Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: poništavanje dionica ?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno poništavanje dionica ?

U fazi je privatizacija naše firme. Budući vlasnik objavit će Javnu ponudu za otkup dionica ( deset puta manja vrijednost od sadašnje ) i obznanio je da dionice koje ne budu prodane, bit će na skupštini poništene.
    On je već nekoliko firmi kupio , 100 % ti je vlasnik svih, nije d.d.
    Da li po zakonu o dioničarstvu može to učiniti ?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: poništavanje dionica ?

Citiraj kalimero prvotno napisa
    U fazi je privatizacija naše firme. Budući vlasnik objavit će Javnu ponudu za otkup dionica ( deset puta manja vrijednost od sadašnje ) i obznanio je da dionice koje ne budu prodane, bit će na skupštini poništene.
    On je već nekoliko firmi kupio , 100 % ti je vlasnik svih, nije d.d.
    Da li po zakonu o dioničarstvu može to učiniti ?
    U kojoj mjeri je trenutno privatizirana firma?
    Da li nešto ide preko Fonda za privatizaciju?

Kako to da budući vlasnik zna da će ostatak dionica biti poništene? Tko je objavio prodaju dionica?
    Koje dionice se prodaju?

Ako je privatizacija u tijeku, gdje je obajavljen natječaj za skupljanje ponuda?

Da li postoji sumnja da je budući vlasnik, radije bih rekla kandidat, namjestio ovaj "otkup" dionica?
    Da li postoje neke trezorske dionice koje se otkupljuju?

Naime,
    poništenje dionica je postupak kojim se u stvari smanjuje dioničarski kapital. I to je postupak koji se može provesti samo na Skupštini.
    Vlasnik, u ovom slučaju pretpostavljam Država, odlučjuje da će neprodane dionice, npr. njih 50% jednostavno poništiti. Objavi se ta odluka, i nakon izglašavanja na skupštini društva, nabroje se dionice koje se poništavaju.
    Po odluci skupštine, ovo se provodi i knjigovodstveno, te novi (dionički) kapital društva nije više npr. (nominalno) 100 mil.tis. kuna, već 50 mil.tis.kuna a sastoji se od xy broja dionica, nominalne vrijednosti od xx.

to se sve provodi i na Trgovačkom sudu.

Eh sad...ono što mene muči su ona pitanja gore. I još jedno: KOLIKO dionica se taj velecijenjeni poduzetnik ponudio otkupiti? (30%?, više?) Jer na taj način, po đabalesku načinu postoje vlasnik imovine. Koju onda zaduži, podigne kredite, koje ne plati i banka postane vlasnik nečega...i bla bla...na žalost, već viđeno. :/

Uglavnom, bilo kakve sumnje, prijevite Fondu za privatizaciju, HANFI, Državnom uredu za reviziju.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možeš prodati dionice preko brokera po sadašnjoj vrijednosti.
    Nisam baš doma sa zakonom, ali ono što ja znam je da dionice gube vrijednost (poništavaju se) ako poduzeće uđe u stečaj.
    Mogu se povući jedino dionice koje društvo ima u vlastitom portfelju.

Ali...ja u našoj državi više ništa ne vjerujem i ako neko ima dovoljno putra na glavi, može napraviti što želi.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mamma san:
    U kojoj mjeri je trenutno privatizirana firma?
    Da li nešto ide preko Fonda za privatizaciju?

Kako to da budući vlasnik zna da će ostatak dionica biti poništene? Tko je objavio prodaju dionica?
    Koje dionice se prodaju?

Ako je privatizacija u tijeku, gdje je obajavljen natječaj za skupljanje ponuda?

Da li postoji sumnja da je budući vlasnik, radije bih rekla kandidat, namjestio ovaj "otkup" dionica?
    Da li postoje neke trezorske dionice koje se otkupljuju?
    Natječaj objavljen u N.N. Rok za prijave bio 30 dana - do 30.06. On se javio sa jednom firmom u kompi.
    Ne ide preko Fonda za privatizaciju.
    Trezorske dionice su mu " prodane" odma po isteku natječaja.
    Otkupljuje dionice od radnika koje su otplaćene .
    On će objaviti otkup dionica i otkupiti sve ponuđene, preostale poništava na jednoj od Skupština. Najavio je dokapitalizaciju. Dakle sve po zakonu.
    Hvala mamma san, tvoj odgovor mi je dovoljan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

................................
    Trezorske dionice su mu " prodane" odma po isteku natječaja.
    Otkupljuje dionice od radnika koje su otplaćene .
    On će objaviti otkup dionica i otkupiti sve ponuđene, preostale poništava na jednoj od Skupština. Najavio je dokapitalizaciju. Dakle sve po zakonu.
    Moram ovo komentirati. :/

postoji tzv. pojednostavljeno smanjenje kapitala. Naime, radi se o slučajevima kad se zbog saniranja gubitaka, temeljem odluke Skupštine Društva umanjuje vrijednost temeljenog (dioničkog) kapitala na način da se umanji vrijednost dionice (npr. sa 500 na 200 kn).
    Nakon provedenog smanjenja moguće je provesti i POVEĆANJE vrijednosti kapitala, ali IZDAVANJEM novih dionica (ako su istog razreda onda su i iste vrijednosti).

Evo ovdje je primjer.

Ali, sam iskreno i duboko uvjerena, da se ne može provesti poništavanje nečije tuđe dionice, osim ako se ne radi o vlastitoj tzv. trezorskoj dionici (slučajevi kad je iz xy razloga društvo otkupilo vlastitu dionicu od nekog dioničara. sukladno zakonu ima rok u kojem je može zadržati (tzv. u "trezoru"), ona smanjuje kalkulativnu vrijednost kapitala (ne može društvo biti sam svoj vlasnik), te istekom roka, ako je neprodana, ona se poništava. )
    No, ne možeš npr. ti, kao vlasnik 200 dionica, poništiti moje dionice, jer ih imam manje od tebe.
    Većinskom odlukom na Skupštini dioničara (znači između mene i tebe) može se donseti odluka o smanjenju vrijednosti svih dionica istog razreda, a u svrhu smanjenja gubitka.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Lane na redovnoj skupštini smanjena je vrijednost dionica sa 300 na 100 kn iz razloga koje navodiš. Međutim budući vlasnik ne nudi tu vrijednost nego 10 kn.
    Dionice nisu na Burzi, a kad se do njih dođe preko oznake za dionice, one su u crvenom i stoji da se sa njima ne može trgovati.
    Sad mi ipak nije jasno - ako ja ne prodam po toj cijeni ( 10 kn) nego ih zadržim kao vlasnik jer sam ih otplatila i upisana u SDA kao njihov vlasnik, da li ih može poništiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lane na redovnoj skupštini smanjena je vrijednost dionica sa 300 na 100 kn iz razloga koje navodiš. Međutim budući vlasnik ne nudi tu vrijednost nego 10 kn.
    Dionice nisu na Burzi, a kad se do njih dođe preko oznake za dionice, one su u crvenom i stoji da se sa njima ne može trgovati.
    Sad mi ipak nije jasno - ako ja ne prodam po toj cijeni ( 10 kn) nego ih zadržim kao vlasnik jer sam ih otplatila i upisana u SDA kao njihov vlasnik, da li ih može poništiti.
    ti preko ovlaštenog brokera možeš ponuditi prodaju svojih dionica.

No kužim što on hoće. Kupiti dionicu od 100 nominale po 10 kn. Postati većinski vlasnik. I onda tražiti povećanje vrijednosti dionica, npr. sa 100 na 300. Tada bi i vi trebali uplatiti razliku od 200 kuna, a ako ne uplatite onda bi ih on poništio. A on bi za svoju dokapitalizaciju podigao kredit (u doba "zlatne"privatizacije to se činilo tako da je vlasnik zadužio imovinu društva za osobni kredit za otkup / povećanje vrijednosti dionica)..a vi se snalazite kako znate.

Po meni lov u mutnom. Provjerit ću pa javim.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mamma san:
    ....Provjerit ću pa javim.
    S obzirom da imam veći br. dionica, dobar dio love sam to platila iz O.D.i da sam računala na njih kao na neku vrijednost bar za unuke, sad mi to sve pada u vodu i dovodi me u nedoumicu.
    Hvala ti na trudu i čekam tvoj odgovor.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz Zakona o trgovačkim društvima, bojim se da će budući vlasnik pokušati ovo:

Smanjenje temeljnoga kapitala povlačenjem dionica

Pretpostavke

Članak 352.

(1) Društvo može povući dionice prisilno ili nakon što ih samo stekne. Prisilno povlačenje dionica dopušteno je samo onda ako je bilo naređeno ili dopušteno u prvome statutu društva ili u njegovoj izmjeni i dopuni do koje je došlo prije preuzimanja ili upisa dionica.

(2) Kod povlačenja dionica treba postupiti po odredbama koje važe za redovno smanjenje temeljnoga kapitala. U statutu ili odlukom glavne skupštine moraju se odrediti pretpostavke za prisilno povlačenje dionica i pojedinosti kako to treba provesti. Za plaćanje naknade dioničarima koja im pripada u slučaju prisilnog povlačenja dionica ili kada se one stječu da bi ih se povuklo te za oslobođenje dioničara od obveze uplate uloga na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 345. stavka 2. ovoga Zakona.

(3) Ne mora se postupiti po odredbama o redovnom smanjenju kapitala ako su dionice za koje je u cjelini uplaćen nominalni iznos ili veći iznos za koji su izdane:

1. besplatno dane na raspolaganje društvu,

2. povučene na teret dobiti ili ostalih rezervi ako se one mogu za to koristiti.

(4) U primjerima iz prethodnoga stavka ovoga članka za smanjenje temeljnoga kapitala povlačenjem dionica potrebna je odluka glavne skupštine društva koja se donosi obićnom većinom glasova. Statutom se može tražiti da je za to potrebna veća većina a može se zahtijevati i ispunjenje dodatnih pretpostavki. U odluci mora se odrediti svrha smanjenja temeljnoga kapitala .Odluka o smanjenju temeljnoga kapitala mora se podnijeti sudu radi upisa u sudski registar.

(5) U slučajevima iz stavka 3. ovoga članka u kapitalnu dobit društva unosi se iznos koji odgovara ukupnom nominalnom iznosu povučenih dionica.

(6) Odluka glavne skupštine nije potrebna ako je prisilno povlačenje dionica naređeno statutom. U tom slučaju u primjeni propisa o redovnom smanjenju temeljnoga kapitala na mjesto odluke glavne skupštine dolazi odluka uprave o povlačenju dionica.

Od kada je smanjen temeljni kapital

Članak 353.

Upisom odluke o smanjenju temeljnoga kapitala u sudski registar, a ako su dionice povučene nakon toga, s njihovim povlačenjem temeljni kapital društva smanjuje se za ukupni nominalni iznos povučenih dionica. Ako je prisilno povlačenje naređeno statutom a glavna skupština ne odluči o smanjenju temeljnoga kapitala, taj kapital društva se smanjuje s povlačenjem dionica. Za povlačenje je dovoljna radnja društva usmjerena poništenju prava iz određenih dionica.

No, da bi ovo (boldano) povlačenje bilo moguće, bilo bi potrebno da se ispuni onaj crveni uvjet. Znači da je omogućeno u Statutu društva prije provođenja ove promjene.

Znači ako tog nema u Statutu, izmjene istog bi se trebale prihvatiti na Skupštini društva, registrirati i tek onda je moguće ovo.

No, to mi je malo pojednostavljeno. Posavjetovat ću se sutra sa kolegicama pa ti napišem dalje.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da će izmjena Statuta i sve pred radnje biti obavljene na Izvanrednoj skupštini, a koju saziva stara uprava . Glasovi malih dioničara za Skupštinu daju se jednoj osobi - predsjedniku Udruge malih tako da ne bude iznenađenja, jer je on svakako ZA.
    Mislim da je to sve pomno proučeno i servirano
    Još jednom ti hvala na odgovorima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •