caka je u nastavku Pujičinog posta, pronađi ga na 11. stranici
ukratko: Milinović, Vlada i HDZ su htjeli biti papskiji od pape i/ili su se kod donošenja ovog zakona htjeli sakriti iza Crkve (da se bijes usmjeri na Crkvu, a ne na njih)
caka je u nastavku Pujičinog posta, pronađi ga na 11. stranici
ukratko: Milinović, Vlada i HDZ su htjeli biti papskiji od pape i/ili su se kod donošenja ovog zakona htjeli sakriti iza Crkve (da se bijes usmjeri na Crkvu, a ne na njih)
A koje su to "mase"? Imaju li one ime i prezime?jer je vrlo lako manipulirati masama da budu protiv "umjetne" oplodnje (ovo namjerno naglašavam, znam koji je pravi termin).
![]()
Oprosti, ali kad se krene pričati tako nedefinirano, lako se dođe do generalizacija i do "mi" i "oni", što uopće ne mora biti.
već sam se deklarirala kao katolkinja i da ja sam za MPO i da, da sutra mom djetetu zatreba podržala bih je svim srcem i ne ne poznajem osobno nikoga tko je protiv MPO.
i nikako da shvatim što ili tko bi to bio pravi vjernik?!
tko ima hrabrosti za sebe reći da je pravi vjernik, ja bome nemam!
Drago mi je ako si u pravu,Juroslav prvotno napisa
ali odakle onda tolika propaganda protiv MPO, prije svega s propovjedaonica (ok, nekih svećenika, ali ipak svećenika), u Glasu Koncila (bila sam jako šokirana ružnim tonom koji se tamo koristio oko tog pitanja), u Duhovnoj misli koja ide na prvom programu HR rano ujutro (dan nakon donošenja zakona cijela je bila posvećena MPO-u, a slijedeća je samo dijelom bacala aluzije na isto pitanje)?
Zar je to sve samo na inicijativu pojedinih svećenika, koje Crkva ne uspijeva kontrolirati?
Imam dojam da se više njih otelo kontroli... posvuda ima tih "otetih", neki vrijeđaju predsjednika, neki zataškavaju zlostavljanja djece po domovima, neki citiraju Thompsonove stihove u propovijedi, a neki i savjetuju ljudima za koga će glasati (osobno čula, na misi za prvu pričestpomikaki prvotno napisa
koja je padala na izbornu nedjelju ), neki se protive MPO... Zanimljivo, službeni Kaptol se uopće ne ograđuje od takvih ispada.
Vezano za Donum vitae, željela bih citirati predivno pismo forumašice Nene2 na ovu temu:
"Željela bih citirati predivno pismo Nene2 na ovom topicu:
"NEKA MI SUDI BOG, NE VI!
Nikada nisam studirala ni teologiju ni embriologiju, nisam natprosječno inteligentna niti se smatram sveticom. Vjernica sam, ali nisam zagrižena u vjeri. Vjerujem u dobro, vjerujem u savjest, vjerujem u Krista i vjerujem da će On i svakome ateisti, židovu, budistu, muslimanu... gledati u dušu.
Danas sam sve dalje od svoje crkve. Ne mogu joj oprostiti što mi sudi za nešto čemu sam se molila godinama. Ne mogu joj oprostiti krutost, jer Isus je bio blag.
Dugih pet godina muž i ja budili smo se s istom tugom, žudeći za djetetom toliko da je sve drugo gubilo smisao. Uzdali smo se u medicinu, vjerujući da je njezin doseg upravljan upravo Njegovom rukom, uzdižući čovjeka iznad svih stvorenja. Nismo dvojili ni trenutak.
Za crkvu smo nemoralni. Smrtno smo sagriješili jer smo muževu medicinsku dijagnozu, po kojoj nikada bez medicinski potpomognute oplodnje ne bi osjetio radost očinstva, shvatili kao bolest i željeli je izliječiti. Naravno da nismo dobili nikakav lijek, jer ga medicina još ne poznaje. Ali poznaje način da premosti fizički nedostatak jednako kao što ugrađuje srčanu premosnicu.
Grešnici smo jer smo svoje dijete shvatili „produktom reprodukcije“ , a ne „ plodom ljubavi između muškarca i žene unutar bračnog čina “. Kada ste to točno sišli s oltara i posjetili naš dom? Imate li pravo pričati o ljubavi mene i moga muža, i našoj ljubavi prema djetetu? Pozivam vas rado da budete naši gosti i svjedočite da je naše dijete naša kaplja na dlanu. Pozivam vas da hodočastite poput nas klinikama i osvijestite da je patnja kroz koju prolazimo svetija od spolnog odnosa.
Potpuni laik u znanosti, ipak nisam nikada pomislila da je žena sa prosječnim brojem od 450 jajnih stanica sposobna da stvori upravo toliko djece. Čak i one najplodnije, poput moje bake, priroda je zaustavila na broju od 11. To je broj kvalitetnih jajnih stanica koje su se oplodile jednako zdravim spermijima, sretno doputovale iz jajovoda u maternicu, pronašle u njoj idealne uvjete za gniježđenje, rasle 9 mjeseci i preživjele porod. Za to je mojoj baki trebalo oko 20 reprodukivnih godina.
Ja sam pak u 5 godina liječenja i 6 stimulacija dobila oko 100 jajnih stanica, tridesetak ih se oplodilo. Stvorilo se tridesetak zametaka, ne embrija koji se drže za zid maternice, niti fetusa koji osjećaju podražaje. Zametaka nevidljivih ljudskom oku, skupine stanica za koje do danas znanost ne može predvidjeti hoće li postati čovjekom, mojim djetetom.
U jedanaest embriotransfera niti jedan to nije postao.To je prirodna selekcija. To je Božja volja.
Tek je dvanaesti put začeta Ona. Moja je curica božje čudo. Za nju sam molila na jastuku mokrom od suza, na Marijinom oltaru i Brdu Ukazanja. Trenutak njenog rođenja, u operacijskoj sali, moj je najbliži susret s božjom ljubavi. Niti jedan „ Donum vitae “, vaš vrhovni dokument, meni to ne može osporiti.
Sada me čeka još 5 zamrznutih embrija. Naravno da ću se vratiti po njih. Rijetki su oni među nama koji to ne bi učinili. Vratit ću se po njih jer su oni moja moguća, ne STVARNA, samo moguća djeca.Vratit ću se po njih jer malena trogodišnja djevojčica čezne za bracom ili sekom, jer moj muž i ja želimo još jednom osjetiti čudo roditeljstva!
Isto tako ne treba mi dokaz, crkvi neotkriven, da moji zamrznuti zameci ne pate. Da imalo želite znati, upoznali biste djecu rođenu tim putem. Oni su božji koliko je to moguće biti. Njihov je smijeh pjesma anđela, njihova radost i radost njihovih roditelja učinili su ovaj svijet ljepšim i plemenitijim mjestom. Više od ijedne palače izgrađene u ime Slave božje.
Vjerujem da Bog to zna, i neka nam on sudi.
Da li je moguće da samo moja crkva, među svim ostalim kršćanskim svijetom, među svim drugim religijama, jedino ona osuđuje ljude koji se bore za blagoslov djeteta uz pomoć medicine?
Želim znati čemu tolika krutost, čemu osuda ljubavi?
Kada ćete shvatiti da samo živeći skupa patnju svojih sljedbenika, možete govoriti u Božje Ime, i samo vjerujući da dobro preživljava u našim srcima, možete na trenutak zatvoriti svoje zakonike i povjerovati nam da nismo krojači života i smrti. Samo ŽIVOTA.""
a ja imam dojam i da bi onaj koji bi se oteo kontroli u suprotnom smjeru (recimo da potiče na otkrivanje korupcije u vrhu države, da govori protiv izrabljivanja radnika i slično) brzo odgovarao za svoje prijestupe...Pcelica Mara prvotno napisa
Ali čekam zapravo da mi Juroslav odgovori![]()
Pa vlast uvijek čuje ono što želi čuti. Zašto bi crkvena bila iole drukčija?
A sad - da li ne žele reagirati jer se slažu, ili ih je strah raskola ili...
ne znam.
I teorija o službenom stavu pada u vodu ako pojedinci (sve veća skupina) rade suprotno sl. stavu i ne bivaju kažnjeni.
Lako je reći "mi smo službeno protiv", no zašto se onda jasno ne distancirati od onih koji rade suprotno? morate priznati da ovako izgleda smiješno.
Nije baš da uopće ne reagiraju. Primjerice svećenika pedofila presele u drugu župu. A mene zbog mpo u pakao.
Bog ocito zeli da se MPO djeca radjaju (jer ih inace ne bi bilo u tolikom broju) i jednako ih voli kao i svu ostalu djecu na svijetu bez obzira na nacin koja su ona zaceta. Sto 'Bog' sigurno ne odobrava su vjernici koji svoje zlobne namjere skrivaju iza Crkve. Nisam vjernik, ali da jesam bi se ljubazno odzdravila od institucije koja ne prihvaca novi zivot ...
Da, sva sreća da nije grijeh naroljat se pa na zadnjem sicu napravit dijete...Moram ovako, jer me počeo nervirati i izraz "bez obzira kako su začeta". Pa eto, kad smo već na načinu začeća...
Neka se nitko ne nađe uvrijeđen, i mi smo M. napravili nakon poprilično vina, ali smo već bili stariji i situirani pa smo platili hotel, i to 5 zvjezdica... samo najbolje za naše dijete![]()
odvalila sam...Pcelica Mara prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pcelica, zao mi je sto ti ide na zivce ali upravo je nacin zaceca putem MPO Crkvi neprihvatljiv. Vjeruj mi, da smo mogli suprug i ja bi radje zaceli nase dijete na nekom egzoticnom otoku nego u klinici okruzeni hrpom medicinskog osoblja.
Ja na primjer ne razumijem ovu cijelu polemiku oko krstenje MPO djeteta jer postoje samo dva rjesenja: pregristi stav Crkve i krstiti dijete bez obzira na ogranicenog stava ove institucije ili poslati Crkvu tam gdje joj je mjesto (meni nije prihvatljivo da bilo tko omljazava, ponizava ili vrijeda moje dijete).
Maxime, krivo si me shvatila![]()
Htjela sam reći da je način začeća potpuno nevažan.
Uopće ne vidim razlog da se treba opravdavati ili čak smatrati grijehom jer je dijete začeto uz malu pomoć medicine. A u isto vrijeme su nam posve prihvatljivi svi drugi načini začeća... kao da uopće ne pričamo o sexu, ponekad bračnom, ponekad predbračnom, planiranom, usputnom... Pa kud bi došli kad bi o svačijem načinu začeća krenuli razglabat :/
Koji je točno način začeća crkvi prihvatljiv? Doma, u krevetu, s vjenčanim listom i križem iznad kreveta, misionarski položaj... Možemo onda širiti temu - trebaju li djecu krstiti oni koji su ih napravili u autu, nevjenčani... jer i to je grijeh po crkvi. Čemu razglabati samo o mpo djeci kad je tako puno djece začeta u "grijehu"?
Pcelica: lost in translation![]()
Bilo biaenea prvotno napisa
da nije
. Juroslave, i ja se pitam isto kao i pomikaki...
![]()
![]()
već sam na jednoj drugoj temi napisala da mi je bezveze argumentirati mpo time što neki drugi djecu začmu, rađaju ili odgajaju na mnoge "sumnjive" načine. To mi unosi prilično ružan prizvuk u raspravu i premda se s jedne strane može reći da imate pravo (a pogotovo se može shvatiti ogorčenje koje osjećate) ja bih se radije vratila na ozbiljnu raspravu.
I dalje čekam Juroslava s odgovorom kako to da Crkva ne kontrolira raspašoj koji se dogodio oko mpo-a a i mnogih drugih (najčešće političkih) tema (recimo, sviranje hdz-ove himne za vrijeme mise je slučaj koji ja mogu navesti iz valstitog iskustva). Pretpostavljam da bi možda obrazložio to osobnom slobodom svećenika na političko poredjeljenje, ali ja mislim da bi svaki svećenik kad djeluje službeno morao biti iznad politike.
Netko će ipak nastaviti ići u crkvu usprkos tome što se u toj instituciji zaboravilo na zavjet siromaštva, i što danas riječi koje su bile napredne i revolucionarne, koriste u sasvim suprotnom kontekstu, te redovito predastavljaju konzervativna, ako ne i desničarska strujanja. Pa, poštujem i tog koji nastavlja vjerovati u Crkvu, koji god njegovi razlozi bili, ali ja ne mogu niti malo.
otvori temu s tim pitanjem, pa budem odgovorilpomikaki prvotno napisa
ovdje bi to bilo OT
Pa Juroslave, prije ti OT nije smetao. Vjerujem da mamma san neće imati ništa protiv da odgovoriš nama znatiželjnim babama, a ako bude lobirat ću...![]()
Meni je isto fascinantno to da danas svečenici žive u takvom izobilju i nitko ništa o tome ne govori, nego ih još sljepo slušaju!!pomikaki prvotno napisa
Plus, samo svečenici piju "krv Isusovu" ili ti ga Pošip...
da onda probam
MPO jest, gledajući striktno, protiv crkvenog učenja, i shodno tome biskupi nemaju uporište za 'pozivanje na red' svećenika koji propovijedaju protiv MPO
ono što mogu i što čine je zamoliti svećenike da paze na rječnik i stil - kod onih najkonzervativnijih i najglasnijih to ima utjecaja koliko i kad bi klinac s plaže išao gasiti šumski požar u borovoj šumi sred kolovoza
tu postoji još jedna caka: nijedan biskup ne može pokrenuti bilo kakav disciplinski postupak protiv svećenika bez prijave (koja ne smije biti anonimna) i svjedoka, a recite mi koliko je vas ovdje spremno na tako nešto, možete onda misliti koliko bi osoba s neke seoske župe bilo spremno na to (i nemojte spominjati novinske tekstove, tu se svaki iole pametan čovjek izvuče na 'krivo prenošenje')
slično je s političkim agitiranje s oltara i propovjedaonica koje je u Katoličkoj Crkvi zabranjeno - ljudi nazovu i žale se, a kad im se kaže da za postupak treba iza žalbe stati imenom i prezimenom onda se povuku
i jedna mala digresija za pomikaki: Crkva nikad nije imala zavjet siromaštva, taj zavjet imaju samo neki redovi u Crkvi (franjevci, dominikanci, karmelićani...)
svećenici su uvijek živjeli u izobilju, puno većem nego danasRozaGroza prvotno napisa
danas se to samo više primjećuje zbog 'otvaranja' Crkve
a pričest pod obje prilike za sve nije uobičajena iz čisto praktičnih razloga (prakticira se u nekim svečanim prilikama - na vjenčanju za mladence i kumove, na misama za manje zatvorene skupine, na misama na blagdan Tijelova i sl., a u Grkokatoličkoj Crkvi pričest pod obje prilike za sve koji se pričešćuju je na svakoj misi prema istočnoj tradiciji)
Ali meni jedna stvar nije jasna, zašto je svečenicima dozvoljeno da toliko odskaču od Biblijskog načina života? Jer u bibliji kažu da uzmeš koliko ti je dovoljno a ostatak podjeliš zar ne? A ja ne vidim da oni išta djele nego samo grade veče i veče crkve, najedaju se najfinije hrane, a da im dođe beskučnik i zamoli da prespava nikad ga ne bi primili! Zašto ne žive kao agrarijanci, pa uzgajaju svoju hranu, žrtvuju se, a ne još traže od države financiranje i kupuju u Konzumu!Juroslav prvotno napisa
A ovo za pričest, meni se čini da RKC malo previše gleda što je praktično, a ne što je Biblijski. Mislim da pričest kao takva nema smisla ako nije onakva kakvom ju je Isus opisao zar ne?
Al odosmo opet OT...
nisu uvijek živjeli u izobilju,
u ranom kršćanstvo , dok su još bili proganjani, onda su bili pravi svečenici
kad su dobili političku moć.. e onda su krenuli nizbrdo
Je, nekada je to bila Isusova crkva, a ovo sad je samo vrlo blijeda sjena. Tu i tamo čuješ neku lijepu misao i to je sve.MGrubi prvotno napisa
Juroslave, hvala na odgovoru, puno si razjasnio.![]()
Juroslav prvotno napisa
bit će da imaš pravo, premda bilo bi logično da bar donekle budu skromni, ako iole drže do Kristovih riječi, zar ne?Juroslav prvotno napisa
Primjećivalo se to itekako, zato je nekad bilo toliko popularno ići u svećenike, jer je to bio spas od gladi i teškog radaJuroslav prvotno napisa
ovo je poanta, na žalost. Nedavno sam pričala s jednim prijateljem, kojeg smatram pravim vjernikom (bez obzira što neki tvrde da nitko ne može procijeniti tko je pravi vjernik, ja bih ipak rekla da se može po određenim parametrima), o stanju u državi. On je prvi rekao, bez da je itko od prisutnih spomenuo Crkvu: da dođem na vlast, prvo što bih učinio je smanjio moć Crkvi, ja - čovjek od Crkve, rekao bih im: vi morate biti siromašni!MGrubi prvotno napisa
![]()
No to su sve stvari oko kojih se i mnogi vjernici mogu složiti, a tema je (malo proširena) kako vjernik koji sve to vidi i razumije (dakle ne mislim na mase, već na pojedinca, za mase mi je jasno) može i dalje ostati vjernik u okrilju Crkve.
Ovaj moj prijatelj bi mi vjerojatno odgovorio da je to osobna stvar pojednica, u neku ruku ima i pravo. Ja pitam onog tko želi odgovoriti, nisam ni ogorčena niti bilo koga želim osuđivati već su mi zanimljive takve teme, a ako tko želi da se skinem s teme mogu i to učiniti. Juroslave, hvala na sudjelovanjua strah me otvoriti novu vjersku temu, tko zna što bi iz nje ispalo, mislim da bi bila pod ključem u roku od 15 postova. Ali ne bih rekla da je sve to toliki ot.
Prešla bih u protestante.![]()
Tamo se krste odrasli kad odluče sami, a vjerovanja su ista.
Da se referiram na point krstenja: znam parove koji su krstili djecu a nisu uopce vjernici u smislu da idu u crkvu (bilo koju), neki od njih nisu ni vjencani u crkvi u kojoj su dijete krstili.
Na pitanje zasto ste krstili dijete kazu: pa to je tradicija...
Dakle, kod ljudi iz mog okruzenja, nema tu puno govora/razmisljanja o samoj biti krstenja, pogotovo ne u biblijskom smislu...
DA krstit ću djete kad ga dobijem uz pomoć IVF-a jer Bog nije današnja crkva ili današnji popovi i moja vjera je između mene Mog Boga jer po stavu ovih popova ja i MM ne pripadamo u tu Crkvu ali ja ću ga Krstiti jer još uvijek ima dobrih popova koji ne pitaju kako je na svijet došlo to malo nevino stvorenje.......
Ne mogu mi to zabraniti!!!!
Neka se samo usude!!!
Ovo je odlična tema, svaka čast!A
li svi kad odgovaramo na takvu temu se uzrujamo, jel ima nas koji vjerujemo i koji ne vjerujemo!Mogu samo reći Hvala ti Bože da nisam u toj situaciji jer ne znam što bi!Danas ljudi biraju Božje zapovijedi i žive po njima kako im paše, tj. modeliraju ih kako njima odgovara!I onda kažu da su vjernici. Jedino što me jako smeta je izjava nekolicine "Vjerujem u Boga al ne u crkvu, Crkva je institucija!"Bože dragi!
Daj molim te objasni što ti tu smeta ili ti nije jasno.bajadera prvotno napisa
Mene isto zanima zašto ti to smeta? Ja osobno ne poštujem RKC iz mnogo razloga, ali vjerujem u Boga i čitam Bibliju, nastojim je shvatiti na pravi način a ne onako kako mi ju se servira.Pcelica Mara prvotno napisa
Evo to sam i rekla Bog je Crkva, Crkva je Bog. Ne treba Crkvu doživljavati kao ustanovu, ne kužim?Ne idete na misu?U čemu je problem Crkve?!
Bog je Bog, Crkva je Crkva, a Crkvu na zemlji vode ljudi.bajadera prvotno napisa
I?melange prvotno napisa
ljudi griješe. u smislu pogreške.bajadera prvotno napisa
i ljudi shvaćaju i interpretiraju učenja Biblije na svoj način.
na ovoj temi raspravljaju ljudi koji smatraju da je njihov način pogrešan.
ali ti ljudi i dalje vjeruju u Boga.
oni vjeruju da im Bog ne bi zabranio da imaju djecu samo zato što nisu začeta u bračnoj postelji. vjeruju i da se Bog ne bi previše uplitao u politiku. i još puno toga.
I postoje ljudi koji vjeruju u Boga, a ne pripadaju Katoličkoj crkvi. Oni nisu vjernici?bajadera prvotno napisa
Pa tu konkretno pričamo o krštenju?Drugu vjeru tu ne spominjemo.Sve na svijetu ima svoje zato i zašto, zašto netko ne može imati djecu to samo Bog zna...
Što si sad htjela reći?Moj stav o tome je strogo kršćanski i ne želim ga komentirati!Zato se tu od tog i ograđujem.
Evo i ja imam takav slučaj u obitelji. Imam troje djece, sestra ne može imati djecu. Ne želi na umjetnu, ali ju okolina toliko pritišće da polako popušta i zbog toga je jako nesretna!Njen stav je makar nije veliki vjernik da je to smrtni grijeh i ako joj je tako suđeno da na tome ostaje...Razmišlja o posvojenju kao opciji.Al sa strane ju ekipa maltretira da nije normalna..
gore si inzistirala da ti razjasnim jednu stvar.bajadera prvotno napisa
pa si se nakon trećeg posta referirala na nešto deseto.
ok, tvoj stav je strogo kršćanski.
neplodnim parovima bog je odredio put.
po tebi ne postoji mogućnost da im je bog poslao i mpo kao mogućnost da se protiv nepolodnosti bore?
Ajde gle, neću komentirati jer se ne slažemo pa se povlačim!
![]()
Kakva ju to ekipa sa strane maltretira da nije normalna?bajadera prvotno napisa
Želja za potomstvom i način dobivanja djeteta je čisto osobna stvar svakog pojedinca i nitko, ali zaista nitko drugi se u to nema šta pačati.
Ni sestra, ni susjed ni župnik, ni štajaznam tko...
Ako ti osobno smatraš da je MPO (nema umjetne oplodnje) smrtni grijeh to je tvoje mišljenje. No, ne možeš ga nametati drugome kao najispravnije.
I suprotno - osobi koja ne želi MPO ne treba nametati to kao opciju ako se izričito protivi.
Pokažimo malo demokracije![]()
potpis icy, s tim da je ovo malo ot, i da - jedino pitanje tolerancije
meni je zapeo ovaj odgovor za oko, pitam se da li da komentiram ali evo hoću
Ako Bog nije današnja Crkva, zašto bi onda krstila dijete u toj Crkvi?ici prvotno napisa
To je, ja mislim, poanta cijele teme.
Zato jer nemam jajovode.bajadera prvotno napisa
Čekaj, ti stvarno hoćeš reći da ti sestra razmišlja o tome da ide u mpo radi okoline? Meni je to nevjerojatno. Učiniti smrtni grijeh radi okoline?!?! Pa što će onda iduće učiniti radi okoline? Meni je to ravno tome da ne idem na mpo jer mi katolička crkva to brani - u mom svijetu - suludo.bajadera prvotno napisa
Jesam ja to dobro shvatila - da netko misli da je MPO ni manje ni više nego smrtni grijeh :shock:
Stravicno.11.09.2009. 10:54:05 - Justyna Pierzynska
Medicinski potpomognuta oplodnja u Poljskoj
Horor se nastavlja
Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su krenuli u ofenzivu protiv liberalnijih projekata novog zakona, na veliko zgražanje ženskih organizacija i svih onih koji drže do poštivanja ljudskih prava. No zadnjih se dana, nakon ponovnog otvorenja diskusije o prijedlogu zakona u poljskom parlamentu, spomenuta crkvena ofenziva pretvorila u borbu tako reći ognjem i mačem.
Ulogu ognja preuzeli su telefoni, a mača otvorena pisma. Parlamentarni su zastupnici svakodnevno bombardirani telefonskim pritiscima od strane najviših predstavnika Katoličke crkve. "Mnogopoštovane dame i gospodu ponizno molimo da se zauzmu za spašavanje ljudskih života" - tim rječima započinje otvoreno pismo Biskupske konferencije upućeno poljskom parlamentu. Radi se naravno o potencijalim životima embrija koje valja obraniti od opasnih liječničkih ruku u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Pismo u vrlo oštrom tonu osuđuje sve postojeće in vitro procedure. Dalje u tekstu nailazimo na neukusne osude parova koji su pribjegli medicinski potpomognutoj oplodnji u nadi da bi tako dobili željeno dijete. Svi potencijalni roditelji koji se odluče za tu metodu "zapravo u djetetu ne vide osobu, nego samo predmet koji se može kupiti za dovoljno velike novce", navodi dalje pismo. Procedura in vitro dobije i novo krsno ime, pretvara se naime u "realizaciju ideje Frankensteina", a oni koji je koriste žive u "Herodovoj sjeni".
Danas je poljski parlament ponovno otvorio debatu o jednom od 4 projekta novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, naime onim sa zvučnim naslovom "Contra In Vitro". Podnositelj u njemu zahtijeva zatvorsku kaznu od tri godine za "izvršenje radnje čiji je rezultat oplođivanje jajne stanice izvan organizma majke",a kaznu od 25 godina - za bilo kakvu manipulaciju embrijiima.
Pošto je rezultat izglasavanja neizvjestan, valjda nam je ostalo samo iskreno se pomoliti za to da projekt bude odbačen. Možda bi nam gospoda biskupi mogli pomoći u toj molitvi - na kraju krajeva zato su puno više kvalificirani nego za reguliranje kompliciranih medicinskih postupaka na zakonskoj razini.
Pa o čem ti pričaš, mrak!vikki prvotno napisa
Ne, okolina joj nameće, i ona to neće napraviti radi okoline, Bože dragi što se lovite za gluposti.![]()
Nego je svekrva, svekar i dr. govore da je sebična! I ne neće popustiti!