Stranica 4 od 15 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 739

Tema: Da li će parovi koji su u MPO krstiti dugoočekivano dijete?

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne razumijem čemu ovolika pompa, a sve zbog gluposti (odnosno neinformiranosti).
    Svatko tko je dvaput bio na vjeronauku zna da krstiti nekoga može BILO TKO, samo ako ga polije vodom po glavi i pri tome kaže "XY, ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga". Znači, svatko tko želi i tako osjeća može krstiti svoje dijete, bez svećenika i Crkve.
    Primjera radi, moja sestra je rođena prerano, nakon rođenja joj je život visio o koncu i krstila ju je moja baka. Kada se oporavila bili su u crkvi i svećenik je obavio formalni obred ali bez krštenja jer je ona već bila krštena, a ne može se krstiti dvaput.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jel' onda mogu odabrati i lijepu crkvu (u smislu gradjevine) i pozvati susjedu (baku, tetku, vozaca tramvaja) da me vjenca? Mislim, uzme molitvenik i procita ono sto pise, sto bi i sam svecenik procitao, jelte?

Ajd' postoji mogucnost da sam neinformirana, ali stvarno nisam cula da krstiti moze bili tko (ili raditi bilo sto drugo sto rade svecenici).

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma LIMA, može bilo tko, ali u nuždi.
    Nemoj ovako širiti dezinformacije, krštenje je prevažna stavr da bi je se ovako olako shvaćalo.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Ne razumijem čemu ovolika pompa, a sve zbog gluposti (odnosno neinformiranosti).
    Svatko tko je dvaput bio na vjeronauku zna da krstiti nekoga može BILO TKO, samo ako ga polije vodom po glavi i pri tome kaže "XY, ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga". Znači, svatko tko želi i tako osjeća može krstiti svoje dijete, bez svećenika i Crkve.
    Primjera radi, moja sestra je rođena prerano, nakon rođenja joj je život visio o koncu i krstila ju je moja baka. Kada se oporavila bili su u crkvi i svećenik je obavio formalni obred ali bez krštenja jer je ona već bila krštena, a ne može se krstiti dvaput.
    ovo vrijedi samo u slucaju smrtne opasnosti po onoga kojeg se krsti (kao sto je npr. bila tvoja sestra) ali ne kao i uobicajeno kod sakramenta krstenja kojeg po pravilu dijele samo djakoni i svecenici

a da se vratim natrag na temu - ja razmisljam puno o ovome i osobno sam na liniji da , iako sam vjernik, ne bih krstila dijete (kao sto ne bi da ide na vjeronauk kakav je sad) bas zbog licemjerja zajednice u koju se to dijete time prima. obzirom da ce mm bit vrlo vazno da se dijete ipak krsti, vjerojatno ce do toga ipak doci

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Jel' onda mogu odabrati i lijepu crkvu (u smislu gradjevine) i pozvati susjedu (baku, tetku, vozaca tramvaja) da me vjenca? Mislim, uzme molitvenik i procita ono sto pise, sto bi i sam svecenik procitao, jelte?

Ajd' postoji mogucnost da sam neinformirana, ali stvarno nisam cula da krstiti moze bili tko (ili raditi bilo sto drugo sto rade svecenici).
    Za vjenčanje moram provjeriti znam da je moja prijateljica to pitala nedavno svećenika pa ću je pitati što joj je rekao.

Ja uopće ne shvaćam krštenje olako niti sam imala namjeru svojim postom izraziti taj stav: baš naprotiv! Ako si vjernik i stalo ti je da ti se dijete krsti i imaš ISKRENU želju za tim, nema toga što te u tome može spriječiti!
    Ako pak želiš krstiti dijete radi mišljenja drugih ili feštanja radije nemoj, tj. nemoj tražiti izgovore da se drugima opravdaš zašto to nisi učinio.

Nije mi jasno ni ono što je netko napisao kako je svećenik odbio nekome krstiti dijete. (Ta) moja sestra se udala za ateista, nije crkveno vjenčana, a djeca su joj primila sve sakramente bez ikakvih pitanja i problema od strane svećenika.

Mislim, apsurdna mi je situacija - idu u misije pokrštavati crnce u Afriku i to im nije problem, a ovdje su tako izbirljivi kada je riječ o potencijalnim vjernicima. :? Mislim da to nije općeniti stav Crkve već samovolja pojedinaca, isto kao što ne treba cjelokupniu kršćansku zajednicu stavljati pod isti nazivnik.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ovo je moja životna filozofija
    http://www.sendspace.com/file/hbtixd

Ključne riječi su mi one:
    "Ako pogledaš bolje,
    na kraju,
    ipak je sve to između tebe i Boga;
    Nikad nije ni bilo između tebe i njih!"

Ta rečenica mi je uvijek odgovor kada dođem do unutarnjih borbi glede postupaka i licemjerstava drugih.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

licemjerstava drugih.
    Lima ovo nije direktno tebi upućeno, ali morala sam ponovo upaliti komp zbog ove tvoje dvije rijeći. Uvijek su licemjerni drugi! Koji su to drugi? Ma JA sam LICEMJER NA KVADRAT. Da sam ja ok nikad, al baš nikad ne bih dobila potrebu bavit se licemjerjem drugih.

Sad sam bit će skroz zabrijala gasim komp.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

"Ako pogledaš bolje,
    na kraju,
    ipak je sve to između tebe i Boga;
    Nikad nije ni bilo između tebe i njih!"

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Yoko prvotno napisa
    Uvijek su licemjerni drugi! Koji su to drugi?
    Evo npr. meni je licemjerno kad netko ide doktoru i traži medicinsku pomoć ako je bolestan, a u isto vrijeme od drugih ljudi, koji su također bolesni i potrebna im je medicinska pomoć, očekuje da mole Boga da im pomogne u ozdravljenju ili da jednostavno prihvate svoj križ i pomire se s činjenicom da je Bog htio da oni budu bolesni...

Zašto bi neke bolesti liječili liječnici, a neke sam Svevišnji?

Dakle, licemjeri su mi svi oni koji idu kod doktora i uzimaju lijekove za svoje zdravstvene tegobe, a smatraju da se neplodnost treba liječiti molitvom (ili nikako).

I na kraju, licemjerna sam ja jer sam krstila dijete u ustanovi od čijih se stavova (ne samo ovih vezano uz MPO, već i mnogih, mnogih drugih) zgražam i duboko ih osuđujem. Da, išli smo linijom manjeg otpora, u najboljoj namjeri za svoje dijete, jer smo tako odgojeni, jer nismo željeli povrijediti ili razočarati svoje roditelje... no svejedno :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Reci mi samo ima li razlike između mog i tvog licemjerja? O svom pričaš nekim nježnijim tonom i pronalaziš si sto razloga da ga opravdaš.

Za ostalo se slažem.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja bih rekla da "licemjerje" PčeliceMare nije nikoga povrijedilo, ni dijete, ni roditelje, ni društvo, zapravo bih ga prije nazvala malim osobnim kukavičlukom, nedostatkom aktivizma, prkosa, linijom manjeg otpora, no jednostavno nikome ne šteti.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa
    Ja bih rekla da "licemjerje" PčeliceMare nije nikoga povrijedilo, ni dijete, ni roditelje, ni društvo, zapravo bih ga prije nazvala malim osobnim kukavičlukom, nedostatkom aktivizma, prkosa, linijom manjeg otpora, no jednostavno nikome ne šteti.
    x (inače nisam kukavica, stvarno... )

A onaj prvi oblik licemjerja ljudima uskraćuje pravo na liječenje i moguće roditeljstvo. A takvu kaznu ne zaslužuje nitko, zar ne?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Isus: "Sinovi ovoga svijeta mudriji su od sinova svjetlosti" (Lk 16,8).

Kao što već rekoh vi ste od mene pametnije, ja ne znam.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Lk 16,8

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Zato ću vas i dalje čitati i od vas učiti, ali obzirom da sam ne samo u manjini nego sam i totalno sama tu, neću više postat.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Yoko, mene jako rastužuje to da si ti nas prozvala bahatima..ako se već pozivamo na Isusa..zavapio je s križa..Oprosti im jer ne znaju što čine!
    Nadam se da ti ne znaš

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja ću bez pardona krstiti dijete u ckrvi iako je začeto FET-om a s obzirom da mi ni kuma nema sve sakramente (našli smo i takvog svećenika), dakle ako to njemu nije problem, zašto bi bio nama.
    Iako smo svjesni da to radimo samo zbog formalnosti i da ugodimo roditeljima u konačnici, ali time se uopće i ne opterećujemo, ionako...

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i mi planiramo krstiti dijete - najviše zbog roditelja i rekla bih inercije.

iako da se samo mene pita vjerojatno ne bi jer svakim danom otkrivam sve više i više nesuglasica između mojih stavova i stavova RKC - i to neovisno o MPO problemu, ali MM želi i to mi je OK i sigurno se neću svađati s njim oko toga.

licemjerno vjerojatno je, jer ja tako i tako većinu crkvenih navada promatram više kao folklor i (zastarjele) običaje nego stvarno provođenje vjere, no dijete će mi kroz užu familiju i kumove stvarno biti u doticaju s crkvom i vjerom te je na njemu da odluči da li će i na koji način vjeru provoditi.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj laky prvotno napisa
    i zato da krstit ću nasu princezu samo da nam dođe ziva i zdrava ,krstit ću je pred Bogom a za stav crkve me nije briga ionako su i oni podjeljeni na struje (franjevcii petrovci) pa kako onda da znam koji propagiraju pravi stav.nek se dogovore međusobno pa se onda jave sa "svojim stavom"....
    A, krstit će te je, dakako, u Crkvi za čiji Vas stav ionako nije briga?

Nek se dragi mali krsti pa makar i na tom mjestu otkuda nam sva zla i neustavni zakoni dođoše .

Ljubi vas Yoko
    zeno krstit ću dijete pred Bogom a ne u crkvom uostalom kod nas se obredi vrse vani ispred crkve ljeti jer je vruće tako da ću dijete krstiti van te Crkve
    Nasa će princeza biti krštena nadam se u Međugorju koje ionako Vatikan nepriznaje jer mu nije po volji pa vjerojetno ni onom jadu Milinoviću tako da sam u duplom buntu po pitanju stava Vatikana (od kojeg polazi sve protiv MPO) ...

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i da imat ćemo ako sve bude ok 2 kume jednu iz RKC i jednu forumašicu Pravoslavku pa će dijete imati dupli blagoslov ...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zato ću vas i dalje čitati i od vas učiti, ali obzirom da sam ne samo u manjini nego sam i totalno sama tu, neću više postat.
    Eeee, da si bar u manjini u stvarnom svijetu
    I pametna odluka, nemoj više postat jer mi izgleda da je prvobitni i osnovni smisao tvojih postova čisto provociranje. A to je grijeh, ili nije...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa ne znam...
    Kuzim da je tradicionalno-obiteljska veza jaka, i kuzim da dosta vas zbog linije manjeg otpora krsti djecu, ali ipak...ako vi osobno niste uvjereni u dobrobit institucije u kojoj obavljate taj cin i ako krstenjem vaseg djeteta ta institucija postaje bogatija za jednog clana (a time i financijski (i politicki) mocnija i jaca), mozda da ipak preispitate vasa uvjerenja. Pa ako vase (a ne mamino, bakino, djedovo, pradjedovo) srce kaze DA, nparavite to, ali ako ste sami skepticni i inercijom obavljate taj cin, cemu onda sve to?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

meni je vjera u Boga dala snagu za sve proći sto između ostalog sve mi prolazimo ,padove,suze,bol,neuspjehe ...i zato zelim svom djetetu sutra usaditi tu vjeru ...a pro onoga sto RKC propagira i sto je protiv MPO moj je stav da nije jedina vjera a sve propovijedaju jednog Boga i u njega vjerujem sama institucija crkve mi je manje vise (ne)bitna a mozda ovi iz
    RKC nisu najbolje shvatili stav Boga o MPO pa nam ga loše tumače ali ja znam da On čuvanašu djecu još nerođenu,ovu u busama i rođenu .
    Uostalom već sam napisala nek ta crkva prevaziđe podjele unutar nje pa neka nama dođe određivati zivote

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Pa ne znam...
    Kuzim da je tradicionalno-obiteljska veza jaka, i kuzim da dosta vas zbog linije manjeg otpora krsti djecu, ali ipak...ako vi osobno niste uvjereni u dobrobit institucije u kojoj obavljate taj cin i ako krstenjem vaseg djeteta ta institucija postaje bogatija za jednog clana (a time i financijski (i politicki) mocnija i jaca), mozda da ipak preispitate vasa uvjerenja. Pa ako vase (a ne mamino, bakino, djedovo, pradjedovo) srce kaze DA, nparavite to, ali ako ste sami skepticni i inercijom obavljate taj cin, cemu onda sve to?
    x

Kao što sam već napisala, to treba biti isključivo između tebe i Boga i točka.
    Napisati kako bi htio krstiti dijete ali nećeš zbog licemjerstva članova Crkve mi je isto kao da ja napišem: volim jednog muškarca, i on voli mene ali neću se udati za njega jer mi ne odgovara njegova rodbina. Svi bi na ovo rekli: Pa ne udaješ se ti za njegovu rodbinu, već za njega!
    Ili da kažem kako bih silno željela biti pravnica ali neću upisati taj fakultet jer mi ne paše društvo na godini, svi su snobovi i sl.

Svećenici uglavnom ne pitaju kako je začeto dijete koje će se krstiti i ako si pomiren sa svojom odlukom i ništa te iznutra ne "kopka" u vezi toga (mislim da je to najvažnije) njegov stav ti ne bi trebao predstavljati problem.

Što se tiče ove tematike općenito (MPO) vodim se onim "Nikad ne kritiziraj čovjeka dok barem milju nisi hodao u njegovim cipelama".

cvjetkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa ne znam...
    x

Kao što sam već napisala, to treba biti isključivo između tebe i Boga i točka.
    Napisati kako bi htio krstiti dijete ali nećeš zbog licemjerstva članova Crkve mi je isto kao da ja napišem: volim jednog muškarca, i on voli mene ali neću se udati za njega jer mi ne odgovara njegova rodbina. Svi bi na ovo rekli: Pa ne udaješ se ti za njegovu rodbinu, već za njega!
    Ili da kažem kako bih silno željela biti pravnica ali neću upisati taj fakultet jer mi ne paše društvo na godini, svi su snobovi i sl.

Svećenici uglavnom ne pitaju kako je začeto dijete koje će se krstiti i ako si pomiren sa svojom odlukom i ništa te iznutra ne "kopka" u vezi toga (mislim da je to najvažnije) njegov stav ti ne bi trebao predstavljati problem.

Što se tiče ove tematike općenito (MPO) vodim se onim "Nikad ne kritiziraj čovjeka dok barem milju nisi hodao u njegovim cipelama".
    Obećala sam si da neću više sudjelovati na ovom pdf, ali ovo moram potpisati.
    X

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Lima, potpis na tvoj post.

laky

isla sam malo guglati i evo sto kaze Glas Koncila:

Prava i dužnosti

Po sakramentu krštenja postaje se dionikom svih milosti i prava kojima raspolaže Crkva kao zajednica spasenja. To je početak na koji se nadovezuju svi drugi sakramenti. Jednako tako krštenik postaje članom jedne konkretne zajednice vjernika, redovito župne zajednice, u kojoj je prihvaćen i zaštićen, nošen i podnošen. On postaje i odgovoran u toj zajednici i dužan je pridonositi svemu što se tiče života i rasta zajednice kojoj pripada, već prema svojim kompetencijama i darovima. Najosnovnija dužnost je upravo rast u vjeri te zajednice i potom duboko uranjanje u istinsku ljubav. Tako će se krštenik osjetiti u osobnom rastu da pripada Crkvi koja sebe prepoznaje i kao zajednicu vjere, ufanja i ljubavi.

Glas Koncila, broj 30 (1674), 23.7.2006.
    Tesko je reci krstit cu, a nije me briga sto propagira Crkva, jer meni je bitna samo moja vjera. Po ovom boldanom, krstena osoba ima i svoje duznosti i odgovornosti prema zajednici (Crkvi), sto znaci, krsteno dijete rodeno MPO-om bi se trebalo osjecati duznim postovati i proguravati stav Crkve da je takav nacin zaceca u najmanju ruku nepozeljan (a za cijelu situaciju su pak najvise odgovorni djetetovi roditelji koji su dijete odlucili krstiti (a prethodno su i sami pocinili grijeh odlucivsi se na MPO.).
    I tako ukrug i sve mi je to, uf.

Ali, valjda se ovo gore moze interpretirati i na neki drugi nacin (kao i uostalom i cijela Biblija) pa ce onaj tko tako osjeca, voden ljubavlju i vjerom ipak krstiti svoje dijete i zivjeti u miru.

Svima nam zelim ovo posljednje, da zivimo u miru s nasim odlukama.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sakramenti nisu tu zbog crkve, rodbine ili sela. Na primjeru vjenčanja : svijest da smo samo ljudi i time grešni i da naš brak treba Božji blagoslov da bi smo mogli nadići ljudske slabosti uz obećanje da ostajemo zajedno u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti koje je za mene temelj mojeg braka i obitelji je razlog zašto sam se vjenčala u crkvi. Roditelji su bili protiv, društvo i grad niti nisu znali za moje crkveno vjenčanje, a što o tome misli don Ante Baković ili Ljubo Česić Rojs nije me briga.
    Ako netko ima prave razloge za krštenje i ako mu je važno da dijete bude kršteno ja sam sigurna da se unutar Katoličke Crkve može naći riješenje.
    Što se tiče MPO vjernici bi se trebali tijekom donošenja odluke savjetovati sa educiranim svećenikom kojeg cijene, ali i ako ih savijest opomene da su pogriješili nakon što su donijeli odluku ispit savijesti i valjana ispovijed pokazati će put kako dalje. Kao i uvijek.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    ako ih savijest opomene da su pogriješili nakon što su donijeli odluku ispit savijesti i valjana ispovijed pokazati će put kako dalje.
    Molim? :shock:
    Proci cijeli MPO put i dobiti nesto najdivnije na svijetu pa se onda ici ispovijedati zbog tog grijeha? To mi je umobolno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

grijeha = "grijeha"

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nisam to rekla. Ali vidim da ste tu u afanu. U svemu vidite crvenu krpu.
    Sve pet. Rekla sam samo da oni kojim je stalo mogu naći svoj put i nikad nije kasno. onaj kome nije stalo nek se ne uzrujava.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

edit
    odluku= neku odluku

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Nisam to rekla.
    Joj pikula, dobro je da nisi. Tako sam to iscitala, oprosti.

A jesam, u afanu sam, sto od vrucine, sto od svega drugoga.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imala bih sada tisuću riječi za napisati, ali ipak ću energiju radije potrošiti na borbu da nam se svima ostavi pravo na izbor.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa ne znam...
    Potpis... zaista koji je onda smisao krštenja... :/

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nadam se da neće biti uvrijeđenih, ali u svjetlu ove priče, baš me zanima... Razmišljaju li roditelji koji su djecu začeli izvan braka o tome krstiti dijete ili ne, jer ustvari... i njihova su djeca začeta u "grijehu", jednako kao i MPO djeca.

Mi ne spadamo u nijednu "grešnu" skupinu, oboje djece smo napravili po starinski u bračnoj postelji...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Nadam se da neće biti uvrijeđenih, ali u svjetlu ove priče, baš me zanima... Razmišljaju li roditelji koji su djecu začeli izvan braka o tome krstiti dijete ili ne, jer ustvari... i njihova su djeca začeta u "grijehu", jednako kao i MPO djeca.

Mi ne spadamo u nijednu "grešnu" skupinu, oboje djece smo napravili po starinski u bračnoj postelji...
    Al ste sigurno imali odnose prije braka

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa
    Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa

ta djeca nemoraju imati vjenčane roditelje jer ih nije uvjetovao gosn Ministar sveznadar vjenčanjem da dođu na ovaj svijet...sorry malo OT

malo o stavu RKC ,meni je ovo drugi brak i kad sam razgovarala nedavno sa svećenikom koji je dolazio 2 puta tjedno u bolnicu dok sam lezala o rastavi tj razvodu prvog crkvenog braka rekao mi je da je uvjet tj jedan od uvjeta da je jedan partner skrivao da je neplodan ili da ima neki dug koji je toliki da partner ugrozava egzistenciju u obitelji.
    Prevara,zarazna spolna bolest su razlozi koji nisu dostatni za crkveni razloz...zato ni sama neplodnost jednog partnera nije pozeljna za sklapanje braka ,mislim još malo pa će nam nalaz spermiograma i HSG-a ili hormona biti uvjet za vjenčanje u crkvi ..samo da "guzonje" dođu na ideju uvođenja tog zakona...

kad nesto razmislim ja zivim u full grijehu po RKC ali kako to Đole kaze neko to odozgo vidi sve i neka on sudi ostalim nedozvoljavam tj netiče me se njihov stav

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pssst

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam konačno prokljuvila zašto se Crkva bori protiv umjetne oplodnje nakon što sam pročitala neke tekstove o tome. Ne protivi se zbog dječice koja se začnu i rode Njih Bog voli, Crkva prihvaća, krste se s punim pravom, sve pet.
    Jedini trn u oku Crkve su zametci koji se ne vrate u utrobu majke, i s kojima postoji teoretska šansa da se netko igra... ili da se nikada nemaju prilike razviti u bebu...
    Kada bi se osiguralo da se svaki embrij vrati majci čini se da Crkva ne bi imala puno protiv toga...

U tom smislu roditelj koji krsti svoje rođeno dijete potencijalno nosi na duši ono koje nije imalo šansu roditi se...A istodobno krsti dijete - s punim pravom, vjerom, uzdanjem i iskrenom ljubavlju za to dijete. I treba ga krstit, naravno.
    To su užasno teške stvari...

Obično se uopće ne usudim izjašnjavati po ovom pitanju.
    Ne znam. Pretpostavljam da su cure dobro rekle - da svaki čovjek treba prije svega ravnati se prema svojoj savjesti. A tko je bez grijeha - nek prvi baci kamen... tako da ja stvarno nemam što za suditi ljude koji su išli na MPO.
    Mogu se moliti da sva dječica budu rođena, prije ili kasnije, i da sve bude dobro... a nikako ne bih dopustila sebi da razdvajam ili drugačije gledam na dječicu koja su rođena uz pomoć medicine.
    SVe bi, naravno, bilo puno lakše da nije te naše ljudske spsobnosti da svaki blagoslov (medicinu) upotrijebimo kao oružje... a to je sa svime slučaj, ne samo s MPO...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Ja sam konačno prokljuvila zašto se Crkva bori protiv umjetne oplodnje nakon što sam pročitala neke tekstove o tome. Ne protivi se zbog dječice koja se začnu i rode Njih Bog voli, Crkva prihvaća, krste se s punim pravom, sve pet.
    Jedini trn u oku Crkve su zametci koji se ne vrate u utrobu majke, i s kojima postoji teoretska šansa da se netko igra... ili da se nikada nemaju prilike razviti u bebu...
    .
    KRIVO!!!!!!!!
    nemam snage dalje čitat, nemam snage ni objašnjavat..

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ifigenija, ajde molim te, MOLIM TE, iščitaj, ako ništa drugo, SVE postove koji su pisani na podforumu Potpomognuta oplodnja i Građani protiv MPO zakona i onda piši i pokušaj utjecati na stavove, a bez toga vlastiti stav imaj kakav god želiš.

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ifigenija, stvarno :shock:

ako već razmatraš želiš raspravljati i o ovome onda bar saznaj zašto je RKC protiv MPO - ukratko - jer do željenog djeteta ne dolazi u činu bračnog sjedinjenja.

kad već proučavaš teološki dio priče, bilo bi zgodno da vidiš kako je i u drugim vjerskim zajednicama, a i usporedno da proučavaš tehniku i stvarnost MPO-a, i tek onda doneseš sudove.

iako, ja stvarno prihvaćam da RKC vjernici imaju svoje viđenje stvari i ako žele slušati službeni Vatikan to je OK, ali smatram da isto tako trebaju imati dovoljno širine u sebi da pokušaju shvatiti i drugu stranu priče - bar onaj činjenični dio, i da nije baš sve onako kako im netko podmeće.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ifigenija--
    Kada bi se osiguralo da se svaki embrij vrati majci čini se da Crkva ne bi imala puno protiv toga...

a kada bi bilo moguće da se svaki embrij koji se vrati u majku primi i rodi se beba iz njega NITKO SRETNIJI OD NAS ,tad nebi bilo ove borbe za neusvajanje zakona ,svaki pokusaj MPO bi bio uspjesan i zene nebi prolazile ovo sto prolaze u svojoj borbi.
    Kad takvi kao ti shvate da mi svaki embrij na samom početku već smatramo svojim bebicama jer znamo sta prođemo do stavaranja istog vjerojatno u ovoj drzavi neće biti ni pomisli na usvajanje ovog morbidnog zakona,mi do embrija dolazimo primajući 30 injekcija ,punkcijom ,kroz strepnju i strah hoće li uspjeti a ovi sto odlučuju o zakonu mozda samo usputnim sexom iz pukog zadovoljstva i zato i pričaju nebuloze kakve pričaju i igraju se tuđim sudbinama .GROZNO

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj laky prvotno napisa
    a kada bi bilo moguće da se svaki embrij koji se vrati u majku primi i rodi se beba iz njega NITKO SRETNIJI OD NAS ,tad nebi bilo ove borbe za neusvajanje zakona ,svaki pokusaj MPO bi bio uspjesan i zene nebi prolazile ovo sto prolaze u svojoj borbi.
    Tisuću puta potpisujem!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    .
    KRIVO!!!!!!!!
    nemam snage dalje čitat, nemam snage ni objašnjavat..
    ali eto ja imam: KC spori iz istog razloga iz kojeg je sporila Galileiovo učenje, a to je da se kosi sa njihovim. KC se mora priznati da su dobri lobisti (što nikako nije pozitivna stvar). Ali i nas ostalih ima i to ohohohoo, a inkvizicija je davno prošla stvar.
    EPPUR SI MOVE IFI.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moja dilema
    Kako se na popisima stanovništva svi automatski izjašnjavamo kao katolici, tako se u naše ime donose zakoni i svi drugi propisi i norme koje nam uređuju društvo. MM i ja smo odlučili na idućim popisima izjasniiti se kao ateisti.
    Dugo već razmišljam o tome, i zaista mi nije bilo lako donijeti odluku. Hoću li time biti kao i Sv. Petar kada je zanijekao Isusa?

Odlučila sam da neću. Ja time neću zanijekati Isusa od straha ili srama. Neću se izjasniti kao katolik jer ne želim dopustiti manipulaciju svoga glasa. Ne želim da se u moje ime donose odluke s kojima se ne slažem.
    Mislim da time ne vrijeđam nikoga, a ponajmanje Boga kojem sigurno nije drago, da se tako izrazim, što se činjenicom da smo katolici manipulira i da se ta činjenica koristi u razne nekršćanske naume. U moje ime se neće ljude diskriminirat i otežavati im situaciju koja je već i sama po sebi teška.

Ja kao katolik ne mogu i ne želim pridonijeti nekršćanskim metodama,
    i zato se pred državom neću tako nazivati.

Moja dilema je produbljenija time što sam svjesna da su naša država i crkva toliko povezane da me strah da time ne izgubim pravo svoje dijete krstiti, a želim. Želim jer mi vjera u Boga daje utjehu i neku čudnu nadu, i želim to i svome djetetu...

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj necija mama prvotno napisa
    MM i ja smo odlučili na idućim popisima izjasniiti se kao ateisti.

Neću se izjasniti kao katolik jer ne želim dopustiti manipulaciju svoga glasa.
    Potpisujem. Mi smo se zapravo nekom inercijom izjašnjavali kao katolici, dok nismo uključili moždane vijuge i shvatili da time samo podilazimo kolektivnom opredjeljenju i iznevjeravamo vlastite stavove i svjetonazor.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jako zanimljvo razmišljanje , necija mama.
    Zaista, brojnost članstva nekoj udruzi, instituciji, političkoj stranci....svejedno...daje itekakav legitimitet, snagu pregovaranja, moć da u ime brojnog članstva izbori beneficije za sebe (i za članove).
    Inercijom izjašnjavanja da smo članovi neke skupine mi tu moć pojačavamo :/
    Drugo je pitanje što se tim članstvom dobije, a što izgubi i što je komu vrijednije.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja dilema
    Kako se na popisima stanovništva svi automatski izjašnjavamo kao katolici, tako se u naše ime donose zakoni i svi drugi propisi i norme koje nam uređuju društvo. MM i ja smo odlučili na idućim popisima izjasniiti se kao ateisti.
    x
    Samo se mislim zauzeti ateistički stav, jer takav nemam, nego kao pripadnica Crkve zdravog razuma.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja dilema
    x
    Samo se mislim zauzeti ateistički stav, jer takav nemam, nego kao pripadnica Crkve zdravog razuma.
    opet prsti brži..
    samo ne mislim..

Stranica 4 od 15 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •