Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 67

Tema: Tko će dobiti besplatne knjige?

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Tko će dobiti besplatne knjige?

Jučer je novopečeni ministar Fuchs izjavio da udžbenici ipak neće biti besplatni za sve, nego samo za neke.
    Ako naprave imovinski cenzus kao za dječji doplatak, onda ja mogu računati na kupovinu knjiga u jesen.

Žao mi je samo što se ovogodišnji udžbenici nisu morali vratiti, pa su mahom završili na smetlištima a oni sretniji u starom papiru.

Srce me je boljelo kad sam 10.6. prolazila pored naše OŠ, knjige u komadićima su letjele po ulici, samo zato što nisu morale biti vraćene.

A vraćanjem udžbenika, moglo se doista uštedjeti dosta novca.
    Također i nekakvom uredbom/odlukom/zakonom da učitelji ne smiju mijenjati odabrani udžbenik barem 4 godine (jedna geeracija).

Dakle, da počnemo štedjeti za knjige ili čekamo neko čudo?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo morali vratiti knjige i ove godine. Ne znam, mislila sam da će knjige biti besplatne za sve. Ali ako bude na istom principu kao dječji, mi ćemo ih svakako dobiti. I ne želim biti zločesta ili nešto, ali ako bi se dogodilo da knjige neće dobiti svi nego samo neki, što nije logično da ih dobiju oni koji imaju manje novaca?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Mi smo morali vratiti knjige i ove godine. Ne znam, mislila sam da će knjige biti besplatne za sve. Ali ako bude na istom principu kao dječji, mi ćemo ih svakako dobiti. I ne želim biti zločesta ili nešto, ali ako bi se dogodilo da knjige neće dobiti svi nego samo neki, što nije logično da ih dobiju oni koji imaju manje novaca?
    Je.

Logično je.

Na ovaj način ili kroz porez, svejedno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trebamo hitno burzu starih udzbenika.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ozbiljno predlazem da se na podforumu doda jedan samo za udzbenike da ih mozemo razmijeniti za vrijednost postarine.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    e da, ako ne nastave praksu stalnog mijenjanja izdanja.
    to je ono što mene ljuti, a ne to što moramo kupovati udžbenike. i te radne knjige, radne bilježnice, radne zbirke, radne čitanke - sve nešto radno što se ne može više koristiti, kako je već netko rekao na onom drugom topiku.
    i to što svaki razred ima knjige od drugog izdavača. imaš dojam koliko je škola toliko ima različitih udžbenika za matematiku.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Prijedlog je odličan i vjerujem da će zaživjeti.
    Je, puno je različitih izdanja, ali i nas ovdje na forumu je puno pa će vjerojatno svatko naći nešto za sebe.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ja imam hrpu starih udzbenika, spremna sam za razmjene

meni uzasno smeta pisanje u udzbenike, kolicina i velicina udzbenika
    ali mi ne smetaju promjene udzbenika i konkurencija, u svrhu poboljsavanja kvalitete. moraju se mijenjati. ne svake godine i ne svi.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne znam sto bih ja izmjenjivala
    mi imamo mozda dvije knjige koje nisu ispisane
    nije mi bas jasno kak ste to zamislile

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja podržavam besplatne knjige,ali neka bude za sve jednako kao npr u Austriji oni dobiju svi besplatne knjige.I onda se prenose na sledeću generaciju ako dijete uništi ili ih ošteti onda je roditelj dužan podmiriti štetu.Odmah se od malih nogu uče čuvati svoje a i tuđe stvari.Neznam niti zašto bi se plan i program mijenjao,pa ipak očimo povjest a ne budućnost.Ako griješim neka me netko ispravi.
    Kad vidimo koliko se na godinu bez veze knjiga podrapa,jer djeca netrebaju te knjige više pa ih na kraju godine uništava a i razbaca pa ujedno zagađuju okoliš.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, ali kako dokazati da netko ima manje novaca?
    neće ga dobiti dijete roditelja koji ima uredno prijavljenih 4000 kuma i to mu je sav prihod
    ali će dobiti dijete onog tko ima svoju firmu, kućerinu, mercedese....ali se je prijavio na minimalac

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    neće ga dobiti dijete roditelja koji ima uredno prijavljenih 4000 kuma i to mu je sav prihod
    ali će dobiti dijete onog tko ima svoju firmu, kućerinu, mercedese....ali se je prijavio na minimalac
    i ajmo onda zbog lopova s mercedesima uskratiti pomoc i onima kojima je zaista tesko.
    postoje nacini. nisu savrseni, ali nisu ni bezveze.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja ne znam sto bih ja izmjenjivala
    mi imamo mozda dvije knjige koje nisu ispisane
    nije mi bas jasno kak ste to zamislile
    za starije razrede ima dosta uscuvanih knjiga.
    nesto ce se potrefiti, od raznih razreda i raznih izdavaca

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    i ajmo onda zbog lopova s mercedesima uskratiti pomoc i onima kojima je zaista tesko.
    navodno bi OIB to trebao rijesiti
    bas me zanima i to cudo

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    navodno bi OIB to trebao rijesiti
    bas me zanima i to cudo
    Moš mislit.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam, velika većina ljudi ima plus-minus onakva primanja kakva i prikazuje, tu i tamo se netko nešto snađe sa strane, ali mali je broj onih koji zarađuje veliku lovu "na crno".

Ja se time ne bih opterećivala, ako će se zaista taj neki sa kućerinom i mercedeseom prijaviti za besplatne knjige, nek´ mu je na dušu i savjest...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nek' mu je, iako ne volim takvo licemjerje...
    al' svejedno volim kad su kriteriji jasni i nedvosmisleni

manje i veće (više) nisu egzaktni izrazi

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ne želim biti zločesta ili nešto, ali ako bi se dogodilo da knjige neće dobiti svi nego samo neki, što nije logično da ih dobiju oni koji imaju manje novaca?
    Ne mislim ja da si ti zločesta, nego mi prelazimo imovinski cenzus za DD za točno 18,34 kn, pa onda ti reci, misliš li da ja imam novaca ili ne.

Ja sam isto za to da plaćaju oni koji imaju, a dobiju oni koji nemaju.
    Također bi za onu neku sredinu (kao npr. mi) mogla postojati opcija da se dobiju rabljeni udžbenici, a da sami kupimo radne bilježnice i ostali prateći materijal.

Ne mislim da će neki tamo s mercedesom tražiti da dobije besplatne udžbenike, to je njima ispod časti.
    Ali ono što je funkcioniralo sa vraćanjem udžbenika ne bi trebalo pokvariti.

Pa pogledajte našu generaciju: svi smo učili HJ iz "Dobro jutro 1", (2, 3 i 4) i nitko od nas nije ni glup ni nepismen. Što bi falilo našoj djeci da imaju jedan takav dobar udžbenik + radna bilježnica, pa nek onda u radnu pišu, a iz udžbenika čitaju.

Crtančica nam je u prvom razredu bila prazna, a sve se pisalo i bojalo u udžbenik, mislim da je to čisto bacanje papira i uništavanje okoliša.

Također, kad ste vidjeli neke udžbenike na recikliranom papiru???

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Svaka čast Rene, taj ekološki moment nije zanemariv kao ni financijski.

Ma lako bi bilo smisliti dobar i suvisao prijedlog (pogledajte samo po internetu koliko ima rezultata za used school books exchange ...

Može ovako - rabljene knjige može dobiti svatko, a ako netko želi, može kupiti djeci nove.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da OIB tome sluzi

(tj cemu ono sluzi?)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne citam

ja imam ivarove knjige od prvog do trecg, sve super uscuvane (znate ivara) , poklonit cu ih na burzi, marta, super ideja

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ja mislim da OIB tome sluzi

(tj cemu ono sluzi?)
    ma ne znam za oib, nisam mislila da se utjeruje tko ne bi trebao dobiti udzbenike jer je lopov s mercedesom
    nego sam mislila da je nacin odredjivanja tko prima DD nesavrsen, ali ipak upotrebljiv

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam otopčetka sumljala da će biti besplatnih udžbenika. Zašto ? Vi koji ste pounjavali narudžbu u e - matici nije bio kao prošle godine narudžba besplatnih udžbenika, nego izbornik evidencija potrebnih udžbenika.
    Mi smo sve udžbenike spremili , ali mi nije jasno ako do toga dođe koja će biti ludnica kod kupovanja i kak će to sve riješiti i koje će cijene udžbenika biti. Izdavači će sigurno podići cijene udžbenika i radnih bilježnica.
    Nek se sabornci odreknu reprezentacija, dnevnica, naknada za odvojeni život i eto odmah bi bilo love za udžbenike.
    Em, su nam skresali plaće, i opet će u 9 mj. regres za škole ko zna kad će ga isplatiti. Za prvi razred za djecu sa prilagođenim programom samo matematika i hrvatski komplet košata preko 700,00 kn.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E i moja kuma ima troje školaraca a za DD im primanja su im prevelika za 2,30 kn. Pa ona bu cijelu svoju plaću ako ne i više morala dati za udžbenike

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

J aod ove godine imam 2 školarca, a od slijedeće 3

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Knjige nikad nisu besplatne. Platimo ih ovak ili onak... uvijek više nego što vrijede. :/

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim da smo mi jedina zemlja u kojoj ucitelji/nastavnici biraju udzbenik/autora po kojem ce raditi. :/
    Potpisujem andjeli,jer ne samo Austrija vec vise EU zemalja (u kojima je standard puno bolji od nasega) rade na takav sistem.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Knjige nikad nisu besplatne. Platimo ih ovak ili onak... uvijek više nego što vrijede. :/
    Je, al ne bude vam nitko vratio porez koji se mora platiti da bi mogli djeci kupiti knjige jer je slijedom hrpe loših odluka nastala proračunska rupa pa neće biti za udžbenike. Osim ak netko odluči da recimo trošak za udžbenike poveća osobni odbitak kod prijave poreza. Ha, koja ideja! Ne bu se Šukeru svidjela

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Je, al ne bude vam nitko vratio porez koji se mora platiti da bi mogli djeci kupiti knjige jer je slijedom hrpe loših odluka nastala proračunska rupa pa neće biti za udžbenike. Osim ak netko odluči da recimo trošak za udžbenike poveća osobni odbitak kod prijave poreza. Ha, koja ideja! Ne bu se Šukeru svidjela
    Odlična ideja! Trebalo bi ju razglasiti. Ako već budemo morali sami platiti za knjige, da barem idu kao porezna olakšica...

A Šuker - ja bih mu rekla da je to način na koji će puno više ljudi prijavljivati porez. A to bi mogla postati istina...

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

do pred par godina svi su roditelji kupovali udžbenike - bilo peko neke od knjižera u školi - pa su plaćali i po nekoliko mjeseci unaprijed, bilo na početku školske godine u knjižarama. Naravno (netko ima u potpisu - takav mi je mentalitet) pa će roditelji svojoj djeci kupiti knjige, jer zašto se razlikovati od drugih i reći da nećeš kupiti nove knjige.

Mene jako ljuti arogantnost države koja (nemojmo zaboraviti u predizborno vrijeme) odustaje od sustava vraćanja starih knjiga - a i svijest o recesiji je sveprisutna, te najavljuje besplatne nove knjige??? da bi nakon (izbora?) odustala od potonjeg - znači ja sad moram nabaviti knjige
    -mogu kupiti nove ili nabaviti stare - ja bi stare jer baš zbog arogancije vladajućih i opće situacije ne želim djetetu poručiti da sad bacam njegove prošlogodišnje knjige kojima ništa ne fali i kupujem druge koje ću opet baciti (stvarno ne vidim u tome nikakve logike)
    -neznam koje knjige će njegovi nastavnici tražiti - kako da ih onda nabavim prije početka nastave?
    - iskreno sumnjam da će se osim roditelja itko zalagati da se pokrene nešto na nacionalnoj, lokalnoj ili čak na razini škole - odnosno da je sve svedeno na pojedinca od kojih će većina na kraju kupiti nove knjige (jer naravno da ćemo djeci kupiti novo - kad je već takva situacija, nije bitno da nas je opet država izdala

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to sa financijama je jako jako relativno.
    Netko ima primanja 5000kn, i davanja 5000kn, ima vlastiti stan i auto i sve nešto svašta. Govorim figurativno.
    Ja imam veća primanja i puuuno veća davanja, i sve što čovjeku treba mi je na kreditu.
    Tako da...
    neće oni popisivat imovinu, gledat će samo primanja, a primanja su samo dio priče..

meni je sve to s udžbenicima i bacanjem starih odvratno. Eto.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    to sa financijama je jako jako relativno.
    Netko ima primanja 5000kn, i davanja 5000kn, ima vlastiti stan i auto i sve nešto svašta. Govorim figurativno.
    Ja imam veća primanja i puuuno veća davanja, i sve što čovjeku treba mi je na kreditu.
    Tako da...
    neće oni popisivat imovinu, gledat će samo primanja, a primanja su samo dio priče..

meni je sve to s udžbenicima i bacanjem starih odvratno. Eto.

X

i u cijeloj ovoj priči osjećam se nemoćnom i izigranom

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sto Bandic kaze? Danas u novinama nekoliko gradonacelnika komentira na nacin da gradovi nece participirati u udžbenicima, Kerum jedino navodi da ce probati nabaviti novce za knjige od gospodarstvenika. Bandica nisu pitali :/

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se nadam da cu barem dio knjiga uspjet nabaviti putem foruma ili na neki slican nacin jer inace nemam pojma kak cu to sve ishendlat...nije mi ovo moglo doc u gore vrijeme... :/

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

najgore od svega kaj uopće nisu nešto ni informirali javnost tko će točno dobiti besplatne knjige a tko ne.samo je stalo na tome.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A nama su na dodjeli knjižica rekli da se udžbenici ne trebaju vratiti. Mi smo ipak svoje sačuvali, pa ćemo vidjeti... Budući da su mi dečki jedan iza drugoga, lako bi moglo biti da mlađi može koristiti barem dio bratovih knjiga. A knjige koje je mlađi imao također smo sačuvali - pitat ću ja u školi jesu li se predomislili, možda ipak kome dobro dođu...

Btw. što se tiče popisa knjiga/autora, trebali bi biti izvješeni na školi početkom rujna (najkasnije) tako da imamo vremena taj prvi tjedan rujna za nabavku. Valjda. Povremeno provjeravam školsku web stranicu, da vidim nisu li štogod oglasili....

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

jel tu možda spadaju oni koji primaju dječji doplatak?mislim da li će oni dobiti besplatne knjige?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cisko-kid@net.hr prvotno napisa
    jel tu možda spadaju oni koji primaju dječji doplatak?mislim da li će oni dobiti besplatne knjige?
    Bilo bi logično, ali .... nikad se ne zna.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mislim da na kraju to neće biti državna odluka već će prepustiti gradovima/općinama taj vrući krumpir da ga ohlade i naprave svaki svoju krumpir salatu.
    bilo bi da nije

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    mislim da na kraju to neće biti državna odluka već će prepustiti gradovima/općinama taj vrući krumpir da ga ohlade i naprave svaki svoju krumpir salatu.
    bilo bi da nije
    Za taj krumpir zna se odavno tko će dobiti jestive dijelove, a tko samo guline... (izbor smajlića na isti način - bilo bi da nije )

Čekam jesen i rasplet situacije. Ništ nam drugo i ne preostaje.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam po internetu tražila informaciju za istarsku županiju pa nisam ništa našla ali evo, varaždinska se županija organizirala...
    http://aktualno.hr/beta/novosti/3208...udzbenika.html

trebat će vrebati lokalne obavijesti na tu temu.

hns je preuzeu inicijativu organizacije prikupljanja rabljenih udžbenika u županijama gdje imaju utjecaja.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    ja sam po internetu tražila informaciju za istarsku županiju pa nisam ništa našla ali evo, varaždinska se županija organizirala...
    http://aktualno.hr/beta/novosti/3208...udzbenika.html
    U tekstu pod linkom upalo mi je u oko ovo:
    Akcija prikupljanja i raspodjele starih udžbenika provodit će se u svim školama Varaždinske županije, kojima je osnivač Varaždinska županija, a udžbenici će se vraćati u škole počevši od 27. srpnja pa do 7. kolovoza 2009. godine.
    Koliki će odaziv biti u tom terminu?!
    Greška je počinjena na kraju školske godine kada je rečeno da se knjige ne trebaju vraćati, pa mislim da će ih škole sada teško prikupiti. Samo se nadam da će zadržane knjige naći druge puteve do novih korisnika. Grozim se bacanja knjiga.

Usput, i PG županija se sprema na sličnu akciju.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

da li će uopće netko i po kojem kriteriju imati pravo na besplatne udžbenike?

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da ne otvaram novu temu, htjela sam samo obznaniti da su udžbenici kod Školske knjige, ako ih kupujete online jeftinije 2-8 kn nego u mojoj lokalnoj knjižari.

Tako da sam ja naručila online, dostava je besplatna za iznos veći od 250kn (a vjerujte mi prijeći ćete taj iznos već s nekoliko radnih bilježnica), i stigne vam za 3 dana na kućnu adresu.

Udžbenike sam nabavila što na Rodi, što na drugim forumima, a radne bilježnice za 3. razred i likovna mapa su me izašli oko 480kn, što je super s obzirom da je u toj mojoj knjižari navedena cijena bila oko 900kn.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MI smo dobili popis udžbenika za 5. razred. Komplet ispada 1.750 kn :shock: :shock: :shock:

A pošto su učitelji mislili da roditelji neće plaćati knjige naručili su udžbenike koji su u gornjem razredu cijena, a ima i stvarno nebuloznih stvari. NPr. dva udžbenika iz Glazbenog, pa 2 atlasa...

Mislim da bi bilo fer da barem ukinu radne bilježnice.

Mogu djeca riješavati zadatke u bilježnice ili se im mogu dati isprintani lisltići.

Svaki će roditelj radije dat 5 kn mjesečno za papir i tintu, nego kupovati sve te silne radne bilježnice i zbirke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesu se udzbenici poceli tiskati prije drugog rebalansa proracuna?
    bas se pitam jel ministarstvo s nakladnicima prije tog potpisalo neke ugovore?
    jer ako su papiri kupljeni, knjige tiskane u kolicinama za sve ucenike, roditelji ce sigurno nagrabusiti

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Knjige su naručene prije sve te krize, kad se još računalo na besplatne udžbenike.
    Kaže mi učiteljica da oni sad ne mogu mijenjati knjige jer su im programi s tim udžbenicima već prihvaćeni.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

evo sam maloprije čula na radiju da st-dalmatinska županija skuplja lovu za sve učenike, skupili 250.000, a treba im 3-4 mil. kn :shock: ; sve županije imaju sjednice nakon 15.-og, u svakom slučaju će biti frka ako budemo trebali naručivati; lani su moje cure na početku 2.polugodišta dobile neke zaostale udžbenike i r.bilj. iako je škola naručila sve;mrzim pomisao na one gužve u knjižarama 7 dana pred početak nastave; ja sam se povezala sa prošlogodišnjim učenicima, pa ću tek viditi da li se program podudara ili ne, moje cure su isto sasvim slučajno ostavile svoje knjige ; na žalost su sve škole napravile grešku rekavši učenicima da nije potrebno vraćati knjige, mislim da su ih djeca trebala vratiti, na kraju je opet na razini škole, u slučaju da knjige nisu potrebne, jednostavnije i isplativije pozvati otkup za papir, nego da mi sve bacamo u smeće

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa ako roditelji plaćaju udžbenike, onda nije fer da učitelji moraju ili žele ostati pri skupljim odabirima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa
    mislim da su ih djeca trebala vratiti, na kraju je opet na razini škole, u slučaju da knjige nisu potrebne, jednostavnije i isplativije pozvati otkup za papir, nego da mi sve bacamo u smeće
    Knjige je ministarstvo kupilo učenicima a ne školi. Otkud školi pravo da uzima djeci knjige?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •