaje Čambina, ali mislim da je to zbog blizine granice s Mađarskom.

(Joj, kako sam stara... to je bila moja mladost, a sad sam u Zg skoro već 30 godina...)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Udesih link sa slikom... nema veze, na onom donjem linku ima ih koliko hoćete...

Evo slike kupanja (to je triatlon, slikano je ispred Ribičkog doma čini mi se):
    http://www.adventure-sport.net/image...iatlon_004.jpg

Za izbjegavanje mulja najbolja su ovakva mjesta, da uđete ravno u vodu (ako kome smeta, nije to nikakva frka):
    http://www.drnje.hr/fotografije/soderica_6.jpg

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo mi smo se kupali zadnja dva dana na Jarunu i bilo nam je super. Krenemo tek iza mog posla, tako da dođemo već kasno, ali voda je bistra, a mališa uživa. Prvi dan kad je skužio da smo se približili vodi bilo je samo pitanje dal ću ga uspjeti skinuti iz odjeće prije nego što uđe u vodu ili ne Ljudi ima, ali nije neka nesnosna gužva, taman kako treba

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kaj se tiće Vrapčaka može se kupati..samo se od crkve produži ravno do streljane..tamo je proplanak uz cestu i čista voda..ali nije sada nešto...
    plitko i onak za zafrkavanje..
    Sve niže bi ignorirala zbog zagađenja.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ribice, hvala, vjerojatno je to to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove