Stranica 12 od 15 PrviPrvi ... 21011121314 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 739

Tema: Da li će parovi koji su u MPO krstiti dugoočekivano dijete?

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ljiljana, mora da imas druge, dublje razloge zasto bi odgovarala svoje dijete od IVFa, i meni bi bilo iskreno iznimno zanimljivo znati koji su ti stvarni razlozi. Ove koje je Pcelica navela mi izgledaju nedovoljno dobri da bi bili stvarni razlog, kradja jajnih stanica ili embrija je vrlo rijetka pojava (koja nakon afere Kurjak vjerojatno nije ni moguca), a to da tu nema ljubavi, ne mozes valjda to tvrditi, sigurno vidis na nama da mi volimo i svoje muzeve i svoju djecu.

Da li je razlog to sto je to "umjetno"? Ponizavajuce jer ides kod doktora gdje ti prckaju po spolnim organima? Nije dobro za djecu? Nije dobro za zdravlje zene? Zaista se trudim razumjeti.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj pino prvotno napisa
    A zasto bi kradja jajnih stanica (jedan izolirani incident koji je za svaku osudu), bio argument da se cijeloj jednoj populaciji zabrani optimalno lijecenje?
    potpis.

uopce ne kuzim argument kradje kao argument za zabranu - on bi valjda trebao bit argument za vecu kontrolu eventualnih mogucih manipulacija.
    pojava jedne nemoralne oobe ne cini cijeli postupak nemoralnim (tom bismo logikom onda trebali zabranit i npr. transplantaciju organa jer ih se uvijek moze ukrasti/prodati i slicno, a koliko ja znam crkva je primjerice velika zagovarateljica doniranja organa - znaci u ovom slucaju tu nema moralne logike)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    1. kako bi razmišljali da jednog dana vašem djetetu zatreba MPO? Bi li svojoj uplakanoj kćeri rekli "nemoj dijete, tamo će ti ukrasti embrije", ili "to nije ispravno, djeca se prave doma, u ljubavi".
    1. Da pokušala bih svoju kćer odgovoriti od takvog postupka. Ona je prva kojoj želim sve najbolje. Ali bih poštovala ako bi ona odlučila drugačije.
    [/quote]

No comment. Fascinira me svaki put kad vidim koliko ljudi misle da sve znaju a ne znaju ništa...

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    Citiraj pino prvotno napisa
    A zasto bi kradja jajnih stanica (jedan izolirani incident koji je za svaku osudu), bio argument da se cijeloj jednoj populaciji zabrani optimalno lijecenje?
    potpis.

uopce ne kuzim argument kradje kao argument za zabranu - on bi valjda trebao bit argument za vecu kontrolu eventualnih mogucih manipulacija.
    )
    zabraniti nešto je rješenje za većinu stvari koje naša država ne može kontrolirati.

rad nedjeljom npr.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A tko je uopće rekao da je krađa jajnih stanica meni argument za zabranu MPO? Meni je to, ko i vjera u Boga, argument zbog kojeg se ne bih odlučila za umjetnu oplodnju, niti bih je poželjela sebi bliskim osobama. Drugi neka čine što žele.
    Zašto uvijek kad čitam i raspravljam na ovom forumu pomislim na onu knjigu o ženama kojima su pod nekim čudnim okolnostima izbrisali sve njihove misli i osjećaje i nametnuli nove - unificirane (mislim da se knjiga zove Stanfordske supruge)?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zašto uvijek kad čitam i raspravljam na ovom forumu pomislim na onu knjigu o ženama kojima su pod nekim čudnim okolnostima izbrisali sve njihove misli i osjećaje i nametnuli nove - unificirane (mislim da se knjiga zove Stanfordske supruge)?
    zanimljivo... ja se tako osjećam kad odem u crkvu... (ovu sada, ne onu prije, u koju sam išla s veseljem...)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    zanimljivo... ja se tako osjećam kad odem u crkvu... (ovu sada, ne onu prije, u koju sam išla s veseljem...)
    Znala sam da ćeš pronaći rješenje. Ma . Bolje da nitko ne ide tamo gdje se loše osjeća. Jedino si razmisli - je li Crkva drugačija ili su tebe s godinama okolnosti promijenile?

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A tko je uopće rekao da je krađa jajnih stanica meni argument za zabranu MPO? Meni je to, ko i vjera u Boga, argument zbog kojeg se ne bih odlučila za umjetnu oplodnju, niti bih je poželjela sebi bliskim osobama. Drugi neka čine što žele.
    mislim da je na ovom forumu stvarno neprimjerno inzistirati na sintagmi "umjetna oplodnja" a da nisi odgovorila na izravno pitanje sta je za tebe tu umjetno

meni vidis vjera u Boga kojem nista nije nemoguce, a na moj je put stavio osobe koje mi mogu pomoci u mojoj zelji za djetetom, uopce nije kontradiktorna s MPO. Al za mene vjera u Boga nema veze sa nekriticnim preuzimanjem stavova crkve koji niti imaju veze s Biblijom niti su istiniti (sto dokazuje znanost) a niti su usmjereni kao pomoc ljudima u nevolji nego bas suprotno

usporedba sa stanfordskim zenama za mene bi puno prije odgovarala upravo crkvenim ovcama koje nemaju kriticko misljenje niti se potrude uopce uzeti u obzir neke argumente koji pobijaju crkvene lazi, a ne sa zenama koje se itekako bore s emocionalnim, duhovnim i fizickim bolima i izazovima koje sa sobom nosi mpo.
    jadno i tuzno od tebe, stvarno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Crkva je drukčija
    pokvarile su je moć i novac

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znala sam da ćeš pronaći rješenje. Ma . Bolje da nitko ne ide tamo gdje se loše osjeća. Jedino si razmisli - je li Crkva drugačija ili su tebe s godinama okolnosti promijenile?
    ja nemam potrebu tražiti rješenje.
    pujica i mgrubi su ti odgovorile. ja bih možda još nešto i dodala - kad bi to tebe potaklo na razmišljanje. no ti imaš formiran svoj stav (zatvoren za sve druge opcije), pa neću.

i neću ti slati "kiss" smajlić, jer on tu definitivno ne spada.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Potpisujem pino i cure i zaista mislim da bi tek s ovim zakonom moglo biti manipulacija - jer ću dobiti recimo 12 stanica, a od toga smijem zadržati samo 3. Gdje će završiti ostalih 9?
    I ne kužim, ljiljan@, zašto ovaj vid liječenja stavljaš pod navodnike?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Crkva je drukčija
    pokvarile su je moć i novac
    O da! Iznenada dobivena moć - da utječe na sve sfere života, pribavi si sav luksuz što ga 21. stoljeće nudi, a istodobno manipulira na temelju srednjovjekovnog svjetonazora i nepismenosti ili uskogrudnosti dobrog dijela puka.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ljiljana, kao i večina Katolika, ne razumješ Bibliju niti razumješ Božju volju...misliš da je Bog tako slab da ga IVF ugrožava, i misliš da Bog ne može sam "suditi" ljudima pa to moraš raditi ti. Sve se događa Božjom voljom, pa je i IVF beba Božja volja!
    Ali naravno, što očekivat od ljudi koji vjeruju da su im preko svečenika svi grijesi iskupljeni, samo izmoli 2 Očenaša i 3 Zdravo Marije

Pošto si vjernica, danas možeš poći i ispovjediti grijeh OHOLOSTI jer si ovdje krajnje ohola! Ne znam dal si svjesna da Bog mrzi oholost? Ali ne brini, pop če ti sve oprostiti i sigurno ideš u Raj!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Opet, zaista ne mogu vjerovati da je moguca kradja jajnih stanica jedini i najvazniji razlog zasto bi svoje dijete odgovarala od IVFa. Da li to zaista tvrdis, ili imas i neke druge razloge?

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Molim te Ljiljana, procitaj i ovo:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=81945

I zaista te molim jos jednom - protiv IVFa si prvenstveno i jedino zbog moguce kradje jajnih stanica?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Ali ne brini, pop če ti sve oprostiti i sigurno ideš u Raj!
    Mislim da je kod dobrog dijela "vjernika" poanta upravo u tome. Prijateljica (velika katolkinja) je napravila namjerni ab. (ne želeći četvrto dijete) i svećeniku se u suzama ispovjedila rekavši da je plod odumro i da je morala na kiretažu :shock:
    Na moje pitanje u čemu je onda smisao vjere i ispovijedi (barem kod nje, s obzirom na to da se tek 90-ih "preobratila"), odmahnula je rukom i rekla da ja to ne shvaćam jer nisam vjernik. Ona će to valjda okajati.
    Sigurna sam da nije usamljena u slobodnom tumačenju i provođenju božjeg nauka u vlastitu korist.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vikki - "Sigurna sam da nije usamljena u slobodnom tumačenju i provođenju božjeg nauka u vlastitu korist."

RKC uglavnom prakticira svoju interpretaciju Biblije...pojednostavljenu, da paše današnjem načinu života...kao da se Boga može mjenjati i pojednostavniti po potrebi!!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa
    Ali ne brini, pop če ti sve oprostiti i sigurno ideš u Raj!
    Mislim da je kod dobrog dijela "vjernika" poanta upravo u tome. Prijateljica (velika katolkinja) je napravila namjerni ab. (ne želeći četvrto dijete) i svećeniku se u suzama ispovjedila rekavši da je plod odumro i da je morala na kiretažu :shock:
    Na moje pitanje u čemu je onda smisao vjere i ispovijedi (barem kod nje, s obzirom na to da se tek 90-ih "preobratila"), odmahnula je rukom i rekla da ja to ne shvaćam jer nisam vjernik. Ona će to valjda okajati.
    Sigurna sam da nije usamljena u slobodnom tumačenju i provođenju božjeg nauka u vlastitu korist.
    ovo je odlican primjer licemjerstva vecine kataloika
    ona ide u crkvu i lazno se ispovjeda
    kaj ne zna da BOG SVE VIDI i da je BOG SVUGDJE pa je tako bio prisutan i kada je dogovarala AB

ma f.u.j.
    stvarno odvratna vjernica

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vjernica sam. praktična. sa svojim dubokim skepsama i duhovnim krizama.

ovo je meni jako bolna tema oko koje sam se i ja dosta kolebala
    iako sam teško, pa ipak nekako prirodnim putem iznijela trudnoću i rodila svoju obožavanu bebu , klackala sam se

citirala bih samu sebe iz jedne moje piskarije, maksimalno ću skratiti i pojednostavniti:

zakon počinje tamo gdje prestaje ljubav.

kad sam si tako pojednostavila stvari, jednostavno sam, nekako došla do krštenja. onog trenutka kad sam shvatila da su svećenici ljudi u pozivu, kao što su to brojni npr. vatrogasci, policajci, policajke, medicinske sestre, pekari, prodavačice u trgovinama....sasvim nebitno; da se ne zagum: svećenicu su samo posredništvo između mene i mog osobnog Boga u mojoj svijesti, u mojoj postejli, za mojim stolom, u mom životu, ponedjeljkom, utrokom, srijedom možda i ne....četvrtkom sam u teškom grijehu već, u petak sam sretna jer dolazi vikend, pa me nije briga ni za što; ali u nedjelju sam presretna što mogu Bogu reći: hvala ti ili oprosti mi ili ljuta sam na tebe.

Crkva kao institucija u Katekizmu ima mnoge nebuloze s kojima se ne slažem, budući da se kler (nazvat ću ih uvjetno Božja birokracija) nekako nametnuo kao drzak i mafijaški; gotovo masonski klan; mene to ne dira i ne utječe na moj osobni odnos s Bogom. Njima će Bog suditi, kao i meni, za sva djela za koja moramo snositi posljedice živjeli ili ne po 10 zapovijedi.

Smatram da vjeronauku NIJE mjesto u školama i da je to grubo nametanje i ucjena koja s vjerom samom neka ama baš nikakve veze.

sad kad me potpale sutra, na lomači :/

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zaboravih reći, moje dijete je rođeno iz treće trudnoće (koju sam uspjela iznijeti do 36.tj.); sljedeći korak bi svakako bio MPO, već sam imala kalkulacije za Maribor i prikupljala podatke.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

svećenicu su samo posredništvo između mene i mog osobnog Boga u mojoj svijesti, u mojoj postejli, za mojim stolom, u mom životu,
    Mene je neko vrijeme mučilo treba li mi posrednik između Boga i mene, pogotovo posrednik koji izvrće i krši zapovijedi boga u kojega se kune da vjeruje.

Onda sam zaključila da mi ne treba posrednik da mi tumači što moj Bog želi od mene, da mi Bog govori preko srca i savjesti, da je svako stvorenje njemu dragocijeno i posebno i dobilo život njegovom ljubavlju, da nijedno dijete nije rođeno grešno, već čisto ko suza i da je društvo ono koje ga pokušava zaprljati, da mu ne treba krštenje da ga opere od grijeha,da neplodnost nije kazna koju trebamo prihvatiti, kao što neki "posrednici" pokušavaju protumačiti, već dragocijena prilika da kroz borbu za svoju djecu narastemo kao osobe i potpunije upoznamo što znači ljubav.
    Zato neću svoju buduću djecu krstiti u instituciji koja tu istu ljubav pokušava obezvrijediti i prikazati kao zlo.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ljiljan@, zbunjuje me tvoja religioznost i svjetonazori. Čini mi se da osoba tako čvrstih moralnih uvjerenja u skladu s Biblijom, ne bi trebala simpatizirati osebujne političare poput Keruma, a pogotovo je neobično kad im još i divljenje iskaže. U Splitu je Kerum dobio simpatije ljudi koji su mislili da ako je znao zgrnut (čitaj "nakrast") sebi, znat će i za nas. "Tu nema pravde i nema Boga".

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=#2167231

Naša draga suborka aenea ima u potpisu "moje mišljenje je formirano, nemojte me zbunjivati činjenicama". Čini mi se ovdje dosta prikladnim.

Ovo je totalni OT, ali možda jedino da olakšam svojim suborkama da ne troše uzalud energiju (pada mi na pamet par pop citata iz Biblije, ali zbog nekih meni dragih vjernika ću se suzdržati).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa
    svećenicu su samo posredništvo između mene i mog osobnog Boga u mojoj svijesti, u mojoj postejli, za mojim stolom, u mom životu,
    Mene je neko vrijeme mučilo treba li mi posrednik između Boga i mene, pogotovo posrednik koji izvrće i krši zapovijedi boga u kojega se kune da vjeruje.

Onda sam zaključila da mi ne treba posrednik da mi tumači što moj Bog želi od mene, da mi Bog govori preko srca i savjesti, da je svako stvorenje njemu dragocijeno i posebno i dobilo život njegovom ljubavlju, da nijedno dijete nije rođeno grešno, već čisto ko suza i da je društvo ono koje ga pokušava zaprljati, da mu ne treba krštenje da ga opere od grijeha,da neplodnost nije kazna koju trebamo prihvatiti, kao što neki "posrednici" pokušavaju protumačiti, već dragocijena prilika da kroz borbu za svoju djecu narastemo kao osobe i potpunije upoznamo što znači ljubav.
    o.
    x

npr. krstiti te ne mora svećenik, mogu to napraviti i tvoji roditelji
    to je bilo korišteno u doba moje prabake kad je smrt bebe bila česta pojava (vrijeme španjolske kuge)

stavljanjem svečenika za međuposrednika između čovika i Boga je način kontrole, stvaranje moći svećenstvu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa
    I ne kužim, ljiljan@, zašto ovaj vid liječenja stavljaš pod navodnike?
    Da, i ja sam to primjetila, opet jako kršćanski i emotivno od Ljiljane.

valjda je i Bog primjetio

I naravno - rješenje za neplodnost je usvajanje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[/quote]

Žalosno i iznenađujuće... to bi govorilo da nema razumijevanja svog bližnjeg, ni ljubavi prema njemu, nego osude i nerazumijevanja i nesuosjećanja .

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Eh kad bi mi netko od vjernika zaista objasnio zašto se protivi MPO u RH. I zašto bi savjetovao kćerki da to ne pokuša ako joj to bude jedini način da dobije bebu.
    Ali ono, izgaram od želje da saznam pravi razlog bez ikakvih provokacija i sl.
    Argument o krađi jajnih stanica je pobijen.
    Argument o biranju boje očiju - budimo realni - mislite li da je ijednom neplodnom paru do toga da bira boju očiju.
    Argument da je umjetno - to ne shvaćam.

Zasad sam najbliže onom - to mislim jer tako misli Crkva službeno. A ja se uvijek u potpunosti slažem sa svime što Crkva misli. I nisam licemjeran. Čak ni ako sam selektiram čega ću se pridržavati od svega što Crkva misli.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo sa ovim Stanfordskim suprugama je stvarno "bellow the waste"...zgrozila sam se kad sam to pročitala, ne znam baš tko me podsječa na Stanfordske supruge, možda prije one žene koje nedjeljom jure u crkvu, sjede u prvim redovima i prave se da mole a ni same NE KUŽE zašto kako i koga...sve u ime tradicije!

A Icyoh naravno da su svi protiv jer je to služben stav crkve! Ćini mi se da u današnje vrijeme Isus ne bi imao šanse! Uostalom ako je jedini način da se napravi dijete sex - ljubav, dom, muž, žena, penis u vagini, kako to da je Isus rođen po Duhu svetome? Tu nije bilo nikakvog sexa...i da se to danas dogodi Isus bi bio Stvar a ne Dar!?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Eh kad bi mi netko od vjernika zaista objasnio zašto se protivi MPO u RH. I zašto bi savjetovao kćerki da to ne pokuša ako joj to bude jedini način da dobije bebu.
    Ali ono, izgaram od želje da saznam pravi razlog bez ikakvih provokacija i sl.
    Argument o krađi jajnih stanica je pobijen.
    Argument o biranju boje očiju - budimo realni - mislite li da je ijednom neplodnom paru do toga da bira boju očiju.
    Argument da je umjetno - to ne shvaćam.

Zasad sam najbliže onom - to mislim jer tako misli Crkva službeno. A ja se uvijek u potpunosti slažem sa svime što Crkva misli. I nisam licemjeran. Čak ni ako sam selektiram čega ću se pridržavati od svega što Crkva misli.
    ma ja mislim da se radi samo o predrasudama zasnovanim na neznanju i nerazumijevanju. Kao što "pravi" vjernici često osuđuju ljude koji idu na vježbe joge... hehe... nemojte se uvrijediti, moj kolega s posla mi je krenuo govoriti kako je to sve povezano s nekim čudnim religijama, pa sam mu rekla kako je i pilates na koji ide njegova žena vjernica dobrim dijelom baziran na vježbama joge, mislim da se malo šokirao

Ljudi ima različitih, vjernika i nevjernika, naravno, i među jednima i među drugima ima onih koji će kad im je nešto nepoznato i nerazumljivo pokušati doznati više, i onih koji će u vlastitom kolopletu misli krcatih vijesti iz žute štampe i priča baba iz sela pronaći razlog zašto je ono što je nepoznato također i opasno, devijantno i nepoželjno. Najbolji primjer za ovaj proces, a da nema veze s religijom (da ne bude da udaram po vjeri - udaram po primitivizmu i ograničenosti) je ksenofobija i rasizam... zagrebački siknhead koji će prebiti stranca ili homoseksualca vođen je mržnjom koja se bazira na frustraciji i nerazumijevanju. A ne mora biti vjernik.

Eto icy, argumenti o biranju boje očiju, krađi jajnih stanica i o tome što je tu umjetno samo su proširenje priče, to je ono što što će govoriti čovjek koji ne razumije o čemu se tu radi i baš zato je protiv - zato što ne razumije. A budući da ne razumije, pokupit će argumente koje mu je najlakše prepričati sa zgražanjem, bez obzira gdje ih je pokupio, samo da ih može prepričati kad ga netko pita zašto mrzi i osuđuje.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Kao što "pravi" vjernici često osuđuju ljude koji idu na vježbe joge... hehe...
    Ah, da. Kolegica s posla je krenula na pilates i u jednom momentu odustala. Kad sam pitala zašto, odgovorila je da su počeli raditi vježbe uz koje su morali ispuštate neke zvukove (ili uzdahe , nemam pojma), i da joj to sliči na jogu, a ona kao dobra katolkinja ne želi time izazivati vraga :shock:

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ćini mi se da u današnje vrijeme Isus ne bi imao šanse!
    njega bi osudili da je komunist

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da je počela debela generalizacija..

A Icyoh naravno da su svi protiv jer je to služben stav crkve
    Kao što "pravi" vjernici često osuđuju ljude koji idu na vježbe joge..
    Ma da mi je znati tko su to "pravi" i "krivi" i tko to određuje i prosuđuje..
    Eh kad bi mi netko od vjernika zaista objasnio zašto se protivi MPO u RH.
    A koji to od vjernika?

Čini mi se da se na ovom topicu od deklariranih vjernika jedino ljiljan@ izjasnila protiv mpo, više vjernika se naprotiv izjasnilo da ništa protiv nema, dapače, neki su i sami u tome..Takvi postovi se samo preskoče..i ajmo dalje u stilu
    možda prije one žene koje nedjeljom jure u crkvu, sjede u prvim redovima i prave se da mole a ni same NE KUŽE zašto kako i koga...sve u ime tradicije
    ! pa sad vi vidite tko piše below the waist. (rozagroza, oprosti što sam tebe citirala, ti si samo direktno i napisala ono što se provlači kroz cijeli topic.
    pa i ovo:
    Čini mi se da osoba tako čvrstih moralnih uvjerenja u skladu s Biblijom, ne bi trebala simpatizirati osebujne političare poput Keruma, a pogotovo je neobično kad im još i divljenje iskaže
    Nije below the waist?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Kao što "pravi" vjernici često osuđuju ljude koji idu na vježbe joge..
    Ma da mi je znati tko su to "pravi" i "krivi" i tko to određuje i prosuđuje..
    Kako vidiš, riječ pravi je pod navodnicima, tako da tu naravno mislim na one "vjernike" koji spadaju u kategoriju onih koji idu u crkvu bez prave vjere, bez pravog altruizma i ljubavi prema bližnjem i bez razmišljanja. I oni su pod navodnicima jer ih ne mogu nazvati pravim vjernicima. Mislim da ćeš se ipak složiti da takvih ima podosta. Takvi su uvijek u prvim redovima kad treba osuditi nekog tko odskače od pravila.

Mislim da si se uspjela uvrijediti na onaj vic s jogom - a što ću kad je istinit - pa nisi pročitala drugi dio posta gdje objašnjavam da ne mora čovjek biti vjernik da bi postupao kako je opisano, dakle da stvara predrasude zbog vlastitog nerazumijevanja, ograničenosti i straha od različitosti.

Zato ću biti nepristojna pa citirati samu sebe, tim više što sam uvjerena da su svi vjernici odustali od čitanja mog posta nakon onog s jogom
    Evo dakle:

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ljudi ima različitih, vjernika i nevjernika, naravno, i među jednima i među drugima ima onih koji će kad im je nešto nepoznato i nerazumljivo pokušati doznati više, i onih koji će u vlastitom kolopletu misli krcatih vijesti iz žute štampe i priča baba iz sela pronaći razlog zašto je ono što je nepoznato također i opasno, devijantno i nepoželjno. Najbolji primjer za ovaj proces, a da nema veze s religijom (da ne bude da udaram po vjeri - udaram po primitivizmu i ograničenosti) je ksenofobija i rasizam... zagrebački siknhead koji će prebiti stranca ili homoseksualca vođen je mržnjom koja se bazira na frustraciji i nerazumijevanju. A ne mora biti vjernik.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Dijana, ti si prva krenula s tim "pravi i krivi" vjernici, prije par dana kad si sebe nazvala pravom vjernicom. Čak sam te upitala kako misliš pravi i krivi, ali nisam dobila odgovor.

Zašto smatram da je to sa Stanfordskim suprugama too much je zato jer Ljiljana dobro zna da su te žene roboti bez mozga i osječaja, naštimane da služe muževima. Mislim da je krajnje degutantno i oholo s njima uspoređivati parove koji prolaze kroz IVF! Ako se ona usuđuje ljude koji prolaze kroz pakao i patnju da bi došli do toliko željenog djeteta nazvati doslovce ispranim mozgovima i neprirodnim stvorenjima (što Stanfrodske supruge jesu) e pa onda ja sigurno mogu istim tim nazvati i rijeku onih koji odlaze u crkvu moleći se bojažljivo na koljenima Bogu, za neke najbanalnije glupe želje, a da pritom Bibliju u životu nisu dotakle a kamoli pročitale!!! Ne znaju o Bogu i Božjoj rječi dalje od onoga što im pop servira! A sve to rade jer im tradicija nalaže!

Jedna stvar je biti istinski vjernik, jer kad jesi, onda Bogu prepuštaš sud pa nek svima bude kako Bog odredi, a druga stvar je biti ohola osoba koja vadi trn iz očiju drugih a onaj u svojima ne vidi ne osjeća i ne smatra da je tamo!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da ćeš se ipak složiti da takvih ima podosta
    .
    Neću se složiti, jer iskreno, pojma nemam ima li takvih ili nema. A pojma nemam, jer ih nisam nikad proučavala, kao što se proučavaju životinju u zoo. To što se netko samozatajno skutrio u zadnjem retku u crkvi ne znači baš ništa, kao i to što netko juri da bude u prvom redu. (ti bi možda rekla "liže oltar").
    Osobno ne vidim razloga pačati se je li netko u crkvi proforma ili uistinu vjeruje.
    Takvi su uvijek
    u prvim redovima kad treba osuditi nekog tko odskače od pravila.

I otkud ti opet to? Definitivno osuđivački stav. Spočitavaš tamo nekim drugima ono što i sama činiš.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijana, ti si prva krenula s tim "pravi i krivi" vjernici, prije par dana kad si sebe nazvala pravom vjernicom
    Sve ljepše od ljepšega, daj mi molim te nađi gdje i kad sam ja to sebe nazvala pravom vjernicom?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I otkud ti opet to?
    Iz vlastitog iskustva. Ostalo ću preskočiti.
    Molim samo da primjetiš da ne govorim o vjernicima.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

jedni moji dalji rođaci neplodan su par koji zaista prati službeni stav crkve i poduzima ono što je u skladu s tim stavom. jesu li to pravi vjernici?

pretpostavljam da su ti ljudi sretni, odnosno da je jednostavnije živjeti bez da stvaraš vlastiti sud, nego čekaš da vidiš što će papa reći, on je blizak Bogu pa su onda na sigurnom. srećom, ima veliki dio ljudi koji su bliski crkvi, ali znaju biti i kritični. to su oni koji brinu za nas, mole za nas da dobijemo bebicu i puna su nam podrška.

i moram reći da nije samo crkva ta koja je zaslužna za negativan stav. u EU su i zeleni jako konzervativni po tom pitanju, a i neki kod nas u HR s kojima sam razgovarala se ne usude "dirati u prirodu".

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pomikaki, ja baš nemam dojam da ti poštuješ (prave) vjernike. Ali i to valjda ide u imidž tolerancije.
    Mi šačica vjernika na ovom forumu
    Toliko o vama šačici pravih vjernika...

Ako ti nisi svjesna da 90% ljudi u Crkvi ne zna ni 5% onoga što piše u Bibliji, ako nisi svjesna da more njih odlazi na mise jer im to nalaže tradicija, ako nisi svjesna da večina Katolika prihvaća promjene u Katoličkoj doktrini onako kako ih naloži Vatikan bez obzira na to što BOG SE NE MJENJA i mjenjanje u crkvi Isusovoj je nemoguče (to jasno piše u Bibliji-ali ne izvučeno iz konteksta nego kad se pročita cijela i proući), ako nisi svjesna da 99% svih ljudi u crkvi nikako ne živi po Bibliji i Božjoj volji...onda mi je sve jasno...

A moj stav je lagano defenzivan, takav je postao kad su se uplele oholost i bahatost u raspravu. I iako ne ližem oltare kao mnogi, čitala sam Bibliju dovoljan broj puta da znam da nije na meni da sudim. Ali isto tako, kad vidim licemjerstvo imam apsolutno pravo na glas reći "eto licemjerstva!".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    i moram reći da nije samo crkva ta koja je zaslužna za negativan stav. u EU su i zeleni jako konzervativni po tom pitanju, a i neki kod nas u HR s kojima sam razgovarala se ne usude "dirati u prirodu".
    Ovo je točno, i u nas su ljudi koji su zeleno orijentirani skloni takvim razmišljanjima - po meni, opet dok ih se ne dotakne, tj. dok su zdravi imaju taj stav ili dok ne shvate da se na drugi način (posvojenje) još teže ide.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijana (napisa):

pomikaki, ja baš nemam dojam da ti poštuješ (prave) vjernike. Ali i to valjda ide u imidž tolerancije.

Dijana (napisa):

Pa dobro Roza, gdje sam ja tu napisala da sebe smatram PRAVIM vjernikom? Nisi valjda pomislila da se eto ja smatram pravim vjernikom, pa me sirotu pomikaki ne poštuje?

Postano: pon kol 31, 2009 11:14 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Dijana (napisa):

Dijana (napisa):

Ako ti nisi svjesna da 90% ljudi u Crkvi ne zna ni 5% onoga što piše u Bibliji, ako nisi svjesna da more njih odlazi na mise jer im to nalaže tradicija, ako nisi svjesna da večina Katolika prihvaća promjene u Katoličkoj doktrini onako kako ih naloži Vatikan bez obzira na to što BOG SE NE MJENJA i mjenjanje u crkvi Isusovoj je nemoguče (to jasno piše u Bibliji-ali ne izvučeno iz konteksta nego kad se pročita cijela i proući), ako nisi svjesna da 99% svih ljudi u crkvi nikako ne živi po Bibliji i Božjoj volji...onda mi je sve jasno...

A da mi je znati samo otkud si ti samo izvukla ove postotke? Stvarno nisam svjesna svega toga što si ti iznijela, mogu nagađati..kao što i ti nagađaš, jer ZNATI, draga moja, uključuje puno više od nagađanja.
    I na kraju, nije mi jasno, što je to tebi sve jasno. Ali valjda nije ni važno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="Jelena"]jedni moji dalji rođaci neplodan su par koji zaista prati službeni stav crkve i poduzima ono što je u skladu s tim stavom. jesu li to pravi vjernici?

Ako mene pitaš, pojma nemam jesu li oni pravi vjernici. Čuvam se tih kvalifikacija, jer za mene, svaka takva kvalifikacija je neka vrst osude. to bi mi bilo kao da se ja postavljam iznad takvih ljudi i govorim im "ti si takav i takav".
    Ali ja dobro znam da nemam takvu moć ni takvo znanje, pa onda to ni ne govorim, nit mislim.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nije teško "nagađati" kad vidim današnji svijet. Da svi vjernici žive po Bibliji život bi bio nešto potpuno drugačije. A ako si čitala Bibliju i sama znaš da tamo piše da su svi ljudi grešnici, i po tome zaključujem da su takvi i vjernici u RKC. Nije dovoljno ispoštovati samo 10 Božjih zapovijedi da bi bila ispravna, i nije dovoljno ispovjediti se nedjeljom...zapravo rijetki ljudi uopče na svijetu mogu ispoštovati sve što Bog nalaže.

Sad smo skroz OT, ali muž mi je Teolog i vjeruj mi ipak imam neko znanje, sve što govorim nisu samo puste pretpostavke rasprave radi.

A ako nisi mislila to o "pravim" vjernicima, onda oprosti, krivo sam sve shvatila i izvukla iz konteksta.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ovo je točno, i u nas su ljudi koji su zeleno orijentirani skloni takvim razmišljanjima - po meni, opet dok ih se ne dotakne, tj. dok su zdravi imaju taj stav ili dok ne shvate da se na drugi način (posvojenje) još teže ide.
    Ma htjela sam napisati da mi se ipak zeleni čine razumnijima, ali sam se bojala da nekog ne povrijedim (opet). Naši su definitivno umjereni, a ja sam osobno simpatizer zelenih.

S druge strane svi moji prijatelji nas podržavaju i često kažu da bi se crkva trebala više baviti nasiljem u obitelji, nego koketirati i moralizirati s nerođenom djecom. Budući da je ogroman udio katolika u Hrvatskoj, znači da nas podržavaju i oni. Netko je jednom napisao odlično da nema u dječjim domovima djece začete MPO-om. Ta su djeca jako voljena i dugo iščekivana.

Tko je čovjek, čovjek je!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pretpostavljam da su ti ljudi sretni, odnosno da je jednostavnije živjeti bez da stvaraš vlastiti sud, nego čekaš da vidiš što će papa reći, on je blizak Bogu pa su onda na sigurnom.
    Slažem se, i time se ujedno oslobađaš odgovornosti za vlastite odluke, stavove i postupanje.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Što se pravih vjernika tiče, muslimani koje ja poznajem imaju sintagmu koju ponavljaju "ja nisam dobar musliman". Skromno i mudro, meni se čini.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nije dovoljno ispoštovati samo 10 Božjih zapovijedi da bi bila ispravna, i nije dovoljno ispovjediti se nedjeljom...zapravo rijetki ljudi uopče na svijetu mogu ispoštovati sve što Bog nalaže.
    Joooj, da nije dovoljno poštovati 10 zapovijedi..Pa zla ne bi ni bilo da ih svi i sve poštuju..Ne bi trebala ni ispovijed..Raj bi bio već na Zemlji.. (dadada, opet propovijed )

A ako nisi mislila to o "pravim" vjernicima, onda oprosti, krivo sam sve shvatila i izvukla iz konteksta
    .

Krivo skroz naskroz, jer ja bih to valjda samo pod hipnozom izjavila. ,ne trebaš se ništa ispričavat.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ma htjela sam napisati da mi se ipak zeleni čine razumnijima, ali sam se bojala da nekog ne povrijedim (opet).
    U čovjeka jako cijenim gradacije i to da nije nula ili jedan uvijek ispravan odgovor (trudim se i ja tako, ali sigurno milijun puta zabrazdim). Tako očekujem u svakoj skupini vidjeti i one koje bih ja nazvala tolerantijima i sućutnijima, i ima ih dosta, i to me veseli.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Čini mi se da se na ovom topicu od deklariranih vjernika jedino ljiljan@ izjasnila protiv mpo, više vjernika se naprotiv izjasnilo da ništa protiv nema, dapače, neki su i sami u tome..Takvi postovi se samo preskoče..i ajmo dalje u stilu
    Gle, kad bi zaista svi deklarirani vjernici bili za MPO (osim malog broja) i javno progovarali o tome, Crkva kao institucija ne bi imala prostora javno se buniti i zagovarati ovaj diskriminirajući zakon.

poštujem da Crkva ima svoja pravila, međutim itekako smatram da su svjesni na kojim to pravilima treba javno "peglati".
    Uostalom i protiv izvanbračnih odnosa su, pa nitko javno ne poteže to pitanje u smislu da se brane crkvena vjenčanja trudnicama. Zašto? Jer znaju da bi na taj način izgubili itekako veliki broj ljudi.

Znači protivljenje MPO-u naprosto propisujem tome što je Crkva morala reagirati protiv nečega. A procijenili su da je najlakše krenuti protiv MPO jer se radi o relativno manjem broju ljudi, a i jer je vrlo lako manipulirati masama da budu protiv "umjetne" oplodnje (ovo namjerno naglašavam, znam koji je pravi termin).

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Gle, kad bi zaista svi deklarirani vjernici bili za MPO (osim malog broja) i javno progovarali o tome, Crkva kao institucija ne bi imala prostora javno se buniti i zagovarati ovaj diskriminirajući zakon.
    Citiraj pujica prvotno napisa
    naime, niti je zakon pisao itko iz crkve, niti ga je crkva prihvatila - bioeticar kojem je prijeglod zakona poslan da o njemu da svoje misljenje nazvao ga je neprihvatljivim, kao i udruga katolickih lijecnika, kao i jos neke katolicke udruge i to zbog odredbe o doniranju sto je za crkvu puno manje prihvatljivo i mnogo veci problem od zamrzavanja/nezamrzavanja
    znaci - oni su jasno izrazili svoj stav koji u zakonu ocito nije prihvacen.
    druge vjerske zajednice u medijima su javno govorile kako one nemaju nista protiv ni zamrzavanja, a neki ni doniranja - pa njihov stav takodjer nije prihvacen.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moram priznati da sam sad zbunjena.
    Većina vjernika podržava MPO, novi zakon Crkva ne podržava, katolički liječnici se ne protive zamrzavanju...
    O čemu pobogu raspravljamo onda ako Crkva prihvaća sve ono za što se udruga bori?

Ma mora biti neka caka Juroslave

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •