Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Streptococcus pyogenes

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Streptococcus pyogenes

Molim da mi se jave svi s korisnim informacijama.
    Malena u veljači obolijeva od upale grla popraćene temp. i pije silapen bez rađenja brisa.
    U ožujku ponovno -temp. traje i nakon uzimanja silapena ponovno bez brisa i peti dan tek pada.
    U lipnju dolazimo s grloboljom bez temp. i ja sad molim da se napravi bris.
    Pije silapen treći puta u 6 mjeseci i nakon završene terapije i tjedan dana bez odlaska u vrtić-bris pokazao str.pyogenes.
    Na žalost nema u nalazu antibiograma.
    Čekam sada što će reći doktor, ali moje skromno znanje govori mi da je silapen neučinkovit. Bojim se da je konstantno prisutan sreptokok u grlu i da ga se zapravo nismo ni riješili od veljače.
    Šta sada????
    Piti antibiotike pa dok ne pogodimo dobar???
    Ljuta sam i uplašena, jer ne radi se o bezopasnoj bakteriji.
    [/i]

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kako nema antibiograma??
    ako je uzročnik prisutan u značajnom broju onda mora biti naznačen i antibiogram. Inače ovaj uzročnik je beta hemolitički streptokok ali spada u skupinu A streptokoka i njegova prisutnost može varirati od beznačajne do jako značajne( često je udružen kod šarlaha te nekih neuroloških poremećaja djece). Najčešće uzrokuje faringitis (upalu ždrijela) ali i puno drugih bolesti.
    Učinkovita terapija jest penicilinska (tu spada i Silapen) ali nazalost veliki je postotak rezistencije ove bakterije na peniciline. Nekada je puno učinkovitija obrana i.v. davanje terapije ili bar ono primarne vrste.
    Obratite pozornost na djetetovu kožu (dakle bilo kakav osip ili crvenilo nije poželjno) te boju urina. Svako odstupanje prema tamnijem urinu ili crvenijem svakako iziskuje liječnika.

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma i ja se čudim nalazu i to s Mirogojske....
    Radi se o brisu grla, bris nosa uredan.
    Dijete nema apsolutno nikakve simptome.
    Osip, temperatura kao ni grlobolja nisu prisutni.
    Antibiogram je uvijek bio sastavni dio nalaza, a sada nemamo čak ni vrijednosti u kojima se bakterija nalazi u grlu.
    E naše zdravstvo...
    Još sam pitala da li možemo to obaviti privatno-ali je dr. inzistirao na Mirogojskoj i njihovoj vjerodostojnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

obavite vi to jednom u pvt labosu....Mirogojska je ok. Moguće je da zaista jest bris čist kada nema ATB i da je pyogenes tek bio zagađenje uzorka ( i to se događalo). U svakom pvt labosu obavite to u hipu. Inače je kod ždrijelnih izolata ažno dobro uzeti uzorak a često se to ne obavi tako. Dalje isto pratiti dijete a to to nema simptoma svakako je dobra stvar. Kakvi su vam bili lab nalazi?

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

U ožujku smo vadili krv zbog sumnje na mononukleozu,kako sam navela dugo je imala povišenu temp.
    Krvna slika i jetrne probe bile su ok.
    Novijih lab. nalaza nemamo.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ožujak je jako daleko......
    savjet...mada je bez simptoma mozete učiniti KKS CRP i bris ponovite
    nazalost neka djeca su čisto nosioci Streptokoka....druge čak mogu zaraziti a da sami nemaju simptoma bolesti

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvala na savjetima-i ja sam razmišljala da sve to obavim pa na miru na more.

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Upravo sam pročitala nešto od dr. Richtera- da je nalaz bez oznake grupe za Str.pyogenes insufincijentan nalaz što god to značilo.....

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

postoje grupe tj. podgrupe uzročnika i ovisno o tome ovisi i koji se toksini (dakle štetne tvari otpuštaju u organizmu od strane uzročnika). Naravno da bez tipizacije mjere terapije su manje učinkovite. Dr. Richter inače ima ambulantu na KBC Rebro ( prije je bio na Srebrnjaku).

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da za antibiogram mora biti naznačeno na uputnici.
    meni prošle godine dokica nije napisala, što sam ja vidjela ali mi se nije dalo vraćati i nisam dobila antibiogram.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ne treba biti naznačeno...mikrobiolozi koji rade u labosima znaju kada trebaju napisati atb. Kada uzročnika ima u značajnoj mjeri za liječenje pa sukladno tome mora se po standardu i ispisati atb. Zakon struke.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •