Stranica 1 od 15 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 739

Tema: Da li će parovi koji su u MPO krstiti dugoočekivano dijete?

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Da li će parovi koji su u MPO krstiti dugoočekivano dijete?

reklo bi se tupasto pitanje, no pokušat ću ukratko ga opravdati:
    bračni par, kršćani, katolici, godinama pokušavaju i pokušavaju dobiti dijete. savim je nebitan uzrok njihove nemogućnosti imanja djeteta normalnim putem: to može biti urođena ovarijska insuficijencija, jedna od onih nedobrih spermija ili nešto alternativno, izvanempirijski, nešto što nema znanstvenu dijagnozu.
    "etički aparat" (kojekakve biskupske komore i sličnosti) su bitna prepreka u životu gorespomenutog para.
    isti se postavljaju kao prepreka iz razloga što su neupućeni, needucirani, tvrdoglavi ili ne znam ni ja kojeg sve ne.
    gluposti tipa "neplodnost je posljedica nemoralnog ponašanja" govore (dapače, urlaju!) i previše.

eh sad...

dođe nekako beba. ovako ili onako, ćiribućiriba, ošnešbangladeš, ali dođe.

paradoks: bračni par bi trebao vođen tradicijom i budući da su vjenčani u crkvi (zavjetovani), krstiti to dijete u crkvi i odgajati ga u kršćanskom duhu. dakle, u istoj onoj crkvi koja je bila protiv pomoći tom paru da stvore to dijete.

a što mislite o ovome?

moj stav je da (iako sam kršten, katolik) ne krstim dijete. etika, koja je glavni pokretač krščanstva, ovdje pada.
    dijete neka se krsti ako to želi kad bude svjesno i odraslijeo, ali ja to ne želim.

ako je uvjet da budeš jaganjac božji taj da imaš janjeću pamet i ovakvu stvar se ne možeš upitati, onda ćemo se razdružiti u miru.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: Da li će parovi koji su u MPO krstiti dugoočekivano dije

Citiraj Andro-gen prvotno napisa
    ako je uvjet da budeš jaganjac božji taj da imaš janjeću pamet.....
    ovo mi je uzjava godine!!!!!!!!!!! SVAKA TI ČAST!!!!!!!

A što se tiće krštenja i MPO da mi se ta moja crkva buni na moju MPO smatram da bi bilo licemjerno od mene krstiti bebu koja je rezultat MPO-a.... i vjerovatno me crkva ne bi više vidjela a ni ovak me baš ne vidi više prečesto - smatram da su prešli ipak neke granice i to mi smeta...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne mješaj krščanstvo i Crkvu (instituciju)

tu ti baš ne stoji nužno znak jednakosti

ja bih na njihovom mjestu krstila dijete, jer oni vjeruju, oni su krščani , bez obzira na zabludu institucije Crkve oko MPO

mislim da se krštenje ne može odbiti , ako odbiju.. a i Crkva je institucija naće neku Crkvu gdje će se vrata otvoriti zbog dobrote svećenika ili potkupljivosti

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Disclaimer - nisam mjerodavna za vjerska pitanja.

Osobno ne bih prilazila ustanovi niti osobi koja ima problema s načinom na koji je moje dijete začeto.
    Iako mislim da vjera nije isto što i ustanova (jesam dobro objasnila :? vjerojatno ne).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Osobno ne bih prilazila ustanovi niti osobi koja ima problema s načinom na koji je moje dijete začeto.
    Slažem se.
    Bilo bi mi nelogično krstiti dijete u Crkvi nakon ovakvih stavova Crkve.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

))))))))))
    kažeš, jedno je vjera, drugo je crkva - institucija?
    jedno je vjera u boga, drugo je kad institucija pali ljude na lomači u ime vjere u tog istog boga, ha?
    tanjušna je linija između institucije i vjere. vjera je genotip, crkva fenotip.
    u društvu smo koje tumači vjeru ovako ili onako putem institucije.
    vjeru je nužno institucionalizirati zbog prirode božje ovčice.
    zašto ne krstimo djecu u srcu, nego je krstimo u instituciji????
    čemu uopće podržati takvu instituciju?
    ovi svi nadobudni etičari su - kvazietičari.
    levitiraju između crkve i vjere. ni sami ne znaju što su. nemaju riječi ni adekvatnog nazivlja za sebe pa se nazivaju etičarima. a ono što spriječavaju je upravo neetično!!!!!
    nego, koje je vjere etičko povjerenstvo?????
    i etičko povjerenstvo je institucija.

hajmo u krug...

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih potpisala Mgrubi.
    ja cu kratko napisati sto mislim (nisam ni inace sklona dugim postovima, a ova tema je stvorena za krivo protumaciti izjave, pa naglasavam da je ovo moje misljenje)

crkve vec odavno dozivljavam kao prekrasne (najcesce) kulturno povijesne spomenike. Ponekad odem na misu, zapalim svijecu kad god prodjem kraj neke otvorene gdje to mogu obaviti...to mi je ostalo od (roditeljstkog) odgoja. Isto tako drago mi je da je moje dijete krsteno (ostalo ce birati sama, sto svojevoljno, sto pod utjecajem skole/okoline i sl-znam da ce na kraju tako biti).
    Za njeno krstenje mi je bilo bitno da svecenik ima misljenje covjeka, a ne crkve..i moram reci sto je covjek rekao na to da je ona MPO dar "Fala bogu, nek je ziva i zdrava".
    Meni je to bilo bitno, jer vjerujem u Boga, krscanin sam i nisam zeljela da mom djetetu blagoslov da netko za koga je ona stvar.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Život je Božji dar.
    Svako dijete je dijete Božje.
    To je temelj katoličanstva i kršćanstva.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

meni ni jasno zasto bi svecnici trebali znati kako je djete zaceto? Dali je putem MPO ili izvanbracno ili u bracnoj zajednici? :/

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

svecnici = svecenici

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Tijekom ova dva tisućljeća Crkva je mijenjala stavove. Krstila bih dijete iz svih gore navedenih razloga (institucija i vjera se ne poklapaju uvijek) i nadala bih se da će to dijete i sva ostala koja su došla roditeljima na taj način jedan dan utjecati na to da Crkva promijeni stav prema tome.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sa zanimanjem sam počela pratiti ovaj topic na temu kako si ju prvobitno postavila,
    međutim,
    Citiraj Andro-gen prvotno napisa
    jedno je vjera u boga, drugo je kad institucija pali ljude na lomači u ime vjere u tog istog boga, ha?
    bilo bi lijepo kada bi se vratila u 21. stoljeće.
    Nije ni tu dobro, ali je bitno bolje.
    I neće se tema razvodnjeti, samo se neće rastezati u nepotrebne širine.

Osobno, krstila bih dijete, naravno da bih.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da se ne bi mislilo da sam ponukan (muško sam!) nekim drugim stvarima, odmah da kažem da mi je krajnje idiotski odvesti dijete u instituciju da ga ona "kršćanski usvoji" kad ta ista institucija je neznanjem, zaostalošću i ne znam kojim sve razlozima djelovala na to da se isti ne rodi.
    a što će reći svečenik drugo, nego: nek je živa i zdrava beba, neka je ona jaganjac božji i u to ime će se krstiti.
    ljudi, odvajate bitne stvari.
    da, ponavljam, jedno je institucija koja je protiv mpo, koja krsti ljude, koja pali ljude na lomači, drugo je vjera. vjera ne treba instituciju.
    dijete nije manje vjernik ako ga roditelji ne krste dok je beba.
    ckrva se mijenjala tijekom stoljeća, ha?

etika je nepromijenjiva, univerzalna, vječna... ona se ne mijenja.

oni kojima su crkve lijepe, šarene, krasni spomenici, a i sestre lijepo pjevaju, neka krste djecu.
    naravno, nemam ništa protiv onih malih svećenika i crkve u nekom partikularnom smislu, ali u globalnom sa okusom ovog podneblja, da.

uostalom, koliko ima vas koji se ne slažu sa mnom a da je u postupku mpo?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Oprosti što sam te po difoltu strpala u ženski rod.

Teško je ne primjetiti da si samovoljno daješ ulogu onoga kojemu je dužnost otvoriti nekome oči, navesti druge da shvate kako griješe i u kako teškoj su zabludi, onoga, koji će nas sad i odmah izvesti iz mraka u kojem tapkamo.
    Poštujem tvoje mišljenje, ali je očigledno da ti ne poštuješ one koji misle drugačije.

Stani na loptu i smiri se malo.

Ti svoj sud imaš - to je tvoja stvar, samo okani se vrijeđanja i etiketiranja jer nisi pozvan ni u ime MPO, ni u ime Crkve ni u Božje ime da to radiš.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jedna bitna stvar koja ovoj raspravi daje bitno drugačiji ton:

Crkva nije a priori protiv MPO kao takve, nego je protiv MPO ovakve kakva je (dosadašnjim i novim zakonom regulirana) kod nas

a sve to uglavnom zbog jedne činjenice: za Crkvu život počinje trenutkom začeća, i svaki zametak je potpuno i jednistveno ljudsko biće od trenutka spajanja jajašca i spermija

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja cu imati MPO djete (uskoro nadam se ) i da krstit cu ga, iako ja sam iz pravoslavne vjeroispovesti mozda i nisam merodavna za ovo pitanje...kod nas su svecenici nesto izjavili kao djeca zaceta s IVF su ne znam kakva ali njihovo mislejnje mi jetotalno nebitno i maltene pa ni drzava ih ne uzima u obziz, drzava je kompletno izdvojena iz crkve i zato imamo i liberalan zakon o MPO. Cak sto vise milsim da MPC i nema neki stav po pitanju MPOa i to sto sam procitala je bio izolirani stav

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nisam vjernik, moglo bi se reci da sam zadrti ateista.
    Ne zelim svojim postom nikoga uvrijediti, nisam takva osoba ....

Nasa kraljica je zaceta putem MPO, nije krstena niti ce ici na vjerunauk, tu nema diskusija to je zajednicka odluka supruga i mene. Nasa kcer ce kada bude dovoljna zrela odluciti dali ce prigrliti vjeru (bilo koju) ili ne, na njezinim roditeljima je duznost je da joj usade ljudkse vrijednosti, etiku i moral.

Svaka cast iznimkama i istinskim vjernicima, ali nemogu dozvoliti da moje dijete odrasta u okruzenju u kojemu je normalno da se 'veliki vjernici' preko tjedna krajno ne-eticko ponasaju (sada sam se izricito njezno izrazila!) a nedjeljom pjevaju u prvim redovima, daju velikodusne donacije Crkve i s tim cinom smatraju da su njihova nedjela ajmo reci oprosteni i pokriveni.

Niti jedna vjera nije namjenjena da se covjek iza nje skriva, svi smo mi OSOBNO odgovorni za nase odluke, postupke i eventualne posljedice koje ce one imati kao posljedice, nasi postupci se nemogu pravdati vjerom, biblijom, crkvom itd. Lako je 'skrivati' se iza velike mase (citaj: katolicka crkva, vladajuca politicka stranka itd.) i slijediti njihove misljenje jer u tom slucaju nemoramo sami donositi svoje odluke - puno teze je individualno razmisljati i ukoliko je potrebno 'plivati protiv struje' ....

Ponavljam, nisam vjernik ali odbijam vjerovati da je Bog (u bilo kojem obliku i u bilo kojoj vjeri) zelio da vjernici izopace temelje iskonske vjere kako bi opravdali svoje postupke. Odbijam vjerovati da je Bog ima lose namjere, vjernici i 'vrh' religije su one skupine koje kvare iskonsku vjeru.

Ja osobno ne bi mogla ici protiv svojih vlastitih uvjerenja kako bi zadovoljila subjektivne kriterije velike mase - but then again, who am I - ja nisam odavde ...

Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja djeca su začeta prirodnim putem, ali u vanbračnoj zajednici.
    Htijeli smo ih krstiti, ali oni očito nisu Božja djeca. Svečenici ih ne žele krstiti. A sad više ni mi.
    Zato ih sigurno nebi htjela krstiti da su MPO.
    Da mi je bilo ko na ovom svijetu rekao da se moja djeca nisu trebala/smjela roditi, nikad toj osobi nebi dozvolila da ih takne. Pa tako ni svečenici.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mrki prvotno napisa
    Htijeli smo ih krstiti, ali oni očito nisu Božja djeca. Svečenici ih ne žele krstiti.
    kojim božjim zakonom opravdavaju ovakvu licemjernost?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj jadro prvotno napisa
    crkve vec odavno dozivljavam kao prekrasne (najcesce) kulturno povijesne spomenike. Ponekad odem na misu, zapalim svijecu kad god prodjem kraj neke otvorene gdje to mogu obaviti...to mi je ostalo od (roditeljstkog) odgoja. Isto tako drago mi je da je moje dijete krsteno (ostalo ce birati sama, sto svojevoljno, sto pod utjecajem skole/okoline i sl-znam da ce na kraju tako biti).
    Za njeno krstenje mi je bilo bitno da svecenik ima misljenje covjeka, a ne crkve..i moram reci sto je covjek rekao na to da je ona MPO dar "Fala bogu, nek je ziva i zdrava".
    Meni je to bilo bitno, jer vjerujem u Boga, krscanin sam i nisam zeljela da mom djetetu blagoslov da netko za koga je ona stvar.
    Znam da je tvoje mišljenje, ali moram ovo potpisati (osim možda ovo prekrasne, jer u zadnje vrijeme viđam groteskne moderne crkve, sve novogradnja ).

Naša ljubica začeta je prirodno, ali smo prije nje bili suočeni s problemom, operacijama, liječenjem... blizak mi je MPO. Kad se rodila i kad je trebalo odlučiti - krstiti je u crkvi ili ne, učinila sam isti stvar, razgovarala sam sa svećenikom koji ju je trebao krstiti jer sam jako željela čuti njegovo mišljenje. I, dobila sam isti odgovor "Hvala Bogu, nek je živa i zdrava i nek je tu". Krstili smo je.
    Sad čekamo drugu, opet prirodno začetu bebicu, krstit ćemo i nju.
    Ali da ću ih vodit na misu, odgajati na način da je katolička vjera glavna i najbolja - ne. Iako sam ja tako odgojena... Naravno, tu gdje živimo će to biti teško, od vjeronauka u školi do ograničenja u glavama ljudi oko nas... Ali trudit ćemo se pokazati djeci da je važno biti dobar, a ne biti katolik.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Htijeli smo ih krstiti, ali oni očito nisu Božja djeca. Svečenici ih ne žele krstiti.
    kojim božjim zakonom opravdavaju ovakvu licemjernost?
    preformulirat ću pitanje: kojim uopće zakonom ili propisom su opravdali tu glupost?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa valjda ako se ne zelis vjencati u crkvi a za to nema zapreke, nije bas ni logicno niti uvjerljivo da zelis krstiti dijete i obavezati se da ces ga odgajati u duhu vjere.

Odbijes ti prvo njih, zatim oni odbiju tebe.

Naravno, ako se ti u crkvi ne mozes vjencati iz objektivnih razloga, onda te nemaju pravo odbiti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Andro, na tvom mjestu ni ja ne bih krstila dijete jer si očito ogorčen krutim stavom Crkve koji doživljavaš kao sol na ranu.
    Ljudima koji prolaze muke i teške traume u želji da dobiju dijete, iz čiste želje i ljubavi, dakle, iz sasvim plemenitih pobuda, strašno je kad ih se još etiketira kao "nemoralne", i to zbog postupka koji dozvoljava smrzavanja embrija.
    Razumijem tvoj stav, no ne znam jesi li ti taj vjernik o kojemu pričaš ili općenito misliš da drugi vjernici ne bi trebali krstiti dijete u instituciji koja im se trudila otežati da to dijete uopće dobiju.
    I koja istovremeno forsira druge ljude da rađaju.
    Ako osjećaš toliko gorčine, naravno da nećeš krstiti dijete.
    No netko drugi možda može prijeći preko toga i odvesti dijete u Crkvu, u kojoj ga (srećom) nitko naknadno neće pitati kako je začeto.

Glede zamrzavanja embrija, o tome ima niz diskusija, početak života je teška medicinsko-etička tema, a ja ću s vama podijeliti svoj stav o tome, koji sam složila u svojoj glavi i od tada mi je puno lakše nositi se s tom dilemom.

Prvo, vjernica sam i ne bih nikad napravila abortus jer držim da život počinje od oplodnje, od začetka embrija, ALI ISKLJUČIVO OD ZAČETKA U TIJELU MAJKE.
    Zašto? Zato što čak i oplođeno, nigdje drugdje nema šansu za život, nema tog laboratorija, tog inkubatora koji može nadomjestiti maternicu. Samo u njoj od tog zametka može uopće nastati i razvijati se pravi život, samo tamo može preživjeti.
    Pa čak i dijete u 2. tromjesečju trudnoće ne može preživjeti izvan maternice niti se drugdje razvijati, a kamoli tek oplođena stanica u epruveti.
    Za mene je to samo potencijal koji ima šansu postati život tek ako ga se smjesti u maternicu, inače ne.

Zato nisam ni za korištenje spirale jer ona priječi nastanjenje embrija u maternicu, u tijelu majke gdje mu je već određeno da živi. Izvan nje nije.
    Malo sam zabrijala, ali dala sam si to pravo jer i stručniji i pametniji od mene još uvijek vode bitke oko toga, a ovo shvatite samo kao mišljenje laika koji je to sve protumačio sebi.

Ja jesam vjernik, ali očito ne baš neki istinski poklonik službenih stavova Crkve jer nikako nisam za sprečavanje smrzavanja embrija i za dodatno mrcvarenje žena.

Naknadno o krštenju djeteta odlučuje svatko za sebe, onako kako osjeća u srcu, onaj komu ne smeta licemjerje Ckve ili smatra da je krštenje sakramenat vrijedan da bude iznad svega toga, taj će krstiti dijete, tko ne može preko toga prijeći - neće.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A najjače je što to ovisi o svećeniku, tj. njegovom osobnom stavu/raspoloženju/hiru... Osobno poznajem nevjenčane parove, parove s razvedenim crkvenim brakovima iza sebe, parove različite vjeroispovjesti - svi krstili djecu. Ako ih je jedan svećenik odbio, išli do drugog. A onda se već pročulo koji krsti sve od reda i... ideš :/

Mrki, važno je da su oni voljena dječica

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa sta bi se onda parovi koji se mozda nemaju namjeru jos vjencati trebaju radi djeteta? :/

Mislim halo, sta Crkvu ili bilo kgoa ima bit briga zasto se netko je ili nije vjencao... mislimd a to nebi trebalo imati ama bas nikakve veze sa krstenjem djeteta.
    Zasto na kraju krajeva samohrana majka nebi mogla odgajati dijete krscanski ili u duhu vjere?!

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Pa valjda ako se ne zelis vjencati u crkvi a za to nema zapreke, nije bas ni logicno niti uvjerljivo da zelis krstiti dijete i obavezati se da ces ga odgajati u duhu vjere.

Odbijes ti prvo njih, zatim oni odbiju tebe.

Naravno, ako se ti u crkvi ne mozes vjencati iz objektivnih razloga, onda te nemaju pravo odbiti.

Moj se post odnosio na ovo

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa
    Mislim halo, sta Crkvu ili bilo kgoa ima bit briga zasto se netko je ili nije vjencao... mislimd a to nebi trebalo imati ama bas nikakve veze sa krstenjem djeteta.
    Zasto na kraju krajeva samohrana majka nebi mogla odgajati dijete krscanski ili u duhu vjere?!
    naravno!!!

i dalje me zanima kako oni argumentiraju tu odbijenicu?

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

a sto se tice MPO - isto tako mislim da su SVA djeca Bozja djeca (mada nisam bas neka zastoka vjernica), bez obzira na koji su nacin zaceta.
    Stvarno je nevjerojatno i jadno da se radi razlika izmedju MPO ili vanbracne djece i one zacete u braku prirodnom oplodnjom...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa
    ....držim da život počinje od oplodnje, od začetka embrija, ALI ISKLJUČIVO OD ZAČETKA U TIJELU MAJKE.
    Zašto? Zato što čak i oplođeno, nigdje drugdje nema šansu za .
    Samo da dopunim, naknadno mi izgleda nejasno, mislim, i ako je oplođeno izvan tijela majke ima šansu za život tek smještajem u maternici, premještanjem, usađivanjem, transferom, kako hoćete, tek tu uopće ima smisla da neki potencijal dobije dušu, u labosu može biti sto godina, i nikom ništa, to ostaju samo stanice nositelji gena...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa sta bi se onda parovi koji se mozda nemaju namjeru jos vjencati trebaju radi djeteta? :/

Ne, napisala sam jasno, ali nisi razumjela.

1. Ako se ne zelis vjencati jer ne zelis zivjeti u katolickom braku, svecenik te ima pravo odbiti. Odbija tebe, ne dijete. Odnosno, ako dijete u odrasloj dobi zatrazi krstenje, naravno da ce ga dobiti.

2. Ako se ne mozes vjencati po katolickom obredu iz bilo kojeg razloga - npr. samohrana si majka/otac, ili otac djeteta je vec crkveno vjencan... onda te svecenik nece odbiti. Tj. nema pravo.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa dobro to je istina, i opet ostaje pitanje koji je OPRAVDAN razlog da dijete zivo zdravo - veselo - predivno nastalo MPO nemoze biti krsteno kao i sva druga?!

(ispricavam se sto sam malo agresivna ali na ove teme imam jako puno toga za rec, pogotovo odkad je mene i mm svecenik odbio vjencati u crkvi jer sam trudna..)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa
    Naknadno o krštenju djeteta odlučuje svatko za sebe, onako kako osjeća u srcu, onaj komu ne smeta licemjerje Ckve ili smatra da je krštenje sakramenat vrijedan da bude iznad svega toga, taj će krstiti dijete, tko ne može preko toga prijeći - neće.
    očigledno je da to nije točno,ako ima svećenika koji to odbijaju učiniti (čini mi se da su i Ivaniševići bili u istoj situaciji)

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ako sam dobro shvatila... Ne sjećam se kad sam zadnji put u crkvi (koja mi je ispod kuće) vidjela mladenku bez ovećeg stomka :/

Nego, Andro-gen, da ti iskreno odgovorim - krstili smo malenu jer smo išli linijom manjeg otpora. Živimo u malom mjestu, par metara od crkve, a ionako smo antikristi jer ne idemo na misu (ni za Božić ). Bilo me strah da bi to što nije krštena stvaralo probleme našem djetetu, tj. bila bi izdvojena, drugačija, znaš kakvi su primitivni ljudi, još kad su kivni jer možda imaš više od njih, ili njima tako izgleda...
    Inače, crkvu - instituciju duboko prezirem, u Boga vjerujem, svaku se večer molim, moje se dijete zna prekrstiti, ali još nikad nije bila u crkvi (i neće uskoro).
    Baš mi je ovo bolna tema. Kad se sjetim kako bole ti komentari "pobožnih" ljudi, a ti samo želiš dijete... uf

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

odkad je mene i mm svecenik odbio vjencati u crkvi jer sam trudna..)
    zar i to???

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pogotovo odkad je mene i mm svecenik odbio vjencati u crkvi jer sam trudna..)
    :shock: Ne mogu vjerovati! Pa dođi kod nas, tu se netrudne djevojke ni ne udavaju (osim nas neplodnih )

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Jbt sto ste brze

Pcelice - ja sam od onih kojima brak samo radi djeteta nikako ne dolazi u obzir, zato sam to spomenula

Iskreno nakon takve reakcije svecenika vise se ni ne zelim udat u Crkvi a ni krstiti moje dijete. Zapravo su mi jako pali u ocima. Svaka cast iznimkama.

Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila sam u nekoliko crkvi i odgovor je uglavnom isti. Mi nismo vjenčani u crkvi i ne žele krstiti djecu. Kao "ne mogu" jer roditelji nemaju sve sakramente. To što mi nismo vjenčani nebi se smjelo nikoga ticat. Ja imam sve sakramente osim vjenčanja, a moj dečko niti jedan i nismo iste vjere. Nismo vjernici, ne idemo u crkvu, ali nismo željeli svojoj djeci branit bilo kakav izbor. S obzirom na to da živimo u katoličkoj zemlji i društvu mislili smo ih krstiti, a ostalo prepustiti njima.
    Neki dan je sin rekao da bi išao u crkvu i ove nedjelje čemo ga odvesti pa nek vidi i sam bira.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa dobro to je istina, i opet ostaje pitanje koji je OPRAVDAN razlog da dijete zivo zdravo - veselo - predivno nastalo MPO nemoze biti krsteno kao i sva druga?!

(ispricavam se sto sam malo agresivna ali na ove teme imam jako puno toga za rec, pogotovo odkad je mene i mm svecenik odbio vjencati u crkvi jer sam trudna..)
    Ne, dijete nastalo MPO nitko ti nece odbiti krstiti.

Mrki je spomenula situaciju nevezanu za MPO, da je svecenik odbio zahtjev za krstenjem djeteta, jer ona i muz ne zive u crkvenom braku. To samo po sebi nije "dovoljno" za odbijanje, ali ako se ona (tj. bilo tko) svjesno ne zeli vjencati crkveno (dakle, ne zato sto stvarno NE MOGU, nego bas NE ZELE, odbijaju, ne znaci im nista taj sakrament), logicno je da svecenik ima pravo na skepsu vezano za obecanje oko odgoja djeteta u vjeri. Jer odgoj u vjeri ukljucuje npr. i to da ces djetetu reci da je sakrament vjencanja bitan za katolika.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

To što mi nismo vjenčani nebi se smjelo nikoga ticat. Ja imam sve sakramente osim vjenčanja, a moj dečko niti jedan i nismo iste vjere. Nismo vjernici, ne idemo u crkvu, ali nismo željeli svojoj djeci branit bilo kakav izbor. S obzirom na to da živimo u katoličkoj zemlji i društvu mislili smo ih krstiti, a ostalo prepustiti njima.
    Neki dan je sin rekao da bi išao u crkvu i ove nedjelje čemo ga odvesti pa nek vidi i sam bira.
    s ovim postom se u potpunosti slazem.
    Po meni crkva JAKO diskriminira a kao uci nas sto je dobro a sto lose...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bila sam u nekoliko crkvi i odgovor je uglavnom isti. Mi nismo vjenčani u crkvi i ne žele krstiti djecu. Kao "ne mogu" jer roditelji nemaju sve sakramente. To što mi nismo vjenčani nebi se smjelo nikoga ticat. Ja imam sve sakramente osim vjenčanja, a moj dečko niti jedan i nismo iste vjere. Nismo vjernici, ne idemo u crkvu, ali nismo željeli svojoj djeci branit bilo kakav izbor. S obzirom na to da živimo u katoličkoj zemlji i društvu mislili smo ih krstiti, a ostalo prepustiti njima.
    ako ste svećenicima govorili ovo boldano (makar samo natuknuli), onda su vas s pravom odbijali - roditelji i kumovi na krštenju moraju obećati da će dijete odgajati u kršćanskoj vjeri, nema krštenja radi 'linije manjeg otpora' pa si nek dijete kasnije samo odluči

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne, dijete nastalo MPO nitko ti nece odbiti krstiti.

Mrki je spomenula situaciju nevezanu za MPO, da je svecenik odbio zahtjev za krstenjem djeteta, jer ona i muz ne zive u crkvenom braku. To samo po sebi nije "dovoljno" za odbijanje, ali ako se ona (tj. bilo tko) svjesno ne zeli vjencati crkveno (dakle, ne zato sto stvarno NE MOGU, nego bas NE ZELE, odbijaju, ne znaci im nista taj sakrament), logicno je da svecenik ima pravo na skepsu vezano za obecanje oko odgoja djeteta u vjeri. Jer odgoj u vjeri ukljucuje npr. i to da ces djetetu reci da je sakrament vjencanja bitan za katolika.
    Eto vidis, a sta na primjer ako se decku i curi "dogodi" dijete na pocetku veze i zele ostati zajedno bez obzira na sve ali ne zele zuriti sa vjencanjem dok ne vide kako ce funkcionirati kao obitelj, kada dode dijete? Ima toga i to znam...
    Njihovo dijete moze bit odbijeno?

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

btw nemoj shvatiti nista kao napad - u biti se INFORMIRAM i usput iznosim svoje misljenje

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mrki, poznajem par s identičnom pričom, doduše oni imaju civilni brak - krstili su dijete. Kod nas na jugu je crkva očito liberalnija

Dakle, i dalje smatram da ako svećenik želi krstiti/vjenčati - nema problema. Naravno, potpuno razumijem vas koji sad više ne želite crkvene sakramente.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ne mješaj krščanstvo i Crkvu (instituciju)

tu ti baš ne stoji nužno znak jednakosti

ja bih na njihovom mjestu krstila dijete, jer oni vjeruju, oni su krščani , bez obzira na zabludu institucije Crkve oko MPO

mislim da se krštenje ne može odbiti , ako odbiju.. a i Crkva je institucija naće neku Crkvu gdje će se vrata otvoriti zbog dobrote svećenika ili potkupljivosti
    x Slažem se.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moj Jan-Renato je kao što znate plod mpo-a i kršten je bez problema kod franjevaca čak je naš svećenik prešao preko toga što moj bivši suprug i ja nismo bili crkveno vjenčani .
    Svećenik koji je krstio mog sina danas se ponosi time i kada ga vidimo na Nedjeljnoj misi veseli se malenom , e to su vam franjevci .

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I dodajem, krstiti treba radi svojih uvjerenja, a ne radi crkve.

Moje dijete je kršeno zato jer je MM i meni to bitno radi naših uvjerenja, a ne radi crkve. Ono jest začeto prirodnim putem, ali da je i drugačije postupila bih isto.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

btw nemoj shvatiti nista kao napad - u biti se INFORMIRAM i usput iznosim svoje misljenje
    Ma naravno da ne shvacam nista kao napad, uostalom ja ni ne pisem u ime Crkve (nemam potrebna znanja), samo razmisljam naglas o svemu.

Svaka je situacija posebna, i ne reagiraju svi svecenici jednako. Mislim da je vazno iskreno razgovarati o svojoj situaciji sa svecenikom, a ako on nije otvoren za takav razgovor, treba otici nekome drugom.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa
    I dodajem, krstiti treba radi svojih uvjerenja, a ne radi crkve.

Moje dijete je kršteno zato jer je MM i meni to bitno radi naših uvjerenja, a ne radi crkve. Ono jest začeto prirodnim putem, ali da je i drugačije postupila bih isto.
    X

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma naravno da ne shvacam nista kao napad, uostalom ja ni ne pisem u ime Crkve (nemam potrebna znanja), samo razmisljam naglas o svemu.

Svaka je situacija posebna, i ne reagiraju svi svecenici jednako. Mislim da je vazno iskreno razgovarati o svojoj situaciji sa svecenikom, a ako on nije otvoren za takav razgovor, treba otici nekome drugom.
    Onda moram pocet trazit po Krku ili u Rijeci i okolici posto ovdje nis od toga..

Kao sto sam rekla, iskreno, nakon tih nekih izjava i opcenito stavova Crkve vise mi nije ni bitno. Dijete mogu odgajati u duhu krscanstva i bez sakramenata.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Onda moram pocet trazit po Krku ili u Rijeci i okolici posto ovdje nis od toga..

Kao sto sam rekla, iskreno, nakon tih nekih izjava i opcenito stavova Crkve vise mi nije ni bitno. Dijete mogu odgajati u duhu krscanstva i bez sakramenata.

Stranica 1 od 15 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •